Pregled tjedna: 12.2.2018. – 18.2.2018.

 

PONEDJELJAK 12.2.2018.

U vojarnama „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem i vojarni Zečevo kod Šibenika, djelatnici obučne bitnice 1.bojne Pukovnije PZO započeli su s provođenjem tečaja za poslužitelje prijenosnih raketnih sustava protuzračne obrane (PRS PZO) za 5 pripadnika HRM. Tečaj traje šest tjedana, odnosno 210 obučnih sati po ciklusu, koji će biti obavljen do 29. ožujka ove godine.
——————————————

MORH je kroz Elektronički oglasnik javne nabave obavijestio o sklapanju ugovora sa Zajednicom ponuditelja: Kroko proizvodnja i razvoj d.o.o. Zagreb, o nabavi borbenih odora – prikrivnih odora digitalnog tiska za potrebe pripadnika OS RH. Ukupna konačna vrijednost ugovora je 26.612.390,63 kuna s PDV-om.
——————————————

Na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ održan je okrugli stol: „Geostrategijski kontekst demografskih procesa i odnosa” na kojem su sudjelovali polaznici 20. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, te gosti prof. dr. sc. Anđelko Akrap, prof. dr. sc. Dražen Živić, izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić i doc. dr. sc. Marija Selak.
——————————————

Osim što nudi avione F 16 Barak, Izrael nudi i gospodarsku suradnju razrađenu u 8 točaka, piše Jutarnji list. „Prema dostupnim informacijama Izrael industrijsku suradnju vidi kroz ulaganje u poljoprivredu, energetiku, IT sektor, brodogradnju, turizam. Izraelci također računaju na suradnju sa zagrebačkim FER-om, i to na više područja. Prema tvrdnjama naših sugovornika, važna područja moguće suradnje su i kibernetika i razminiranje“. Konačna odluka o izboru novog borbenog aviona mogla bi biti donesena kroz mjesec dana. (izvor: Jutarnji list, objavljeno 12.2.2018. pod naslovom „Izraelska ponuda Hrvatskoj: Uzmite naš F16 i dobivate 8 megaprojekata za razvoj“, autor: Krešimir Žabec)
——————————————

U sklopu jakih mjera sigurnosti povodom dolaska u Zagreb predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, MUP RH i Specijalna policija čuvali su Markov trg od dronova posebnom anti-dron puškom, nabavljenom krajem prošle godine.
——————————————

Općina Ljubuški dodijelila je Zlatni grb za 2017. godinu Ministarstvu obrane RH kao znak zahvalnosti za angažman u protekloj protupožarnoj sezoni, a priznanje je na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine, u ime ministra obrane Damira Krstičevića primio njegov posebni savjetnik Božo Kožul.
——————————————

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Poljskoj održana je svečana ceremonija otvorenja vježbe „Puma-1-18“. Kroz dvotjedne aktivnosti uvježbavat će se interoperabilnost borbene Skupine u Poljskoj i njenog višeg zapovjedništva, 15. gizycke mehanizirane brigade. Istovremeno, u Klubu spomenute 15. mehanizirane brigade otvorena je izložba o hrvatskoj kulturnoj baštini. Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo RH u Poljskoj, a na otvorenju su sudjelovali i pripadnici 1. HRVCON-a u NATO eFP BG Poljska.
——————————————

U Zapovjedništvu Gardijske oklopno mehanizirane brigade u Vinkovcima održana je Inicijalna planska konferencija (IPK) natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje ‘Prvi za Hrvatsku 2018.’“ Kao glavni ciljevi istaknuti su: predstavljanje koncepta natjecanja, potvrda dinamike tijeka priprema za natjecanje i usuglašavanje zahtjeva za potporu natjecanju s osvrtom na personalni, sigurnosni, operativni, logistički, komunikacijsko-informacijski i promidžbeni dio.
——————————————

Ni mjesec dana od javne prezentacije nove sportske opreme na Danu sporta u OS RH, MORH je već ustanovio da ona nije odgovarajuće kvalitete, niti je isporučitelj, tvrtka Trgostil,  ispunio svoje obveze prema MORH-u. Materijal za trenirke, majice i gaće ne odgovara propisanom u javnom natječaju, ni brojevi ne odgovaraju traženim veličinama, a nedostaje i nekoliko stotina dijelova ženske opreme. MORH navodno razmišlja o aktiviranju bankovne garancije zbog neurednog izvršavanja ugovora. (izvor: Jutarnji list, objavljeno 12.2.2018. pod naslovom „MORH odbio Trgostilove trenirke, gaće i majice zbog lošeg materijala“, autor Krešimir Žabec)
——————————————

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi započela je izobrazba polaznika 17. naraštaja temeljne časničke izobrazbe, specijalistički dio prometne i intendantske službe. Ukupno 14 polaznika izobrazbu bi trebalo završili 25. svibnja ove godine.

