Pregled tjedna: 15.1.2018. – 21.1.2018.

 

PONEDJELJAK, 15.1.2018.

Nakon Ruže Tomašić, još jedan političar – ovoga puta saborski zastupnik Živoga zida Ivan Pernar – slao bi hrvatske ratne brodove u Savudrijsku valu/Piranski zaljev: „Slovenija uopće nema ratnu mornaricu. Da Hrvatska pošalje jedan ratni brod tamo, cijelo ovo natezanje bi prestalo. Više ne bi ove policijske slovenske kade maltretirale naše ribare, nego bi shvatili da je Hrvatska suverena zemlja, da štiti svoje more i da u našim vodama nemaju što raditi. Cijelo ovo natezanje i prepucavanje koje traje mjesecima bi trenutačno prestalo“. (izvor: Novi list, objavljeno 15.1.2018. pod naslovom „Ivan Pernar otkriva plan Živog zida: ‘Napustit ćemo EU i prestati vraćati vanjski dug’“, autor: Jasmin Klarić)
—————————————-

Hrvatsko vojno diplomatsko predstavništvo u Sjedinjenim Američkim Državama, zaprimilo je obavijest iz Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primljen u Kuću poznatih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame U.S. Army War College). Ministar Krstičević, koji je završio US Army War College 1998. godine, prvi je visoki hrvatski časnik primljen u Kuću poznatih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a. Svečanost primanja održat će se 27. ožujka 2018. godine u kompleksu Ratne škole kopnene vojske, u vojnoj bazi Carlisle Barracks u Pensilvaniji.
—————————————–

MORH namjerava sklopiti ugovor o nabavi borbenih odora – prikrivnih odora digitalnog tiska za potrebe pripadnika OS RH, objavljeno je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina. Konačna vrijednost ovoga posla je čak 26.612.390,63 kn (s PDV-om), a posao je, očekivano, dobila „Zajednica ponuditelja Kroko proizvodnja i razvoj d.o.o.“. To je ujedno i prvi ovogodišnji veliki posao nabave u resoru obrane.

UTORAK 16.1.2018.

Osim što kasni izgradnja prototipa OOB-a, HRM muče problemi i s postojećom flotom. Od postojećih 5 raketnih topovnjača, 2 imaju tehničkih problema s radarima, dok „Petar Krešimir IV“ zbog kvara glavnog motora do daljnjega nije uopće raspoloživ. U skladu s nedavnom najavom novog zapovjednika HRM komodora Ive Raffanellija, razmišlja se o novim nabavama. „Ministarstvo obrane krajem prošle godine dobilo je ponudu norveške mornarice za kupnju polovnog izvanobalnog ophodnog broda Alesund za 5,6 milijuna eura bez PDV-a. U cijenu nije uključeno naoružanje i troškovi transporta. U Ministarstvu obrane potvrđeno nam je kako su ‘u tijeku razmatranja o mogućoj nabavi predmetnog broda te formiranju stručne skupine MORH-a i OS RH koja bi izvršila obilazak broda u Norveškoj u prvom kvartalu ove godine’. Riječ je o brodu izgrađenom 1996. godine dužine 63 metra koji norveška mornarica koristi kao patrolni brod i naoružan je topom od 40 mm i strojnicom 12,7 mm“, piše Jutarnji list. (izvor: Jutarnji list, objavljeno 16.1.2018. pod naslovom „Alarmantno u Ratnoj mornarici: Novih plovila nema, a postojeće prati niz problema, ključna raketna topovnjača neće ploviti sljedećih godinu i pol?“, autor: Krešimir Žabec)
————————————

Na televiziji N1 gostuje politički analitičar Davor Gjenero, koji na voditeljsko pitanje o kuloarskim nagađanjima da bi ponuda novih zrakoplova F-16 4+generacije mogla biti i dio ambicioznijih američkih geopolitičkih aranžmana na ovim prostorima – kaže: „I ako bi do toga došlo, onda se govori i o tome da bi to značilo da Hrvatska preuzme kontrolu neba, air policing, nad Slovenijom, što pak znači da bi ovaj disput granični pod američkim utjecajem morao biti vrlo brzo riješen“, smatra Gjenero. (izvor: N1 TV, gostovanje uživo, emitirano 16.1.2018.)
————————————-

