Pregled tjedna: 29.1.2018. – 04.2.2018.

 

PONEDJELJAK 29.1.2018.

Pomoćnik ministra obrane RH za obrambenu politiku Petar Mihatov razgovarao je u Washingtonu s američkim pomoćnikom ministra obrane za međunarodnu sigurnost Robertom Karemom o političko-sigurnosnoj situaciji u Europi i na Bliskom istoku, adaptaciji zapovjedne strukture Sjevernoatlantskog saveza, suradnji NATO-a i Europske unije, te budućnosti NATO-ovih međunarodnih misija i operacija.
—————————————-

Zapovjednik HRM komodor Ivo Raffanelli primio je pbb Grgu Keru koji će početkom veljače preuzeti dužnost časnika za planiranje u Operativnom stožeru pomorske operacije potpore miru „EU NAVFOR SOMALIA – ATALANTA“ u Nortwoodu (UK). Pbb Keri je ovo drugo sudjelovanje u ovoj operaciji, a dužnost će preuzeti od pbb Ane Karaman.
—————————————-

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, iz sastava Zapovjedništva za potporu, od 22. do 26. siječnja i od 29. siječnja do 2. veljače provedena je obuka za vozača višenamjenskog vozila velike pokretljivosti HMMWV M1151 i višenamjenskog vozila M-ATV (MRAP-All Terrain Vehicle). Obuku za HMMWV svladalo je 6 polaznika, a za M-ATV – njih 9.
—————————————-

Na Policijskoj akademiji započeo je pedagoško instruktivni tečaj na temu: „Vještina gađanja u rukovanju i uporabi jurišne puške VHS K-2“. Polaznici su instruktori iz policijskih uprava i instruktori iz Uprave za posebne poslove sigurnosti te nastavnici PNG-a s Policijske akademije. Cilj tečaja je osposobljavanje instruktora za naoružanje i gađanje iz policijskih uprava u rukovanju i uporabi puške VHS K-2, a stečeno znanje, iskustvo i vještine oni će proslijediti svojim kolegama u policijskim upravama.

UTORAK 30.1.2018.

U Vojno sigurnosno-obavještajnoj agenciji otkrivena je spomen-ploča i imenovana dvorana po preminulom ravnatelju VSOA-e, general-bojniku Gordanu Čačiću. Ministar obrane Krstičević pritom je održao i prezentaciju djelatnicima sigurnosno obavještajnog sustava o postignućima u radu 2017. godine, te o smjernice za rad u 2018. godini.
—————————————-

Veliki radni sastanak novog zapovjednika HKoV-a (Photo: MORH/M.Čobanović)

Zapovjednik HKoV-a, brigadni general Siniša Jurković, održao je prvi radni  sastanak sa zapovjednicima i prvim dočasnicima postrojbi Hrvatske kopnene vojske te čelnicima ustrojstvenih cjelina, predstavivši pritom planove povećanja ispravnosti ključnih borbenih sredstava, implementacija Ciljeva sposobnosti, plan informatizacije i umrežavanja podređenih postrojbi, te ključne obučne događaje u 2018. godini. Jedna od tema sastanka bio je i prijedlog preustroja HKoV-a s naglaskom na ustrojavanje pričuvnih postrojbi borbene potpore.
—————————————-

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja započela je priprema za vježbu i integracija sastavnica OS RH za misiju „Resolute Support“ u Afganistanu.
—————————————-

Pripadnici Flotile HRM proveli su u Kaštelanskom zaljevu metodsko-pokaznu vježbu „Evakuacija stanovništva iz ugroženih područja 18“. To je glavna obučna aktivnost u procesu priprema za sudjelovanje u protupožarnim namjenski organiziranim snagama OS RH u 2018. godini, u kojoj su sudjelovali brodovi iz sastava Divizijuna za potporu: desantni brodovi minopolagači (DBM-81 „Cetina“, DBM-82 „Krka“), desantni jurišni brodovi (DJB-104, DJB-107), te protuminski ronitelji iz sastava Protuminskog divizijuna Flotile HRM.
—————————————-

Kontraadmiral Predrag Stipanović u razgovoru s pripadnicima 1. HRVCON-a u eFP BG u bazi Bemowo Piskie (Photo: Facebook/15. GBZ)

NATO-multinacionalnu borbenu skupinu u Poljskoj posjetili su vojni predstavnici pri NATO-u iz 10 zemalja koje sudjeluju u aktivnostima ojačanja Prednje prisutnosti. Među njima je bio i hrvatski predstavnik, kontraadmiral Predrag Stipanović. Za vojne predstavnike je organizirano upoznavanje s eFP-aktivnostima u Poljskoj, te s aktivnostima poljske borbene skupine, čiji su pripadnici potom izveli vježbu bojnog gađanja na vojnom poligonu Bemowo Piskie.

