Pregled tjedna: 12.3.2018. – 18.3.2018.

 

PONEDJELJAK 12.3.2018.

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ministar obrane RH Damir Krstičević donio je Odluku o upućivanju pripadnika OS RH na područje ugroženo poplavama. Zbog izuzetno visokog vodostaja na području Karlovačke županije. zatraženo je angažiranje 100 vojnika. Namjenski organizirane snage (NOS) OS RH s 12 motornih vozila, 60 pripadnika Inženjerijske pukovnije HKoV-a i 40 pripadnika Gardijske mehanizirane brigade razmještene su u Mostanju i Maloj Švarči.
————————————

Prilikom posjeta novog američkog veleposlanika Roberta Kohorsta brodogradilištu „Viktor Lenac“, najavljeno je da će, osim redovnog godišnjeg remonta broda USNS Trenton, „Lenac“ raditi remont i na USNS Carson City.
————————————

Pripadnike borbene skupine NATO eFP u bazi Bemowo Piskie u Poljskoj posjetio je prvi dočasnik NATO Savezničkog zapovjedništva za operacije, čn Davor Petek.
————————————

Pripadnici Pukovnije PZO, bojne PZO GMBR, bojne PZO GOMBR, ZSS-a, HRM-a i polaznici tečaja za dodatnu osposobljenost „Poslužitelj PRS PZO“ započeli su s provedbom trenažnog gađanja iz LTRO na stvarne ciljeve u zračnom prostoru. Na gađanjima, koja su se provodila do 16. ožujka u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ sudjeluje 120 pripadnika (26 časnika, 25 dočasnika i 69 vojnika), a cilj ovih trenažiranja je osposobiti postrojbe, voditelje gađanja, rukovatelje paljbe, poslužitelje LPRS PZO, operatere i posluge na LSRS te posluge SPZT kako bi mogli postići stupanj obučenosti i pripremljenosti za pristupanje IŠG ciljeva u z/p.
————————————

MORH je u Elektroničkoj oglasniku objavio nabavu nadogradnje-modifikacije na postojećim vojnim vozilima Iveco Eurocargo sa cisternama za prijevoz goriva i cisternama za prijevoz pitke vode. Posao je procijenjen na 6.000.000,00 kuna bez PDV-a. Oglašena je i nabava usluga godišnjeg održavanja pogonskih brodskih sustava i vanbrodskih motora – regija Sjever, ukupne procijenjene vrijednosti 1.259.200,00 kn bez PDV-a.
————————————

Na HVU „Doktor Franjo Tuđman“ obilježena je 25. godišnjica ustrojavanja 280. voda bespilotnih letjelica, podstožerne postrojbe GS OS RH. Pripadnici te postrojbe sami su osmislili, proizveli, upotrebljavali i održavali sustav bespilotnih letjelica, te prikupljene podatke obrađivali i distribuirali krajnjim korisnicima u vrlo kratkom vremenu, što je jedinstveni slučaj u svijetu. Njihovim je djelovanjem Republika Hrvatska u doba Domovinskog rata zaradila relativno prestižno uvrštavanje u međunarodne liste država korisnica tada vrlo novih vojnih tehnologija bespilotnih letjelica.
————————————

Nije bilo lako (Photo: HRM/I. B. Dorić)

Od 12. do 15. ožujka Desantnim brodovima minopolagačima DBM-81 i DBM-82, uz potporu Pomorske baze Split i Središta za obuku HRM-a, snage Flotile HRM-a provodile su obuku iz prethodne i završne pripreme morskih mina SAG-2, MNS-M90 i minskih zaštitnika MZ-2, ukrcaj mina na brodove te uvježbavanje procedura zajedničkog polaganja minskih zapreka u noćnim uvjetima. Uz to, DBM-ovi su zajedno s desantnim jurišnim brodovima DJB-106 i DJB-107 uvježbavali taktičko manevriranje i prekrcaj na moru, te nastavili provedbom signalnih vježbi i uvježbavanjem tegljenja, traganja i spašavanja.
————————————

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi započela je obuka za kuhare, koju je do 16. ožujka pohađalo ukupno 8 polaznika. U istom razdoblju je provedena i obuka za vozača lakog višenamjenskog vozila LVV IVECO M65E19WM. Četiri polaznika osposobljavala su se za dnevne i noćne, gradske i terenske uvjete vožnje na logističkom vježbalištu „Glavica“.

UTORAK 13.3.2018.

