Šest kanadera spremno, ali ih je trećina van stroja

 

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH general Ivan Turkalj još je prije desetak dana ustvrdio kako će MORH i Oružane snage za protupožarnu sezonu na raspolaganje staviti, među ostalom tehnikom, pet protupožarnih kanadera te još jedan koji je na remontu. Na konferenciji za medije održanoj 8. lipnja, Turkalj je najavio da će u protupožarnoj sezoni MORH i Hrvatska vojska aktivno sudjelovati, te je nabrojao i s kojim snagama. „Brigadni general Ivan Turkalj istaknuo je kako su zračne protupožarne snage spremne, pet kanadera te još jedan koji je na remontu. Svih šest Air tractora bit će raspoloživo za gašenje požara tijekom sezone, kao i jedan Mi-8 MTV helikopter“, prenio je tada tportal Hininu vijest.

CL-415 br. 844 na redovnom remontu u ZTC-u 2017. godine

No, tportal je ovih dana dobio neslužbenu potvrdu informacije koja već tjednima kruži, a koju je spomenuo i stručni portal Obris, da u Zrakoplovno tehničkom centru (ZTC) već neko vrijeme nije samo jedan kanader, već dva, te da je za oba malo vjerojatno da će ikad više poletjeti. Obris je informaciju o dva kanadera koji „gotovo da više nisu popravljivi“ objavio 8. lipnja, na dan kad je Turkalj govorio o pet raspoloživih kanadera i jednom na remontu. Prema neslužbenim informacijama koje je dobio tportal, za otpis je kanader s brojem 844 na kojem je navodno počelo tzv. „kanibaliziranje“, odnosno skidanje dijelova kako bi se koristili na drugim letjelicama istog tipa. Isti izvor nam je također potvrdio kako je i za drugi kanader koji je u ZTC-u, onaj s brojem 811, upitno kada bi mogao poletjeti i hoće li uopće biti popravljen.

Ministar obrane Mario Banožić danas je na predstavljanju rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama prvo iznio podatak da je za korištenje u protupožarnoj sezoni spremno do šest kanadera, šest air tractora i jedan helikopter, no zatim je priznao da više protupožarnih letjelica trenutno ne leti, iako iz njegove izjave nije bilo jasno da problem traje već neko vrijeme i da je perspektiva povratka dva kanadera na požarišta vrlo slaba.

Dijelovi s CL-415 br. 811 skinuti tijekom redovnog održavanja u ZTC-u 2017. godine

Imamo dva air kanadera i jedan air tractor koji je na redovnom periodičnom pregledu u ZTC-u, od čega je dodatno na jednom air kanaderu manje oštećenje koje se sad sanira zbog udara ptice, a jedan air tractor je u 93. Krilima HRZ-a vezano za podešavanje motora“,

izjavio je Banožić u ponedjeljak na predstavljanju rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama.

Pokušavajući dobiti konkretnije odgovore na pitanja o stanju dva sporna kanadera, tportal je u petak poslao upit u MORH, ali na pitanja koliko je kanadera trenutno ispravno, je li istina da su dva već duže vrijeme na popravku i da se s jednog već skidaju dijelovi te zašto se u javnost daje informacija da je za sezonu spremno svih šest kanadera ako se već neko vrijeme zna da su dva od njih, u najblažoj varijanti, upitna, odgovor nismo dobili, nego samo obećanje da će nam on biti dostavljen u zakonskom roku.

 

* Ovaj je tekst autor Vanja Moskaljov objavio 21. lipnja 2021. godine na stranicama hrvatskog internetskog portala Tportal (https://www.tportal.hr/). Njegov original pod naslovom „Od šest kanadera, dva izvan stroja: Ministar tvrdi da je sve pod kontrolom, no je li baš tako?” dostupan je na internetskoj adresi: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/od-sest-kanadera-dva-izvan-stroja-ministar-tvrdi-da-je-sve-pod-kontrolom-no-je-li-bas-tako-foto-20210621

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.