Pregled tjedna: 05.3.2018. – 11.3.2018.

 

PONEDJELJAK 05.3.3018.

Ponedjeljak nije započeo čestitkom sportašima iz OS RH, već primanjem za novozaposlene državne službenike i namještenike u MORH-u kod ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika GS OS RH generala Mirka Šundova. Na javni natječaj za prijam u državnu službu, raspisan u rujnu prošle godine, prijavilo se više od 2.000 ljudi, a primljeno je njih 63. Mediji su već ranije uočili da u pojedinim slučajevima kvalifikacije određenih novozaposlenih ne odgovaraju poslovima koje će obavljati. Među primljenim državnim službenicima nalaze se i 3 javnosti relativno poznata imena – Dario Kuntić s Fakulteta političkih znanosti, Janko Bekić s Instituta za međunarodne odnose i Martina Butorac iz Večernjeg lista.
———————————-

Polaznici 16. naraštaja najviše razine dočasničke izobrazbe Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ – Visoke dočasničke izobrazbe (VDI) posjetili su 91. ZB HRZ i PZO u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Prvi dočasnik 91. ZB čn Krunoslav Sakač organizirao je obilazak svih ustrojbenih cjelina ZB, te je upoznao polaznike sa specifičnim dužnostima koje su karakteristične za visoko tehnološku granu kao što je zrakoplovstvo. Pripadnici Zrakoplovno tehničke bojne upoznali su polaznike VDI sa sustavom održavanja zrakoplova a posebno borbenog aviona MIG-21 i transportnog helikoptera Mi-8 MTV1.
———————————-

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na 11. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost, a tema skupa bila je uloga policije u sustavu domovinske sigurnosti. Uvodnu prezentaciju održao je ravnatelj policije, Nikola Milina. Donesen je i godišnji Plana rada Vijeća s pomno odabranim temama. O tome kako funkcionira Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, i priprema li se RH već za ljetnu požarnu sezonu govorilo se i u večernjoj emisiji HTV-a „Otvoreno“, u kojem su gostovali glavni ravnatelj policije Nikola Milina, posebni savjetnik ministra obrane general Dragutin Repinc, načelnik GS OS RH Mirko Šundov, Robert Mikac s Fakulteta političkih znanosti, analitičar portala Obris.org Igor Tabak i karlovački župan Damir Jelić. „Što se tiče požara i poplava, naš najveći uspjeh je što, za razliku od drugih zapadnoeuropskih zemalja, nemamo stradalih. Zato možemo zaključiti da imamo vrlo učinkovit sustav. Mi kao zemlja trebamo u tome smislu biti centar izvrsnosti u ovome dijelu svijeta. Sada pomažemo Srbiji u uvođenju broja 112, a Europska komisija uskoro će raspisati natječaj prema kojem će BiH pristupiti Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Hrvatska ima najveći kapacitet da joj u tome pomogne, a istovremeno, pomagat će i sebi“, rekao je Mikac. (Izvor: HTV, emisija „Otvoreno“, emitirano 05.3.2018., urednik i voditelj: Damir Smrtić)

Sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost bila je prilika i za podsjećanje da kasni odluka o nabavi borbenih aviona za HRZ. NA marginama skupa je član Vijeća i bivši zapovjednik HRZ Josip Štimac novinarima kazao: „Ja se slažem s predsjedničinom izjavom da je bolje i pogrešna odluka nego nikakva odluka. Tako da vjerujem da će i vlada i svi donijeti uskoro“. (Izvor: Nova TV, emisija Dnevnik, objavljeno 05.3.2018., autor priloga: Ivana Brkić Tomljenović)
———————————-

Piloti Eskadrile transportnih helikoptera istinski su heroji koji su tijekom prošle godine prevezli 517 pacijenata. Leti se ne samo u teškim vremenskim uvjetima, već ponekad i u psihološki teškim situacijama: „Sami početak i prihvaćanje zadaća je najteža stvar. Poslije kad vi sjednete u helikopter i krenete letit – krenete radit svoj posao i mislite samo na let, uopće ne mislite o pacijentu. Uopće… Zato imamo medicinski tim koji je iza, oni se brinu o pacijentu. Mi nismo bezosjećajni, ali ovaj se posao mora raditi bez emocija“, rekao je satnik Goran Jelić, kapetan posade helikoptera. (Izvor: Nova TV, emisija In Magazin, objavljeno 05.3.2018., autor priloga: Maruša Stamać)
———————————-