Nabavu borbenih aviona u svojoj kolumni „Politika&kriminal“ na portalu Telegram.hr komentirao je i Goranko Fižulić: „Švicarska, kao i Hrvatska, mijenja svoju borbenu flotu. Ali, njima treba dvije godine za odabir borbenog zrakoplova i još dvije godine za odobrenje parlamenta. I to nakon prvog neuspjelog pokušaja u trajanju od šest godina. Damiru Krstičeviću i MORH-u za odluku je bilo dovoljno svega nekoliko mjeseci. Hrvatska javnost ne zna ništa o postupku i sadržaju offseta. U Švicarskoj je pak od samog početka sve bilo transparentno i usprkos tome većina građana glasala je na referendumu protiv nabavke zrakoplova. U Hrvatskoj, sve je obavijeno velom tajne, a svako propitkivanje je nedomoljubno“. (izvor: www.telegram.hr, objavljeno 16.1.2018. pod naslovom „Zašto se Hrvatskoj toliko žuri kupiti izraelske borbene avione za koje nitko drugi nije zainteresiran“, autor: Goranko Fižulić)
————————————-

Prilikom svog prvog posjeta Hrvatskoj ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak potpisao je s omiškom tvornicom „Galeb“ Sporazum o suradnji, kojim se otvara put za opskrbu ukrajinske vojske Galebovim polo-majicama i donjim negorivim rubljem. Hrvatski kolega Krstičević Poltoraka je upoznao s remontom MiG-ova u Ukrajini, te dobio obećanje da će o tome biti spomena i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine. Ministar Poltorak susreo se i s Igorom Dragovanom, predsjednikom saborskog Odbora za obranu, koji se pohvalio „dobrom i konstruktivnom suradnjom Odbora s MORH-om, koja rezultira učinkovitim i brzim donošenjem značajnih strateških odluka i akata vezanih uz razvoj hrvatskih obrambenih snaga“, te s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim su prodiskutirani politički i gospodarski odnosi.
————————————–

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i državni tajnik Zdravko Jakop susreli su se u Ministarstvu obrane RH s državnim tajnikom Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske Florinom Lazărom Vlădicom, te razgovarali o jačoj suradnji s Rumunjskom i kroz okvir Stalne strukturirane suradnje (PESCO). Drugog dana boravka u Hrvatskoj Vlădica je posjetio karlovački HS Produkt.
—————————————

Najbolji pripadnici HRM kod novog zapovjednika (Photo: HRM/M.Siriščević)

Pripadnike HRM-a – najboljim dočasnicima i mornarima u drugom polugodištu 2017. – primio je komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik HRM. Za najbolje u mjesecu srpnju proglašeni su nnr Petar Dobronić i mor Toni Odrljin; u mjesecu kolovozu nnr Damir Podrug i rz Josip Šandrić; u rujnu sk Jurica Žunić i mor Ivo Birimiša; u listopadu sk Marin Marinović i mor Antonio Pecotić; u studenom nr Jure Skokandić i mor Damir Šundov te u mjesecu prosincu nnr Petar Dobronić i mor Ivo Birimiša.
—————————————-

SDP-ova Koordinacija za unutarnje poslove i obranu, na čelu s Frankom Vidovićem, održala prvu sjednicu, s jednom točkom dnevnog reda: „Nabava borbenih aviona za potrebe HRZ i PZO RH“. Zaključeno je da se SDP zalaže za „dugoročno održivo opremanje zračnih snaga koje će biti usklađeno s političkim prioritetima i financijskim mogućnostima naše zemlje“, te da ta održivost obuhvaća „dugoročno i strateški promišljeno opremanje zračnih snaga koje će omogućiti trajno izvršavanje ustavnih zadaća oružanih snaga u zaštiti državnog suvereniteta, ravnomjernu modernizaciju svih grana oružanih snaga u skladu s dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH te smatramo da velike državne nabave kao što su modernizacija Oružanih snaga RH moraju biti dio ukupne državne politike, a posebice razvoja hrvatskog gospodarstva“. SDP naglašava da će njihova podrška prijedlozima Vlade RH biti uvjetovana ispunjenjem ovih kriterija, kao i zakonitošću te transparentnošću postupaka nabave.
—————————————-

