Pregled tjedna: 26.2.2018. – 04.3.3018.

 

PONEDJELJAK 26.2.2018.

Kao i obično ponedjeljkom, ministar obrane RH Damir Krstičević čestitao je vrhunskim sportašima-pripadnicima pričuvnog sastava Oružanih snaga RH, na osvojenim medaljama. Na Europskom prvenstvu u streljaštvu održanom u Gyoru u Mađarskoj, hrvatska ekipa predvođena Petrom Goršom osvojila je srebrnu medalju, ujedno prvu seniorsku ekipnu medalju u disciplini zračna puška (muški) od osnutka RH, a u pojedinačnom natjecanju Gorša je osvojio broncu. Judašica Barbara Matić osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 70 kilograma na Grand Slamu u Düsseldorfu u Njemačkoj. Na Međunarodnom UWW turniru „Thor Masters“ u hrvanju grčko rimskim stilom za seniore, održanom u Nykobingu u Danskoj, Dominik Etlinger osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 77 kilograma. Na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske za seniore i seniorke atletičar Ivan Horvat osvojio je zlatnu medalju u skoku s motkom.
————————————-

Pripadnici OS RH i dalje čiste snijeg: na području Delnica angažirano je ukupno 69 pripadnika sa 4 kamiona i četiri radna stroja (kombinirkom, utovarivačem i 2 samoistovarivača); na području Saborskog u čišćenju prometnica angažirana su 2 pripadnika s 1 utovarivačem; u Gračacu prometnice čisti 10 vojnika sa 7 radnih strojeva (3 kombinirke, 3 samoistovarivača i 1 utovarivač); na području Glogovca, općina Gračac, na probijanju puta do braniteljske farme angažirana su 2 pripadnika OS RH s 1 utovarivačem. U Donjem Lapcu prometnice čisti 6 vojnika i 3 radna stroja (1 kombinirka i 2 utovarivača). Na području Sv. Roka angažiran je pripadnik OS RH s 1 utovarivačem.
————————————-

MORH je preko Elektroničkog oglasnika Narodnih novina obavijestio da je sklopio ugovor sa Zajednicom ponuditelja „KROKO proizvodnja i razvoj d.o.o.“ za nabavu borbenih zaštitnih prsluka s balističkom zaštitom (model A, futrole za spremnike streljiva za samokres i nosači spremnika streljiva, boja digitalno pustinjska) u vrijednosti od 1.021.515,00 s PDV-om. Također je oglašena i nabava inženjerijskih strojeva: (1) dozera (vrijednost: 1.920.000,00 kuna bez PDV), (2) utovarivača i kopača-utovarivača (vrijednost: 2.160.000,00 kuna bez PDV), te (3) kopača-gusjeničara (vrijednost: 1.600.000,00 kuna bez PDV). Rok za dostavu ponuda za sve tri grupe strojeva je 14. ožujak 2018. godine.
————————————-

Repovi remonta Mi-171Sh vuku se i dalje (Photo: Dnevnik.hr)

Iako je napokon započeo remont prvih helikoptera Mi-171Sh, kontroverze oko tog posla nastavljaju se i dalje: „Radnici ZTC-a donošenje odluke o dogovoru teškom oko 207 milijuna kuna, koji je sklopljen s ruskom tvrtkom Ruski helikopteri, dočekali su s negodovanjem. Također, sumnjaju na nezakonitosti i korupciju jer angažirana tvrtka navodno nema potrebnu dokumentaciju i certifikate“. Nezadovoljstvo je podgrijala i Vlada RH, koja je ZTC-u ukinula status trgovačkog društva od strateškog i posebnog interesa za državu. (Izvor: Dnevnik hr, objavljeno 26.2.2018. pod naslovom „Radnici prozivaju upravu zbog muljaže u poslu s Rusima teškom više od 200 milijuna kuna“, autor: Ivana Pezo Moskaljov)
————————————-

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a raspravljalo se o brojnim temama – od Agrokora do aviona: „Ministar obrane Damir Krstičević izvijestio je o kupnji aviona, te je kazao kako je najpovoljnija izraelska ponuda te da će odluka uskoro biti donesena“. (izvor: Jutarnji.hr, objavljeno 26.2.2018. pod naslovom „Otkrivamo detalje sa sastanka vrha HDZ-a – Plenković je Strmotinu ostavku nazvao nepristojnom, a Krstičević je govorio o borbenim avionima“, autor: Rozita Vuković)
————————————-