UTORAK 13.2.2018.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević čestitao je pripadnicima pričuvnog sastava OS RH, skijašu Filipu Zubčiću na osvojenom 12. mjestu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu i karatistici Ani Lenard na osvojenoj brončanoj medalji na natjecanju Svjetske karate liga u Guadalajari.
——————————————

Povodom skorašnjeg dolaska japanskog školskog broda PL-21 „KOJIMA“ u Split, u Zapovjedništvu HRM-a održan je radni sastanak s izaslanstvom Japana – predstavnicima japanske Obalne straže i atašeom za kulturu u Veleposlanstvu Japanja u RH. Ovaj posjet broda planirana je aktivnost bilateralne vojne suradnje s Japanom, a najavljen je za period od 21. do 25. lipnja 2018. godine.

SRIJEDA 14.2.2018.

Pripadnici 2. HRVCON-a NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj održali su na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj vježbu bojevog gađanja bitnice SVLR Topničko-raketne bojne GOMBR.  Vježba „VULKAN 18/1“ provodi se od 09. do 15. veljače, i sastavni je dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti 2. HRVCON-a.
——————————————

U Bruxellesu je počeo prvi ovogodišnji sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a. Tijekom 14. i 15. veljače razgovaralo se o prilagodbi nove NATO zapovjedne strukture, globalnim sigurnosnim izazovima, obrambenim izdvajanima, suradnji NATO-a i EU, savezničkom postavu za odvraćanje i obranu, te ulozi NATO-a u borbi protiv terorizma.

Na marginama NATO-sastanka ministar obrane Damir Krstičević održao je bilateralne razgovore s ministrima obrane SAD, UK, Crne Gore i Poljske. S američkim kolegom Jamesom Mattisom Krstičević je razgovarao o trenutnoj bilateralnoj suradnji Hrvatske i SAD-a, kao i o hrvatskom doprinosu međunarodnim mirovnim misijama; s britanskim ministrom Gavinom Williamsonom razgovarao je o zajedničkim aktivnostima oružanih snaga; crnogorskom ministru Predragu Boškoviću Krstičević je ponudio prenošenja iskustava pripadnika OS RH koji sudjeluju u borbenim skupinama NATO eFP u Poljskoj i Litvi. Poljskom ministru obrane Krstičević je najavio da će se prisutnost hrvatskih vojnika u NATO eFP BG Poljska nastaviti i u narednom razdoblju.
——————————————

Na 38. sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku predstavljen je prijedlog organizacije hitne helikopterske medicinske pomoći u RH, onako kako to vidi udruga Help. Udruga je zatražila sazivanje tematske sjednice, uz prisutnost zainteresiranih ministarstava zdravstva, regionalnog razvoja i prometa.
——————————————

Ministarstvo obrane RH objavilo je da kupuje razno pješačko streljivo, uključujući i ono snajpersko, ukupne vrijednosti 942.500,00 kuna bez PDV-a. Isporuka bi trebala biti najkasnije do 31. listopada 2018. godine.
——————————————

Povodom Pepelnice, vojni kapelani iz sastava poljske borbene skupinu u sklopu NATO eFP predvodili su misu za pripadnike borbene skupine na vojnom poligonu Bemovo Piskie. Među kapelanima bio je i hrvatski vojni kapelan Slavko Rajić.