Temeljem zahtjeva DUZS-a, ministar obrane RH Damir Krstičević donio je Odluku o upućivanju do 100 pripadnika OS RH na područje ugroženo poplavama u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na područje Letovanića upućeno je 50 pripadnika, oko Petrinje njih 30, a u Hrvatsku Kostajnicu 20 pripadnika OS RH. Na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano je 15 pripadnika OS RH na punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa. Do kraja dana na području Sisačko-moslavačke županije angažirana su bila ukupno 102 pripadnika HKoV: na području Letovanića 52 pripadnika s 3 kamiona, u Petrinji 21 pripadnik s 2 kamiona i jednom amfibijom, a na  području Hrvatske Kostajnice – 29 pripadnika s 2 kamiona, amfibijom i 2 čamca. U mjestu Logorište u Karlovačkoj županiji angažirano je bilo 15 pripadnika HKoV-a.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić helikopterom su izvidjeli stanje poplavom ugroženih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, te su obišli klizišta u Hrvatskoj Kostajnici koja su oštetila 10-tak kuća. Kamere RTL-a snimile su trenutak u kojem je ministar obrane nakon urušavanje jedne kuće pomogao neozlijeđenoj ženi i otpratio je do mjesta na kojem se nalazio premijer Plenković i vozila hitne pomoći. Krstičević je obećao gospođi da će župan, ministri i vojska učiniti sve da joj pomognu. U nastavku te priče, Nova TV je razgovarala s dotičnom gospođom, Refikom Hamzagić: “Dok je bio gospodin Plenković i Žinić tu, rekli su mi da ima gospođa doktor, dobit ćete lijekove. Oni su otišli, naslikali su se, a doktora nigdje nema. Meni su izmjerili tlak i dobila sam tableticu da se smirim. I jedan andol“. (Izvor: Nova TV – Dnevnik, objavljeno 13.3.2018., autor priloga: Andrija Jarak)
————————————

Vojni izaslanik SAD brigadir Robert Mathers održao je prezentaciju u prostorijama MORH-a na kojoj je predstavio glavne odrednice i smjernice Nacionalne strategije obrane SAD-a donesene u siječnju 2018. godine, a koja proizlazi iz Strategije nacionalne sigurnosti SAD-a donesene u prosincu 2017. godine.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je motivacijsko predavanje pod nazivom „Put do uspjeha“ visokim dužnosnicima MORH-a i GS OS RH, te zapovjednicima postrojbi u OSRH.
————————————

U vojarni 5. Gbr. „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima održano je prvenstvo u krosu. Kod žena na stazi duljine 5000 m prvo mjesto u pojedinačnoj kategoriji osvojila je poručnica Veronika Jaković (2. mb Pume). Muškarci su se natjecali na stazi dugoj 9000 metara u kategorijama: mlađi seniori, stariji seniori i veterani – kod mlađih seniora pobijedio je vojnik Antonio Đurčević (1.mb Sokolovi), među starijim seniorima – skupnik Zoran Bertek (VOS), a među veteranima – natporučnik Ivan Gerenčir (2. mb Pume).
————————————

U posjet vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ pristigli su učenici 4. razreda Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule. S obzirom da učenici pohađaju smjer – tehničar za brodostrojarstvo, na brodu Flotile HRM-a raketnoj topovnjači RTOP-41 „Vukovar“ razgledali su prije svega strojarnicu brodova, upoznali se sa karakteristikama i načinom rada glavnih pogonskih i pomoćnih strojeva , te elektro-energetikom i oružnim sustavima.
————————————

Tvrtka Trgoauto V. d.o.o. podnijela je žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) na odluku Ministarstva obrane o izboru najboljeg ponuđača za nabavu ručne taktičke svjetiljke. Trgoauto se po istom slučaju žalilo i u studenom 2017. godine, a DKOM je tada poništio Odluku o odabiru.
————————————

U nastavku obilaska borbenih skupina iz sastava NATO eFP, prvi dočasnik NATO Zapovjedništva za operacije (Allied Command Operations) čn Davor Petek sa suradnicima obišao je NATO snage angažirane u Republici Litvi.
————————————

Što je teže, letjeti nad plamenom ili sjediti za pregovaračkim stolom s bankarima“, pitala je urednica i voditeljica HTV-ove emisije „U svom filmu“ Tončica Čeljuska vojnog pilota i predsjednika Udruge Franak Denisa Smaju. „Cijeli život je borba. Tako u mom profesionalnom pozivu ja to shvaćam kao jedan životni put… Gdje god da se uhvatite bilo kakve teme – sve je to borba“, objasnio je Smajo svoj životni moto.
————————————