U Bruxellesu je započeo 178. sastanak Vojnog odbora NATO saveza, na kojem je Hrvatsku predstavljao načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov. Prvoga dana sastanka načelnici stožera razgovarali su o političkim i vojnim prioritetima Saveza uoči srpanjskog summita, potom o vojnom doprinosu sigurnosti i stabilizaciji europskog južnog susjedstva, o prilagodbi NATO zapovjedne strukture, o misiji „Resolute Support“, te o globalnoj koaliciji protiv ISIS-a i ulozi NATO-a u Iraku. Drugog dana sastanka održani su sastanci s predstavnicima Ukrajine i Gruzije.
—————————————–

U Zrakoplovnoj bazi Ghala i Zrakoplovnoj akademiji Sultana Qaboosa u Omanu održana je svečana promocija pilota i časnika Kraljevskih Zračnih snaga Omana (RAFO), među kojima je i 8 pilota obučavanih u 93. ZB u Zemuniku (4. naraštaj). Promociji su ispred HRZ i PZO prisustvovali zapovjednik 93. ZB, pukovnik Mario Pleša i zamjenik zapovjednika Pilotske škole SzO, pukovnik Tomislav Pušnik.

SRIJEDA 17.1.2018.

Početak 7. sjednice Hrvatskog sabora rezervirano je za zastupnička pitanja u Aktualnom prijepodnevu. Pero Ćosić (HDZ) pitao je ministricu gospodarstva Martinu Dalić koji su daljnji planovi vezani uz tvrtke od strateškog značaja i zašto je s popisa tih tvrtki skinut Đuro Đaković. „Način upravljanja vlasništvom nije povezan s bilo kakvim popisom ili klasifikacijom u nekoj uredbi. Iz svih primjera rada Vlade, vidljivo je da se rukovodimo gospodarskom dobrobiti. Nalazi li se Đuro Đaković na popisu ili ne, nije bitno. Đuro Đaković je trenutno u jednoj ne baš komotnoj gospodarskoj situaciji. Nova uprava mora učiniti sve napore u pronalasku strateškog partnera i proširenju kruga kupaca i partnera te smanjiti troškove“, odgovorila je Dalić. Josip Đakić (HDZ) pitao je ministra obrane Damira Krstičevića o rezultatima puta u Poljsku i Litvu, s naglaskom na hrvatsku obrambenu industriju, te što izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH znače za hrvatske vojnike. Ministar Krstičević ponovio je sve što se o tim temama do sada moglo čuti.
—————————————–

Na HVU  “Dr Franjo Tuđman” svečano je obilježena 10. obljetnica Središnjice za upravljanje osobljem. Zapovjednik Središnjice za upravljanje osobljem brigadir Božo Poljak, najavio je da će „posebna pozornost u idućem razdoblju bit će posvećena kvaliteti življenja i zaštiti prava pripadnika OS RH“.
—————————————–

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov otišao je u dvodnevni službeni posjet Oružanim snagama Države Izrael, gdje je razgovarao o jačanju suradnje na prijenosu znanja u području kibernetičke sigurnosti, urbanog ratovanja, suradnje između ratnih zrakoplovstava i ratnih mornarica. Razmotrene su i mogućnosti razmjene časnika radi edukacije na hrvatskim i izraelskim vojnim školama.
—————————————–

Tvrtka DOK-ING predstavila je projekt razvoja daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim uvjetima, koji razvija u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER). Vrijednosti je gotovo 16,5 milijuna kuna, od čega su dio bespovratna sredstva EU. Završetak projekta planiran je za rujan 2019. godine.

ČETVRTAK 18.1.2018.

Hrvatski sabor započeo je dan raspravom o prijedlogu Zakona o upravljaju državnom imovinom. Ministar državne imovine Goran Marić nada se da će novim zakonom zaštititi i aktivirati državnu imovinu radi poticanja gospodarske aktivnosti i zaposlenosti. „Riječ je o 330 bivših vojarni na 50 milijuna četvornih metara zemljišta, 3.470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna četvornih metara, 3.860 poslovnih prostora, od kojih je 930 praznih, a 210 bespravno korištenih, 80 kampova, više tisuća stanova, garaža i dr.“, rekao je ministar Marić.
—————————————–

Odbor za obranu Hrvatskog sabora raspravio je na svojoj 11. sjednici prijedloge izmjena i dopuna Zakona o obrani i Zakona o službi u OSRH, kao i Vladin „Prijedlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Rumunjske o uzajamnom pružanju potpore države domaćina“.
—————————————–

Vlada RH usvojila je „Prijedlog odluke o  prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u 2018. godini“, prema kojem će se tijekom ove godine u RH održati 5 međunarodnih vježbi, dok će OS RH otići van granica Hrvatske na ukupno 32 vježbe.
—————————————–