ČETVRTAK 15.2.2018.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan sudjeluju u Sofiji (Bugarska) na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije. Razgovaralo se, među ostalim, o europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, o stanju država Crnomorske regije, kao i o razvoju obrambenih sposobnosti EU.
——————————————

U vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu počeo je dvodnevni sastanak vojnog savjeta načelnika GS OS RH, tijekom kojeg general zbora Mirko Šundov sa svojim suradnicima razgovara o trenutnim aktivnostima u Oružanim snagama RH, kao i o planovima za budućnost.
——————————————

Vlada RH je na svojoj 80. sjednici usvojila Prijedlog odluke o prijenosu bez naknade dizel goriva iz strateških robnih zaliha Ministarstvu obrane. Time se 1.330 litara dizela, preostalog nakon izgradnje Zimskog prihvatno-tranzitnog centra Bjeliš početkom 2016. godine, bez naknade poklanja u ruke MORH-a i OS RH.
——————————————

MORH objavljuje i drugi natječaj za nabavu školskog i vježbovnog streljiva, ukupne vrijednosti 617.136,00 kn bez PDV-a.
——————————————

Potaknut velikim zanimanjem javnosti za anti-dron pušku, MUP RH organizirao je za pojedine medije kratku prezentaciju tog novog komada opreme u sjedištu Antiterorističke jedinice u Lučkom.
——————————————

Damir Krstičević s ministrom obrane UK (Photo: NATO)

U narednim mjesecima očekuju se 3 velike aktivnosti OS RH s pripadnicima britanskih Oružanih snaga, piše Večernji list. „Tako će, rekao je novinarima ministar Krstičević, u ožujku pripadnici Oružanih snaga HV-a imati zajedničku obuku s britanskim kraljevskim marincima, potom će u srpnju u Hrvatsku doći i borbeni zrakoplovi Ujedinjenog Kraljevstva, a u rujnu će se dogoditi i zajedničke vježbe kopnenih snaga“. (izvor: Večernji list, objavljeno 15.2.2018. pod naslovom „Krstičević: Srbiju poštujemo, meni ne treba moratorij jer uvijek pazim i na prijatelja susjeda“, autor: Tomislav Krasnec)

PETAK 16.2.2018.

MORH je objavio i treći natječaj u nizu, kojim objavljuje nabavu raketa 70 mm HYDRA s vježbovnom glavom M274 za helikoptere OH-58D. Procijenjena vrijednost iznosi 4.900.000,00 kuna bez PDV-a.
——————————————

Odmah nakon Bruxellesa, ministar obrane RH Damir Krstičević odlazi u München (SR Njemačka) na 54. Münchensku konferenciju o sigurnosti. Na marginama konferencije Krstičević je održao bilateralne sastanke s ministricom obrane SR Njemačke Ursulom von der Leyen, predstavnicima SAD-a i Izraela, te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Krstičević je naglasio da se u Hrvatskoj sustavno povećavaju izdvajanja za obranu. „Jačamo obrambene sposobnosti, jačamo pobjedničku Hrvatsku vojsku, prošle godine zaustavili smo kontinuirani pad obrambenog proračuna nakon šest godina. Ova vlada je povećala proračun i prošle godine i ove godine i sada smo na 1,32 posto u strukturi bruto društvenog proizvoda“. (izvor: HRT, Dnevnik HTV1, objavljeno 16.2.2018., autor priloga: Gordan Žvanović)

Osim ministra obrane Krstičevića i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, na Münchenskoj konferenciji o sigurnosti sudjeluje i ravnatelj SOA-e Danijel Markić, i to uz bok direktora američkog National Intelligencea Dana Coatsa, direktora CIA-a Mikea Pompea, direktora britanskog službe MI6 Alexa Youngera, direktora Mossada Yossia Cohena, šefova njemačkog BND-a Bruna Kahla i BfV-a Hans-Georga Maassena, kao i direktora francuske obavještajne službe DGSE Bernarda Emiea.
——————————————

Oružane snage ove će godine primiti putem javnog natječaja 800 vojnika odnosno mornara, no vojska će i nadalje biti u deficitu od 446 vojnika, dočasnika i časnika, kao i od 35 državna službenika i namještenika, tvrdi Jutarnji list. „Prema revidiranom dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga za razdoblje od 2015. do 2024. godine, koji je donesen u veljači prošle godine, maksimalni broj pripadnika Oružanih snaga na kraju razdoblja mora biti 16.700. Od toga, do 15.200 djelatnih vojnih osoba i do 1.500 državnih službenika i namještenika. Posljednjeg dana prošle godine u Oružanim snagama je bilo 14.332 djelatne vojne osobe, odnosno vojnika, te 1.465 državnih službenika i namještenika“. (izvor: Jutarnji list, objavljeno 16.2.2018. pod naslovom „MORH raspisao javni natječaj: Zapošljavaju 800 vojnika i mornara, nakon toga nedostajat će ih još 446“, autor: Krešimir Žabec)