Budući da formalna odluka o nabavi aviona još nije donesena, lobiranja i dalje traju. Nacional najavljuje dolazak Marcusa Wallenberga, jednog od najmoćnijih švedskih industrijalaca, u Zagreb „kako bi u posljednji trenutak pokušao promijeniti stav vlade oko kupnje vojnih zrakoplova. No osim lobiranja za kupnju zrakoplova Gripen, švedska delegacija će premijeru Plenkoviću i njegovim ministrima predstaviti plan švedskih investicija i ulaganja u Hrvatsku“. (Izvor: Nacional br. 1038, objavljeno 13. ožujka pod naslovom „Šveđani ne odustaju od prodaje Gripena: U Zagreb dolazi čelni čovjek najmoćnije švedske obitelji“, autor: Boris Bilas)
————————————

U prostorijama Zagrebačke džamije na Borovju održana je mala svečanost u kojoj je zapovjednik 6. HRVCON-a NATO misije „Resolute Support“, brigadir Dražen Čovran, uručio Zahvalnicu Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, a pripadnici ovoga kontingenta prisjetili su se koliko im je bilo od koristi i pomoći upoznavanje s islamskom religijom i kulturom.

SRIJEDA 14.3.2018.

Nakon kratke ali teške bolesti u Zagrebu je u 81. godini umro umirovljeni stožerni general, bivši načelnik GS OS RH Petar Stipetić. Ministar obrane Krstičević i načelnik GS Šundov poslali su izraze sućuti obitelji Stipetić
————————————

U Hrvatskom saboru održana je zajednička, tematska, 12. sjednica Odbora za obranu i 28. sjednica Odbora za vanjsku politiku na temu „Predstavljanje Stalne strukturirane suradnje u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije (PESCO)“. Kako se čulo, „Republika Hrvatska sudjeluje u 5 projekata PESCO-a u područjima vojne pokretljivosti, sposobnosti razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofa, stvaranja mreže logističkih čvorišta u Europi i potpori operacijama, unapređenja pomorskog motrenja, te brzog odgovora i zajedničkog djelovanja po pitanju kibernetičke sigurnosti“, izvijestio je ministar obrane Damir Krstičević.
————————————

Zapovjednik HKoV, brigadni general Siniša Jurković, liječnik iz bojne „Gromovi“ poručnik Roko Hatvalić, zapovjednik bojne „Tigrovi“ bojnik Mario Mlinarić, u pratnji predstavnika Hrvatskog crvenog križa i DUZS-a, te predstavnici Hrvatske Kostajnice obišli su stanovnike Hrvatske Kostajnice, evakuirane iz kuća srušenih uslijed klizišta iznad Starog puta, nedaleko od tvornice Pounja. Klizište je utorak, 13. ožujka 2018. godine, do temelja srušilo sedam obiteljskih kuća, a teško oštetilo još šest kuća. Pripadnici OS RH i dalje su angažirani na aktivnostima u obrani od poplava, te je tog dana na području Letovanića u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo angažirano 73 pripadnika HKoV-a s pet motornih vozila. Još 20 pripadnika Protupoplavnog voda NOS OS RH angažirano je u Petrinji.

Prilikom izviđanja terena u selu Stari Brod u okolici Letovanića 3 pripadnika 3. satnije bojne „Tigrovi“ HKoV-a spasila su vozača traktora, koji je uslijed velike količine vode izgubio nadzor nad vozilom, sletio s puta i potonuo. Zapovjednik 3. mehanizirane satnije bojne „Tigrovi“ Tihomir Kastmiler, ujedno i zapovijednik Protupoplavnih namjenskih organiziranih snaga u Letovaniću istaknuo je: „Imali smo pravovremenu reakciju, skupnik Agim Herjavec i vojnici Marin Matijak i Marko Marenjak odmah su uskočili u pomoć vozaču i spasili ga od utapanja“.
————————————

Ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović sastali su se sa zapovjednicima i prvim dočasnicima ustrojstvenih cjelina Pukovnije vojne policije u vojarni „Croatia“ u Zagrebu. Krstičević je pripadnicima Pukovnije Vojne policije održao prezentaciju pod nazivom „Prioriteti za 2018“.
————————————

Primopredaja dužnosti u Afganistanu (Photo: 7. HRVCON RS)

U kampu „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu provedena je svečana primopredaja dužnosti između zapovjednika 7. i 8. HRVCON-a u misiji „Resolute Support“ u Islamskoj Republici Afganistanu.
————————————

Okončana je 9-dnevna nastava iz predmeta Taktičke operacije i Vojna povijest za polaznike 16. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, kojeg čini 13 stožernih narednika iz OS RH i 4 dočasnika iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Slovenije. Tijekom 9 dana zračne operacije, glavnina nastave je provedena u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, a nositelj je bio nastavnik Zračnih operacija iz Odsjeka zračnih operacija (Katedra taktike Dekanata HVU), brigadir Emil Ćurković.