SRIJEDA 31.1.2018.

Na redovitoj godišnjoj prezentaciji plana javne nabave u 2018. godini objavljeni su ključni projekti nabave po granama: za HRZ to je novi borbeni avion i hangar-radionica za PPE, za HKoV – nabava lake puškostrojnice i nastavak revizije tenkova, a za HRM – nabava 4 motora za raketne topovnjače. Ove je godine za materijalno zbrinjavanje izdvojeno ukupno 2.002.531.790,00 kn.

Ministar obrane Damir Krstičević komentirao je i trenutni zastoj u nabavi aviona, kao i sve glasnija nagađanja da je izraelska ponuda njegov favorit: „Ja ne favoriziram nikoga. Favoriziram da je odluka priuštiva i da onaj koji je na natječaju ima najbolju cijenu“.
—————————————-

Portal „Startnews.hr“ piše kako je usred „posla stoljeća, vrijednog pola milijarde dolara“, tvrtka u kojoj je donedavno radio ministar obrane Damir Krstičević osnovala tvrtku-kćer „Planet IX“, registriranu i za proizvodnju, popravak i održavanje zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme: „Prema procjenama stručnjaka, na ‘zemaljske prilagodbe’ i servis rabljenih ‘Baraka’ MORH bi u razdoblju od idućih 10 godina trebao potrošiti još 500 milijuna dolara, čime bi se cijena nabave zrakoplovne eskadrile popela na milijardu dolara. Upravo stoga je zanimljivo kako je baš tvrtka u kojoj je na najvišim pozicijama bio Damir Krstičević odlučila baviti se i poslovima usko vezanim uz servisiranje i održavanje zrakoplova, svemirskih letjelica, prijevoz i nabavu oružja… Znači li to zaokret ove pretežito specijalizirane tvrtke s računalne opreme na vojnu industriju? Hoće li se novoregistrirana tvrtka uskoro pojaviti i kao dobavljač na natječajima za servisiranje izraelskih zrakoplova iz flote ‘F-16 Barak’, čija je kupovina već najavljena? Ako do potpisa tog ugovora dođe, novo sestrinsko poduzeće KING ICT-a Planet IX d.o.o. moglo bi konkurirati i za te poslove“. (izvor: Startnews.hr, objavljeno 02.2.2018. pod naslovom „Bivša tvrtka Damira Krstičevića započela biznis servisiranja i nabave zrakoplova i vojne opreme“, autor: Gordan Malić)
—————————————-

Umjesto za 8, ekspedicija po Velebitu okončana je za samo 5 dana (Photo: MORH/M.Čobanović)

U mjestu Veliko Rujno, u Nacionalnom parku Paklenica, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje GS OS RH završili su ekspedicijsku hodnju po Velebitu s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem. Ekspedicija je započela u subotu, 27. siječnja, u Vratniku, a iako je najavljivano da će trajati 8 dana, okončana je za samo 5: „Prošli su 110 kilometara i moram reći kako je ovih pet dana, koliko im je trebalo za završetak ekspedicije, zaista vrhunski rezultat, to su vrhunski momci i nisam ni sumnjao u njih. Nisu imali nikakvu opskrbu izvana, sve su nosili sa sobom, a sama oprema je teška do 40 kilograma,“ izjavio je zapovjednik ZSS brigadni general Perica Turalija.
—————————————-

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov uručio je priznanja najboljim vojnicima, mornarima i dočasnicima Oružanih snaga RH za listopad, studeni i prosinac 2017. godine. Šestero pripadnika OSRH dobilo je priznanje za profesionalan, predan i savjestan rad u svojim postrojbama, kao i u međunarodnim aktivnostima OS RH.
—————————————-

Stručnjak za pomorske studije, umirovljeni časnik Brazilske mornarice, dr. sc. Wiliam de Sousa Moreira, održao je na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ predavanje polaznicima 20. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na temu: „Upravljanje svjetskim oceanima i pomorska sigurnost u 21. stoljeću iz perspektive južnih mora“.

ČETVRTAK 01.2.2018.