Problem s manjkom zaposlenih muči i MUP RH. Policijska akademija i Policijska škola „Josip Jović“ planiraju ove godine upisati između 400 i 650 polaznika, a promociju upisa započeli su u Dubrovniku. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska jedna je od brojnijih, ali nema dovoljno domaćih policajaca, pa je čak 40 posto policajaca iz drugih županija. (izvor: www.tportal.hr, objavljeno 16.2.2018. pod naslovom „Policija ima problem na jugu Hrvatske, evo kako im možete pomoći“, autor: B.R.)
——————————————

Ministarstvo obrane konačno je službeno potvrdilo da je partner ZTC-a u remontu helikoptera MI-171Sh ruska tvrtka „Russian helicopters“: „Vezano za vaš upit možemo vas izvijestiti da je ugovor o remontu deset helikoptera Mi-171Sh u vrijednosti 206.943.143,20 kuna s PDV-om potpisan u studenom 2017. godine sa Zrakoplovno-tehničkom centrom. Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi predmetnog remonta je ruska tvrtka Russian Helicopters (AO Vertoljoti Rosiji) iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom“. (izvor: www.tportal.hr, objavljeno 16.2.2018. pod naslovom „Ministarstvo obrane tri mjeseca skrivalo informaciju o remontu helikoptera teškom 207 milijuna kuna“, autor: Vanja Moskaljov)
——————————————

Robert Kohorst u posjetu MORH-u (Photo: MORH/J.Kopi)

Komentirajući poruke koje su javnosti ovih dana poslali američki i ruski veleposlanici u RH, Robert Kohorst i Anvar Azimov, Miodrag Šajatović iz Lidera razmatra moguće hrvatske pristupe suočavanju s „nereguliranim slobodnim tržištem“ i „nepoštednoj konkurenciji državno-privatnih partnerstava“: „Više se ne može povući granica do koje neki diplomat u stranoj zemlji lobira za tvrtke iz svoje zemlje, a gdje počinje sirovi, ucjenjivački, otvoreni, zajednički, neprikriveni nastup čvrstoga državno-industrijskog kompleksa. Ruska država i podobni privatni poduzetnici bore se za udio u posrnulom Agrokoru. Amerikanci do boli zavrću ruke Plenkoviću i ekipi ne bi li se pokraj Krka napokon smjestio plutajući LNG terminal za plin koji bi dovozile privatne američke kompanije. Kineski veleposlanik Hu Zhaoming ustaje u obranu kineske kompanije CBRC koju austrijski Strabag optužuje da je za Pelješki most pobijedila dampinškom cijenom gradnje. Izraelci čine sve što mogu da Hrvatska kupi ne baš nove vojne avione F-16. Tu su onda i Mađari sa svojim interesima Mola i OTP banke. Pa Turci sa svojim interesima…“ (izvor: Lider, objavljeno 16.2.2018. pod naslovom „Rambo-diplomati u Hrvatskoj – Kohorst (SAD) vs. Azimov (Rusija)“, autor: Miodrag Šajatović)
——————————————

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, okončana je obuka za rukovatelja materijalne imovine. Od 5. pa do 16. veljače je 10 polaznika u potpunosti svladalo plan i program obuke, te su zadovoljili sve uvjete za dobivanje potvrde o osposobljenosti.
——————————————

Učenici četvrtih razreda Zdravstvene škole u Splitu u pratnji svojih voditeljica nastave posjetili su Odjel za podvodnu, pomorsku i hiperbaričnu medicinu Zavoda za pomorsku medicinu u Splitu Vojno zdravstvenog središta. Posjet je bio u sklopu nastave iz predmeta „Obrada kroničnih rana“, a odvija se s tri grupe učenika: prva grupa je bila 9. veljače, druga 16. veljače, dok treća grupa učenika treba doći 23. veljače.

SUBOTA 17.2.2018.

