Pregled tjedna: 01.1.2018. – 07.1.2018.

 

PONEDJELJAK, 01.1.2018.

Prvog dana Nove godine dežurna posada 91. zrakoplovne baze stacionirane u zračnoj luci Rijeka na otoku Krku prevezla jednog pacijenta s otoka Raba do helidroma Delta u Rijeci gdje ih je preuzelo medicinsko osoblje Centra za hitnu medicinu KBC Rijeka. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. posade 91. zrakoplovne baze stacionirane na Krku  i posade 93. zrakoplovne baze stacionirane u Divuljama prevezle su 863 pacijenta i 1.573 osoba u pratnji za što je utrošeno nešto više od 795 sati leta.
——————————————————–

S prvim danom 2018. OS RH imaju nove zapovjednike grana: brigadni general Siniša Jurković – zapovjednik HKoV-a, komodor Ivo Raffanelli – zapovjednik HRM, brigadni general Mato Mikić – zapovjednik HRZ i PZO. Osim njih, general bojnik Mate Pađen je novi zapovjednik HVU, kbb Milan Blažević – zapovjednik Obalne straže, kontraadmiral Predrag Stipanović – novi hrvatski vojni predstavnik RH pri NATO i EU.

UTORAK 02.1.2018.

Tanker američke Ratne mornarice u Dubrovniku (Photo: OS RH/D.Gardun)

Iz dubrovačke luke Gruž otišao je tanker USNS Leroy Grumman iz sastava U.S. Navy. U Dubrovnik je stigao još u petak, 22. prosinca 2017. godine, kao i razarač USS Carney (DDG 64) koji je potom boravio u luci Lora u Splitu do 27. prosinca 2017. godine, i to kao dio bilateralne vojne suradnje sa SAD-om. Tijekom boravka u Dubrovniku, izaslanstvo USNS Leroy Grumman na čelu sa zapovjednikom kbb Richardom A. Grayem boravilo je u protokolarnim posjetima kod gradonačelnika Dubrovnika te župana Dubrovačko-neretvanske Županije.

SRIJEDA 03.1.2018.

Ekipa OS RH na natjecanju u streljaštvu (Photo: 1. HRVCON eFP)

Pripadnici 1. HRVCON-a u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence – eFP) u Republici Litvi osvojili prvo mjesto na natjecanju u streljaštvu pješačkim naoružanjem, održanom na strelištu vojarne „Rukla“. Natjecalo se u gađanju puškom Heckler i Koch G36 (H&K G36), samokresom Heckler i Koch P8 (H&K P8) i strojnicom Heckler i Koch MG5 (H&K MG5), a sudjelovali su pripadnici OS Hrvatske, Njemačke i Nizozemske. Hrvatska je imala najbolje strijelce u kategoriji puška H&K G36 i pištolj H&K P8, dok su u ukupnom poretku, iako su imali isti broj bodova kao i prvoplasirani, pripadnici OS RH osvojili drugo mjesto.
——————————————————–

U prvom ovogodišnjem tiskanom izdanju Narodnih novina (NN 1/2018) objavljeno je da je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović 06. studenog prošle godine dodijelila medalju „Oluja“ umirovljenom stožernom brigadiru BOŽI (Stankovom) KOŽULU za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“. Kožul je sa samo 27 godina postao zapovjednik 1. gardijske brigade „Tigrovi“, početkom 2016. bio je jedan od kandidata za ministra branitelja (u izboru nasljednika Mije Crnoje), a danas je na funkciji posebnog savjetnika ministra obrane.

ČETVRTAK 04.1.2018.

Vlada je na svojoj 74. sjednici usvojila nacrte prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH, te osigurala financijska sredstva za nabavu daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30Mk2 CRO integrirane na bazno vozilo Patria AMV 8*8 CRO (8 oružnih stanica ukupne vrijednosti 93.491.485,00 kn), kao i za nabavu motornih vozila putem operativnog leasinga za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske (ukupno 166 vozila u vrijednosti od 23.751.376,44 kn).