Na HVU „Dr. Franjo Tuđman“  je potpisan sporazum o suradnji MORH-a i Udruge svetog Jurja u vezi s organizacijom 3. zagrebačkog sigurnosnog foruma „Oporavljiva kritična infrastruktura i protuterorizam – Nacionalna i međunarodna suradnja“, koji će se održati 16. i 17. ožujka u zagrebačkom hotelu Sheraton.
————————————-

Na općinskom sudu u Vukovaru nastavljeno je suđenje pilotu Robertu Gariću za pad helikoptera u srpnju 2007. u krugu vukovarske vojarne. Prema iskazu Miljenka Čopa, sudskog vještaka zrakoplovne struke, VIP helikopter „uopće nije imao dozvolu za letenje, niti su za preinake koje su na njemu učinjene sredinom 90-ih godina, a kako bi od transportnog postao VIP, ishođene potrebne dozvole i odobrenja“. No, Čop je ostao uvjeren da je Garić kriv za pad helikoptera „jer nije postupao po uputama“. (izvor: Jutarnji list, objavljeno 26.2.2018. pod naslovom „Sutkinja šokirana novim dokazima na suđenju pilotu helikoptera koji se srušio u Vukovaru: ‘Ovo je opasan materijal, pilotu je netko pakirao!’“, autor: Nikola Patković)

UTORAK 27.2.2018.

Vježba Flotile HRM i ZSS-a (Photo: MORH/Mladen Čobanović, Ivona Balić Dorić)

U području srednjeg Jadrana snage Flotile HRM provele su nadzorno-tehničko gađanje za brodsko topništvo. Vježbovne aktivnosti odvijale su se na poligonu LD-17 otoka Žirje, a provodile su se desantnim brodom minopolagačem DBM-81, raketnom topovnjačom RTOP-42, desantnim jurišnim brodovima DJB-104 i DJB-106 te topničkim oružjem kalibra 20, 23, 30 i 57 mm. Niz obučnih aktivnosti obuhvatio je i potporu Zapovjedništvu specijalnih snaga (ZSS) u provedbi gađanja iz pješačkog naoružanja na moru:  „Prvi je put da skupno grupa desantnih borbenih čamaca u pokretu gađa mete na moru“, naglasio je zapovjednik bojevog gađanja iz sastava 2. GSS ZSS-a.
————————————-

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju, počeo je dvodnevni osnovni tečaj zrakoplovnog traganja i spašavanja „Basic Aeronautical Search and Rescue Course“, dok 1. i 2. ožujka započinje tečaj za voditelje potrage i spašavanja zrakoplova na terenu „On-Scene Coordinator Course“. Tečajeve provodi JAATO (Join Aviation Authorities Training Organization), a organizirani su zahvaljujući partnerstvu DUZS-a i RACVIAC-a. Cilj tečajeva je jačanje sposobnosti institucija uključenih u aktivnosti potrage i spašavanja u slučaju pada zrakoplova, kao i uspostava suradnje sa srodnim institucijama jugoistočne Europe.
————————————-

Brodogradilište Viktor Lenac u 2017. godini ostvarilo je ukupne prihode od 514 milijuna kuna, 70 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, uz značajan porast neto dobiti. Kako se navodi u nerevidiranom konsolidiranom financijskom izvješću, neto dobit nakon oporezivanja iznosila je 36,8 milijuna kuna, naspram 1,5 milijuna kuna u 2016. godini: „Najznačajniji projekt cijelog razdoblja, opsežni remont i modernizacija zapovjednog broda američke Šeste flote USS Mount Whitney, uz dodatne je radove donio prihod i viši od prvobitno očekivanog te osigurao visoku zaposlenost kapaciteta Viktora Lenca tijekom čitavog razdoblja“.
————————————-

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u utorak, 27. veljače 2018. godine, raspisalo je natječaj za ugovorni prijam 200 vojnika i mornara u djelatnu vojnu službu.
————————————-

