Pregled tjedna: 05.2.2018. – 11.2.2018.

 

PONEDJELJAK 05.2.2018.

Početak novog radnog tjedna ministar obrane Damir Krstičević dočekao je u Litvi, na svečanom obilježavanju 1. godišnjice NATO ojačane Prednje prisutnosti (eFP) i primopredaji zapovjedne dužnosti novom zapovjedniku, njemačkom pukovniku Wolfu Rüdigeru Ottou. Ujedno, zapovjednik HRVCON-a, satnik Marko Krpan, primio je počasnu plaketu zamjenika predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a, general-pukovnika Stevena M. Sheproa.

Bez obzira na obveze u Litvi, ministar obrane RH Damir Krstičević čestitao je hrvačima Boži Starčeviću, Dominiku Etlingeru i Antoniju Kamenjaševiću, pripadnicima pričuvnog sastava OS RH, povodom osvajanja medalja na međunarodnom turniru u hrvanju grčko-rimskim stilom. U Zagrebu. Starčević je osvojio zlato pobjedom nad Bjelorusom Viktorom, Etlingeru je pripala srebrna medalja nakon poraza od Bjelorusa Kazbeka Kilova, a brončanu medalju na turniru „Zagreb Open“ osvojio je Antonio Kamenjašević.
—————————————-

U izjavi novinarima nakon sastanka o prometnoj i lučkoj infrastrukturi s krčkim načelnicima općina i gradonačelnicima, te predstavnicima Primorsko-goranske županije, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na novinarsko pitanje što se prevozi zrakoplovima američkih tvrtki s krčkog aerodroma u Katar, Azerbajdžan i Afganistan budući da se po nekim informacijama prevozi oružje odgovorio kako nema saznanja, ali da može provjeriti i naknadno odgovoriti.
—————————————-

Hrvatska Ukrajini želi vratiti četiri neispravna borbena aviona MiG 21 i traži od ukrajinskog Ministarstva obrane da ih zamijeni za četiri ispravna aviona uz jamstvo države Ukrajine, piše Jutarnji list. MiG-ovima evidencijske oznake 131, 132, 134 i 135, kupljenima u sklopu projekta remonta i modernizacije EBA-e, curi ulje i ne radi navigacijski sustav, a problem je i to što je Hrvatska, navodno, za 12 milijuna kuna kupila golemu količinu dijelova, potrebnih i nepotrebnih, te time očistila skladište ukrajinskog zavoda u Odessi. (Izvor: Jutarnji list, objavljeno 5.2.2018. pod naslovom „Ministar Krstičević traži rješenje za robu s greškom: Iz ukrajinskih aviona curi ulje, navigacijska oprema otkazuje, garancijski rok istekao…“, autor: Krešimir Žabec)
—————————————-

Pripadnici OS RH iz postrojbi smještenih u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku priključili su se akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bi postali potencijalni darivatelji koštane srži ili perifernih matičnih stanica. Akciji organiziranoj za pomoć u hitnom liječenju djeteta čiji je otac zrakoplovni tehničar u 91. ZB odazvala su se 52 časnika, dočasnika i vojnika iz postrojbi 93. ZB, Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“ i Pukovnije protuzračne obrane.
—————————————-

U Središtu za međunarodne vojne operacije u vojarni „Vitez Damir Martić“ počeo je Tečaj za stožerno osoblje NATO-a (NATO SOC-10). Na tečaju sudjeluje ukupno 16 polaznika iz MO i OS RH, te 2 polaznika iz Snaga sigurnosti Republike Kosova. koji će tijekom tečaja usvojiti znanja neophodna za razumijevanje planskih i drugih procesa koji se odvijaju na operativnoj i strateškoj razini zapovijedanja NATO-a.
—————————————-

Pripadnik OS RH na vježbi “Lasica-1-18” u Poljskoj (Photo: 15. GBZ)

Borbena skupina NATO eFP u Poljskoj i 15. Giżycka Brygada Zmechanizowana preselili su vježbu „Łasica-1-18“ s računalnog bojišta u Orzyszu i na pravi teren u bazi Bemowo Piskie. Jedan od ciljeva vježbe, koja se provodi uz korištenje sustava JCATS („Joint Conflict and Tactical Simulation“), je i postizanje interoperabilnosti 15. GBZ i eFP BG, ali prije svega i poboljšanje vještina zapovjednika te zapovjednih tijela u planiranju, organiziranju i zapovijedanju postrojbama u borbenim operacijama. Scenarijski dio ove vježbe posljedica je taktičkih aktivnosti na nedavnoj vježbi „Bull Run 3“.

UTORAK 06.2.2018.