Vlada je također usvojila prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, prema kojoj Brodarski institut d.o.o., Zrakoplovno tehnički centar d.d. i Đuro Đaković Holding d.d. više „ne predstavljaju društva od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku“.
——————————————————–

Portal Indeks objavio je kako su temeljem natječaja MORH-a za 64 radna mjesta, raspisanog krajem 2017. godine, na zanimljiv način popunjena 2 mjesta. MORH je u Upravi za financije, na radnom mjestu stručnog referenta za evidenciju isprava, zaposlio fizioterapeutkinju. Na to radno mjesto javilo se čak 348 kandidata. „Za  navedeno radno mjesto Pravilnikom o unutarnjem  redu Ministarstva obrane propisani su, pored ostalih uvjeta, završena srednja stručna sprema – gimnazija,  ekonomska, upravna ili druga strukovna škola. S obzirom na to da kao prvostupnik fizioterapije ima stečenu srednju stručnu spremu – gimnaziju, ispunjava traženi uvjet srednje stručne spreme“, odgovorili su na Indexov upit iz Ministarstva obrane. U Upravi za proračun i financije, Sektoru za financije i računovodstvo, Službi za financijske i računovodstvene poslove, Odjelu za knjigovodstvo i financijsko izvješćivanje, pak, zaposlili su učiteljicu. Za financijske poslove između 181 kandidata MORH je izabrao magistru primarnog obrazovanja (odnosno učiteljicu). “Sukladno Uredbi raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi Komisija za provedbu javnog natječaja provela je postupak pisanog testiranja i intervju te su i primljene u državnu službu”, poručili su iz MORH-a. (izvor: Indeks.hr, objavljeno 04.1.2018. pod naslovom „Krstičević zaposlio učiteljicu i fizioterapeutkinju da mu paze na financije u ministarstvu“)

PETAK 05.1.2018.

Ministarstvo obrane RH objavilo je u Elektroničkom oglasniku Narodnih novina da je u pregovaračkom postupku bez prethodne objave nabavilo za sada nepoznatu količinu u vrijednosti od 369.075,00 kn (s PDV-om). To je drugi takav ugovor koji je MORH sklopio s karlovačkim proizvođačem pušaka HS Produktom u prosincu 2017. godine.
——————————————————–

U programu N1 televizije zastupnica RH u Europskom parlamentu Ruža Tomašić objasnila je svoje dan ranije objavljeno otvoreno pismo kojim od države traži zaštitu granice na moru u području Savudrijske vale/Piranskog zaljeva. U pismu, među ostalim, stoji: „Akcije slovenske policije u onome što su do rješenja graničnog spora hrvatske vode protuzakonite su i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju reagirati. Ovdje se ne radi o nekoj zajedničkoj akciji organa reda dviju država, nego o očitom kršenju suvereniteta Republike Hrvatske“. Na napise kako zazivanjem vojske zaziva rat, Tomašić je odgovorila: „Nećemo ići započeti rat, već mornaricom pokazati ‘ovako, prijatelji, neće ići, sjednimo za stol’. Morate pokazati mišiće da vas napokon netko počne slušati”. (Izvor: N1 televizija, objavljeno 05.1.2018. godine, gostovanje uživo)

SUBOTA 06.1.2018.

U emisiji Veterani mira HRT-a gostovali su članovi tima za hitni medicinski prijevoz – bojnik Bernard Bartoluci, desetnik Marko Pupek i natporučnik dr. Damir Mulc. „Naša zadaća u načelu, s nekog letačkog aspekta, nije toliko komplicirana – to vam  je let od točke A do točke B, i povratak nazad. Ali, tu sad imate taj faktor da nekog morate spasiti, da morate biti brzi, i onda imate taj meteo faktor. Mi svi, letačka posada, većina nas, je bila i u Afganistanu, gdje su puno izazovniji uvjeti za letenje. Ovaj helikopter može 4 tone dići, tako da 6 ljudi njemu ništa ne znači, ne morate si razmišljati o performansama, ali imate taj meteo faktor, i tog pacijenta kojeg morate spasiti”, pojasnio je bojnik Bartoluci dvije osnovne značajke ovoga posla.
——————————————————–