U 2016. godini više od 11 posto ukupno uvezenog vatrenog oružja u SAD došlo je iz Hrvatske, što ju čini trećom državom svijeta na toj listi, piše Jutarnji list. Najveći hrvatski izvoznik vatrenog oružja u SAD je karlovački HS Produkt, i to zahvaljujući dugoročnom ugovoru s američkom tvrtkom Springfield Armory: „Na početku je HS Produkt proizvodio 6.000 komada pištolja za američko tržište, a u petnaestak godina ta je brojka narasla na 600.000 pištolja u vrijednosti od 100 milijuna eura. Ova tvrtka jedna je od najvećih svjetskih proizvođača pištolja, a u SAD izvozi 97 posto svojih proizvoda“. (Izvor: Jutarnji list, objavljeno 05.3.2018. pod naslovom „Amerikanci vole hrvatsko oružje: Svaki deseti komad vatrenog naoružanja uvezen u SAD dolazi iz naše države, a najviše izvozi HS Produkt“, autor: Lea Balenović)

Hrvatskim izvozom naoružanja bavio se i Večernji list prema prvim neslužbenim procjenama, vrijednost izvoza oružja barem je jednaka onoj iz 2016. i iznosi oko 1,5 milijardi kuna, dakle oko 200 milijuna eura. Na popisu najvećih pružatelja usluga učvrstilo se Remontno brodogradilište „Viktor Lenac“, a pojavljuju se i neki novi izvoznici: „No, kažu upućeni, prošlogodišnji su hit naše vojne industrije minobacačke mine od 60, 81, 82 i 120 mm. Izvoze se značajne količine, a riječ je o zajedničkom proizvodu šest hrvatskih tvrtki – iz Virovitice, Bjelovara, Zadra, Pule, Dugog Sela i Stubičke Slatine – koje ukupno zapošljavaju više od 1.000 zaposlenika, plus kooperanti. Minobacačke mine Hrvatska je proizvodila i tijekom rata, a proizvode se i u susjedstvu, no riječ je o novim tehnologijama, a ne onima iz 80-ih godina.“ (Izvor: Večernji list, objavljeno 05.3.2018. pod naslovom „Izvezli oružja za 200 mil. eura, SAD ostaje najveći kupac“, autor: Davor Ivanković)

UTORAK 06.3.2018.

Pripadnici 1. HRVCON-a eFP BG-USA u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj, sudjelovali su ovog tjedna u akciji dragovoljnog darivanja krvi organiziranoj na vojnom poligonu Bemowo Piskie Training Area. Posebno se istaknuo narednik Ivan Ljevaković kojem je ovo 37. put da dragovoljno daje krv.
———————————-

Ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane. Vijeće je donijelo Odluku o uspostavi prvih 17 projekata koji će se provoditi u sklopu EU programa Stalne strukturirane suradnje (PESCO).

SRIJEDA 07.3.2018.

Ministarstvo obrane RH raspisalo je javni natječaj za prijam u kadetsku službu (1) na studij Vojnog inženjerstva prima se do 70 kandidata/kandidatkinja, (2) na preddiplomski studij Vojnog vođenja i upravljanja do 40 kandidata/kandidatkinja, a (3) na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautike – vojni pilot (3+2) na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti u status kadeta/kadetkinja bit će primljeno do 20 kandidata/kandidatkinja.
———————————-

Pilotkinje poput bojnice Doboš rijetke su i u svijetu

Povodom Međunarodnog dana žena kopilotkinja  na avionu Canadair CL-415 u Protupožarnoj eskadrili 93. ZB HRZ i PZO bojnica Diana Doboš sudjelovala je na konferenciji pod nazivom „Ravnopravnost je bolja za sve“. U HRZ ima 13 posto žena, od toga je 5 aktivnih pilotkinja, a bojnica Doboš jedina je pilotkinja na CL-415 u RH, te jedna od ukupno 2 takve pilotkinje u svijetu. Svojedobno je letjela u akro-skupini „Krila Oluje“, i time je postala treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa.

