Pregled tjedna: 19.2.2018. – 25.2.2018.

 

PONEDJELJAK 19.2.2018.

Već tradicionalno, tjedan je započeo čestitkom ministra obrane Damira Krstičevića sportašima, pripadnicima pričuvnog sastava OS RH, na ostvarenim rezultatima. Tako su braća Sinković pobijedili u utrci senora na 2000 m na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u ergometrima – Croatia Indoor 2018. U Istanbulu na dvoranskom seniorskom Prvenstvu Balkana u atletici Ivan Horvat i Ana Šimić osvojili su naslove prvaka: Horvat u disciplini skok s motkom, preskočivši 5,55 m, a Šimić u skoku u vis, preskočivši 1,92 m. U Sutinskim vrelima na Judo prvenstvu Hrvatske  Barbara Matić  i Zlatko Kumrić osvojili su titule prvaka – Matić u kategoriji do 70 kg, a Kumrić u kategoriji do 100 kilograma.
——————————————

Na Inženjerijskom poligonu „Cerovac” u Karlovcu Inženjerijska pukovnija HKoV-a započela je provedbu Tečaja „C-IED/UXO procedure“ za ukupno 25 polaznika (pripadnici ZSS, PZB, GMBR i InžP). Do petka, 23. veljače, polaznici su obučavani iz programskih područja prepoznavanja, umanjivanja učinaka improviziranih eksplozivnih naprava, te korištenja ispravnih taktika, tehnika i procedura u borbi protiv improviziranih eksplozivnih naprava. Dio polaznika odabran je kako bi činio jezgru kandidata za sljedeću razinu obuke – „Obuku obučavatelja iz C-IED/UXO procedura“, planiranu za travanj 2018.godine.
——————————————

Uvježbavanje i u noćnim uvjetima (Photo: Flotila HRM)

Pripadnici HRM i HKoV započeli su sa zajedničkim obučnim aktivnostima kroz metodsko-pokaznu vježbu „Ukrcaj tenkova i borbenih vozila pješaštva (BVP) na brodove HRM-a“, koja se do 22.veljače 2018. provodi u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ i Kaštelanskom zaljevu. Tijekom dana, na desantne brodove minopolagače Krka i Cetina izvršen je ukrcaj četiri tenka M-84 i četiri BVP-a, a procedure su ponovljene i u noćnim uvjetima. Posade oklopnih vozila uvježbavale su ukrcaj i iskrcaj vozila, dok su posade brodova uvježbavale plovidbu s ukrcanim teretom.
——————————————

Ministarstvo obrane objavilo je sklapanje ugovora s poduzećem „Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.“ iz Slavonskog Broda za posao generalne revizije tenkova M84. Vrijednost posla iznosi 9.994.500,00 kuna s PDV-om.

UTORAK 20.2.2018.

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general Mirka Šundova sa suradnicima ponovno su posjetili bivšeg načelnika GS OS RH, umirovljenog generala Petra Stipetića, koji se nalazi u Kliničkom bolničkom centru Zagreb na liječenju od posljedica moždanog udara, kojeg je pretrpio prije mjesec dana.
——————————————

Zapovjedništvo specijalnih snaga u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama posjetili su polaznici 17. naraštaja „Temeljne časničke izobrazbe“, specijalnosti roda veze, u sklopu praktikuma predmeta „Radiokomunikacijski sustavi V-3“. Najzanimljiviji dio posjeta bio je prikaz komunikacijsko-informacijskih sredstava, uređaja i opreme koju koriste pripadnici ZSS-a (RU, RKP, VSAT, BICES, RU PRC THALES, HARRIS, IP SUSTAVI, C2, VTC i drugi).
——————————————

