Vlada imenovala nove ravnatelje u Ministarstvu obrane

 

Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenome dijelu svoje 53. sjednice, u srijedu 14. travnja 2021. godine, konačno riješila i niz kadrovskih pitanja iz obrambenog resora. Konkretno, kako navodi priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice:

Admiral Robert Hranj i Roman Mikulić na nedavnoj prezentaciji javne nabave

Što se tiče kadrovskih pitanja, mr.sc. Ante Modrić i Roman Mikulić razriješeni su dužnosti pomoćnika ministra obrane. Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, na razdoblje od četiri godine, Dunja Bujan imenovana je ravnateljicom Uprave za obrambenu politiku, Ivan Jušić ravnateljem Uprave za ljudske potencijale, Ivica Grebenar ravnateljem Uprave za materijalne resurse te Lučiana Klobas Dobrović ravnateljicom Uprave za proračun, financije i informacijske sustave“.

Dakle, došlo je tu do ovećih promjena koje su u dijelu bile i neočekivane.

Ivica Grebenar – iz ZTC-a natrag u MORH

Od dosadašnja četiri obnašatelja dužnosti ravnatelja, samo je Dunja Bujan ostala na svome mjestu – dokazujući time još jednom koliko je polje obrambene politike kadrovski deficitarno, te podložno suženom izboru vodećih kadrova. Nastavljajući dosadašnju tradiciju, na mjesto osobe zadužene za materijalne resurse HDZ je ponovo postavio djelatnog časnika, a ne civila. Pri tome, dok nije sporno kako će se brigadir Grebenar nakon izleta u gospodarske vode (ZTC) sada snaći i na visokoj službeničkoj poziciji ravnatelja Uprave za materijalne resurse – ipak je tu riječ o problemu za koji odgovara sam vrh obrambenog resora i Vlade, gdje nadležni očigledno nikako da uvide smisao načela civilne prirode vodstva nad Oružanim snagama.

Kako izgleda, sasvim je slična situacija oko pozicije ravnatelja Uprave za ljudske potencijale – mjesta na kojem su mnogi vidjeli u civilno izdanje prebačenog brigadira Antu Zelića, da bi sada tu osvanuo brigadir Ivan Jušić, osoba vjerojatno također u privremenom civilnom izdanju.

Na kraju, ostaje za spomenuti još i Lučiana Klobas Dobrović – osoba koja je u obrambenom sustavu dugo, i čija je karijera vezana uz Upravu za proračun Ministarstva obrane, pa posljednjih godina i za pojedine pokušaje informatičkog unapređivanja ovoga resora. Zato i ne čudi da je sada imenovana i na složeno mjesto ravnateljice Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.

A što još ostaje?

Banožić u potrazi za savjetnikom

Dok se konačno, nakon više od godinu i pol, riješila misterija oko novih ravnatelja uprava, druga je još u tijeku. Naime, prije mjesec dana, točnije 12. ožujka ove godine, Ministarstvo obrane RH objavilo je oglas kojim se traži – “posebni savjetnik u Kabinetu ministra“. Ta bi osoba trebala obavljati poslove podrške ministru obrane Mariju Banožiću na određeno vrijeme (a najdulje dok traje mandat ministra obrane), koji se odnose na savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnju s medijima, te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova.

Ta osoba (muška ili ženska) neće biti u statusu državnog službenika, “neće obavljati poslove iz djelokruga Ministarstva obrane” te se na nju neće primjenjivati odredbe zakona, drugih propisa i kolektivnih ugovora kojima se uređuju prava i obveze državnih službenika. Njena plaća će imati koeficijent 2,619 na osnovicu za plaće državnih službenika, a nakon “podrške ministru” moći će se i vratiti na radno mjesto gdje je prethodno bila zaposlena na neodređeno. Za sada još nije objavljen poziv na razgovor izabranim kandidatima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.