Natporučnica Monika Tržić, pilotkinja na helikopterima Mi-8 MTV u Eskadrili transportnih helikoptera 93. ZB HRZ i PZO u Splitu je sudjelovala na manifestaciji „Malo nas je, al’ nas ima“ u tjednu posvećenom ženama pod nazivom „Splitski cvit… žena je Žena“. U letačkoj karijeri ostvarila je oko 800 sati naleta na helikopteru Mi-8 i Bell-206B, a sudjelovala je i u NATO misiji KFOR na Kosovu.
———————————-

Ministar obrane Damir Krstičević sastao se u Budimpešti s ministrom obrane Mađarske Istvánom Simicskóm, koji je najavio skoro potpisivanje 3 sporazuma – o zaštiti zračnog prostora, o suradnji u spašavanju iz zraka, i o razmjeni radarskih podataka.
———————————-

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović održala je stručno predavanje članovima Hrvatskog generalskog zbora na temu Obrana i vanjska politika. „Razgovarali smo o situaciji u Hrvatskoj, sigurnosnim ugrozama u Europi i globalno, što i kako radimo, kako odgovoriti na te izazove, kako se nose s time u Europskoj uniji i NATO-u. Trebamo više voditi, a manje slijediti“, izjavila je Grabar Kitarović nakon 2,5-satnog predavanja.
———————————-

Hrvatska trenutno može donositi odluku o novom tipu aviona zahvaljujući činjenici da je održala letenje na borbenim zrakoplovima i kontinuitet školovanja nadzvučnih pilota, piše makedonski portal Odjek: „Koliko je Hrvatska kupila nadzvučnih aviona od osamostaljenja? Tri MiG-21 aparata su preletjeli piloti iz JNA u HV ali koliko ih je još raznim kanalima došlo u Hrvatsku? Vjerovali ili ne, ukupno, blizu 50 komada! Ako se malo detaljnije prošećemo kroz taj broj to izgleda ovako: Približno 20 aviona u Hrvatskoj nije nikada poletjelo jer su već pri kupovini imali namjenu da služe kao izvor rezervnih dijelova u slučajevima kada novi nisu dostupni. Riječ je o tzv. ‘kanibalizacijskom’ održavanju što je normalno za sva zrakoplovstva svijeta u ratnim uslovima, a pošto je riječ o tipu letjelice koji je u Evropi bio na zalasku eksploatacije i financijski to nije bio neki napor za mladu državu, koja je dobila samim svojim nastankom veliki broj pilota i zrakoplovno tehničkog osoblja iz bivšeg RV i PVO što je još dopunjeno ljudima iz civilnih zrakoplovnih struktura“. (Izvor: Odjek.press, objavljeno 07.3.2018. pod naslovom „Bivši zrakoplovac o hrvatskim MIG-ovima, ekskluzivno za Odjek“, autor: Vladimir Kinđerski)
———————————-

Omiški „Galeb“ ne samo da je preživio slom tekstilne industrije, nego je poletio u visine tijekom zadnjih nekoliko godina, posebno zahvaljujući programu specijalnog rublja. Galeb za MORH šije anti-bakterijsko i termo rublje, dok je nedavno s MUP-om potpisan ugovor za donje zimsko rublje u vrijednosti od 16 milijuna kuna. „Ti proizvodi, trenutno, koje policija će početi dobivati… su proizvodi koji imaju perspektivu, i vjerujem da će završiti na još nekim tržištima i u okruženju, a nadamo se vrlo skoro, možda već sljedeće zime, i na ukrajinskom tržištu… kod ukrajinskih vojnika“, najavljuje direktor Galeba Stjepan Pezo. (Izvor: HTV, emisija „Regionalni dnevnik“, objavljeno 07.3.2018.,  autor priloga: Ivica Đuzel)
———————————-

Prvo treba savladati padobran (Photo: HRZ i PZO)

Kadeti 24. naraštaja vojnih pilota i učenici letači 5. naraštaja izvan projekta kadet koji se nalaze na obuci u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ izveli su na aerodromu Lučko prve padobranske skokove. Završetkom padobranske obuke budući vojni piloti stječu uvjete za početak temeljne letačke izobrazbe pod nazivom „Zajednički temelji na avionu ZLIN 242L“, prvo u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“, a onda i u Eskadrili aviona 93. ZB.
———————————-

U Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu obilježena je 10. obljetnica ustrojavanja Vojnog zdravstvenog središta (VZS). Zapovjednik Vojnog zdravstvenog središta brigadir Mario Dadić posebno je istaknuo važnost Hitnog zračnog medicinskog prijevoza, u kojem je VZS najvažnija karika, kao i barokomoru Zavoda za pomorsku medicinu kao jedinu takve vrste u južnoj Hrvatskoj, ukazavši na njezin značaj u spašavanju ljudskih života.
———————————-