Od jutra 40 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade čisti snijeg i u Vukovaru i Našicama. U Vukovaru se čisti na dvije lokacije u istočnom dijelu grada, na Mitnici, i to kod Osnovne škole „Mitnica“ i Dječjeg vrtića „Vukovar 1“, izdvojeni objekt Mitnica. a u Našicama kod bolnice, osnovnih škola „Dora Pejačević“ i „Kralj Tomislav“, te kod Srednje škole „Izidor Kršnjavi“, i kod gradskog dječjeg vrtića „Zvončić“. Zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković obišao je vojnike angažirane na području Plaškog i Saborskog. Na području Delnica snijeg čisti 39 pripadnika HKoV sa 4 radna stroja i 2 vozila, u Gračacu 9 pripadnika s 3 stroja i 3 samoistovarivača, u Donjem i Gornjem Lapcu 5 pripadnika s 2 radna stroja, na području Plaškog i Saborskog također 2 pripadnika s 1 radnim strojem, a u Udbini 1 pripadnik OS RH s 1 radnim strojem.
————————————-

Ni utorak nije prošao bez spomena nabave borbenih aviona. U RTL-ovoj emisiji Direkt o tome je govorio bivši ministar obrane Ante Kotromanović: „Sigurno je to teška odluka za Ministarstvo. Hrvatska ni nema stručnjake koji mogu procijeniti u kakvom su stanju ti avioni. Moramo vjerovati onome što nam ponuđači kažu. Ne bih volio biti u koži ministra jer je to odluka teška 3,5 milijarde kuna i naravno da se svaki potez gleda“. Kotromanović je napomenuo i da će se u slučaju kupovine 30 godina starih izraelskih F-16 već za 15 godina morati razmatrati nove opcije. (Izvor: RTL, emisija „Direkt“, objavljeno 27.2.2018., urednik i voditelj: Ivan Vrdoljak)

SRIJEDA 28.2.2018.

Ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, sa suradnicima, posjetili su općine Gračac i Udbinu. Krstičević je rekao da je na terenu  ukupno do sada bilo angažirano više od 500 pripadnika OS RH s 40-ak radnih strojeva i 30-ak motornih vozila. Nakon obilaska Gračaca, Krstičević, Šundov i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić prisustvovali su brifingu u sjedištu Stožera civilne zaštite Općina Udbina, gdje su ih predstavnici Stožera upoznali s trenutnim stanjem i aktivnostima na kojima su angažirani pripadnici OS RH prema uputi lokalne uprave. Krstičević je najavio je kako OS RH počinju s pripremama za moguće poplave nakon topljenja snijega.
————————————-

Obuku su proveli američki instruktori iz satnije mehaniziranog pješaštva (Photo: 1. HRVCON)

Pripadnici 1. HRVCON-a NATO eFP u Poljskoj proveli su s pripadnicima OS SAD i Rumunjske zajedničko uvježbavanje u rukovanju i gađanju s protuoklopnim sredstvima. Obuku su proveli američki instruktori iz satnije mehaniziranog pješaštva. Zadnjeg dana obučavanja provedeno je gađanje na kojem su četiri pripadnika HRVCON-a gađali iz podcjevnog bacača granata 40 mm.
————————————-

Zapovjednik HVU „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) general-bojnik Mate Pađen primio je veleposlanicu Republike Srbije u RH Miru Nikolić i vojnog izaslanika obrane Republike Srbije, brigadira Dejana Đorđevića. Poziv veleposlanici uputio je pripadnik Vojske Srbije kapetan fregate Predrag Marinković koji je polaznik 20. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, a u prigodi obilježavanja Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije.
————————————-

Čak 40 veleposlaničkih i konzularnih mjesta zjapi prazno jer se premijer i predsjednica ne mogu dogovoriti. Praznih diplomatskih mjesta ima i u zemljama s kojima Hrvatska ima, ili će uskoro imati, vrlo važne vojno-obrambene poslove: „A posve je nelogično da najvjerojatnije uskoro slijedi vojni posao desetljeća, kupnja vojnih aviona od Izraela, a da u toj zemlji nemamo već gotovo dvije godine veleposlanika, nakon odlaska Pjera Šimunovića, koji je sada u Washingtonu“. (izvor: Globus, objavljeno 28.2.2018. pod naslovom „Tko koči smjenu diplomata: Do ljeta treba imenovati 40-ak novih veleposlanika i generalnih konzula, a popis kandidata još stoji u premijerovoj ladici“, autor: Jurica Körbler)
————————————-

