Pregled tjedna: 08.1.2018. – 14.1.2018.

 

PONEDJELJAK 08.1.2018.

Tjedan je počeo godišnjim obredom Božjeg blagoslova u prostoru Ministarstva obrane kojeg je predvodio monsinjor Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. „Neka svi djelatnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga shvate svoj posao kao časno služenje svojoj zemlji i neka ih u tome prati Božja ljubav i blagoslov“, rekao je monsinjor Bogdan pred vrhom MORH-a i GS OS RH.
——————————————————–

Televizije RTL i N1 nastavljaju prošlotjednu temu o kašnjenju donošenja odluke o izboru novog borbenog aviona za HRZ i PZO. U jutarnjoj emisiji televizije N1 „Novi dan“, kod urednika i voditelja Tihomira Ladišića, gostuje analitičar portala Obris.org Igor Tabak, kojem odugovlačenje s odlukom samo po sebi nije loše: „Rokovi koje si je Hrvatska postavila bili su jako oštri i dosta kratki. Ako se čekanjem može postići bolji posao i niža cijena, to treba napraviti. To su jako vrijedni poslovi u kojima nema žurbe“. (izvor: N1 televizija, objavljeno 08.1.2018., emisija „Novi dan“ urednik Tihomir Ladišić)

RTL u večernjoj emisiji „Direkt“ navodi kako im je iz 3 izvora potvrđeno da je do kašnjenja Vladine odluke došlo zbog velikog pritiska SAD-a, i to navodno zbog razočaranosti što je Ministarstvo obrane otpisalo američku ponudu potpuno novih F-16, a nije ni tražilo ponudu za rabljene američke avione, te se navodno od MORH-a traži da ponovno prouči ponudu Izraela. „Ako Vijeće ne da mišljenje u siječnju – upućeni u postupak tvrde – bit će to signal da se događa nešto neobično. Samim ponuđačima, neslužbeno doznajemo – rečeno je da će do konačne odluke o odabiru, teške više milijardi kuna – proći još najmanje mjesec ili dva,“ kaže RTL. (izvor: RTL – emisija „Direkt“, objavljeno 08.1.2018., autor priloga: Josip Antolić)
——————————————————–

Večernji list objavljuje reportažu Davora Ivankovića o hrvatskim vojnicima u Poljskoj i Litvi, koji su u potpunosti opremljeni opremom domaćih proizvođača: „I pripadnici stranih vojska okušali su se s našim VHS-icama, a naročito se sviđaju Amerikancima, jer su lagane i futurističkog izgleda. Imaju, međutim, problema s ciljnikom, nisu navikli na tzv. crvenu točku kao nišan.“ (izvor: Večernji list, objavljeno 08.1.2018. pod naslovom „Hrvatski vojnici na ruskoj granici u vojnoj eliti“ autora Davora Ivankovića)
——————————————————–

MORH je u Elektroničkom oglasniku Narodnih novina oglasio da je s tvrtkom TPZ d.o.o. iz Zagreba sklopio okvirni sporazum o usluzi održavanja borbenog vozila pješaštva BVP M-80, u vrijednosti od 4.791.000,00 kn s PDV-om.
——————————————————–

Prva vježba HKoV i OH-58D (Photo: MORH/M.Čobanović)

Na Vojnom poligonu „Gašinci“ pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske započeli su Metodsko pokaznu vježbu (MPV) „Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije“. Ovo je prva ovakva vježba koja obuhvaća raspoložive elemente borbenih funkcija u brigadi i helikoptere Kiowa Warrior iz sastava HRZ i PZO, koji su tijekom tjedna viđeni u Vinkovcima, Slavonskom Brodu i u Osijeku. Vježba je trajala do petka, 12. siječnja.

UTORAK 09.1.2018.