Na vojnom poligonu „Gašinci“ završen je trotjedni tečaj vođenja i zapovijedanja kojeg je za 28 časnika i dočasnika HKoV-a proveo Britanski vojno-savjetnički obučni tim (British Military Advisory Training Team – BMATT). Voditelj BMATT tima, satnik Anthony Kinsell, polaznicima tečaja uručio je potvrdnice, a trojica najboljih – narednik Damir Palfi, pripadnik bojne Pume, skupnik Tomislav Kusulja, pripadnik bojne Sokolovi, i natporučnik Matija Mitka, pripadnik Vojno-obavještajne satnije – dobili su i prigodne kovanice BMATT tima.
—————————————-

Planovi novog zapovjednika HRM u 2018. godini (Photo: HRM/M.Siriščević)

Zapovjednik HRM, komodor Ivo Raffanelli, održao je radni sastanak sa zapovjednicima i prvim dočasnicima postrojbi, te čelnicima ustrojstvenih cjelina Zapovjedništva HRM-a. Glavne aktivnosti HRM-a u tekućoj godini su: (1) uvođenje u operativnu uporabu OOB-a; (2) ustrojavanje satnije mornaričko-desantnog pješaštva; (3) pripreme za ocjenjivanje tima protuminskih ronitelja (vPMR) sukladno Cilju snaga (CSp M 6204); (4) zajednička i združena obuka, te (5) sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama.
—————————————-

Ministarstvo obrane RH sklopilo je s izraelskom tvrtkom Elbit Systems Land and C4I Ltd. ugovor o nabavi te integraciji daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom (DUOS 30L) za bazno vozilo BOV Patria CRO. Konačna vrijednost ugovora je 93.491.485,00 kn s PDV-om.
—————————————-

U Uredu predsjednice RH sastali su se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Razgovarali su o „redovitim unutarnjim i vanjskopolitičkim temama“, među kojima su bila i imenovanja novih veleposlanika, te pitanje nabave novog borbenog aviona za potrebe HRZ i PZO.

Bivši ministri obrane Pavao Miljavac i Željka Antunović smatraju da se odluka o obnovi borbene eskadrile ne treba donositi naprečac. Miljavac smatra da bi bilo najbolje „ako je moguće, kupiti nove zrakoplove jer bismo time bili mirni daljnjih 30 pa i 40 godina. Ovako ćemo već za desetak godina ponovno razmišljati o obnovi eskadrile“. I Antunović drži da se ne treba brzati s odlukom, iako je nije dobro ni unedogled odugovlačiti: „Ako su ponude nerealne, onda bi trebalo obaviti dodatne razgovore“. (Izvor: Net.hr, objavljeno 01.2.1018. pod naslovom „Bivši ministri obrane ekskluzivno za Net.hr: ‘Treba biti oprezan, moglo bi nam se dogoditi da rabljeni zrakoplovi neće smjeti poletjeti’, autor: Miroslav Filipović)
—————————————-

Vlada je na svojoj 78. sjednici donijela odluku o održavanju vježbe sustava domovinske sigurnosti – „Kibernetički štit 2018“. Niz tijela državne uprave jačat će svijest o kibernetičkim prijetnjama, i uvježbavati rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti u uvjetima kibernetičkog napada.

Nakon sjednice Vlade ministar obrane komentirao je skorašnji posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj: „Mi znamo da je bio rat, da je Hrvatska napadnuta, da je izvršena brutalna agresija na Hrvatsku. Moja zadaća danas je jačati sustav sigurnosti, jačati sustav vojske. Jasno je da trebamo gledati na budućnost. Ali je minimum isprika“.

PETAK 02.2.2018.

U MORH-u su potpisani redovni godišnji ugovori s predstavnicima domaće obrambene industrije o opremanju OS RH. Potpisano je ukupno 35 ugovora u vrijednosti od 280.994.692,17 kuna, a ministar obrane Damir Krstičević najavio je potpisivanje dodatnih ugovora za ožujak 2018. (u vrijednosti od oko 200 milijuna kuna). Time bi se ukupna vrijednost roba i usluga koje će domaće tvrtke isporučiti za MORH i OS RH u tekućoj godini trebala popeti na gotovo pola milijarde kuna.