Na nedavnoj prezentaciji Plana nabave nije se spominjala nikakva žurnost

Da li je MORH bez potrebe posegnuo za direktnom pogodbom pri nabavi 4.910 borbenih odora i 90.000 ljetnih čarapa? Dok MORH tvrdi da su primijenili u EU nepopularnu direktnu pogodbu zbog „iznimne žurnosti“, te „prijeke potrebe“ zbog upućivanja u mirovne misije i za izvršenje redovnih zadaća, te da rok do 31. svibnja može ispoštovati samo onaj dobavljač čarapa koji ih je i do sada izrađivao i isporučivao, izvori Jutarnjeg lista tvrde da je to „dokaz nefunkcioniranja i netransparentnosti sustava javne nabave unutar MORH-a. Prema njihovim riječima, javni natječaj mogao se uredno i u rokovima provesti da se na vrijeme pristupilo njegovoj izradi, te onda ne bi bilo potrebno skrivanje iza kriza i izvanrednih događaja“. (izvor: Jutarnji list, objavljeno 20.2.2018. pod naslovom „MORH bez natječaja kupio 4.910 uniformi i 90.000 ljetnih čarapa“, autor: Krešimir Žabec)
——————————————

U organizaciji Rektorata Sveučilišta u Splitu, na Pomorskom je fakultetu održana konstituirajuća sjednica Vijeća studijskog programa Vojno pomorstvo. Predsjednicom Vijeća studija, ujedno i voditeljicom studija, imenovana je prodekanica za nastavu Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Merica Slišković, a za zamjenika je izabran nastavnik tehničke službe na Katedri taktike HVU-a, kapetan fregate doc. dr. sc. Luka Mihanović.

SRIJEDA 21.2.2018.

Bojevo gađanje minobacačem (Photo: StratCom časnik 1. HRVCON eFP BG LTU – DEU)

Pripadnici OS RH u sklopu NATO eFP u Republici Litvi proveli su bojno gađanje minobacačem 82 mm M69 u sklopu završne obuke multinacionalnih timova borbene skupine. Francuske, njemačke i hrvatske postrojbe obučavale su se zajedno, koristeći iste procedure poziva za vatru i njenu korekciju, a budući da i druge nacije imaju sličan ustroj (ali drugačije vrste naoružanja, sustave veze, sustave za upravljanje vatrom), odlučeno je da će se provesti zajednička obuka s bojnim gađanjem kao vrhuncem. Gađanje je provedeno uz navođenje vatre od strane njemačkih prednjih motritelja.
——————————————

Polaznici 20. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ proveli su studijsko putovanje u Karlovcu i u  Zapovjedništvu HKoV, gdje im je domaćin, brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a, ukratko objasnio viziju i misiju HKoV-a. Polaznike Ratne škole iz susjednih zemalja, kao i pripadnike MUP-a i DUZS-a, Jurković je posebno spomenuo radi buduće suradnje.
——————————————

Obavezna pričuva nije isto što i vojni rok, no kako se u Zakonu o službi u OS RH i Zakonu o civilnoj službi tretiraju civilni pričuvnici? „Što je zapravo civilna pričuva, kakve bi poslove trebala obavljati i tko njom zapovijeda pitali smo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uz to, zanimalo nas je i bi li ona u slučaju neke elementarne nepogode mogla doći pod vojno zapovjedništvo, prilikom, primjerice, uskakanja vojske u slučaju velikih požara ili poplava. Podsjetimo, kao jedan od razloga zašto nam treba jača pričuva u javnosti se često navodila upravo njena funkcija pri obrani od elementarnih nepogoda. ‘Civilni pričuvnici su obveznici civilne zaštite i sudjeluju u raznim oblicima civilne obveze. Dakle, u praksi, civilni pričuvnici raspoređuju se u jedinice Civilne zaštite. Središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove Civilne zaštite koordinira djelovanje sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite (Narodne novine 82/2015). Navedeni sustav civilne zaštite izvan je ustroja i nadležnosti Oružanih snaga. Osobe raspoređene u Civilnu zaštitu nisu pod vojnim zapovijedanjem’, pojasnili su nam iz Ministarstva demografije“. (izvor: Faktograf.hr, objavljeno 21.2.2018. pod naslovom „Hoće li vojni pričuvnici završiti kod Nade Murganić umjesto u oružanim snagama?“, autor: S.D.)
——————————————