Pozivajući se na izvore iz vojnih krugova, tjednik Nacional piše kako su američki State Department i proizvođač Lockheed Martin intervenirali kod hrvatskog državnog vrha zbog MORH-ove odluke o nabavi izraelskih aviona F-16. „… A glavni je problem u tome što su Amerikanci posumnjali da je cijeli natječaj namješten za Izraelce te da ih je hrvatska država, odnosno ministar obrane Damir Krstičević, ‘vukla za nos’. Oni takvo ponašanje smatraju nedopustivim jer ih je sudjelovanje u natječaju stajalo mnogo vremena i novca, a ako je taj natječaj otpočetka bio namješten, smatraju da ih je netko namjerno izigrao, što si država poput SAD-a ne može i neće dopustiti,“ piše Nacional, dodajući da je dodatni razlog za američku sumnju to da je u proračunu MORH-a u 2018., 2019. i 2020. godini predviđeno povećanje po 350 milijuna kuna, „što je iznos kojim se može pokriti isključivo kupnja polovnih izraelskih aviona, a ne i nabavka novih.“ (izvor: Nacional br. 1029, objavljeno 09.1.2018. pod naslovom „Amerikanci ruše Krstičevićev plan kupnje polovnih izraelskih aviona“, autora Berislava Jelinića i Orhideje Gaure Hodak)

O američkoj umiješanosti u odgađanje odluke o nabavi aviona piše i Jutarnji list: „… U Lockheed Martinu smatraju da su te avione Izraelci toliko preradili da više uopće ne odgovaraju standardima američkog proizvoda te američka kompanija ne želi za njega odgovarati niti izdavati rezervne dijelove Hrvatskoj ako ih ona kupi. Priča dobiva dodatni zaplet jer je Izrael prije javljanja na natječaj od američkog State Departmenta tražio i dobio dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj. No, navodno zahtjev State Departmentu ne odgovara onom što je Izrael ponudio Hrvatskoj. Ukratko, tvrdi se da su Izraelci prevarili State Department, što je američko veleposlanstvo javilo premijeru Plenkoviću“. (Jutarnji list, objavljeno 09.1.2018. pod naslovom „Pozadina zastoja odluke o nabavi novih borbenih aviona“ autora Krešimira Žabeca)
——————————————————–

Hrvatska vojska na istoku Europe

Drugog dana vježbe „Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije“ na Vojnom poligonu „Gašinci“ pripadnici Topničko raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV proveli su samocjenjivanje 2. HRVCON eFPBG (pojačana prednja prisutnost) predviđenog za raspored u Republici Poljskoj, kamo bi trebali biti upućeni vjerojatno u travnju ove godine.
——————————————————–

Američki, britanski, hrvatski, poljski i rumunjski vojnici iz sastava Multinacionalne borbene skupine eFP u Poljskoj započeli su dvodnevnu obučnu vježbu budnosti i spremnosti „Bull Run III“ na sjeveroistoku Poljske.

SRIJEDA 10.1.2018.

Prema postojećem prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o službi u OS RH, pripadnici OS RH koji su do 31. prosinca 2003. umirovljeni u činu stožernog brigadira „imat će pravo na oslovljavanje činom brigadnog generala i nošenje oznake tog čina“, ali bez dodatnih materijalnih prava, piše Večernji list, dodajući da će time Hrvatska vojska dobiti čak 39 novih, ali umirovljenih generala, među kojima su i bivši ministar obrane Ante Kotromanović te trenutni savjetnik aktualnog ministra obrane Božo Kožul. (izvor: Večernji list, objavljeno 10.1.2018. pod naslovom „Iako nisu generali, 39 časnika moći će se zvati generalima autora Žarka Ivkovića)
——————————————————–

Nova TV u svom središnjem Dnevniku nastavlja priču o kašnjenju odluke o nabavi aviona. Dok MORH i Vlada RH ponavljaju kako će javnost o svemu biti pravodobno obaviještena, Nova TV saznaje kako se te srijede ministar obrane Damir Krstičević susreo s novim predsjedničinim savjetnikom za obranu Vladom Galićem. A Galić je pak nedavno na Pantovčaku razgovarao s vojnim izaslanikom SAD-a u Zagrebu. „Neslužbeno – dugonajavljivana sjednica Vijeća za obranu, koju vode premijer i predsjednica – trebala bi se održati do kraja mjeseca. Točnije, već nakon povratka predsjednice iz susjedne BiH. No, ni tada nikakva odluka neće biti donesena – članovi Vijeća primit će na znanje kakvi avioni se nude Hrvatskoj, a koja ponuda je financijski priuštiva“, objavila je Nova TV. (izvor: Nova TV – emisija „Dnevnik Nove TV“, objavljeno 10.1.2018., autor priloga: Ivana Pezo Moskaljov)
——————————————————–