Središte za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja HRZ i PZO uspješno je provelo vježbovno navođenje dežurnog borbenog dvojca (DBD) na strani vojni zrakoplov. Vježba presretanja provedena je u prijepodnevnim satima s 2 aviona MiG-21 bisD na području Bjelovara, gdje su presreli C-17 Globemaster III američkog Ratnog zrakoplovstva, na letu iz Ramsteina (SR Njemačka) prema Zagrebu. Presretanje je provedeno u sklopu uvježbavanja Air Policing procedura unutar NATINAMDS sustava (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

ČETVRTAK 08.3.2018.

Vlada je na 84. sjednici usvojila „Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o privremenom boravku pripadnika OS RH i SR Njemačke na državnom području druge države (Hrvatsko-njemački sporazum o gostujućim snagama)“
———————————-

Ministarstvo obrane RH poziva sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2000. godine i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta.
———————————-

Pod predsjedanjem zapovjednika Obalne straže RH, kbb Milana Blaževića, u Zapovjedništvu HRM održana je 100. redovna sjednica Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru.
———————————-

Zapovjednik HVU „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU), general-bojnik Mate Pađen, i dekan HVU, brigadir Slobodan Čurčija, primili su vojnog izaslanika BiH u RH brigadira Sinišu Ostojića, te su razgovarali o unapređenju bilateralne vojne suradnje na području vojne izobrazbe. Trenutno se na školovanju na HVU nalazi 20 pripadnika OS BiH, od kojih je 11 na preddiplomskim sveučilišnim studijima Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje, 1 na Visoko dočasničkoj izobrazbi, 7 na Zapovjedno stožernoj školi i 1 polaznik na Ratnoj školi.
———————————-

Obuka broja 6 još je u početnoj fazi (Photo: Facebook/Krila Oluje)

Akro-skupina „Krila Oluje“ započela je obuku svog broja 6 – vanjskog desnog pratitelja, umjesto natporučnika Ivana Rendulića koji je na preobuci za borbenog pilota. Početna faza obuke budućeg člana „Krila Oluje“ provodi se u formaciji od 2 aviona, da bi se potom formacija povećala na 3, a u završnoj fazi na 6 aviona. Tijekom obuke, visina leta se postupno snižava da bi u konačnici ona iznosila samo 100 m iznad terena.

Organizatori ovogodišnjeg CIAV-a (Croatian International Airshow Varaždin) objavili su da je britanski RAF potvrdio sudjelovanje na air-showu, s jednim zrakoplovom Eurofighter Typhoon koji će izvesti program u zraku, bez slijetanja. Dva dana ranije potvrđeno je sudjelovanje 2 zrakoplova F/A-18B Hornet (1 u zraku i 1 na zemlji) iz sastava Ratnog zrakoplovstva Kraljevine Španjolske. CIAV 2018 održat će se 21. i 22. srpnja na Aerodromu Varaždin.
———————————-

Djelatnici Pukovnije PZO smješteni u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku sudjelovali su 8. ožujka 2018. godine u humanitarnom projektu učlanjenja u „Klub prijatelja SOS Dječje selo Hrvatska“, pomažući rad te udruge kroz uplate dragovoljnih novčanih priloga.
———————————-

Satnica Antonija Trupinić, pilotkinja HRZ, sudjelovala je na 3. međunarodnoj konferenciji „Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!“, koju organizira Mreža hrvatskih žena. Središnja tema skupa bila je položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu (u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi, filantropiji), a satnica Trupinić zahvalila je svojim roditeljima što su, unatoč odrastanju u teškim uvjetima Domovinskoga rata, od nje stvorili neustrašivu ženu.

PETAK 09.3.2018.