U Eskadrili helikoptera 93. ZB u Zemuniku započela je letačka obuka nove skupine hrvatskih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Cijelu obuku po prvi puta samostalno provode nastavnici letenja Eskadrile helikoptera koje su obučili američki instruktori letenja kroz ciklus obuke okončan u prosincu prošle godine. Istodobno je započela i obuka nove skupine zrakoplovnih tehničara i inženjera.
—————————————-

Dok se ministar prometa Butković raspituje o prometu na krčkom aerodromu, njegov direktor zadovoljno trlja ruke jer od prošle godine cargo promet raste drastično: „U odnosu na neku 2016., kad smo imali – ma recimo to tako – neznatne količine, kad je još taj segment ponude bio u razvoju, do 2017. kad smo imali značajan promet te onda nastavljamo i u 2018. Mogu samo reći da financijski učinak jednog mjeseca odgovarao tromjesečnom ili četveromjesečnom razdoblju u cijeloj prošloj godini“, kazao je za RTL Tomislav Palalić, direktor Zračne luke Rijeka. (Izvor: RTL, emisije RTL Danas, objavljeno 6.2.2018., autor priloga: Maja Brkljača)
—————————————-

Pozivajući se na izvor iz Ministarstva obrane, Nacional piše da je, po svemu sudeći, Vlada RH već donijela odluku da će od Izraela kupiti polovne borbene zrakoplove F-16 Barak. Prema naredbi premijera Plenkovića, „2 hrvatske delegacije dobile su zadatak da u Izraelu i SAD-u konkretno utvrde protive li se SAD kupovini izraelskih zrakoplova te ako ih Hrvatska odluči kupiti – hoće li to negativno utjecati na odnose Hrvatske i SAD-a“. Navodno su emisari iz obje zemlje dobili zeleno svjetlo, tvrdi izvor MORH-a za Nacional. (Izvor: Nacional br. 1033, objavljeno 6. veljače 2018. pod naslovom „Amerikanci dali zeleno svjetlo za hrvatsku kupnju izraelskih F-16 polovnih borbenih zrakoplova“, autor: Berislav Jelinić)
—————————————-

Više od desetine svoje prošlogodišnje dobiti, odnosno oko 3,8 milijuna kuna s kamatama, Zračna luka Zagreb mora platiti Republici Hrvatskoj tako je presudio Trgovački sud u Zagrebu, zbog incidenta koji se dogodio još 2007. godine. Naime, te je godine prilikom pretovara s viličara pao motor za protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava HRZ i PZO, koji je državi u tom trenutku bio nužan zbog ljetne požarne sezone. Motor je potom, prema uputi proizvođača, kanadske tvrtke Bombardier, vraćen na pregled, a MORH je preko Agencije Alan unajmio drugi motor za CL-415. (Izvor: Telegram.hr, objavljeno 6.2.2018. pod naslovom „Zračna luka Zagreb 2007. je imala nezgodu; pao im je motor kanadera, Sad zbog toga moraju državi platiti 3,8 milijuna kuna“, autor: Ana Raić Knežević)
—————————————-

UKRSPECEXPORT je priopćenjem demantirao pisanje Jutarnjeg lista. „Do danas nije bilo nikakvog službenog zahtjeva ili pritužbe od strane Ministarstva obrane RH prema Državnom poduzeća ‘UKRSPECEXPORT’. Zato smo prisiljeni upozoriti na činjenicu da je pojava ovakvih lažnih informacija uzrokovana nelojalnom konkurencijom iz Rusije“, piše u priopćenju ukrajinskog poduzeća, koje završava s napomenom da je u skladu s ugovorom o remontu i modernizaciji, „UKRSPECEXPORT opetovano tražio od Ministarstva obrane RH da se održi zajednički sastanak na kojem bi se raspravila moguća problematična pitanja iz okvira primjene Ugovora. Nažalost, inicijativa UKRSPECEXPORT-a je ignorirana“.

SRIJEDA 07.2.2018.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je najbolje vojnike i dočasnike u 2017. godini, i to u društvu hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića. Među najboljih 12 dočasnika nalazi se 1 dočasnica, dok se među 12 nagrađenih vojnika nalaze četiri vojnikinje. Najboljom vojnikinjom proglašena je pozornica Ana Barinić, a najboljim dočasnikom narednik Danijel Dragišić.