Ukupno 44 pripadnika HRZ i PZO, te HKoV-a, odazvali su se akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, koja je provedena u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu (u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina). Na taj način se pokušava pronaći podudarni darivatelj koštane srži za Ivana Marušića, sina pripadnika Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. Zrakoplovne baze HRZ i PZO narednika Danijela Marušića.
——————————————————–

Instruktori BMATT-a i polaznici HKoV-a (Photo: OSRH/čn D.Rosić)

Na vojni poligon “Gašinci” pristigla su 4 pripadnici BMATT-a (British Military Advisory Training Team – Britanska vojna savjetničko-obučna skupina, inače stacionirani u Vyškovu pri OS Republike Češke), kako bi proveli tečaj za potrebe HKoV-a pod nazivom “Instructor Training and Junior Command and Leadership Course”. Ukupno 14 pripadnika gardijske motorizirano mehanizirane brigade (GOMBR) i 14 pripadnika iz gardijske mehanizirane brigade (GMBR) će do 1. veljače 2018. pohađati obuku za provoditelje obuke, kao i tečaj vođenja te zapovjedanja do razine voda.

ČETVRTAK 11.1.2018.

Božji blagoslov svih pripadnika u prostorijama i uredima Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u četvrtak, 11. siječnja 2018. godine, predvodio je vojni kapelan prečasni Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata.
——————————————————–

Vlada je na 75. sjednici primila na znanje „Prijedlog zaključka u vezi s Odobrenjem za uplovljavanje u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Gruž-Dubrovnik stranom ratnom brodu u sastavu Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država“. Odnosno – Vlada se upoznala s MORH-ovom dozvolom da američki vojni tanker uplovi u dubrovačku luku „samo“ 9 dana nakon što je brod već isplovio iz Gruža i napustio Hrvatsku.
——————————————————–

Gostujući uživo na televiziji N1. bivši ministar obrane Ante Kotromanović potvrdio je da što se izbora aviona tiče, „Odluka je po svemu sudeći pala na Izraelce“. Budući da sam nije ekspert za avione, Kotromanović kaže: „… Znalci smatraju da ovo nije najbolje rješenje. Bolji bi bili novi avioni.“ (izvor: N1 – uživo, objavljeno 11.1.2018.)

U HRT-ovoj emisiji „Studio 4“ umirovljeni zapovjednik HRZ general pukovnik Josip Čuletić, nastupajući gotovo u glasnogovorničkoj maniri, potvrđuje da je, po svemu sudeći, izraelska ponuda rabljenih aviona F-16 – najbolja. „Točno je da su Izraelci neke preinake radili za svoje potrebe, međutim… Sukladno zahtjevu za ponudu našega Ministarstva, oni su pristali, odnosno oni će izvršiti sve promjene, vratiti ih u stanje onako kako mi tražimo, zahtijevamo, i avioni će biti potpuno kompatibilni i sa NATO standardima i sa… sa Martin Lockheedovim tehničkim, tehnološkim standardima“, rekao je Čuletić. Pri kraju 15-minutnog razgovora Čuletić je najavio i još nešto javnosti nepoznatih podataka, među ostalim kako bi u sklopu dogovora s Izraelom jedan od projekata bio i velikogorički Zrakoplovno tehnički centar: „Ima dosta projekata jer izraelske firme, 20-ak, bilo je ovdje prije 2 mjeseca. Naših 10-ak, 15 firmi bilo je u Izraelu prije mjesec dana otprilike, gdje se konkretno već razgovaralo o toj suradnji. I ona ima rok 5 godina da se implementira, znači u onom odnosu kako to bude ugovorom predviđeno“. (izvor: HRT – emisija „Studio 4“, objavljeno 11.1.2018., urednica i voditeljica: Kristina Bojić)

Predstavnik SAAB-a Pierre Gauffin, švedski veleposlanik Lars Schmidt i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević u svibnju na Plesu