Polaznici Ratne škole u posjeti specijalcima OS RH (Photo: ZSS/satnik Klaudio Simonović)

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, primio je u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“, Delnice, polaznike 20. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“. Programski sadržaj nastavnog posjeta polaznika Ratne škole ZSS-u obuhvatio je i multimedijalnu prezentaciju, nakon čega su uslijedila pitanja polaznika, a najviše o „Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja“, koju provodi Satnija za obuku ZSS-a, te o načinu ulaska u elitnu postrojbu OS RH ZSS.

ČETVRTAK 22.2.2018.

Uoči obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitno bojne i Dana vojne kapelanije „Sv. Valentin“, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov susreli su se s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne. Zapovjednik PZb-a brigadir Elvis Burčul upoznao je goste s ključnim aktivnostima postrojbe u 2018. godini, od kojih je istaknuo stožerno uvježbavanje procesa vojnog donošenja odluke (CAX) u Simulacijskom središtu, vježbu na zemljištu „Otok 18“, te vojnu vježbu „Velebit 18“.
——————————————

Vlada je na 81. sjednici usvojila (1) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, za prihvaćanje Dopune broj 1 Pisma ponude i prihvaćanja za nabavu dodatne opreme za zaštitu kampa (čime se odobrava nabava zaštitne opreme za ekspedicijski kamp), potom (2) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike za prijenos prava vlasništva nekretnina u k.o. Kaštel Sućurac u vlasništvo Republike Hrvatske (čime se ponovno pod okrilje MORH-a vraća dio vojnog skladišta i luke Brižine), te (3) Prijedlog uredbe o javnoj nabavi u području obrane i sigurnosti (nomotehničko usklađivanje s EU-propisom).
——————————————

Premijer Andrej Plenković poslijepodne se u Bruxellesu sastao s glavnim tajnikom NATO-saveza Jensom Stoltenbergom. Stoltenberg je pohvalio Hrvatsku za sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama, kao i za povećanje obrambenog proračuna, a premijer Plenković je najavio da će uskoro biti predstavljen novi Strateški pregled obrane. Razgovarali su i o hrvatskoj nabavi borbenih aviona, o čemu će konačna odluka biti donesena tijekom narednih nekoliko tjedana.
——————————————

Zbog obilnih snježnih oborina ministar obrane RH Damir Krstičević donio je odluku da se OS RH uključe u otklanjanje posljedica nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije – 1.000 pripadnika OS RH, zajedno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima, spremno je za izlazak na teren. U poslijepodnevnim satima, sukladno zahtjevu Ličko-senjske županije upućenom prema DUZS-u, pripadnici OS RH angažirani su na području Gospića (kod Doma za starije i nemoćne osobe angažirano 20 pripadnika OS RH), te na području Kosinja, Perušića i Donjeg Lapca (40 pripadnika OS RH, 1 kombinirka i 3 inženjerijska stroja).U mjestu Čanak kod Korenice također je angažirano 20 pripadnika OS RH i 1 kombinirka.
——————————————

U vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama proglašeni su pobjednici 15. prvenstva Oružanih snaga RH u zimskim sportovima: u veleslalomu u kategoriji žena pobijedila je pripadnica Pzb natporučnica Kristina Kojundžić, a u kategoriji veterana – zapovjednik ZSS brigadni general Perica Turalija. U kategoriji starijih seniora prvi je također bio pripadnik ZSS, a u kategoriji mlađih seniora – pripadnik Zzp desetnik Marin Protulipac. U kombinaciji streljaštva i skijaškog trčanja natjecala su se četiri četveročlana tima: ukupno najbolje vrijeme postigla je ekipa 1 ZSS, drugo mjesto zauzeo je tim Pukovnije vojne policije, a treće je mjesto pripalo ekipi 3 Zapovjedništva specijalnih snaga.
——————————————