Nakon što Tportal 3 mjeseca nije uspijevao dobiti potvrdu od MORH-a da je posao remonta Mi-171Sh dodijeljen tvrtki „Ruski helikopteri“, MORH je konačno priznao izvođače radova: „Izabran je najbolji inozemni partner, sukladno tehničkim zahtjevima, koji jedini posjeduje potrebnu remontnu dokumentaciju i certifikate te je ujedno proizvođač helikoptera. Zavod 810. ARZ posjeduje remontnu dokumentaciju potrebnu za provedbu remonta helikoptera Mi-171Š (i to isključivo za hrvatski Mi-171Sh), a koja je izrađena u Ulan-Udenskom zrakoplovnom zavodu (proizvođaču helikoptera Mi-171Š) i odobrena od konstruktorskog zavoda AO MVZ M.L. Milja, Moskva. Zavod 810. ARZ ima certifikat sukladnosti sustava kvalitete za helikopter Mi-171Sh te obučeno i certificirano zrakoplovno tehničko osoblje za provedbu remonta helikoptera Mi-171Š“ (izvor: Tportal.hr, objavljeno 28.2.2018. pod naslovom „Započeo remont vojnih helikoptera, a Rusi još uvijek nemaju certifikate za taj posao“, autor: Vanja Moskaljov)
————————————-

Može li niz skandala, odnosno pukotina u sustavu, dovesti do velikog loma nakon kojeg će uslijediti materijalni i mentalni oporavak društva?, pita se u komentaru Edo Popović: „No pukotine o kojima je ovdje riječ nisu od te vrste. Ovdašnje pukotine služe da na vidjelo izađe prljavština ovoga sistema. Recimo pukotina koja je otkrila da ministar obrane pod izlikom jačanja zračnih snaga nabavlja izraelski vojni otpad, a istodobno se tvrtka u kojoj je donedavno bio direktor registrirala za popravak i remont vojnog otpada. Inače, temeljni posao te tvrtke je informatička tehnologija. Svejedno je ovih dana, otkriva druga pukotina, na javnom natječaju od državne tvrtke dobila bravarski posao – gradnju čeličnih spremnika za naftu“. (Izvor: Express.hr, objavljeno 28.2.2018. pod naslovom „HDZ radi od Hrvatske zemlju gladnih staraca“, autor: Edo Popović)

Nabava aviona tema je komentara i Jasmina Klarića: „Zdravorazumski gledano, čini se da polovni i modificirani F-16 teško uopće može biti konkurencija novim švedskim lovcima. A ministar obrane uporno zagovara izraelsku opciju. Štoviše, nije nemoguće da je jedan od najčvršćih korijena inače teško racionalno objašnjivog sukoba Kolinde Grabar-Kitarović s Vladom Andreja Plenkovića upravo u razlici u pogledima na budućnost vojnog zrakoplovstva. Pantovčak, naime, smatra da su bolji izbor Gripeni. Da stvar bude zanimljivija, bivša firma u kojoj je ministar obrane – koji zagovara kupnju polovnih aviona – radio, osniva tvrtku koja bi se bavila između ostalog i – održavanjem zrakoplova. Druga firma u kojoj je nekad radio ministar obrane se registrira za rad s dronovima, a Izraelci kao dodatak ponude avionima nude i – rad na razvoju dronova. Naravno, sve ovo je moguće samo nezgodan splet okolnosti. Ono što je kristalno jasno je, međutim, da bolno nedostaje transparentnosti cijelog procesa. I uvjerljivog objašjenja o tome zašto bi, pobogu, za Hrvatsku bilo bolje da stare avione zamijeni – starim avionima?“ (izvor: Novi list, objavljeno: 28.2.2018. pod naslovom „Zašto Krstičević želi stare avione zamijeniti – starim avionima?“, autor: Jasmin Klarić)
————————————-

Zapovjednik HRM komodor Ivo Raffanelli primio je veleposlanika Francuske u RH Philippea Meuniera i vojnog izaslanika brigadira Fabricea Dudu. Razgovaralo se o zajedničkim interesima dviju država na raznim poljima, a posebno u razvoju interoperabilnosti, te o suradnji dviju mornarica kao važnoj komponenti u nadzoru i održavanju pomorske sigurnosti, kako na Sredozemlju tako i na Jadranskom moru. Poboljšanje suradnje HRM i francuske Ratne mornarice izvjesno je naročito na polju protuminskih aktivnosti te mornaričko-desantnog pješaštva.

ČETVRTAK 01.3.2018.