Avionima se bavi i Novi list – osim Amerikanaca, navodno su nezadovoljni i Šveđani jer smatraju da „sam natječaj nije bio najsmisleniji, jer je omogućena prijava i polovnim i novim avionima, da bi se po otvaranju natječajne dokumentacije iz redova MORH-a skoro pa javno pričalo da novaca za nove zrakoplove – jednostavno nema dovoljno. Da se to znalo prije, obje ove strane u natječajima bi ili ponudile polovne avione, ili odbile sudjelovati u takvom natjecanju“. Osim toga, u dijelu domaćih krugova postoji i jak politički razlog, tvrdi Novi list: „Naime, ispostavilo se da je glavni izraelski lobist u jako dobrim odnosima s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Radi se o izraelskom državljaninu koji čak ima i nekretnine po Republici Srpskoj, što sve nije dobro dobro primljeno u dijelu izvršne vlasti“. Odluka o nabavi, navodno, neće biti donijeta do početka ožujka. (izvor: Novi list, objavljeno 11.1.2018. pod naslovom „Zašto je odgođena odluka o nabavi novih borbenih aviona“ autora Danka Radaljca)
——————————————————–

U nastavku priče o novim umirovljenim generalima, Pavao Miljavac najavljuje da će Generalski zbor intervenirati tako što će saborskom Odboru za obranu poslati svoj amandman na Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o službi u OS RH. „Ne može se automatizmom propisati da se stožerni brigadiri, a ima ih 91, mogu oslovljavati generalom, nego se to mora procijeniti komisijski“, kaže Miljavac. (izvor: Večernji list, objavljeno 11.01.2018. pod naslovom „Pavao Miljavac: Neka komisija odluči tko zaslužuje čin generala“, autora Žarka Ivkovića)

PETAK 12.1.2018.

Prvi, ali ne i zadnji susret (Photo: MORH/J.Kopi)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je predavanje zapovjednicima ustrojbenih cjelina (bojni, eskadrila i divizijuna) OS RH pod nazivom „Zajedno do uspjeha“ i prezentirao smjernice u 2018. godini pod geslom “Hrvatska treba pobjednike”. Ovo je prvi puta da se ministar obrane i načelnik GS OS RH na ovakav način susreću sa zapovjednicima ustrojbenih cjelina OSRH, što će ubuduće postati redovna praksa.
——————————————————–

Ministarstvo obrane je u Elektroničkom oglasniku NN obavijestilo da je temeljem pregovaračkog postupka s prethodnom objavom ugovorilo nabavu pričuvnih dijela za BOV Patria CRO, kao i pripadajućeg naoružanja i specijalne opreme, u vrijednosti od 3.150.000,00 kn s PDV-om. Pritom je posao nabave pričuvnih dijelovi za korektivno održavanje daljinski upravljane oružne stanice (DUOS) M151 PROTECTOR-HR dobio „Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.“ (za 750.000,00 kn s PDV-om) posao nabave seta pričuvnih dijelova za godišnji, 2-godišnji i 4-godišnji servis BOV PATRIA CRO dobio je riječki „Motomariner d.o.o.“ (za 436.985,63 kn, dok je početna procijenjena vrijednost bila 295.000,00 kn bez PDV-a), a zagrebački „Safir“ dobio je posao nabave pričuvnih dijelova za korektivno održavanje BOV PATRIA CRO (vrijednost: 2.031.250,00 s PDV-om).
——————————————————–

Uspješno savladana vožnja (Photo: OSRH(A.Mandić)

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu u vojarni „123. brigade HV“ Požega od 08. do 12. siječnja provedena je obuka za vozača lakog višenamjenskog vozila velike pokretljivosti LOV IVECO M65E19WM. Ukupno 4 polaznika osposobljeno je za dnevne i noćne, gradske i terenske uvjete vožnje.
——————————————————–

U Zadru je predstavljen program obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93. Program počinje u ponedjeljak, 15. siječnja, predstavljanjem knjige Marka Čuline i Dušana Nikitovića „112.brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske“, razne aktivnosti provodit će se od 20. do 23. siječnja, a središnja svečanost bit će 22. siječnja u Zadru.
——————————————————–

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović primila je visoke časnike OSRH povodom njihovog umirovljenja, među kojima je 36 generala, admirala, brigadira i kapetana bojnog broda. Napomenula je kako će mnogi od umirovljenih časnika nakon završetka djelatne vojne službe započeti neku drugu karijeru, izrazivši uvjerenje da će i u tome biti uspješni. Povodom umirovljenja časnike OSRH primio je istoga dana ali zasebno i Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade te ministar obrane.