Neovisno od Krstičevića, najbolje vojnike/vojnikinje i dočasnike/dočasnicu primila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Medaljom „Iznimni pothvat“ odlikovala je pozornicu Antoniju Sadiković za iznimne zasluge i iskazanu visoku požrtvovnost prilikom spašavanja ljudskog života i imovine. Predsjednica je tom prilikom izrazila očekivanje da će povećanje obrambenog proračuna utjecati i na podizanje razine kvalitete života i rada vojnika: „Posjetima vojarnama i vojnim objektima uvjerila sam se kako su uvjeti u nekima od njih na granici održivosti. To moramo žurno promijeniti. Ohrabruje činjenica kako su neki projekti već pokrenuti, ali u isto vrijeme znam kako na tom području još mnogo toga moramo ostvariti, za što ću se, kao i do sada, svesrdno zauzimati“.
—————————————-

Šesnaest  polaznika 16. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe (VDI), uključujući i po pripadnika oružanih snaga BiH, Slovenije, Makedonije i Kosova, posjetili su Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske (HKoV). Domaćin im je bio prvi dočasnik HKoV-a, časnički namjesnik Dario Rosić, koji je održao prezentaciju o strukturi Hrvatske kopnene vojske, dok je zapovjednik HKoV-a general Siniša Jurković ukratko objasnio viziju i misiju Hrvatske kopnene vojske, istaknuvši kako je hrvatski vojnik gravitacijsko središte sustava Oružanih snaga RH.
—————————————-

Novi izazovi za buduće pilote /Photo: HRZ i PZO/M.Karačić)

Kadeti 23. naraštaja koji se školuju za vojne pilote helikoptera u Eskadrili helikoptera 93. ZB HRZ i PZO u Zemuniku, izveli su prve samostalne letove na helikopteru BELL-206B. Svaki od kadeta izveo je po nekoliko samostalnih letova koji uključuju školske krugove, te slijetanje i polijetanje s travnate površine.
—————————————-

MORH je u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavio sklapanje ugovora o nabavi jurišnih pušaka VHS-D2 i K2s s poduzećem HS Produkt. Vrijednost posla je deklarirana na 2.400.000,00 kuna.
—————————————-

Za pripadnike 27. HRVCON-a KFOR (Kosovo Force) je na letjelištu Lučko bilo organizirano predavanje na temu islamske religije i kulture. Predavanje je održao Nermin ef. Botonjić, šef kabineta muftije te glavni koordinator za suradnju Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva obrane RH. On je tom prilikom govorio o načelima Islama, šerijata i njegovih obreda, načinima prakticiranja islama te o islamskom svijetu danas s posebnim naglaskom na neke segmente uobičajnog prava na Kosovu.
—————————————-

Uskoro za Afganistan (Photo: Gombr / M. Dropuljić, J. Cindrić)

Na VP „Eugen Kvaternik“ kod Slunja završila je druga faza terenskog dijela uvježbavanja i ocjenjivanja operativnih sposobnosti sastavnica 8. HRVCON-a koji se upućuje u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Na vježbi je sudjelovalo i 23 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika OS Albanije, te dva pripadnika OS BiH, u sklopu inicijative A5, dok su ocjenjivanje uz pripadnike ocjenjivačke skupine OS RH provodila i dva pripadnika Vojske Crne Gore. Zbog nedavnih incidenata u Afganistanu u obuku su ugrađeni novi koraci te postupci. Istodobno, pripadnici HRZ i PZO iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. ZB, satnik Zvonimir Dalić i stožerni narednik Damir Crnek, vratili su se iz operacije potpore miru „Resolute Support“.

ČETVRTAK 08.2.2018.

Vlada je na svojoj 79. sjednici usvojila Prijedlog plana prijma osoblja za 2018. godinu u Oružane snage Republike Hrvatske, prema kojem će do kraja ove godine svoje mjesto u OS RH naći 836 ljudi s tržišta rada i 583 već zaposlenih u obrambenom sustavu. Osim toga, Vlada je Hrvatskom saboru proslijedila Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2017. godinu, u kojem je Ministarstvo obrane RH opet dobilo uvjetno mišljenje.
—————————————-

Do 27. veljače mogu se podnijeti ponude za izvođenje radova na rekonstrukciji građevina u vojarni Neretva u Pločama. Procijenjena vrijednost radova je 8.000.000,00 kuna bez PDV-a, a radovi moraju završiti do 20. kolovoza ove godine.

—————————————-

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu LOGDEV 19, u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Vojarni 123. brigade u Požegi od 05. do 08. veljače održana je radionica NSE/DC/RSOM, kao dio pripremnih radionica za provedbu završne vježbe u Gruziji. Ova radionica, kao i cijela vježba provodi se pod pokroviteljstvom EUCOM JS J7, a u njoj sudjeluju pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Finske, Gruzije, Makedonije, Srbije, Švedske i Ukrajine. Cilj vježbe je bio upoznavanje logističkih časnika i dočasnika u koncept i procedure razvijanja nacionalnog elementa potpore (NSE), ugovaranja usluga u području operacija (DC), kao i prijema, spajanje i kretanje do krajnjeg odredišta snaga (RSOM).