Čija je vojarna na Svetoj Geri? (Photo: Dolenjski list/I.Vidmar)

Jutarnji list dobio je od Ministarstva obrane Republike Slovenije službeni odgovor o poštivanju rezultata arbitraže i napuštanju vojarne na Svetoj Geri: „Do usklađenja implementacije odluke Arbitražnog suda u obje države i slijedom toga primopredaje navedenog objekta, ostaje stanje u vojarni slovenske vojske na Trdinovu vrhu nepromijenjeno. To znači da se poslovi koji su u nadležnosti ministarstva obrane i slovenske vojske do tada obavljaju na isti način kao i prije objave presude Arbitražnog suda“, odgovorilo je slovensko Ministarstvo obrane. „Dakle, dok slovenska vlada već mjesecima izrijekom traži trenutno poštivanje arbitražne odluke na području Savudrijske vale, na Svetoj Geri im primjena odluke ne pada na pamet. Arbitražni sud je u svojoj presudi naveo kako su na Svetoj Geri katastarske granice u skladu s državnim granicama te je u skladu s tim Sveta Gera u Hrvatskoj. No, predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume tom je prilikom naveo da Sud nema ovlasti Sloveniji narediti da makne svoje vojnike iz objekta,“ zaključuje Jutarnji list. (izvor: Jutarnji list, autor: Krešimir Žabec, objavljeno: 06.1.2018. pod naslovom „Zašto Slovenska vojska nema namjeru napustiti vojarnu na Svetoj Geri? ‘Tamo gdje Slovenija doista može provesti arbitražnu odluku, to ne čini’“) Istovremeno, sindikat Ministarstva obrane Republike Slovenije očekuje od ministrice Andreje Katič da 14 slovenskih vojnika, koliko ih je u vojarni na Svetoj Geri, nakon arbitražne presude isplati dodatke za rad u inozemstvu.

NEDJELJA 07.1.2018.

MORH poziva sve zainteresirane za Dan otvorenih vrata HVU „Dr. Franjo Tuđman“, koji će se održati u subotu 13. siječnja 2018. godine (u vojarni „Petar Zrinski“, Ilica 256b, u Zagrebu, od 10.00 do 13.30 sati), da se prijave putem obrasca na web-stranici MORH-a najkasnije do petka, 12. siječnja 2018., te da dođu u subotu, 13. siječnja 2018., u vojarnu „Petar Zrinski“, Ilica 256b, u Zagrebu, najkasnije do 9.45 sati i sa sobom ponesu identifikacijski dokument.
——————————————————–

Novinar Večernjeg lista Davor Ivanković u svojoj kolumni „Nediplomatski“ piše o prošlogodišnjoj odluci premijera Andreja Plenkovića da se malo odgodi odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova HRZ i PZO. Po njemu, razlog odgode je navodni „pritisak jednog od ponuditelja koji je shvatio da njegova ponuda nije najbolja“. „No, jedini preostali manevarski prostor za “popravljanje” svoje ponude, izvori kažu papreno skupe, Šveđani mogu imati jedino ako se u hrvatskoj Vladi, bez obzira na to što je natječaj formalno dovršen, odluče da će još jednom poslati zahtjev za tzv. BAFO – najbolju i konačnu ponudu. Ako bi se hrvatska Vlada odlučila na to, slijedi i prilično nezgodna situacija u kojoj će morati preostalim ponuđačima objasniti, a i ponuditi jednaku priliku da budu i oni povoljniji. Prije nekoliko dana, u MORH-u je ministar obrane Damir Krstičević ugostio visoku delegaciju iz Švedske u kojoj su bili prvi ljudi SAAB-a, ali i državne tvrtke za izvoz oružja,“ piše Večernji list (izvor: Večernji list, autor: Davor Ivanković, objavljeno 07.01.2018. pod naslovom „Zašto je premijer zaustavio kupnju novih borbenih aviona?“)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.