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov posjetio je Zimski kamp 4 za kadete 12. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo.
——————————————

U Zapovjedništvu za potporu u vojarni „Croatia“ održana je svečanost uručenja Spomenica domovinske zahvalnosti, odlikovanja Redom hrvatskog pletera, izvoda odluka o promaknućima u čin dočasnika i časnika OS RH, te proglašenje najboljeg vojnika i dočasnika Zapovjedništva za potporu za prosinac 2017. godine, ukupnu 2017. godinu, te za siječanj 2018. godine.
——————————————

Prvi dočasnik HKoV čn Dario Rosić nazočio je na ceremoniji odlaska s dužnosti Prve dočasnice USAREUR (Američko zapovjedništvo kopnene vojske za Europu), čn (CSM) Sheryl Lyon, koja prelazi na novu dužnost Prve dočasnice Cyber Command u Fort Belvoir, savezna država Virginia. Tom prilikom Rosić se susreo s Prvim dočasnikom savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO), čn Davorom Petekom, te Prvim dočasnicima Belgije, Danske, Estonije, Njemačke, Norveške, Švedske, kao i s dočasnikom američkog zapovjedništva za Europu (EUCOM).
——————————————

U sklopu 11. Tjedna psihologije u RH, bojnice Elizabeta Stipčević i Stela Ferić-Živaljić, psihologinje u Središtu za obuku HRZ i PZO, održale su u Tehničkoj školi u Zadru predavanje na temu „Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje?“. Bojnica Ferić-Živaljić istaknula je važnost psihologijskog testiranja za odabir vojnih pilota, dok je bojnica Stipčević dala konkretne savjete kako pristupiti psihologijskom testiranju, te kako svladati moguću tremu zbog testiranja.

PETAK 23.2.2018.

Ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović  posjetili su Zapovjedništvo za potporu u vojarni „Croatia“. Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul rekao je kako vjeruje da će se u nadolazećem preustroju pronaći model za rješenje problema sustava održavanja tehnike jer je on godinama bio zanemarivan.
——————————————

Predstavnik Učilišta poslijediplomskih studija Ratne mornarice SAD-a dr. Thomas Durrell Young posjetio je HRM, s ciljem potpore izradi studije vezane uz tranziciju mornarica NATO zemalja koje su pristupile Savezu od 1990. godine u procesu pune integracije i razvoja sposobnosti. Ispred HRM-a na sastanku je sudjelovao načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a kbb Damir Dojkić sa suradnicima.
——————————————

Zimski kamp kadeta (Photo: MORH/T. Brandt)

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini se u razdoblju od 11. do 23. veljače 2018. na Zimskom kampu obučavalo 79 kadeta 12. i 13. naraštaja HVU „Dr. Franjo Tuđman“. Kadeti su prolazili taktiku na razini pješačkog voda, i to tako da sami planiraju i provode zadaću, te se u sklopu obuke iz vođenja i zapovijedanja stavljaju u uloge zapovjednika satnije, voda i desetine te vođa timova.
——————————————