ČETVRTAK 15.3.2018.

MORH je u Elektroničkom oglasniku objavio natječaj za nabavu pjenila za protupožarnu zaštitu – za gašenje požara iz zraka putem protupožarnih letjelica. Procijenjena vrijednost nabave je 800.000,00 kn bez PDV-a. Rok je izuzetno kratak – ponude se primaju do 29. ožujka, a pjenilo mora biti isporučeno u 93. ZB najkasnije do 20. svibnja 2018. godine.
————————————

U prostorijama MORH-a održana je prva vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti „Kibernetički štit 2018“. Svi predstavljeni scenariji utemeljeni su na stvarnim incidentima koji su se dogodili u svijetu, te su u manjoj mjeri prilagođeni specifičnostima RH.
————————————

Vlada RH je na svojoj 85 sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, te Prijedlog uredbe o popisu robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojnih sredstava (EU). Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je predložila Skupštini društva „Pomorski centar za elektroniku d.o.o.“ izbor  mr. sc. Sanija Ljubunčića, Zdenka Simičića i Tanje Major za članove Nadzornog odbora društva „Pomorski centar za elektroniku d.o.o.“, sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a najviše na vrijeme od šest mjeseci, jer im istječe mandat od šest mjeseci dana 13. ožujka 2018. godine. Također je Skupštini društva „Pomorski centar za elektroniku d.o.o.“ predložila imenovanje Branka Lubine članom Uprave – direktorom društva, sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a najdulje na vrijeme od šest mjeseci, jer mu također 13. ožujka 2018. godine istječe mandat od šest mjeseci.
————————————

NATO je objavio izvješće pod nazivom „Izdvajanja za obranu NATO-članica 2010-2017“, u kojem se konstatira da je Hrvatska zaustavila pad obrambenog proračuna 2017. godine. Tijekom 2016. godine Hrvatska je za obranu izdvojila 4,241 milijarde kuna, a 2017. 4,553 milijarde kuna. Po udjelu u BDP-u, Hrvatska je 2016. izdvajala 1,23 posto, a 2017. to je povećano na 1,26 posto. Kada se gleda po glavi stanovnika, Hrvatska je za obranu 2016. izdvajala 178 dolara, a 2017. 190 dolara. (Izvor: NATO/Tportal, objavljeno 15.3.2018. pod naslovom „Članice NATO-a povećavaju svoje obrambene proračune, ali većina ih je i dalje ispod dva posto“, autor: V.Ma./HINA)
————————————

Švedska delegacija u Banskim dvorima (Photo: Vlada RH)

Tijekom boravka u Zagrebu, Marcus Wallenberg, predstavnik moćne švedske poslovne dinastije koja je suvlasnik niza švedskih i svjetskih kompanija, najavio je ulaganje do 50 milijuna eura u softverski centar u Hrvatskoj u idućih deset godina. Taj projekt će razviti Saab u suradnji sa zagrebačkim Ericssonom Nikolom Teslom, koji je Wallenberg u četvrtak i obišao. „Wallenberg je najavio i susrete s premijerom Andrejem Plenkovićem te potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, ali tema tih razgovora neće biti, rekao je, javni natječaj za borbene avione. ‘Nisam došao razgovarati o tome. O tome ću govoriti samo ako mi se postavi to pitanje’ rekao je Wallenberg novinarima. Dodao je kako je u pitanju strogi natječajni proces u kojem će odlučivati Vlada te je to odvojeno od ulaganja u softverski centar koje će početi sada“. (Izvor: Jutarnji list, objavljeno 15.3.2018. pod naslovom „Predstavnik moćne švedske dinastije i vlasnik tvornice koja proizvodi Gripene najavio investiciju u RH: Vlasnik Saaba želi formirati softverski centar“, autor: Gordana Grgas)

Wallenberg i državni tajnik u Ministarstvu poduzetništva i inovacija Kraljevine Švedske Niklas Johansson susreli su se u Banskim dvorima s premijerom Plenkovićem i potpredsjednicima Martinom Dalić te Damirom Krstičevićem, a tema razgovora bila je ulaganje Zaklade Wallenberg u digitalnu transformaciju hrvatskog gospodarstva.
————————————