Ministar Krstičević primio ministra obrane Paragvaja Diógenesa Martíneza. Ovo je prvi posjet paragvajskog dužnosnika Hrvatskoj tijekom kojeg je obišao i tvrtke hrvatske obrambene industrije HS-Produkt  i Šestan-Busch.
—————————————–

Zapovjedništvo HRZ-a i PZO-a u suradnji sa Samostalnom službom za odnose s javnošću i izdavaštvo organiziralo je predavanja na temu „Islamska religija“ za kandidate 9. RW Mi-17 AAT – RSM iz 93. zrakoplovne baze u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Radi se o redovnom upoznavanju s osnovama islama, te društvenim i kulturnim specifičnostima u Afganistanu – programu po kojem su OS RH poznate i među saveznicima.

PETAK 19.1.2018.

U vojarni „9. gardijska brigada Vukovi“ u Gospiću dužnost je preuzeo novi zapovjednik bojne pukovnik Tomislav Kasumović. Donedavno je Kasumović bio zapovjednik Kadetske bojne Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman”.
—————————————–

Na Obali kralja Petra Krešimira IV u Zadru provedene su završne pripreme za Program obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maslenica“. Zapovjednik provedbenog stožera obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maslenica“ general-bojnik Mladen Fuzul pozvao je stanovnike Zadra i Zadarske županije na iznimno atraktivan i bogat program kako bi se zajedno prisjetili „Maslenice“ koju „s ponosom slavimo i ističemo kao početak pobjedničkog hoda hrvatske vojske i redarstvenih snaga u obrani i oslobađanju hrvatske domovine“.
—————————————–

Hrvatski sabor je po hitnom postupku, u prvom i drugom čitanju, tijekom samo 10 minuta raspravio Vladin Prijedlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Rumunjske o uzajamnom pružanju potpore države domaćina (Host Nation Support – HNS).
—————————————–

Nakon duže pauze „Krila Oluje“ ponovno su na zadarskom nebu – tijekom ovoga tjedna naša akro-grupa započela je pripreme za nastupe povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maslenica“. Jedan nastup odrađen je u subotu, 20. siječnja, a drugi ih čeka u ponedjeljak, 22. siječnja.
—————————————–

Ukupno 78 vojnika-pripadnika međunarodne borbene skupine eFP-a u Poljskoj, među kojima su i pripadnici OS RH, pridružili su se poljskim vojnicima iz sastava 15 Giżycka Brygade Zmechanizowane u akciji dobrovoljnog davanja krvi.
—————————————–

Pukovnik Davor Turković, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u Zemuniku ušao je u finale natječaja za Komunikatora godine. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ), a Turković je nominaciju zaslužio komunikacijom tijekom prošlogodišnjih požara u Dalmaciji kada je bio zapovjednik Protupožarne eskadrile.
—————————————–

U nastupni posjet Ministarstvu obrane RH i ministru Damiru Krstičeviću došao je novi veleposlanik SAD-a Robert Kohorst. Ministar Krstičević je tom prilikom zahvalio veleposlaniku Kohorstu na dosadašnjoj potpori SAD-a u razvoju Oružanih snaga RH, osobito na donacijama koje su izvršene u posljednjih nekoliko godina, a koje su uvelike ojačale obrambene sposobnosti RH.

SUBOTA 20.1.2018.

U Zadru je započelo svečano obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93“. Posjetitelji su mogli razgledavati naoružanje i sredstva sa kojima raspolažu OS RH i MUP RH, a u jednom od šatora mogli su isprobati i simulator borbenog aviona te se informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH.
—————————————–

Dok građani razgledavaju naoružanje i opremu u Zadru, RTL se raspituje kada će biti završen prvi OOB. Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita tvrdi da je brod u zadnjoj fazi: „Danas je ušao u dok, koje je uobičajena brodograđevna faza, gdje mu se čiste obraštaji i izrasline, potom se pjeskari, daje mu se zaštitni premaz, bojanje znači, nakon toga obavit će se završna ispitivanja i opremanje interijera sukladno vojnoj hijerarhiji.” Uz puno sreće, brod bi za mjesec dana mogao biti završen. “Očekujemo da ćemo do polovice ove godine moći zaprimiti taj brod. Početkom veljače trebali bi krenuti s prijemnim ispitivanjima, tako da kad zadovolji sve te zahtjeve trebali bi ga formalno zaprimiti“, rekao je Zdravko Jakop, državni tajnik u MORH-u. (izvor: RTL televizija, emisija RTL Danas, objavljeno 20.1.2018., autor priloga: Ivana Franić)

NEDJELJA 22.1.2018.

Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Maslenica ’93“ u Zadru nastavljeno je svečanim misnim slavljem za Domovinu u katedrali Svete Stošije, te taktičko-tehničkim zborom naoružanja i opreme OS RH i MUP RH, dok je navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održan koncert Orkestra HRM-a te klapa „Sveti Juraj“ i „Sveti Mihovil“.
—————————————–

OOB na testnoj plovidbi

U velikom intervjuu za Večernji list, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak objašnjava da izgradnja OOB-a kasni jer je projekt koji je radio zagrebački Brodarski institut bio loš: „Jednostavno, nije ‘pio vodu’ i mi smo morali preraditi više od 50 posto projektnih nacrta i uskladiti ih s trenutačnim pravilima. Bilo je tu puno sitnica, tako su oni projektirali jednu vatrogasnu pumpu, ali standard je zahtijevao više njih itd. Nadalje, trup i propeleri trebali su postići brzinu od 28 čvorova, a po njihovu projektu brod ne bi išao brže od 26, a propeleri bi i tada imali štetnu kavitaciju. Stoga smo odmah reprojektirali brod, no pojavio se problem kad smo išli na bazenske probe u Brodarski institut, koji je bio u bijelom štrajku jer su čekali novac za plaće od države i kasnili su desetak mjeseci s bazenskim ispitivanjem. Potom je i MORH-u trebalo godinu dana da odobri modifikacije. Brod je sada 99 posto dovršen i pokazuje vrhunske karakteristike, kako u manevrabilnosti, tako i u, primjerice, potrošnji goriva. Bit će potpuno dovršen za dva-tri mjeseca, a postigao je brzinu s punom snagom i veću od 29 čvorova“. Debeljak se nada da će taj brod postati i izvozni proizvod, a želio bi graditi i podmornicu: „Meni je žao što država ne razmišlja o tome da mornarica ponovno treba imati podmornice. U svijetu ih posjeduje 20-ak država i to je vojna elita. Brodosplit bi ih bio sposoban opet graditi. Ljudi koji su projektirali podmornice i dalje žive u Splitu, neki su pred mirovinom, neki u mirovini, ali znaju te tajne gradnje podmornica i sigurno bi bili voljni opet sudjelovati“. (izvor: Večernji list, objavljeno 21.1.2018. pod naslovom „Život s devetero djece: ‘Nisu zlatna mladež, znaju da im neće sve biti poklonjeno’“, autori: Davor Ivanković i Marija Brnić)
—————————————–

U intervju Slobodnoj Dalmaciji veleposlanik Kraljevine Švedske u RH Lars Schmidt govori o švedskom gospodarstvu, suradnji s Hrvatskom, ali i aktualnom hrvatskom natječaju za izbor novog borbenog aviona. „Riječ je o velikoj javnoj nabavi pri kojoj morate uzeti u obzir i komponente, poput povrata investicije. U Mađarskoj i Češkoj imali smo povrat investicije oko 110 ili 120 posto. Iako offseta više nema zbog EU regulative, nudimo mnogo dodatnih sadržaja koji prate zrakoplov“. (izvor: Slobodna Dalmacija, objavljeno 21.1.2018. pod naslovom „S Gripenom bi kod vas stigle i investicije velikih švedskih kompanija“, autor: Mario Kavain)
—————————————–

Županijski sud u Zagrebu u drugostupanjskom postupku povećao je odštetu agentu SOA-e koji je tu obavještajnu agenciju tužio za mobing, te narušavanje časti i ugleda. Umjesto 28.000 kuna koliko mu je dosudio Općinski sud, agent SOA-e dobit će od države ukupno 60.000 kuna. Tadašnji ravnatelj SOA-e, Josip Buljević, kojeg je agent optužio da je sudjelovao u mobingu, odnedavno je veleposlanik RH u Finskoj. (izvor: Večernji list, objavljeno 21.1.2018. pod naslovom „Agent SOA-e dobit će veću odštetu: ravnatelj ih zvao drogerašima, kriminalcima…“, autor: Martina Butorac)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.