Pripadnici OS RH i dalje su na terenu: u Gospiću 45 pripadnika čistilo je snijeg oko javnih ustanova, u Donjem Lapcu 25 pripadnika s jednim strojem čistili su prilaze javnim ustanovama, a u ispomoć su im upućene još dvije kombinirke. U Delnicama je bilo angažirano 30 pripadnika i dva radna stroja, a u ispomoć im je upućeno još 60 pripadnika s dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera. Na područje Gračaca upućen je 1 kamion samoistovarivač i 1 kombinirka. Na području Petrinje bila je angažirana jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana, Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća te dostave lijekova i hrane. Pripadnike OS RH u Delnicama obišao je ministar obrane RH Damir Krstičević: „Hrvatska vojska je uvijek sa svojim narodom, i u dobru i u zlu. I ovdje smo se osvjedočili da hrvatski narod voli svoju vojsku, jer Hrvatska vojska brine o svom narodu“. Dodao je da se u ovakvim situacijama pokazuje snaga i važnost sustava Domovinske sigurnosti, jer se „zajedničkim djelovanjem svih institucija pravodobno pruža pomoć našem narodu“. Načelnik GS OS RH general Mirko Šundov i načelnik Stožera HKoV, brigadni general Boris Šerić, posjetili su vojnike u Gračacu i Donjem Lapcu. U poslijepodnevnim satima ukupno je 186 pripadnika OS RH bilo angažirano na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena na području Gračaca, Donjeg Lapca, Delnica i Karlovca.
——————————————

Bitnica SVLR (samohodnih višecjevnih lansera raketa) 122 mm „VULKAN“ iz sastava 1. HRVCON-a eFPBG-USA, u sklopu aktivnosti NATO eFP u Poljskoj, sudjelovala je na tamošnjoj najvećoj zimskoj vojnoj vježbi „PUMA-I-18“. Uvježbavalo se organiziranje, planiranje i funkcioniranje zapovjednog lanca kroz više elemenata. U završnoj fazi vježbe provedene su najsloženije aktivnosti koje su podrazumijevale noćno-dnevne taktičke manevre uz uporabu bojnog streljiva, u kojoj su sudjelovali i hrvatski SVLR „VULKAN“.
——————————————

Uz 24. obljetnicu Pzb prikazane su i neke novosti (Photo: MORH/T. Brandt)

Počasno-zaštitna bojna obilježava 24. obljetnicu postojanja – nakon ceremonije imenovanja vojarne nazivom „1. hrvatski gardijski zbor“, na središnjoj su svečanosti uručena odličja, promaknuća i poticajne mjere, a po prvi puta su novopridošlim pripadnicima Počasno-zaštitne bojne svečano uručene i beretke. Proslavi je prisustvovala predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je pogledala i vojno-akrobatsku vježbu prema novoj koreografiji koju će Pzb izvoditi u posebnim svečanim prilikama.
——————————————

U Narodnim novinama objavljena je odluka predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prema kojoj se bivši načelnik GS OS RH dr.sc. Drago Lovrić, osim što je odnedavno veleposlanik RH u Kataru, postavlja i za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Sultanatu Oman, sa sjedištem u Dohi.
——————————————

U Ministarstvu obrane RH održana je komemoracija general-bojniku Ivanu Štimcu, jednom od sedmorice generala JNA koji su 1991. godine prebjegli u HV. „Generala Štimca pamtit ćemo kao skromna i jednostavna čovjeka, velikog profesionalca i izvrsnog poznavatelja poslova obrane“, istaknuo je general Mirko Šundov, naglasivši da je general Štimac smatran izuzetnim vojnim planerom te će kao takav ostati trajni uzor budućim generacijama hrvatskih vojnih stručnjaka.

SUBOTA 24.2.2018.

Od jutarnjih sati 5 pripadnika OS RH angažirano je u Brušanima pored Gospića s jednim radnim strojem za čišćenje snijega, nakon čega su se uputili za Gračac, gdje je na čišćenju snijega bilo angažirano još 20 pripadnika i 4 radna stroja, dok su 7 pripadnika i 2 radna stroja bili angažirana na čišćenju pet kilometara duge ceste do tamošnje farme Deringaj. Vojnike na području Gračaca obišli su zapovjednik HKoV-a, brigadni general Siniša Jurković, i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid. U Delnicama je bilo angažirano 67 pripadnika i 4 radna stroja OS RH koji su čistili javne površine, prilaze i prometnice, te odvozili snijeg iz grada. U Saborskom, Lovincu, Donjem i Gornjem Lapcu vojnici su s radnim strojevima čistili prometnice prema izdvojenim objektima, zaseocima, i sl.
——————————————

