I 2020. hrvatski CL-415 u RescEU mehanizmu

 

Samo dan nakon oglašenja početka ovogodišnje protupožarne sezone započela su danas i dežurstva Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU). Pri tome je početak PP sezone zbog klimatoloških značajki i vremenskih uvjeta u priobalju te male opasnosti izbijanja požara bio pomaknut s 1. na 15. lipnja, kada je u večernjim satima aktivirano i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH (OVZ) u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama. Upravo temeljem zahtjeva njegova zapovjednika angažiraju se snage OS RH tijekom „glavnog napora PP sezone 2020.“ (od 15. lipnja do 30. rujna), dok u periodu „pomoćnog napora požarne sezone“ (od 1. siječnja do 14. lipnja i od 1. listopada do 31. prosinca) zračne snage djeluju temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, a ostale snage temeljem zahtjeva glavnog vatrogasnog zapovjednika RH.

Ovo je druga godina zaredom kako zračne protupožarne snage iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku stavljaju svoje resurse na raspolaganje i za zajednički europski mehanizam zaštite od požara. Naime, ovim projektom Europska unija (EU) uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

Hrvatske zračne protupožarne snage su u razdoblju od 15. lipnja do 31. listopada deklarirale spremnost sudjelovanja kroz dva modela. U prvom modelu određeno je sudjelovanje dva Canadaira CL-415 s polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka, od Pule do Dubrovnika, u susjedne zemlje – Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju na način da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze. Drugi model podrazumijeva višednevni angažman jednog Canadaira u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela gdje avioni ostaju nekoliko dana na zadaći. No, uz to je načelno razrađen i potencijalni treći model sudjelovanja, u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja gdje se procijeni visoki stupanj mogućnosti izbijanja požara, pri čemu se snage nalaze u pripravnosti za moguća djelovanja.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je Eskadrila i ove godine spremna za obranu Hrvatske od požara, ali također i za pružanjem pomoći u drugim zemljama kroz europski prijelazni mehanizam zaštite od požara. „Zajedno s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti gradili smo i jačali sustav obrane Hrvatske od požara, a također izgrađivali i sposobnost pružanja pomoći u drugim zemljama. Tako smo do sada imali 19 međunarodnih misija u sedam država čime potvrđujemo naše visoke potencijale i spremnost brzog angažiranja snaga ne samo u Hrvatskoj nego i zemljama koje zatraže pomoć“, poručio je pukovnik Vacenovski.

Ukupno gledano, HRZ će ove godine u PP sezoni djelovati s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV1 za gašenje požara, prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Za potrebe protupožarnih izviđanja na raspolaganju je i avion Pilartus PC-9M, te besposadni zrakoplovni sustavom „Orbiter 3“ koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama. Uz to, u PP sezoni će sudjelovati i kopnene snage (200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju, u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren, razmještenih u vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama), kao i namjenske mornaričke snage – jedan desantni brod minopolagač (DMB) za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu, jedan desantni jurišni brod (DJB) za traganje i spašavanje, te dvije gumene brodice.

RH i mehanizam RescEU

U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, 9. lipnja održan je 44. sastanak Direktora civilne zaštite EU, na kojem se razgovaralo o naučenim lekcijama iz proteklog razdoblja kao podlozi za budući rad suzbijanja COVID-19, te o razvoju zajedničkih snaga RescEU. Na ovom online sastanku sudjelovao je pomoćnik ministra u MUP RH Damir Trut, koji je već tada obavijestio svoje europske kolege da je Hrvatska stavila na raspolaganje svoje zračne kapacitete za potrebe RescEU-a, jednako kao i Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Španjolska i Švedska. Uz to, na prošlotjednom virtualnom skupu bila je najavljena i mogućnost mapiranja šumskih požara u sklopu EU projekta Copernicus, a Hrvatska ja najavila i svoj angažman u budućem razvoju KBRN kapaciteta u okviru RescEU mehanizma.

Tijekom ove godine protupožarnom sustavu RescEU stavljeno je na raspolaganje ukupno 13 zrakoplova i 6 helikoptera, i to: po 2 protupožarna aviona iz Hrvatske, Grčke, Italije, Španjolske, Švedske i Cipra, jedan protupožarni avion iz Francuske, te 6 helikoptera iz Švedske – koja je time jedina zemlja koja sudjeluje s dva tipa protupožarnih letjelica. Sve navedene države primaju i određena novčana sredstva za protupožarnu spremnost u okviru RescEU, a na zagrebačkom virtualnom sastanku moglo se čuti i da Europska unija financijski podupire stavljanje u pripravnost dodatna dva švedska protupožarna aviona.

Europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič zahvalio je svima koji doprinose ovom novom mehanizmu: „Požari mogu izbiti u bilo kojem trenutku, a klimatske promjene zahvatile su čitavo područje Europe. Moramo biti spremni za ovo ljeto. Zahvaljujem našim švedskim prijateljima i njihovom snažnom doprinosu našem protupožarnom RescEU. Ponosam sam kad vidim našu europsku protupožarnu flotu, spremnu na najbolji mogući način za ovogodišnju protupožarnu sezonu“.

Sljedeći sastanak direktora Civilne zaštite država članica EU održat će se u listopadu tijekom njemačkog predsjedanja Unijom, a tada bi se trebala raspraviti i iskustva ovogodišnje protupožarne sezone, kao i eventualno djelovanje europske protupožarne flote.

Za kraj, zanimljivo je primijetiti isto što nam je upalo u oči i prošle godine – da HRZ-ovim protupožarnim avionima u okviru RescEU upravlja MUP RH, odnosno Ravnateljstvo civilne zaštite. Da li je i na koji način to pitanje operativno riješeno između MUP-a i MORH-a, i dalje nam nije poznato.

 

Photo: MORH/T. Brandt, MUP RH

*Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta „Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021“. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala Obris.org i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije. 

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.