Bull Run 4 – vježba izmještanja ljudi i tehnike (Photo: 1. HRVCON)

U Poljskoj je provedena vježba „Bull Run 4“ – vježba je započela tijekom noći uzbunom i signalom iz Taktičkog operativnog centra 15. GBM, nakon čega se započelo s izmještanjem ljudstva i tehnike iz baze u Bemowo Piskieu. Postrojbe borbene skupine NATO eFP provele su kretanje po kontrolnim točkama do unaprijed određenog područja, te su se nakon ondje provedenih taktičkih radnji vratile u matičnu bazu.
————————————-

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu svečano je ispraćen 8. HRVCON u misiju „Odlučna potpora“ u Afganistanu. 8. HRVCON broji ukupno 106 pripadnika OS RH, od kojih je 8 žena, a u sastav kontingenta ulaze i 3 pripadnika OSRH koji se već nalaze u Afganistanu u sklopu 7. HRVCON-a.
————————————-

Pripadnici OS RH već 8 dana pomažu lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Najveći broj vojnika – njih 31 s 3 radna stroja i 2 motorna vozila – angažiran je na području Delnica; u Gračacu je angažirano 12 pripadnika OS RH s 4 radna stroja i 2 motorna vozila; u Donjem Lapcu – 5 pripadnika s 2 radna stroja i 1 motornim vozilom; u Saborskom – 2 pripadnika s 1 radnim strojem; u Udbini – 6 pripadnika s 2 radna stroja, a na području Plaškog – 2 pripadnika s 1 radnim strojem. Na području Lovinca i Gospića angažirana su po 3 pripadnika s po 1 radnim strojem i 1 motornim vozilom. Od početka angažmana do danas na terenu je bilo angažirano ukupno 566 pripadnika OS RH s 20 radnih strojeva i 25 motornih vozila.
————————————-

Na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ održana je NATO radionica o ljudskim resursima, kako bi se zainteresirani sudionici upoznali s mogućnostima zaposlenja u različitim NATO tijelima, s ciljem povećanja broja visokokvalitetnih kandidata iz RH . Na radionici, koju su organizirali MVEP i MORH u suradnji s NATO HQ, sudjelovalo je više od 100 predstavnika državnih tijela s radnim iskustvom do 10-tak godina, te studenti završnih godina studija.
————————————-

OS RH već 15 godina u Afganistanu (Photo: MORH/T.Brandt)

U vojarni „Croatia“ obilježena je 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistan, kao i 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OS RH, te 25 .obljetnica ustrojavanja 74. satnije Vojne policije. „To je bila prva organizirana, obučena, ocijenjena, opremljena i naoružana formacija Oružanih snaga RH koja je sudjelovala u međunarodnoj aktivnosti. Od zemlje primateljice međunarodne pomoći u vrijeme Domovinskog rata Republika Hrvatska postala je aktivna sudionica u mirovnim operacijama i misijama diljem svijeta“, istaknuo je državni tajnik Tomislav Ivić.
————————————-

U okviru međunarodne suradnje Državnog hidrometeorološkog zavoda RH i Mađarske meteorološke službe, kao i predstavnika proizvođača mjernih sustava iz Finske, organiziran je posjet automatskoj Radiosondažnoj meteo postaji Zadar-Zemunik koja se nalazi u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Automatska Radiosondažna postaja postavljena je u bazi u Zemuniku 2002. godine i jedina je automatska postaja u RH, a sustav je u operativnoj funkciji sa svakodnevnim lansiranjem sondi u terminima 00,00 i 12,00 sati.
————————————-

Da su s remontom helikoptera Mi-171Sh u hangare ZTC-a upali i istražitelji, službeno je potvrđeno Novoj TV. „Djelatnici Službe vojne policije u suradnji sa službenicima Uprave kriminalističke policije, a temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, provode izvide u konkretnom predmetu… S obzirom da je postupanje tajno, nismo u mogućnosti iznijeti više detalja u odnosu na konkretno vojno istraživanje“, priopćio je MUP. (izvor: Dnevnik.hr, objavljeno 01.3.2018., autor priloga: Ivana Pezo Moskaljov)
————————————-

Vlada RH je na 83. sjednici usvojila Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva nacionalne obrane Helenske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi sa suradnjom u okviru Atenskog multinacionalnog središta za koordinaciju pomorskog prijevoza (AMSCC) i s Tehničkim dogovorom između Ministarstva nacionalne obrane Helenske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske o provedbi Memoranduma.
————————————-

Pripadnici HRM u još jednoj u nizu akciji darivanja krvi koja se održala u Splitu u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Prvoj ovogodišnjoj akciji uz pripadnike HRM-a i ovoga puta odazvali su se i pripadnici HVU-a, BSD-a, te djelatnici Pletera.