Uoči najavljene komemoracije i ispraćaja preminulog generala Petra Stipetića, zakazanih za utorak, 20. ožujka, portal Telegram.hr objavio je dijelove transkripta razgovora koje je Silvana Menđušić vodila s generalom Stipetićem za HTV-ovu dokumentarni seriju „Godine Oluje“. „Meni je jedino žao što za naše poginule vojnike ni jedan od časnika i dočasnika nije nikada pozvan na odgovornost i nije odgovarao, a to normalne vojske ne toleriraju. Ako meni poginu ljudi, ja bi trebao ako ništa drugo barem odgovarati i položiti računa zašto su poginuli. Mi smo to u zanosu te želje i borbe za slobodu zaboravili. I naši zapovjednici nikada nisu odgovarali za poginule drugove, kolege, suborce koji su zajedno s njima težili istom cilju. To mi je žao“, rekao je tada među ostalim danas pokojni Stipetić. (Izvor: Telegram.hr, objavljeno 15.3.2018. pod naslovom „Umro je general Stipetić; Silvana Menđušić donosi njihov razgovor koji pokazuje zašto je bio velik“, autor: Silvana Menđušić)

Hrvatski generalski zbor nije organizirao svečanu komemoraciju za nedavno preminulog generala Petra Stipetića, kao što je to učinio krajem 2017. za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. Predsjednik Zbora, umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac za Direktno.hr kazao je da je MORH preuzeo kompletnu organizaciju oko komemoracije i sprovoda generala Stipetića, dok „za generala Slobodana Praljka organizirali smo svečanu komemoraciju ne samo zato što je bio naš član nego i zato što to nitko drugi nije htio preuzeti zbog osjetljive političke situacije“. (Izvor: Direktno.hr, objavljeno 15.3.2018. pod naslovom „Miljavac o prozivkama: Komemoraciju za generala Stipetića organizira MORH, uključit ćemo se s dvije počasne straže“, autor: D.D.)
————————————

Ravnatelj SOA-e, Daniel Markić, otkrio je za Novu TV što ta agencija točno istražuje u Agrokoru, ali i prijeti li i koliko Hrvatskoj opasnost od bivših ISIL-ovih boraca koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu. „Promjene na terenu u Siriji i Iraku mogu utjecati na sigurnost u određenim zemljama Europske unije, našeg susjedstva pa i Hrvatske. Iako smatramo da je prijetnja relativno mala, ne možemo reći da ne postoji“, rekao je Daniel Markić. (Izvor: Nova TV/Dnevnik, objavljeno 15.3.2018., autor priloga: Mislav Bago)
————————————

Zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković prisustvovao je sjednici Kriznog stožera u Jasenovcu, u Sisačko-moslavačkoj županiji. „Na području naselja Trebež u Jasenovcu u Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano je 107 pripadnika OS RH sa šest teretnih vozila na izgradnji zečjih nasipa“, rekao je Jurković, dodavši kako im je na raspolaganju dovoljan broj vreća s pijeskom, a posao im olakšava i dovoljan broj mehanizacije. Također, potvrdio ja da će Hrvatska vojska sudjelovati u aktivnostima u obrani od poplava dok god to bude potrebno i gdje god ju pozovu.
————————————

Zanimljivi predavači privukli su mnoštvo studenata (Photo: MORH/M.Čobanović)

Na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ održano predavanje pod nazivom „Materijali u vojnoj industriji“ u organizaciji Kadetskog zbora HVU-a i Udruge studenata inženjerstva materijala (SOME) s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Kroz predavanja i prezentacije predstavnika hrvatske vojne industrije predstavljena je uloga inženjerstva materijala i napredak tehnologija u vojnoj industriji.

HVU je posjetilo izaslanstvo Ministarstva obrane Crne Gore na čelu sa šefom Odsjeka za razvoj ljudskih resursa pukovnikom Pericom Bojičićem i načelnikom Direkcije za organizaciju i obrambene pripreme, pukovnikom Veselinom Pejovićem. Razgovaralo se o daljnjim mogućnostima školovanja kadeta iz Crne Gore na HVU, a izvršena je i raščlamba dosadašnjih rezultata i rada njihovih kadeta. Trenutno se na HVU školuju tri crnogorska kadeta na preddiplomskim sveučilišnim studijima.
————————————

Logistička satnija Gombr, tijekom provedbe obuke za predstojeću VNZ „Logex 18“, provela je MPV „Izvlačenje oštećenog motornog vozila“ u vojarni 5. gbr „Slavonski Sokolovi“ u Vinkovcima. Primarna obučna skupina bio je Vod za tehničko održavanje u suradnji sa transportnim vodom logističke satnije Gombr.
————————————

U sklopu priprema za odlazak u misiju Resolute Support u Afganistanu, pripadnici satnije RKM-a (razmjestivi komunikacijski modul) posjetili su Zagrebačku džamiju, gdje ih je primio imam hfz. Fahrudin ef. Haseljić. Tijekom posjeta pripadnicima satnije održano je predavanje o temeljima islama, šerijatu, te o vjerskom i običajnom pravu u islamskom svijetu.

