Izraelski premijer Netanyahu i hrvatske posade CL-415

 

Međunarodne vatrogasce koji su priskočili u pomoć Izraelu danas je posjetio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. On se u izraelskoj zrakoplovnoj bazi Hatzor posebno zadržao u razgovoru s hrvatskim posadama dvaju protupožarnih aviona CL-415, inače iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koje od ranog jutra 25. studenog 2016. i aktivno sudjeluju u gašenju velikih požara širom Izraela. Riječ je ukupno o 14 pripadnika OS RH – ukupno četiri tročlane posade zrakoplova (po dvije za svaku od letjelica) i još dvoje zrakoplovnih tehničara, koji su jučer pristigli u Izrael.

Osim što je izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj na brzo pruženoj pomoći, Netanyahu je razgovarao s hrvatskim zrakoplovcima te je razgledao i unutrašnjost hrvatskog vatrogasnog zrakoplova Canadair CL-415 oznake 844. Pri tome, posebnu je pažnju izraelskog premijera privukla bojnica Diana Doboš, iskusna pilotkinja koja je svoju karijeru u okviru “Krila Oluje” (od 2005. do 2007. godine) zamijenila vatrogasnim letenjem. Ona je postala prva žena za komandama vatrogasnog zrakoplova Canadair CL-415 u Hrvatskoj, jedna od rijetkih u svijetu – sada još na dužnosti kopilota, a uskoro vjerojatno i kapetana ovakvih zrakoplova.

No, koliko je težak zadatak na kojem su posljednjih dana u Izraelu angažirani pripadnici OS RH jasno opisuje i pukovnik Davor Turković, inače kapetan na CL-415 i predvodnik ovog hrvatskog humanitarnog kontingenta u Izraelu:

Požari oko Haife i Mount of Jerusalema izbijaju jedan za drugim,a uvjeti za gašenje su izuzetno teški, stoga je brza reakcija i sposobnost  rada od zore do sumraka izazvala oduševljenje i veliku zahvalnost naroda Izraela i njihove Vlade“.

———————

———————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.