PETAK 02.3.3018.

Hrvatske specijalne snage u fokusu NATO-a (Photo: UPRH)

Ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov sastali su se sa zapovjednikom NATO Zapovjedništva specijalnih snaga, viceadmiralom Colinom J. Kilrainom, koji boravi u službenom posjetu RH. Viceadmiral Kilrain izrazio je zadovoljstvo na hrvatskom doprinosu NATO Zapovjedništvu specijalnih snaga i istaknuo kako je NSHQ osnovan upravo kako bi spojio NATO specijalne snage i pomogao u standardizaciji i razvoju sposobnosti. Naglasio je interes za provedbu obučnih aktivnosti u Hrvatskoj. Zapovjednika NATO Zapovjedništva za specijalne operacije primila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Viceadmiral Kilrain je u razgovoru istaknuo ulogu hrvatskih specijalnih snaga u savezničkim aktivnostima, a njihovu spremnost i pripremljenost ocijenio najvišom ocjenom.
————————————-

Ukupno 62 pripadnika OS RH angažirano je u otklanjanju posljedica snježnog nevremena: u Delnicama (44 pripadnika sa 7 motornih vozila, 4 radna stroja i 2 motorne saonice), Gračacu (13 pripadnika s 5 motornih vozila i 3 radna stroja), Udbini (1 pripadnik s 1 radnim strojem), te u Saborskom i Plaškom (po 2 pripadnika s 1 radnim strojem). Vojnike angažirane na čišćenju snijega u Gračacu obišli su zapovjednik HKoV-a, brigadni general Siniša Jurković i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid.
————————————-

Klapa sv. Juraj HRM-a dobitnik je nagrade grada Kaštela za osobit doprinos u klapskom pjevanju te promociji grada. Nagrada je uručena Klapi na svečanoj sjednici gradskog vijeća Kaštela održanoj prigodom obilježavanja obljetnice grada Kaštela. U ime nagrađenih zahvalio se voditelj Klape sv. Juraj HRM-a Marko Bralić, napomenuvši kako je njihovo imenovanje inicirala koordinacija braniteljskih udruga Kaštela.
————————————-

U emisiji Hrvatskog radija „S predsjednicom izvan protokola“ gostovala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je, između ostalog, rekla da nije još dobila potvrdu o nabavci novih vojnih zrakoplova, a komentirala je i angažman vojske na čišćenju snijega. (Izvor: HR, emisija „S predsjednicom izvan protokola“, emitirano 02.3.2018., urednica i voditeljica: Eliana Čandrlić)
————————————-

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu okončano je osposobljavanje vozača motornog vozila „C“ i „CE“ kategorije. Ukupno 19 polaznika osposobljeno je za dnevne i noćne, gradske i terenske uvjete vožnje na cestovnom vježbalištu „Glavica“, a završni dio obuke proveden je u uvjetima javnog gradskog prometa u gradu Požegi. Istoga dana u istom središtu završila je i obuka osvježenja za borbenog spasioca, kojom se osvježavaju stečena znanja i vještine za borbenog spasioca kako bi se licenca za rad produžila za godinu dana. Ukupno 12 polaznika se od početka obuke 26. veljače do danas upoznavalo i s mogućim novinama u algoritmima zbrinjavanja ozlijeđenih na bojišnici. Također u Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega od 06. veljače do 02. ožujka proveden je specijalistički dio izobrazbe  s polaznicima 6. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe (TČI) zdravstvene službe opće medicinske specijalnosti. Izobrazbu je pohađalo i uspješno završilo dvoje mladih liječnika koji su ušli u sustav OS RH u prosincu 2017. godine, a stečeno znanje polaznici su imali priliku primijeniti kroz različite scenarije s većim brojem ozljeđenika tijekom vježbe „Uspostava ROLE 1- MTF u terenskim uvjetima“ u trajanju od pet dana.
————————————-

U vojarni Našice svečano su dodijeljene zahvalnice i plakete HKoV-a pripadniku OS SR Njemačke, hauptfeldwebelu (nadnaredniku) Mariu Kitteltu, koji je prvim hrvatskim vojnicima upućenima u ISAF u Afganistan neizmjerno pomogao. Hauptfeldwebel Kittelt je svakodnevno pomagao u prijevodu, izradi i pripremi SOP-ova za izvršavanje zadaća u okviru njemačke bojne u području ISAF, te da se sve zadaće provode na siguran način, poštujući sve procedure i regulativu njemačkih Oružanih snaga.
————————————-