PETAK 16.3.2018.

Već peti dan pripadnici OS RH sudjeluju u obrani od poplava: na izgradnji nasipa na području Jasenovca u mjestu Trebež i 16. ožujka 2018. godine bio je angažiran protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga OS RH sa 104 pripadnika OS RH i šest teretnih vozila, a na području Lekenika angažirani su bili pripadnici OS RH sa cisternom za vodu od 3.500 litara za opskrbu mjesnog stanovništva pitkom vodom.
————————————

Ministarstvo obrane oglasilo je u Elektroničkom oglasniku nabavu izvođenja radova na izgradnji smještajne građevine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, u vrijednosti od 19.200.000,00 kuna bez PDV-a, te za izgradnju 1. faze komunikacijsko-informacijske mrežne okosnice u vrijednosti od 10.240.000,00 kuna bez PDV-a.
————————————

Povodom smrti bivšeg načelnika GS OS RH, stožernog generala Petra Stipetića, u Ministarstvu obrane na Trgu kralja Petra Krešimira IV otvorena je knjiga žalosti, u koju su se građani mogli upisati u petak, 16. ožujka 2018. u vremenu od 8,00 do 10,00 sati i od 11,00 do 16,00 sati, te idućeg tjedna u ponedjeljak i utorak (19. i 20. ožujka 2018.) u vremenu od 9,00 do 16,00 sati.
————————————

Ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika GS OS RH, general-pukovnik Drago Matanović, susreli su se s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora predvođenim predsjednikom, generalom zbora u mirovini Pavlom Miljavcem. U sklopu posjeta, gosti su u vojarni „Croatia“ obišli novi restoran, kao i novo izgrađen kompleks dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Prikazana im je i provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH, u sustavu NATINAMDS.
————————————

Američko-hrvatska suradnja (Photo: HRZ i PZO/ Z. Vrdoljak)

Od 12.-16. ožujka 2018. godine u 91. ZB HRZ i PZO na Plesu pripadnici Američkih zračnih snaga za Europu (USAFE) i Eskadrile borbenih aviona HRZ i PZO proveli su aktivnost pod nazivnom „Quick Reaction Alert (QRA) Familiarization“, tj. upoznavanje sa Snagama brzog odgovora za pripadnike dežurnog borbenog dvojca (DBD) HRZ i PZO-a. Piloti borbenog lovca presretača F-15C Eagle iz sastava US Air Force 48th Fighter Wing / 493rd Fighter Squadron prenijeli su znanja i iskustva hrvatskim pilotima lovca presretača MIG-21 bisD iz sastava EBA-e, te pripadnicima Bojne zračnog motrenja i navođenja HRZ i PZO-a (bZMIN) vezano za taktiku i tehniku presretanja, geometriju presretanja, NATO borbenu frazeologiju tijekom presretanja, osnovne i napredne borbene manevre lovca presretača, provedbu združenih zračnih operacija (COMAO), te proces obuke borbenih pilota za izvršavanje dužnosti u sklopu QRA.
————————————

Načelnik GS OS RH, general zbora Mirko Šundov, primio je u službeni posjet direktora Odjela za sigurnost i obranu Republike Island, Arnor Sigurjonssona. Oni u razgovarali o novim složenim sigurnosnim izazovima s kojima se NATO suočava, kao i o mogućnostima daljnjeg razvoja obrambene suradnje dviju zemalja na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi.
————————————

Dr. David V. Gioe s US Military Academy West Point (SAD) i prof. Michael S. Goodman s King’s College London(Ujedinjena Kraljevina) održali su predavanje polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na temu Zaštita kritične infrastrukture. Polaznicima su predočili primjere i mogućnosti nacionalnog i međunarodnog uvezivanja pri zaštiti kritične infrastrukture.
————————————