Dnevne novine 24 sata donose intervju s Anamarijom Ćurković, kadetkinjom na školovanju za pilotkinju helikoptera. Nakon završenog MIOC-a, ona se 2013. javila na MORH-ov natječaj za vojne pilote – od 7 kandidata, jedina je u naraštaju iz programa „Kadet“ koja je ostala pri zacrtanom cilju, te je jedna od ukupno 6 pripadnika 22. naraštaja vojnih pilota: „Završila sam redovno Prometni fakultet u Zagrebu, Zavod za aeronautiku i prošla vojni rok. Nije lako biti vojna i akademska osoba u isto vrijeme, moram priznati. Odletjela sam oko 160 sati, a kad napunim okvirno 200, očekujem i nadam se činu poručnice i na promociji dobivam pilotski znak HRZ i PZO. Nakon toga, ovisno o zapovijedi, idem u školu za nastavnika letenja, a hoću li svoju karijeru nastaviti na Kiowama ili na transportnim helikopterima, još ne znam“. (Izvor: 24sata, objavljeno 24.2.2018. pod naslovom „Moja ljubav je visina“, autor: RBO)
——————————————

Uz suglasnost Ureda Predsjednice RH te potpredsjednika Vlade i ministra obrane, svečana prisega 21. naraštaja ročnika vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, koja se trebala održati 24. veljače 2018. godine u vojarni “123. brigade HV”, Požega, odgađa za 10. ožujak 2018. godine.
——————————————

Ponos pukovnije Vojne policije (Photo: Pukovnija VP/Ž. Barbir)

U Gudovcu pokraj Bjelovara Satnija za obuku vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“, pukovnija Vojne policije, sudjelovala je na 13. Zimskoj međunarodnoj specijalnoj izložbi njemačkih ovčara u organizaciji Udruge uzgajivača njemačkih ovčara Bjelovar. Satnija je na izložbi prikazala dva psa iz svoje uzgajivačnice – KIRA ISSY TOP s vodičem nnr Robertom Najmanom i KENNY ISSY TOP s vodičem pr Matinom Radnič. KIRA ISSY TOP je u svojoj kategoriji osvojila treće mjesto, dok je KENNY ISSY TOP u zahtjevnoj konkurenciji osvojio četvrto mjesto.

NEDJELJA 25.2.2018.

Odluka o nabavi izraelskih F-16 samo što nije, a odgoda je samo doprinijela konačnom formiranju mišljenja, piše u svojoj kolumni novinar Večernjeg lista Davor Ivanković: „Kako stvari stoje, to dvomjesečno zadržavanje procesa nije rezultiralo promjenom ocjene o najpovoljnijoj ponudi. Iz više izvora saznaje se da je u igri ostao Izrael. U međuvremenu Plenković se držao, kako je to kazao član Vlade, stava da ‘nabavka borbene eskadrile nije kikiriki-posao’ te je, kako od SAD-a tako i od Izraela, zatražio i dobio objašnjenja vezana za neke dvojbe o nabavi izraelskih F-16-estica. U medijima se, naime, tvrdilo kako je zastoju kumovala i američka kompanija Lockheed Martin (proizvođač F-16), koja je navodno stava da su Izraelci toliko preradili njihove F-16 pa ne bi željeli odgovarati za isporuku rezervnih dijelova Hrvatskoj ako ona kupi te avione. Osim toga, bile su izražene i medijske sumnje da je ministar obrane Damir Krstičević od početka navodno preferirao Izraelce te da ponuda sadrži i neke ‘skrivene troškove’. Plenković je, dakle, krenuo riješiti te dvojbe, pa je, saznaje se, dobio jamstva i američke i izraelske strane da nema skrivenih troškova, a ni problema s ‘tuniranim’ F-16-icama iz Izraela. Ti zrakoplovi jesu znatno modernizirani i ojačani u odnosu na izvorne američke, no Hrvatska tu neće imati problema, nego će sve tehnološke stvari riješiti Izrael i SAD“. (izvor: Večernji list, objavljeno 25.2.2018. pod naslovom „Gotovo je, Hrvatska s Izraelom ide u strateško partnerstvo i kupuje eskadrilu“, autor: Davor Ivanković)

