5+5 – maksimum protupožarnih aviona u ovoj sezoni

 

Nakon jučerašnjih intenzivnih probnih letova jednog od Air Tractora na uobičajenoj ruti iznad Zagreba i okolice, danas je Ministarstvo obrane potvrdilo da ga je zaprimilo ponovno u službu, te da je trenutno ukupno brojčano stanje operativnih protupožarnih aviona 5 CL-415 i 5 AT-802. Iako je prema obećanjima taj broj protupožarnih aviona trebao biti na raspolaganju HRZ-u do 15. kolovoza, radovi su se opet ponešto otegnuli, a avioni su predani sa zakašnjenjem od 10 dana. „Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske od četvrtka 25. kolovoza 2022. godine raspolažu s ukupno deset operativnih protupožarnih aviona, odnosno pet aviona Canadair CL-415 i pet Air Tractora AT-802. Naime, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preuzelo je i peti protupožarni avion Air Tractor AT-802 na kojem je u ZTC-u završen remont“, stoji u priopćenju Ministarstva obrane RH, u kojem se još citira i izjava ministra obrane Marija Banožića:

Želim zahvaliti svim pilotima i tehničarima na vrhunskom angažmanu u ovoj protupožarnoj sezoni. Profesionalno i neumorno suočavali ste se s nezapamćenim vatrenim stihijama. Svoju spremnost i opremljenost protupožarnih snaga pokazali ste gaseći požare u zemlji, ali i u inozemstvu, nadam se da ćete do kraja sezone imati što manje intervencija“.

Riječ je tu o očito generičkoj izjavi koja se pripisuje ministru Banožiću u ovakvim prilikama. Tako je, primjerice, u priopćenju MORH-a od 13. kolovoza, prilikom zaprimnja u službu petog protupožarnog aviona Canadair, ministar Banožić „zahvalio svim pilotima i tehničarima na vrhunskom angažmanu u ovoj PP sezoni i poželio im da imaju što manje posla: Veliko hvala svim pilotima i tehničarima na profesionalno odrađenom poslu u ovoj izazovnoj PP sezoni u kojoj ste sve zahtjevne zadaće izvršili vrlo odgovorno i uspješno. Nadam se da će vam broj zrakoplova koji sada imate na raspolaganju barem malo olakšati posao“.

Činjenica je, međutim, da 25. kolovoza Protupožarna eskadrila i nadalje nema sve protupožarne avione na raspolaganju, a i veliko je pitanje hoće li ih uopće imati do kraja ove godine. Tek sada kad se malo raščistilo stanje u hangarima ZTC-a na red će doći Canadair evidencijskog broja 811, koji je do sada služio za kanibalizaciju i na kojeg se ne računa do kraja ove godine. Tu je i Air Tractor oznake 893 koji je krajem svibnja tvrdo prizemljio u Zemuniku i oštetio plovke. Ta je ista letjelica imala peh da je na njoj izvođen probni let bez ulja u motoru, a osim zamjene plovaka čeka je i godišnji pregled, pa je izgledno da će kraj protupožarne sezone dočekati u ZTC-ovom hangaru. To je na press-konferenciji održanoj 3. kolovoza u MORH-u potvrdio i predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Klanac, rekavši kako će ova dva aviona ostati u ZTC-u vjerojatno do kraja godine.

Prema dosadašnjoj praksi, sredinom kolovoza donosi se dinamički plan za remont i pripremu protupožarnih aviona za sljedeću protupožarnu sezonu. Ali tek na jesen, po završetku protupožarne sezone, razgovarat će se o ovogodišnjim propustima, najavio je ministar Banožić: „Kada se završi protupožarna sezona, nakon naše raščlambe, mi ono što možemo tražiti to je da se ubrzaju određeni procesi i pokretanje određenih garancija, (…) Kad završi protupožarna sezona – raščlamba, što su bili izazovi i za pilote i za tehničare… ZTC to mora obaviti sa svoje strane, a CERP kao tijelo koje upravlja ovom tvrtkom će tražiti sva ona rješenja koja su sukladna Zakonu o trgovačkim društvima“. U ovogodišnjem proračunu Ministarstvo obrane izdvojilo je za održavanje protupožarnih aviona oko 105 milijuna kuna, od čega se oko 30 milijuna kuna odnosi na ugovor sa ZTC-om. „Mi u Hrvatskoj trenutno nemamo drugo rješenje“, zaključio je ministar Banožić početkom kolovoza, dodavši: „Budućnost HRZ-a, budućnost održavanja protupožarnih aviona, ZTC – to je tema koja nas zanima u drugoj polovici 8. mjeseca“. Odnosno, kad god to sve jednom dođe na dnevni red, ako uopće…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.