Obuka obučavatelja za održavanje BOV PATRIA AMV 8×8 (Photo: Antun Klobučar)

U nadležnosti organizacije i provedbe SzOiDL ZzP-a u Satniji za održavanje bojne za opću logističku potporu, Zapovjedništva za potporu, okončana je obuka obučavatelja za održavanje BOV PATRIA AMV 8×8, koja se provodila od 15. siječnja do 02. ožujka. Temeljem uočenog stanja sposobnosti osoblja i postrojbi nadležnih za održavanje BOV PATRIA AMV 8×8 u HKoV-u i ZzP-u, a u cilju integracije sposobnosti i jedinstvene primjene tehnika i postupaka održavanja, te radi bolje pripreme pripadnika HKoV-a i ZzP-a za izvršavanje operativnih zadaća u OS RH i u okviru NATO operacija, došlo je do potreba za obukom obučavatelja u institucijskom i operativnom području obuke.

SUBOTA 03.3.2018.

Dok MUP RH tvrdi da temeljem naloga ŽDO u Velikoj Gorici provodi izvide u ZTC-u oko remonta Mi-171Sh, MORH tvrdi da se izvidi rade oko nečeg sasvim trećeg: „Vojna policija u suradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova postupa po anonimnoj prijavi protiv konkretne osobe, ali izvan sustava Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH. Navedena prijava ne odnosi se na konkretnog ponuđača niti na postupak izvođenja remontnih radova na helikopterima Mi-171Sh“, navode u MORH-u. (izvor: Jutarnji list, objavljeno 03.3.2018. pod naslovom „MUP tvrdi da su izvidi zbog helikoptera, MORH to negira“, autor: Krešimir Žabec)
————————————-

U analizi istraga i sudskih postupaka koji su se proteklih nekoliko godina vodili zbog nesreća zrakoplova HRZ i PZO-a, novinar Krešimir Žabec primjećuje kako niti jedan postupak ne ode prema zapovjednim visinama, nego se uglavnom vodi prema pilotima i tehničkom osoblju: „A što se tiče odgovornosti, na kraju bi se u svim ovim slučajevima moglo ostvariti zloguko proročanstvo odvjetnika Mate Kusture koji danas brani pilota Roberta Garića, a zastupao je i pilote MiG-ova: ‘Sudit će se pilotu te, kao i u mnogim drugim predmetima, zaštititi krupnije ribe u sustavu i kupiti vrijeme da njihova odgovornost padne u zastaru’“. (Izvor: Jutarnji list, objavljeno 03.3.2018. pod naslovom „Zločin bez kazne hrvatske ratne avijacije: Kako su propale sve istrage o krivcima za padove bojnih zrakoplova i helikoptera u Lijepoj našoj“, autor: Krešimir Žabec)
————————————-

Na čišćenju snijega na nerazvrstanim prometnicama između Jošana i Udbine od jutra je angažirano 6 pripadnika s 2 radna stroja, te u Gračacu 8 pripadnika s 3 radna stroja. Još 6 pripadnika s 3 stroja angažirano je i u Donjem Lapcu, dok je i danas najveći broj pripadnika OS RH, njih 45 s 2 radna stroja i 2 samoistovarivača, bio na području Delnica.

NEDJELJA 04.3.2018.

HGSS razradio 2 plana izvlačenja (Photo: HGSS)

Helikopter Mi-8 HRZ i PZO sudjelovao je u akciji prijevoza tijela dvojice braće Stamenov, koja su večer ranije smrtno stradala u blizini planinarskog doma na Mosoru. Alternativni plan je bio da se tijela u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta uz pomoć pripadnika HGSS-a prevezu kopnenim putem.
————————————-

Obilježavajući 15 godina angažmana OS RH u misiji ISAF u Afganistanu, HTV je obišao njihove sadašnje položaje i provjerio uspješnost u obavljanju zadaća: „Hrvatski su vojnici ondje već odavno prepoznati kao brend. I ne samo to. Samoinicijativno su za potrebe afganistanske vojske izradili poseban priručnik. To ovdašnji časnici posebno cijene“. (Izvor: HTV – Dnevnik, objavljeno 04.3.2018., autor priloga: Zoltan Kabok)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.