Tijekom tjedna, od 12. do 16. ožujka, sve sastavnice borbene grupe NATO eFP u Litvi (uključujući i 1. HRVCON) u nekoliko su navrata bili provjeravani u postupcima kod dobivanja uzbune. Za 1. HRVCON eFP BG LTU – DEU to je značilo demonstriranje prikupljanja ljudi i sredstava, popunu resursima te izmještanje u zadano područje. S obzirom na činjenicu da sastvanice HRVCON-a taj posao obavljaju odlično uvježbane i u kratkom vremenu, kao nastavak aktivnosti uzbunjivanja i izmještanja u zadano područje satnija je dobila zadaću izvršiti napad na jednu litavsku postrojbu. Satnija je uništila protivnika i ovladala područjem, nakon čega je dobila zapovijed da u dodijeljenom području organizira obranu na brzu ruku, a za provedbu ove zadaće bila je ojačana francuskim tenkovskim vodom.
————————————

Na poligonu za rušenje „Cerovac“ u Karlovcu pripadnici voda protuminskih ronitelja (vPMR) Protuminskog divizijuna (PMD) Flotile HRM-a od 11. do 16. ožujka 2018. g. provodili su redovito uvježbavanje pirotehničkih protueksplozijskih procedura (EOD Explosive Ordinance Disposal). Ove su aktivnosti u potpori implementacije nacionalnog cilja sposobnosti CSp M 6205 N (MCM in VSW and Porth Clearance) u sklopu kojega se, pored sposobnosti detekcije, klasifikacije i identifikacije, zahtijevaju i sposobnosti neutralizacije morskih mina, formacijskih te improviziranih eksplozivnih sredstava.
————————————

Zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske, kbb Milan Blažević, boravio je u nastupnom posjetu Lučkim kapetanijama Ploče i Dubrovnik u svojstvu predsjedavajućeg Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru. Kapetan Mato Kekez iz Lučka kapetanije Dubrovnik istaknuo je potrebu za potporom OSt RH u provedbi nadzora sigurnosti plovidbe u akvatoriju južnog Jadrana, osobito prije i tijekom turističke sezone, te je predložio da se tijekom tog razdoblja brodovi OSt baziraju u jednoj od luka na otoku Mljetu ili u luci Trstenik, gdje LK Dubrovnik ima svoje ispostave.
————————————

U Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran“ (DŠ) u Požegi održana je 16. ožujka 2018. svečanost završetka 2. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa vojnih specijalista. Izobrazba je trajala tri tjedna i uspješno ju je završilo četvero polaznika.

SUBOTA 17.3.2018.

Ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je u Splitu na 1. sjednici Vijeća studijskog programa Vojno pomorstvo, kao i na konferenciji za medije, održanoj u sklopu Dana otvorenih vrata HVU „Dr. Franjo Tuđman“. Planirana je kvota prvog naraštaja kadeta Vojnog pomorstva, njih 40, od kojih 30 kandidata MORH-a, 5 MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te 5 iz drugih država koji će upisati studij u akademskoj godini 2018./2019. Za akademsku godinu 2019./2020. planira se da će se nastava studija Vojnog pomorstva odvijati na engleskom jeziku, što će biti prvi sveučilišni studijski program na Sveučilištu u Splitu koji će se izvoditi na engleskom jeziku.
————————————

Nakon u posljednje vrijeme učestalih loših vijesti iz hrvatskih brodogradilišta, Tportal je provjerio kakvo je stanje u Brodosplitu. „Na samom rubu škvera vezan je novi ophodni brod za Obalnu stražu, koji već mjesecima prolazi razna ispitivanja i testiranja. Opći dojam je da posla nema dovoljno i da većina projekata debelo kasni. ‘Nije točno, nijedno kašnjenje nije naša krivnja. Kupci u hodu rade modifikacije i treba shvatiti razliku između različitih vrsta brodova: tankeri se grade, a kruzeri stvaraju. Brod za Obalnu stražu je kasnio najprije zbog godine dana ‘bijelog štrajka’ u Brodarskom institutu, a onda je još godina dana potrošena na preinake. Nismo ni krivi ni dužni, dapače to ide na naš trošak – ali on je sada na ispitivanjima i u procesu predaje. Treba shvatiti i to da u slučaju ‘normalnog’ broda postoji provjera koja traje dva do tri tjedna i sažima se na šezdesetak stranica, a u ovom slučaju u suradnji s Ministarstvom obrane treba provesti točno 88 ispitivanja na oko dvije tisuće stranica. To je apsolutno razumljivo i jasno mi je da se nakon problema s avionima i helikopterima gleda svaka dlaka u jajetu. Na koncu, i našoj tvrtki to je bitno zbog reputacije i referenci’, kaže Debeljak“. (Izvor: Tportal, objavljeno 17.3.2018. pod naslovom „Bili smo u Brodosplitu: Dokovi poluprazni, gazda kaže da se neće ni napuniti bez državne pomoći“, autor: Damir Petranović)
————————————

Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava u Karlovačkoj županiji angažirano je 50 pripadnika protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH, a još 50 ih je stavljeno u pripravnost.
————————————

Oproštaj nakon 6 mjeseci terena (Photo: MORH/M.Čobanović)

Pripadnici 7. HRVCON-a u NATO misiji „Resolute Support“ u Afganistanu stigli su u večernjim satima u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Iz misije se vratilo 95 pripadnika OS RH, od kojih je šest žena, te dva službena vojnopolicijska psa, kao i 28 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja: 18 pripadnika Vojske Crne Gore, 6 pripadnika Armije Makedonije, te još po 2 pripadnika Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga BiH.

NEDJELJA 18.3.2018.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ obilježila je u Zaprešiću blagdan svetog Josipa, zaštitnika Ratne škole. U sklopu svečanosti gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk primio je izaslanika ministra obrane, državnog tajnika Zdravka Jakopa, te izaslanstvo HVU-a na čelu sa zapovjednikom general-bojnikom Mate Pađenom, u kojem su bili polaznici prvog i sadašnjeg naraštaja Ratne škole.
————————————

U obrani od poplava u popodnevnim satima, na području Jasenovca angažirano je 16 pripadnika OS RH s jednom amfibijom, 5 čamaca, 3 motorna vozila i 3 pumpe, a na području mjesta Trebež kod Jasenovca angažirana su 92 pripadnika s 11 motornih vozila. Također, 71 pripadnik OS RH angažiran je i na području Letovanića, sa 6 motornih vozila. Na području Male Švarče kod Karlovca angažirano je 32 pripadnika HKoV-a.

Dragan Lozančić, ravnatelj DUZS-a, u emisiji „Točka na tjedan“ N1 televizije komentirao je situaciju sa poplavama koje prijete diljem Hrvatske: „Jako malo se ulaže u prevenciju. Analiza protupožarne sezone pokazala je da moramo puno više ulagati u prevenciju, no ona košta. To zahtijeva političku potporu i potporu društva koje nema dovoljno“. (Izvor: N1/Točka na tjedan, gostovanje uživo, urednica i voditeljica: Nataša Božić Šarić)
————————————

Američka vojna agencija za zatočene i nestale (DPAA) objavila je da je DNK analizom utvrđeno da koštani ostaci prošle godine nađeni u viškim vodama uz avionsku olupinu iz Drugog svjetskog rata pripadaju Eugenu P. Fordu, članu 765. bombarderske eskadrile 15. ratnog zrakoplovstva američke vojske, pilotu zrakoplova B-24J Liberator, poznatog kao „Tulsamerican“. Uz podršku MORH-a, u srpnju 2017. godine počelo je traganje za ostacima poginulih članova posade. DPAA se na službenim web-stranicama zahvaljuje, među ostalima, Ministarstvu obrane RH i HRM, posebno kapetanu i posadi ratnog broda DBM-82 „Krka“. (Izvor: Slobodna Dalmacija, objavljeno 18.3.2018. pod naslovom „Smrt u plavim dubinama: DNK analiza otkrila kome pripadaju kosti nađene kod otoka Visa“, autor: Lidija Gnjidić)
————————————

Rijeka, 18.3.2018. (Photo: Armada Rijeka)

U prisjećanju na preminulog generala Petra Stipetića, umirovljeni general Anton Tus komentirao je i činjenicu da je Sabor održao minutu šutnje s 3 dana zakašnjenja i tek nakon medijskog pritiska: „Ne znam kako se to moglo dogoditi, to je ružno. Sabor je morao prije reagirati. To me pogađa jer Petar je bio moj najbliži prijatelj. (…) Silno će mi nedostajati taj izvanredni čovjek, moj prijatelj…“ (Izvor: Večernji list, objavljeno 18.3.2018. pod naslovom „Teške su to bile odluke, ali dvojbe nije bilo. Došli smo iz JNA braniti svoju zemlju“, autor: Renata Rašović)

Tijekom nogometne utakmice Rijeka-Cibalija, riječka navijačka skupina Armada je izvijesila natpis: „Sjeti se heroja koji su pali, onih kojih nema više. Sjeti ih se, jer su život dali, da nam povijest drugi ne piše! Petar Stipetić 1937. – 2018. Počivao u miru“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.