Domaćom obrambenom industrijom bavila se i HTV-ova emisija „Tema dana“, u kojoj su gostovali direktor Agencije Alan Ivica Nekić te direktor HS Produkta Željko Pavlin. „Naši proizvođači naoružanja i vojne opreme, i izvoznici, su prošle godine potpisali 197 ugovora u vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna, i to je novac koji je došao u RH. To su robe – naoružanje i vojna oprema – koji su prodani na stranim tržištima, to su robe koje su otišle u 47 različitih zemalja, na sve naseljene kontinente, tako da u vremenima značajnih troškova, značajnih ulaganja, značajnih nabavki i u RH ali i iz inozemstva, mi znatno premašujemo te izdatke s izvoznim rezultatima“, pohvalio se Nekić. (Izvor: HRT, objavljeno 02.2.2018. u emisiji „Tema dana“, urednik i voditelj: Zoltan Kabok)
—————————————-

Prisustvujući potpisivanju ugovora u MORH-u, premijer Andrej Plenković kratko je komentirao zastoj u nabavi aviona. Po njemu, nabava novih aviona je „još samo ta sitnica“ koja „ide po propisu“, a odluka će se donijeti kada „sve bude konsolidirano“.

U novoj emisiji Hrvatskog radija „S predsjednicom van protokola“ Kolinda Grabar Kitarović komentirala je izjavu ministra Krstičevića da očekuje ispriku Aleksandra Vučića. Predsjednica je Krstičeviću poručila da se „politika mora voditi razumom, a ne emocijama“, te je komentirala odgađanje donošenja konačne odluke o nabavi borbenih aviona: „Pa, moj je stav da tu odluku treba donijeti što je moguće prije, jednostavno zato što kasnimo s tom odlukom. Ne kasni ova Vlada, nažalost prethodne dvije Vlade, prethodne Vlade, nisu imale snage i hrabrosti donijeti odluku. Ja razumijem da je to jedno iznimno kompleksno pitanje koje uključuje ne samo sredstva, kako se to u Hrvatskoj naziva – to je posao stoljeća u odnosu na financijska sredstva koja je potrebno izdvojiti. Ali tu se svakako mora gledati, naravno, i dugoročno strateško partnerstvo s državom s kojom se ulazi u takav ugovor, mora se gledati da taj paket uključuje sve, uključujući i obuku, streljivo i sve ostalo, dakle ono što je najbolje i najbitnije za Hrvatsku. Niti ja osobno, niti moj Ured, ne sudjelujemo u izboru zrakoplova. Nama je Ministarstvo obrane predočilo i opisalo ponude koje smo do sada dobili, međutim, odluku prije svega treba donijeti stručno povjerenstvo, predložiti je Vladi – to će biti razmotreno i na Vijeću za obranu, ali riječ je o ugovoru između dviju Vlada, dakle koje god ponude da se izabere bit će riječ o ugovoru koji će sklopiti Vlada RH s drugom Vladom. Ja se osobno ne smatram dovoljno kompetentnom da bih ulazila u specifikacije pojedinih zrakoplova, niti u specifikacije pojedinih ponuda, naravno – treba odabrati onu ponudu da apsolutno nema nikakvih dvojbi u transparentnost cijelog postupka, da nema nikakvih dvojbi o nekoj potencijalnoj korupciji, i ona ponuda koja je apsolutno najbolja za Hrvatsku u svim onim elementima koje sam spomenula, uključujući i strateška ulaganja“. Grabar Kitarović dodala je na kraju da „koliko je meni poznato, odluka nije donesena još“. (Izvor: HRT, objavljeno 02.2.2018. u emisiji „S predsjednicom van protokola“, urednik i voditelj: Zoltan Kabok)
—————————————-

KING ICT demantirao je napise o tome da se namjeravaju baviti uvozom i servisiranjem zrakoplova. „KING ICT kao sistem integrator radi na implementaciji i razvoju cjelovitih poslovnih rješenja. U tom kontekstu osnovana je tvrtka kći Planet IX., s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima, bespilotnim letjelicama. Prema Pravilniku o sustavima za bespilotne zrakoplove, bespilotne letjelice iznad 150 kg smatraju se zrakoplovima te se kao takve moraju registrirati u registru civilnih zrakoplova. Stoga su u registraciji tvrtke Planet IX. te djelatnosti i navedene, jer nema drugih mogućnosti“, stoji u priopćenju koje potpisuje Petar Karabatić. KING ICT, prema vlastitom priopćenju, namjerava koristiti dronove isključivo u gospodarske svrhe.