Pavao Krpan broji zadnje dane na čelu ZTC (Photo: MORH/M.Čobanović)

Petak ujutro započeo je posjetom ministra obrane Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici. Osim što je obišao hangare, ministar Krstičević najavio je smjenu postojeće i imenovanje nove uprave, kao i uvođenje strukturnih promjena kako bi se ZTC pripremio za dolazak budućeg višenamjenskog borbenog zrakoplova. Neslužbeno se spominje da će novi članovi Uprave biti Ivica Grebenar i Zdravko Klanac.
———————————-

Franko Vidović je ispred Kluba zastupnika SDP-a održao press-konferenciju kako bi govorio o aktualnom postupku nabave borbenih aviona. Nabrajajući potencijalne probleme i otvorena pitanja, Vidović je najavio da će SDP podržati daljnji postupak „samo ako on bude posve transparentan“. Vidović je istom temom otvorio i jutarnji početak saborske sjednice, na što mu je replicirao Josip Đakić (HDZ), rekavši da bi „oni koji danas pozivaju na transparentnost trebali šutjeti jer očito brane one koji su sudjelovali u remontu MiG-ova u Ukrajini“.
———————————-

Načelnik GS OS RH, general zbora Mirko Šundov posjetio je prve dočasnike OS RH koji u razdoblju od 3. do 9. ožujka 2018. provode obuku osvježenja na vojnom poligonu Gašinci. Prvi dočasnik OS RH, čn Mario Mateljić, upoznao je goste s konceptom obuke i prikazao je sadržaje obuke koncipirane kroz stručna predavanja, obuku iz temeljnih vojnih vještina, vježbovne postupke, gađanje, orijentacijsku hodnju, ali i team-building, koji je izuzetno važan za kvalitetne međuljudske odnose ključne za dobro funkcioniranje dočasničkog lanca potpore.
———————————-

U Karlovcu je održana sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, kojoj su prisustvovali predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić sa suradnicima (Igor Milić, načelnik Sektora za civilnu zaštitu, i Martin Barić, pročelnik PUZS-a Karlovac), načelnik GS OS RH Mirko Šundov, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i zapovjednik HKoV-a general Siniša Jurković. Ministar Krstičević je obišao i lokacije nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu, gdje će se postaviti box-barijere za zaštitu od poplava zbog skorašnjeg kopnjenja velikih količina snijega i mogućih novih oborina na području Karlovačke županije.
———————————-

Pred HVU je velika zadaća (Photo: MORH/M.Čobanović)

Ravno iz Karlovca, ministar Krstičević i načelnik Šundov otišli su na HVU, gdje su održali prezentaciju „Prioriteti HVU-a za 2018.“. „Pred vama je još jedan veliki izazov, a to je transformacija HVU-a u samostalnu sveučilišnu instituciju, kako bismo u budućnosti imali Hrvatsko sveučilište za obranu i nacionalnu sigurnost“, rekao je Krstičević, dodavši da su u MORH-u radili na zakonskim pretpostavkama za pokretanje tog procesa transformacije.

Na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ je održana i svečana promocija završetka izobrazbe 6. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe – zdravstvene službe i 2. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe vojnih specijalista. Osposobljavanje za časnika zdravstvene službe trajalo je dva mjeseca, baš kao i izobrazba za vojne specijaliste, koju je uspješno završilo 7 polaznika.
———————————-

Tijekom ovoga tjedna, od 5. do 9. ožujka 2018. godine, u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade provedena je Glavna planska konferencija za vježbu s bojnim gađanjem (VBG) pod nazivom „PATRIA 18“ Glavne planske skupine (Core Planning Team – CPT) za izradu planskih dokumenata potrebnih za provedbu navedene vježbe. Vježba će se održati od 14. do 24. svibnja 2018. na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ Knin, a osnovna joj je svrha prikaz uvježbanosti i osposobljenosti elemenata Bojne grupe mehaniziranog pješaštva i 1.ms/2.mb „GROMOVI“, postrojbi borbene potpore Gmbr, kao i stožera 1. i 2. mehanizirane bojne u združenom djelovanju. Prikazat će se integracija i usklađeno djelovanje manevarskih elemenata kopnenih i zračnih snaga (Helikopterski tim OH-58D Kiowa Warrior) u provedbi napadne operacije.
———————————-

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike, Zapovjedništva za potporu, od 19. veljače do 9. ožujka provedena je obuka za rukovatelja viličara. Svih 12 polaznika u potpunosti je svladalo program obuke te zadovoljilo sve uvjete za dobivanje certifikata od ovlaštene ustanove.
———————————-

