Protupožarna sezona odnijela Nadzorni odbor ZTC-a

 

Promjene u Zrakoplovno-tehničkom centru, koje je početkom rujna najavio ministar obrane Mario Banožić, svele su se tek na imenovanje novog nadzornog odbora, i to članova NO koje imenuje državni CERP (Centar za restrukturiranje i prodaju). Naime, na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća CERP-a u ponedjeljak 5. rujna prihvaćen je prijedlog ravnatelja CERP-a Milana Plećaša za izbor novih članova Nadzornog odbora ZTC-a: Tibora Konjevoda, Jasmine Čaušević i Željka Čakarića. Njih troje treba zamijeniti dosadašnje članove Vildanu Meglu, Josipa Štimca i Kristinu Tučkar. Štimac je usred skandala s održavanjem protupožarnih aviona sam dao ostavku, dok je Megli i Tučkarovoj istekao mandat, tako da izbor novih članova Nadzornog odbora formalno i nije izričito potaknut ovoljetnim protupožarnim problemima, tim više što je ipak drugi dio članova NO onih kojima nije istekao mandat i dalje ostao na svojim funkcijama.

Bivši ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj CERP-a Milan Plećaš

No da ipak stvari nisu baš tako normalne, pokazuje upravo nagla odluka CERP-a o novim kandidatima za članove Nadzornog odbora Zrakoplovno-tehničkog centra. Naime, dosadašnja predsjednica NO Vildana Megla, inače zaposlena u Ministarstvu prometa, prema medijskim navodima je trebala krajem ljeta dobiti novi mandat u ZTC-ovom nadzornom tijelu. Predsjednik Upravnog vijećaa CERP-a, ministar graditeljstva Ivan Paladina još je 22. srpnja prihvatio prijedlog ravnatelja CERP-a Milana Plećaša da se Megli produži mandat za još 4 godina, dakle do 2026., što je skupština trebala potvrditi krajem kolovoza. No kako je upravo u to vrijeme kulminirala kriza s održavanjem protupožarnih aviona za potrebe Ministarstva obrane i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon javnog pritiska postalo je očito da se ovakav prijedlog neće moći braniti u javnosti, pa je umjesto Vildane Megle za predsjednika Nadzornog odbora predložen Tibor Konjevod. Prema javno dostupnim podacima, Konjevod je od rujna 2021. zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Jadroplova da bi, eto, sada dobio i čelno mjesto u NO ZTC-a. Zadatak novog Nadzornog odbora je da zajedno s Upravom izanalizira stanje u ZTC-u i na temelju toga odluči o daljnjim koracima.

Jedan od Meglinih „krimena“ bilo je i ignoriranje problema u održavanje PP-aviona, zbog čega je CERP na kraju izričito zatražio sazivanje sjednice Nadzornog odbora usred godišnjih odmora. To je na press-konferenciji održanoj u Ministarstvu obrane 3. kolovoza potvrdila i Jadranka Čengija Šarić, direktorica Sektora za restrukturiranje i prodaju u CERP-u: „CERP je zatražio izvješće i očitovanje prvenstveno Nadzornog odbora koji obavlja nadzor poslovanja društva – to je njegova uloga. Njega predlaže i izabire CERP na skupštini. Istovremeno smo zatražili izvješće uprave, naravno, ali kada zaprimimo ta izvješća svakako će nadležno tijelo CERP-a donijeti odgovarajuću odluku“. Početkom rujna iz CERP-a je potvrđeno da su spomenuta izvješća zaprimili, te je potom uslijedilo imenovanje troje novih članova Nadzornog odbora.

Zdravko Klanac: “Ja sam sam”

Na istoj toj konferenciji za medije predsjednik Uprave ZTC-a, umirovljeni general Zdravko Klanac, kao jedan od problema spomenuo je krnje čelništvo tvrtke:„Ja sam na čelu ZTC-a i smatram se odgovornim za sve dobre i loše stvari koje se naprave u ZTC-u. (…) Ja sam u ZTC-u sam. Prije je postojala uprava – predsjednik uprave i član uprave. Ja sam sam“. Naime, upravu ZTC-a ranije su činila dva člana – Zdravko Klanac i Ivica Grebenar, koji su za čelne ljude velikogoričke tvrtke imenovani 1. travnja 2018. Grebenar je tom prilikom imenovan za predsjednika Uprave, što je bio sve do svog imenovanja za ravnatelja MORH-ova Uprave za materijalane resurse 14. travnja prošle godine. Od tada je uprava ZTC-a, koja bi trebala imati ukupno 3 člana, spala na jedno slovo – Zdravka Klanca, kojeg je upravo ministar obrane Mario Banožić 22. ožujka ove godine predložio CERP-u za novog predsjednika Uprave, uz opasku da se „Uprava trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. Velika Gorica, sukladno članku 16. Statuta Društva, sastoji od jednog do tri člana i trenutno ima jednog člana Zdravka Klanca“.

Uzmu li se u obzir „objektivne poteškoće“ koje su pratile ovogodišni remont protupožarnih aviona, jedan od prvih poteza novog Nadzornog odbor trebao bi biti baš popunjavanje uprave ZTC-a s barem još jednim članom. No problemi Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici puno su veći od pukog kadroviranja, te bi za njihovo rješavanje bile potrebne temeljite promjene – za koje se u ovih nešto više od 10 godina od izdvajanja ZTC-a iz sastava Ministarstva obrane pokazalo kako ih nitko nema namjeru zaista i pokrenuti. Slična je krizna situacija dugo karakterizirala i Brodarski institut u Zagrebu te Pomorski centar za elektroniku u Splitu – institucije od kojih je prva likvidirana, a drugoj se to uskoro smiješi – pa tu jedinu razliku čini baš sitna činjenica da se u Velikoj Gorici remontira vatrogasna flota HRZ-a, što bi očigledno bilo bitno skuplje raditi u inozemstvu. Možda tek taj banalni detalj ipak potakne i ponešto bolje postupanje s ovim trgovačkim društvom od očiglednog strateškog značaja za Republiku Hrvatsku (iako ga je Vlada s popisa takvih tvrtki skinula još u siječnju 2018. godine, baš kad i pokojni Brodarski institut).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.