Predstavljanje HVU u Splitu (PHoto: HVU/D.Volarić)

HVU je Dan otvorenih vrata održao u vojarni „Admiral flote Sveto Letica Barba“ u Splitu, uz potporu Hrvatske ratne mornarice. Poseban naglasak bio je na predstavljanju novog studija Vojno pomorstvo, koji bi trebao početi s radom ove jeseni. Posjetitelji su razgledali vojarnu, sportske terene, smještajne objekte, te učionice i kabinete u kojima se provodi nastava i obuka, kao i dio brodova HRM.
——————————————

Drugog dana održavanja Münchenske konferencije o sigurnosti, ministar obrane Damir Krstičević susreo se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kojeg je i pozvao u Hrvatsku. Na marginama konferencije Krstičević je s predstavnicima američkog Lockheed Martina razgovarao o dosadašnjoj dobroj  suradnji, te mogućnosti dodatnog razvoja suradnje i uključivanju  hrvatske obrambene industrije u buduće projekte. Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić susrela se u  Münchenu s političkim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela, prilikom čega je potvrđen „veliki napredak u odnosima dviju država koji se kreću prema strateškom partnerstvu u vojnoj industriji i poljoprivredi“, rekla je ministrica, dodavši da bi premijer Benjamin Netanyahu tijekom godine mogao posjetiti Republiku Hrvatsku.
——————————————

Ispravljajući krivi zaključak Gordana Malića na portalu Start o razlozima registriranja novog poduzeća „Planet IX“ za obavljanje popravaka zrakoplova, portal Telegram.hr povezuje tvrtku-kćer KING ICT-a s budućim izraelskim planovima ulaganja u Hrvatsku (i navodno otvaranje vojno-komercijalnog Cyber security centra) ukoliko Vlada RH izabere izraelski F-16, ali i s najavom ministra obrane o nabavi civilnih dronova dvostruke namjene: „Osim u MSAN-u, perspektivu posla s dronovima, kako se čini, prepoznao je i njihov bivši zaposlenik, danas ministar obrane Damir Krstićević. Vlada tako, osim aviona, nabavlja i dronove u suradnji Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. Tolušićevo ministarstvo tako je početkom godine objavilo javnu nabavu za nabavu šest dronova, odnosno ‘besposadnog zrakoplovnog sustava razreda kratkog dometa u gornjem dijelu raspona’. Letjelice će, osim Ministarstva poljoprivrede koristiti i Ministarstvo obrane, a vrijednost javne nabave je 12 milijuna eura plus PDV“. (izvor: Telegram.hr, objavljeno 17.2.2018. pod naslovom „Mediji pišu da će Izraelci, ako kupimo avione, ulagati u dronove. Čime se počela baviti firma u kojoj je radio Krstičević“, autor: Telegram redakcija)
——————————————

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman porijeklom je Rus iz Moldavije

Aktualna Vlada ima 3 ozbiljno ranjiva ministra preko koje se može srušiti premijer Andrej Plenković – to su ministar financija Zdravko Marić, ministar obrane Damir Krstičević, i ministrica gospodarstva Martina Dalić, piše u svom blogu Denis Kuljiš. Krstičevića je lako napasti zbog protežiranja Izraela u nabavi novih borbenih aviona (koje je navodno dogovorio s Avigdorom Liebermanom i proruskim krilom u Knessetu), te kroz popratne aktivnosti tvrtki u kojima je ranije radio (M SAN i KING ICT) tvrdi Kuljiš. „Hrvatska je dio NATO-a i mora se oslanjati na američke i natovske tehničke i vojne strukture, a sve drugo je avanturizam bez ikakva pokrića u dokumentima o razvoju i akviziciji naoružanja za MORH. Budući da su Amerikanci i službeno protrestirali, bilo je lako napasti ovu odluku i samoga Krstičevića s više strana. Ali, napad nije došao iz vlade, stranke ili opozicije, nego, očito, iz institucije koja s njim dijeli nadležnost nad vojskom, a to je predsjedništvo. Sukob je počeo još davno, kad je predsjednica KGK napala Krstičevića oko sasvim druge stvari. Tada je on dao ostavku, koju Plenković, međutim, iz svojih političkih obzira nije nipošto mogao prihvatiti. Borba se nastavlja…“  (izvor: www.zurnalist.online, objavljeno 17.2.2018. pod naslovom „Tko ruši Vladu“, autor: Denis Kuljiš)

NEDJELJA 18.2.2018.

Nakon što je francuski remorker TAAPE A633 u četvrtak, 15. veljače 2018., uplovio u luku Gruž (Dubrovnik), u nedjelju je nastavio prema Splitu. Posjet broda francuske Ratne mornarice aktivnost je bilateralne vojne suradnje sa Oružanim snagama Francuske Republike. U luci Lora boravit će do 21. veljače ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.