Polaznici 16. naraštaja najviše razine dočasničke izobrazbe Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ – Visoke dočasničke izobrazbe (VDI) posjetili su Pukovniju PZO HKoV-a, smještenu u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ na Zemuniku. Zamjenik zapovjednika P PZO, pukovnik Alen Šimunić, informirao je polaznike da Pukovnija, među ostalim, provodi najdugovječniju vježbu u OS RH, vojnu vježbu bojnog gađanja ciljeva u zračnom prostoru „ŠTIT”, te osigurava operativnu spremnost bitnice samohodnog raketnog sustava „Strijela-10“ za moguću potporu snagama brzog odgovora.
———————————-

“Velebit” je već dugo na suhom (Photo: HRM)

Za razliku od nadzvučnog zrakoplovstva, Hrvatska nije uspjela očuvati jednu drugu sposobnost, koju je imala još u vrijeme Domovinskog rata. „Hrvatska ratna mornarica u svom sastavu imala je i podmornicu. Iako namijenjena diverzantskom djelovanju, dovršena je godinu nakon Domovinskog rata. Nosila je ime silne planine, no njena veličina i nije bila grandiozna – tek 21 metar. Iako se o njoj pričalo u superlativima, trajala je tek nešto više od današnjih mobitela – pet godina. Povučena je iz upotrebe kad su joj, kao i mnogim mobitelima danas, potrošene baterije“. (Izvor: Morski.hr, objavljeno 09.3.2018. pod naslovom „VELEBIT – Tužna priča o prvoj i jedinoj hrvatskoj podmornici“, autor: D.G.)
———————————-

Na vojnom poligonu Gašinci završeno je dvodnevno  natjecanje za najbolji borbeni tim Gardijske oklopno mehanizirane brigade (Gombr). Na natjecanju je sudjelovalo 15 timova, a svaki tim brojio je po četiri člana, a natjecali su se na 9 radnih točaka – (1) sklapanje oružja, (2) bojevo gađanje „Tim u napadu“, (3) prepoznavanje i savladavanje označenog kontaminiranog područja, (4) orijentacija, (5) savladavanje opasnog područja, (6) bacanje ručne bombe, (7) savladavanje minskog polja, (8) prenošenje ozlijeđenog i MEDEVAC, te (9) rasklapanje naoružanja. Prvoplasirani i najbolji borbeni tim Gombr-e za 2018. dolazi iz Vojno obavještajne satnije (izvidnički vod), drugoplasirani tim je iz 1. mehanizirane bojne „Sokolovi“ (1. desetina, 1. mehanizirani vod, 1. mehanizirana satnija), a trećeplasirani tim dolazi iz 2. mb „Pume“ (3. desetina, 1. mehanizirani vod, 1. mehanizirana satnija).

SUBOTA 10.3.2018.

Odnos Predsjednice RH i ministra obrane već je neko vrijeme nategnut

Uoči odlaska u Latinsku Ameriku, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dala je intervju za portal Direktno.hr, u kojem se osvrnula na prazninu u Veleposlanstvu RH u Izraelu: „Nemamo veleposlanika ili veleposlanicu već više od dvije godine, a u ovom trenutku Izrael je jedna od četiri države koje su dale ponudu ne samo za zrakoplove, već i za cijeli paket strateške suradnje, ulaganja i slično, koje netko mora voditi i odraditi“. Predsjednica je detaljno govorila i o procesu donošenja odluke o nabavi aviona: „Čekam dogovor premijera i ministra obrane, nakon čega ćemo sazvati Vijeće za obranu. Konačna odluka je na Vladi, koja će i potpisati ugovor s Vladom države čiji će zrakoplovi biti odabrani. Tu sam, spremna sam u bilo kojem trenutku sazvati Vijeće za obranu. Donijeli smo političku odluku na razini Hrvatske. I Vlada i oporba, svi smo se složili da želimo i da moramo zadržati sposobnost borbenog zrakoplovstva, i svi se slažemo da resursi zrakoplova koje trenutno imamo ne samo da se umjetno produžuju iz godine u godinu, već je riječ o zrakoplovima druge generacije, dok naši susjedi i cijeli euroatlantski prostor ima zrakoplove četvrte, pa neki već i pete generacije. Dakle, minimalno nam trebaju zrakoplovi četvrte generacije. Neću se miješati u donošenje odluke u smislu odabira ponude, jer držim da osobno, uza sve afinitete koje imam prema oružanim snagama, nemam dovoljno stručnog znanja za odabir prave opcije za Hrvatsku. To je odluka koju prije svega trebaju predložiti stručne službe, stručnjaci koji su tu uključeni, od samih pilota do ostalih u Ministarstvu obrane i Glavnog stožera u odnosu na to što nam je potrebno. Prihvatit ću onu odluku koju stručne službe ocijene najboljom za Hrvatsku“. (Izvor: Direktno.hr, objavljeno 10.3.2018. pod naslovom „Predsjednica predlaže posebno Ministarstvo demografije, otkriva zašto joj je neugodno pred Erdoganom i o čemu je sedam sati razgovarala sa Zvonkom Bušićem“, autor: Marja Čolak)
———————————-