PETAK 09.2.2018.

Photo: MORH/J.Kopi

Ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov posjetili su Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, gdje su prisustvovali obilježavanju Dana vojne kapelanije „Bl. Alojzija Stepinca“. Zapovjednik HKoV brigadni general Siniša Jurković održao je prezentaciju o ustroju i osnovnim projektima i zadaćama HKoV-a u 2018. godini. Istaknuo je da će HKoV nastaviti proces modernizacije i izgradnje sposobnosti kako bi ostala prepoznatljiva u međunarodnom okružju.
—————————————-

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV Oružanih snaga RH u Požegi započela je obuka 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH, te obuka 1. naraštaja ročnika kandidata za vojne specijaliste. Ugovor s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju potpisao je 341 ročnik, od kojih je 47 ročnica, dok je obuci kandidata za ročne vojne specijaliste pristupilo pet ročnika, od čega jedna ročnica. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.
—————————————-

Pedeset pripadnika OS RH, mahom Tigrova, iz sastava multinacionalne bojne eFP NATO u Litvi pridružilo se akciji dobrovoljnog davanja krvi u Transfuzijskom centru Sveučilišnog bolničkog centra u Kaunasu.
—————————————-

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu okončana je obuka za borbenog spasioca CLS (engl. Combat Lifesaver). Osam polaznika je od 29. siječnja do 9. veljače uspješno savladalo program obuke i time zadovoljilo sve uvjete za dobivanje licence.

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu od 5. do 9. veljače provedena je obuka za vozače vozila MRAP Maxx Pro Plus (Mine Resistant Ambush Protected). Ukupno 7 polaznika osposobljeno je za upravljanje ovim vozilom u svim cestovnim i terenskim uvjetima, danju i noću, kao i u izvanrednim situacijama.
—————————————-

Nekadašnji piloti Krila Oluje sada na katarskom nebu (Photo: Gulf Times/Jayan Orma)

U Kataru je započeo dvodnevni zrakoplovni show „Al Khor Fly-In 2018. Show“, inače 11. po redu, koji se održava na prostoru aerodroma Al Khor, zamišljen je kao smotra lakih zrakoplova i zrakoplovne tehnike, te kao ohrabrenje zrakoplovnim entuzijastima. Vrhunac otvorenja ovog showa bio je letački program akrobatske skupine na zrakoplovima PC-21, koju čini 6 bivših pilota hrvatske akro-grupe „Krila Oluje“.

SUBOTA 10.2.2018.

U vojarni „Petar Zrinski“ u Zagrebu održan je Dan otvorenih vrata HVU „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU). Kao i obično, posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a – uključujući i novi studij Vojnog pomorstva, program za vojne pilote, uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka i daljnje mogućnosti karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske.
—————————————-

Podravkin uvjerljivo najveći poslovni partner među ministarstvima svakako je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, i to zbog individualnih, odnosno cjelodnevnih suhih obroka za vojnike. Samo lani, primjerice, MORH je od Podravke nabavio individualne borbene obroke vrijedne 11 milijuna kuna i cjelodnevne suhe obroke za 5,4 milijuna kuna. (…) Mediji su nedavno objavljivali informaciju da su u nekim NATO misijama u inozemstvu američki vojnici davali dva svoja cjelodnevna obroka za jedan Podravkin“. (Izvor: Podravski.hr, objavljeno 10.2.2018. pod naslovom: „Kad se sa srcem kuha: Zašto su vojnici diljem svijeta ludi za borbenim obrocima hrvatskih vojnika“, autor: Robert Mihaljević)
—————————————-

HRT-ova ekipa bila je u vojarni u Dugom Selu, gdje djeluje satnija za obuku službenih vojnih pasa. Tijekom obuke koja traje od 4 do 7 mjeseci, ovisno o namjeni, psi se obučavaju za detekciju eksploziva, droga, duhana, za čuvanje, kao i za zaštitu te traganje. Tijekom godina ondje je obučeno više od 400 pasa iz vlastitog uzgoja. (Izvor: HRT – Dnevnik, objavljeno 10.2.2018., autor priloga: Igor Dunaj)

NEDJELJA 11.2.2018.

Tijekom vikenda, 10. i 11. veljače 2018., posade Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. ZB, stacionirane na otoku Krku, te posade Eskadrile transportnih helikoptera 93. ZB, stacionirane u Divuljama, prevezle su s hrvatskih otoka 8 pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitni zračni medicinski prijevoz. Od početka 2018. godine helikopterima HRZ i PZO ukupno je prevezeno 68 pacijenta i 92 pratitelja, za što je utrošeno nešto više od 65 sati leta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.