Pričom o Planetu IX i registriranim djelatnostima bavi se i portal Index.hr – prenoseći objašnjenje tvrtke KING ICT da je cijela zbrka nastala zbog dronova koje namjeravaju koristiti u gospodarske svrhu, Index podsjeća: „Podsjetimo, kako je tijekom katastrofalnih požara prošlog ljeta ministar Krstičević najavio je  da će sljedeće godine Hrvatska već moći rabiti besposadne letjelice u otkrivanju požara i piromana. Krajem jeseni najavljeno je da bi se za bespilotne letjelice (dronove) i brze brodove trebalo izdvojiti 131 milijun kuna. Riječ je o nabavci šest besposadnih letjelica za koje bi se izdvojilo najmanje 112,5 milijuna kuna.“ (izvor: Indeks.hr, objavljeno 02.2.2018. pod naslovom „Iz bivše Krstičevićeve tvrtke tvrde da ulaze u biznis s dronovima, da ne žele servisirati avione“, autor: I.Ćimić)
—————————————-

Pripadnici 1. HRVCON-a iz sastava NATO eFP BG LTU – DEU provode obuku u noćnim uvjetima. Oni se uvježbavaju u taktikama, tehnikama i procedurama rada u uvjetima smanjene vidljivosti. Svrha obuke je kroz osposobljavanje pojedinaca, desetina i vodova steći uvjete za provedbu obuke satnije.
—————————————-

U vojarni „Bilogora“, u Bjelovaru završila je integracijska obuka mladih pripadnika koji su nakon temeljne i specijalističke vojne obuke pristigli u Topničko raketnu bojnu Gardijske oklopno mehanizirane brigade. Obuku koja je započela još 8. siječnja uspješno je završilo 14 pripadnika (od toga 3 vojnikinje), koji su morali izvršiti već ranije utvrđene zadaće iz temeljnih vojnih vještina (TVV), te vježbovne radnje i postupke s integriranom obukom, hodnju s opterećenjem, te hodnju u noćnim uvjetima s elementima taktike.
—————————————-

Oružane snage RH i Vatrogasna zajednica RH dobitnici su nagrade „Ponos Hrvatske“ za 2017. godinu zbog iznimnog angažmana u obrani Hrvatske od požara i poplava. Nagradu je u ime OS RH na svečanoj dodjeli u Zagrebu  preuzeo načelnik GS general zbora Mirko Šundov.
—————————————-

Na HVU završio Tečaj strategijskog upravljanja kojeg je za 22 polaznika (časnike i državne službenike) iz MORH-a, MUP RH, MVEP-a, GS OS RH, DUZS-a, te 2 strana polaznika iz Crne Gore i Kosova organizirao i proveo Dekanat HVU. Program je obuhvatio strateško promišljanje, strategijsko planiranje i upravljanje, te donošenje odluka na strategijskoj razini.

SUBOTA 03.2.2018.

Pripadnici borbene skupine NATO-aktivnosti ojačanja Prednje prisutnosti u Poljskoj, među kojima su i pripadnici 1. HRVCON-a, započeli su u vojnoj bazi Orzysz vježbu „Lasica 18“, kako bi testirali interoperabilne funkcije poljske borbene skupine i njenih zapovjedništava. Inicijalni dio vježbe bio je računalna simulacija, a naredni dani uključuju i njen praktični, terenski dio.

NEDJELJA 04.2.2018.

Danijel Borović i članovi UBDR Plitvička jezera pred bivšom bazom Željava (Photo: Facebook/UBDR Plitvička jezera)

Udruga branitelja Domovinskog rata i Općina Plitvička jezera organizirale su već tradicionalno obilježavanje obljetnice preleta Danijela Borovića. Na današnji dan prije 26 godina Hrvatska je dobila prvi nadzvučni lovački zrakoplov, zahvaljujući Borovićevom preletu iz ZB Željava na aerodrom u Puli.
—————————————-

Zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković sa suradnicima okončao je zapovjedno izviđanje u području aktivnosti ojačane prednje prisutnosti na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj. Tijekom 8 dana (od 28. siječnja do 4. veljače), koliko je trajalo izviđanje, predstavnici 2. HRVCON-a upoznali su se sa zadaćama koje ih očekuju, uvjetima života i rada, kao i ostalim zahtjevima i procedurama unutar borbene skupine pod vodstvom OS SAD-a.
—————————————-

Gostujući u HTV-ovoj emisiji „Tema dana“ kao novi/stari predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac je otkrio koja ponuda borbenog aviona je njemu najzanimljivija: „Strašno primamljiva je ponuda, barem za mene, i mislim da o tome treba jako dobro razmisliti, to je američka ponuda novih F-16 Block 70, kako ga zovu, koji izlazi negdje ’22. godine iz proizvodnje, i opremljeni su jednom od najmodernijih elektronika, kao onaj F-35. Taj zrakoplov može parirati bilo kojem zrakoplovu u regiji“. (Izvor: HRT, objavljeno 04.2.20218. u emisiji „Tema dana“, urednik i voditelj: Zoltan Kabok)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.