SUBOTA 13.1.2018.

Na  HVU „Dr. Franjo Tuđman“ održan je još jedan Dan otvorenih vrata. Posjetiteljima su, kao i obično, predstavljeni sveučilišni studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a, program za vojne pilote, uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka i daljnje mogućnosti karijere u OS RH, a predstavljen je i novi integrirani preddiplomski te diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva. Prvi naraštaj kadeta studija Vojnog pomorstva upisati će se akademske godine 2018./2019. u Splitu.
——————————————————–

Govoreći u Splitu na proslavi 28. obljetnice splitskog HDZ, premijer Andrej Plenković konačno je rekao nešto i o avionima: „Obećali smo višenamjenske borbene zrakoplove, dragi prijatelji, i imat ćemo ih jer smo stratešku odluku odnijeli i izbor je pri samom kraju“, u nastavku na svoju prošlogodišnju objavu odgode ove odluke. Pritom se pohvalio da je HDZ do sada ispunio predizborna obećanja o novoj Strategiji nacionalne sigurnosti, novom Zakonu o sustavu Domovinske sigurnosti, o većem proračunu za obranu, o Zakonu o hrvatskim braniteljima, kao i o većoj prisutnosti Hrvatske vojske u pojedinim hrvatskim gradovima.

NEDJELJA 14.1.2018.

Posljednji dan ovoga tjedna posvećen je kašnjenju izgradnje OOB za potrebe HRM. Tako Slobodna Dalmacija konstatira da Obalna straža ima prilična ograničenja u nadzoru mora koje provodi sa samo 4 ophodna i 2 školska broda već prilično potrošenih resursa: „Određeni broj pripadnika Obalne straže, uz djelatnike Lučkih kapetanija i pomorske policije, prošle je godine prošao obuku i licenciran je pred EU za obavljanje poslova ribarske inspekcije. Za detaljnije inspekcije, pak, Obalna straža trebala bi na svojim brodovima ugostiti specijalizirane ribarske inspektore“. Brodosplit je novi OOB trebao predati HRM-u još u rujnu prošle godine, no to se nije dogodilo zbog niza izmjena potrebnih kako bi se pokušalo postići zadane reference. (izvor: Slobodna Dalmacija, objavljeno 14.1.2018. pod naslovom „Hrvatsko more nema tko čuvati, obalna straža je – nasukana“ autora Marija Kavaina)

I portal Index.hr zanimao se za OOB, dobivši od Ministarstva obrane neke službene odgovore. „Procjenjuje se da će brod biti potpuno završen i ispitan te, ako zadovolji postavljene zahtjeve, predan MORH-u tijekom 2018. godine. Konačni datum isporuke vezan je za dinamiku gradnje i opremanja koja ovisi isključivo o Brodosplitu i njegovim internim poslovnim i tehničkim procesima te provedbi potencijalnih korekcija u cilju postizanja postavljenih taktičko-tehničkih zahtjeva. Napominjeno da će brod biti preuzet tek kada bude ispunjeno sve što je traženo“, odgovorili su iz MORH-a. (izvor: Index.hr, objavljeno 14.1.2018. pod naslovom „Nabavljamo borbene avione, a što je s prototipom ophodnog broda? Čeka se već dvije godine“ autora D.M.)
——————————————————–

U Litvi se po 27. put održala međunarodna utrka „Cesta života i smrti“ u spomen na litavske branitelje slobode. Na utrci su po prvi puta sudjelovali i vojnici NATO snaga, raspoređenih u Litvi u sklopu ojačane prednje prisutnosti. Među više od 200 vojnika (od ukupno 7.600 trkača) bili su i pripadnici OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.