Dvomjesečno zadržavanje konačne odluke o nabavi borbenih aviona nije rezultiralo smanjivanjem cijene, tvrdi tjednik Express, pa je sve izglednije da Hrvatska nabavlja izraelski F-16: „Samo usporedbe radi, negdje u isto vrijeme kad i Izraelci, američki centri za obuku nabavili su nekoliko ekvivalentnih zrakoplova, iako znatno manje modificiranih. Bilo je to krajem osamdesetih godina, a samo sedam godina kasnije, sredinom devedesetih, su umirovljeni i završili su u skladištima, a jedan je otišao u muzej. Zrakoplovi za obuku korišteni su puno češće nego operativni zrakoplovi i samim time im je rok upotrebe znatno kraći, ali i s time treba računati. Na nečem se hrvatski piloti moraju učiti zanatu, ali i održavati stečene vještine. Eventualno kupljenim zrakoplovima bi trenažni letovi značajno skratili vijek trajanja“. (Izvor: Express, objavljeno 25.2.2018. pod naslovom „Plenki prelomio: Kupit će izraelsko ‘staro željezo’?“, autor: Raif Okić)
——————————————

Časnik za znanost i razvoj Centra za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“ s HVU„Dr. Franjo Tuđman“, brigadir Andrija Kozina, sudjelovao je od 18. do 25. veljače 2018. na Vojnom institutu radioelektronike u Žitomiru, Ukrajina, u provedbi tečaja „Obrazovanjem do reformi“. Tečaj je dao osnovna teorijska znanja nastavnicima i predavačima Instituta za osmišljavanje i izvođenje suvremene nastave korištenjem aktivnog poučavanja (studije slučaja, panela, debata, igra i simulacija), te korištenja Bloomove taksonomije u izradi ishoda učenja.
——————————————

U Delnicama i nakon snijega – snijeg (Photo: MORH/J.Kopi)

Od jutarnjih sati na području Delnica u čišćenju javnih površina, prometnica, prilaza i odvoženju snijega bilo je angažirano ukupno 87 pripadnika OS RH sa 7 radnih strojeva (1 kombinirkom, 3 utovarivača, 2 samoistovarivača i jednom ralicom). Na području Saborskog u čišćenju prometnica angažirana su 2 pripadnika s jednim utovarivačem, a u Gračacu na čišćenju prometnica i dostavljanju sijena za stoku u okolna sela angažirano je bilo 11 pripadnika sa 6 radnih strojeva, i to: 2 kombinirke, 3 samoistovarivača i 1 utovarivačem, te jednim motornim saonicama. Također, pripadnici OS RH angažirani su na izviđanju alternativnih puteva od farme Deringaj do mjesta Omsica, te s pet pripadnika OS RH i jednim utovarivačem i jednom kombinirkom kod Donjeg i Gorneg Lapca. Na području Lovinca nastavljen je angažman 6 pripadnika OS RH s jednim utovarivačem.
——————————————

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministri Krstičević i Butković, načelnika GS OS RH i zapovjednici HKoV-a i ZSS-a posjetili su Delnice, čiji je gradonačelnik Ivica Knežević najavio da od Vlade RH očekuju dodatnu financijsku pomoć, budući je gradski proračun za zimsku službu za ovu sezonu premašen. „Vidjet ćemo cjelinu troškova koji će nastati, ukoliko financijski kapaciteti grada, općina, županije ne budu dovoljni pronaći ćemo načine za sufinanciranje ili dodatne intervencije“, rekao je tom prilikom premijer Plenković.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.