Na HVU je održan još jedan Dan otvorenih vrata, na kojem su posjetiteljima predstavljeni tamošnji sveučilišni studijski programi, i svakodnevni studentski život u okviru Oružanih snaga RH.
———————————-

U Središtu za temeljnu obuku (SzTO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi zakletvu su položila 323 dragovoljna ročnika 21. naraštaja, od kojih je 46 žena. Osmotjednoj obuci koja je započela 9. veljače 2018. godine pristupio je ukupno 341 ročnik, od čega 47 ročnica. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, prijavilo se 19.220 kandidata, od čega 2.691 žena, a kroz 20 naraštaja osposobljavanje je završilo 6.993 ročnika, od čega 801 ročnica. Od ukupnog broja ročnika, dragovoljno vojno osposobljavanje je završilo 6.910 redovnih ročnika, 44 doktora i pet vojnih specijalista.
———————————-

“Ovo nije meni, ovo je pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci” (Photo: MORH/T.Brandt)

Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade prisustvovao je svečanoj akademiji, održanoj u Hrvatskom domu u Vukovaru. „Vratili smo proslavu Dana državnosti i promociju vojnih škola u Vukovar kao dokaz poštovanja prema ovom gradu, a doveli smo i postrojbu Hrvatske vojske u vojarnu koja nosi ime po slavnoj 204. vukovarskoj brigadi“, rekao je Krstičević, najavivši premještaj cijele inženjerijske bojne iz Vinkovaca u Vukovar što će, navodno, doprinijeti ekonomskom razvoju grada. U znak zahvale za dolazak OS RH u Vukovar gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio je Krstičeviću zastavu RH, koja je na Dan sjećanja 18. studenoga 2017. godine bila postavljena na vukovarskom vodotornju.

NEDJELJA 11.3.2018.

U MORH-u ne kriju nezadovoljstvo zbog premijerovog otezanja

Nakon kritika iz Bruxellesa o neprovođenju reformi, Jutarnji list analizira koje je odluke ova Vlada donijela, a s kojima oteže. Među najavljenima, ali još uvijek nedonešenima je i ona o nabavi borbenih zrakoplova, što u Ministarstvu obrane izaziva prilično nezadovoljstvo, posebno jer je uz odobravanje odluka prošla i kroz saborski Odbor za obranu: „’Odluke nema, a premijer traži dodatno vrijeme. Za što? Za dodatnu analizu ponuda! A što je s time čekao dok je ministar najavljivao odluku do kraja godine?’ – govori jedan od naših sugovornika i kaže kako je ishod svega da je ministar ostao neozbiljan, a premijer je kao studiozan. ‘I onda ode u sjedište NATO-a i najavi kako će odluka biti donesena za nekoliko tjedana. Eto, od tada su već prošla dva, a odluke niotkuda. Jer prije toga se mora usuglasiti s predsjednicom, a to već odavno ide jako teško. Samo da postojeći MiG-ovi izdrže dok se premijer odluči. Dosad su već četiri otpala’ – cinična je osoba koja je već prilično frustrirana zbog odgode odluke o nabavi borbenih zrakoplova“. (Izvor: Jutarnji list, objavljeno 11.3.2018. pod naslovom „Što stoji iza sporog tempa donošenja odluka u Banskim dvorima: Doznali smo u kojim se resorima ozbiljno radi, a u kojima smatraju da ih premijer koči“, autori: Krešimir Žabec i Ivanka Toma)
———————————-

Povodom obilježavanja 27. obljetnice neovisnosti Litve, u vojnoj bazi Rukla održan je Dan otvorenih vrata i prigodan TT zbor, na kojem su sudjelovale sve oružane snage iz sastava tamošnje multinacionalne NATO eFP borbene skupine. HRVCON je na zboru prezentirao BOV Patria CRO. Dva dana ranije pripadnici HRVCON-a sudjelovali su na tradicionalnoj utrci oko Rukle.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.