Pad H145: pronađen treći član posade

 

Let mađarske delegacije iz Budimpešte do Zemunika

Sinoć oko 19 sati u zrakoplovnu bazu Zemunik sletio je Dassault Falcon 7X iz sastava mađarskog Ratnog zrakoplovstva, kojim je iz Budimpešte doletjelo izaslanstvo istražitelja na čelu s načelnikom Glavnog stožera mađarskih Oružanih snaga, general-pukovnikom Gáborom Böröndijem. Rano jutros u kanjonu Čikole nastavljena je potraga za trećim članom posade jučer palog mađarskog helikoptera Airbus H145. Kako je za HTV rekao Dražen Bilać, voditelj Službe civilne zaštite u Šibeniku, na terenu su svi: hrvatska policija, pripadnici vatrogastva, javna komunalna vatrogasna postrojba Drniš s tri pripadnika i jednim vozilom, državne intervencijske postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice također s tri pripadnika i jednim vozilom, 11 operativnih djelatnika Hrvatske gorske službe spašavanja s pet vozila i dva drona, te veći broj pripadnika OS RH. Trenutačno su u tijeku radnje vezane uz očevid koje provode mađarski istražitelji, istražitelji vojne kriminalističke policije i PU Šibensko-kninske pod vodstvom županijske državne odvjetnice. Nakon toga se očekuje izvlačenje olupine i njenih dijelova razbacanih po kanjonu, što bi u najboljem slučaju moglo biti krajem dana. Uvjeti na terenu su jako teški jer ondje temperatura u hladu prelazi 34 stupnja Celzijusa, a sama se olupina navodno nalazi na litici iznad 30-metarske provalije.

Tijela dva člana posade mađarskog helikoptera pronađena su još jučer. Kako je objavila Hrvatska gorska služba spašavanja, oni su pronađeni u neposrednoj blizini letjelice, da bi potom sve dežurne službe – pojačane s još nekoliko dodatnih spašavatelja – krenule u potragu za trećim članom posade. Zbog nepristupačnog terena, pripadnici HGSS-a jučer poslijepodne spustili su tijela dvojice poginulih pripadnika mađarskih Zračnih snaga, te su ih na obližnjoj prometnici predali pogrebnicima.

Mjesto pada mađarskog helikoptera H145 (Photo: HGSS)

Novinari mađarske privatne televizije M1, koji se s još par kolega nalaze na licu mjesta, danas oko 13 sati objavili su da je nađeno tijelo i trećeg člana posade, i to pod ostacima izgorjele letjelice. Ministarstvo obrane RH to je potvrdilo malo iza 15 sati: Tijelo preminulog pripadnika Ratnog zrakoplovstva Mađarske pronađeno je u četvrtak 22. lipnja 2023. u popodnevnim satima“. Još na jučerašnjoj press-konferenciji mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky rekao je da Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Mađarske smatraju sva tri člana posade helikoptera H145 poginulima. Također, Szalay-Bobrovniczky rekao je da je posada bila mješovita – od izuzetno iskusnih do gotovo potpuno neiskusnih vojnika. Mađarsko Ministarstvo obrane još nije izašlo s identitima poginulih, napominjući da će to napraviti po završetku vještačenja. Ujedno, danas se iz specijaliziranih mađarskih medija saznaje kako će svi ostaci pronađeni na poprištu nesreće biti prikupljeni i poslani u Mađarsku na daljnju analizu, dok će posmrtni ostaci mađarskih vojnika biti prebačeni prvo u Split, a potom u Mađarsku.

Na lokaciji u Hrvatskoj danas se nalazi načelnik Glavnog stožera mađarskih Oružanih snaga general-pukovnik Gábor Böröndi kako bi se osobno upoznao s procesom i okolnostima istrage. Jedan od najvažnijih zadataka bio mu  je  i susret s ostalim mađarskim vojnicima i pilotima koji su ostali u Zemuniku nakon jučerašnje nesreće. Oni će, kako je najavio načelnik Böröndi, prekinuti sudjelovanje u planiranoj obuci i vratiti se kući u Mađarsku u narednih nekoliko dana. Načelnik Glavnog stožera istaknuo je da zasad nije moguće potvrditi nagađanja objavljena u medijima o okolnostima nesreće, te da će to  utvrditi hrvatsko-mađarsko stručno povjerenstvo koji radi na licu mjesta. Ministarstvo nacionalne obrane i Mađarske obrambene snage zahvaljuju OS RH i partnerskim organizacijama na suradnji u području traganja i spašavanja i istrage, kao i cjelokupnoj pruženoj potpori.

U međuvremenu je hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom: Nakon pada mađarskog vojnog helikoptera na području Šibensko-kninske županije, u telefonskom razgovoru izrazio sam sućut mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. MORH i OS RH i sve nadležne službe reagirale su žurno tijekom dana te će se nastaviti istraga kako bi se utvrdile okolnosti nesreće“, objavio je Plenković na Twitteru.

Priopćenja MORH-a ponekad trebaju provjeru osnovnih činjenica

Inače, hrvatsko Ministarstvo obrane još uvijek se ne može samo sa sobom dogovoriti kakav je to helikopter pao u kanjonu Čikole. Dok su jučer u priopćenju tvrdili da je riječ o Griffonu (možda Bell CH-146), danas je MORH podsjetio da se srušio Airbus H145M. Nažalost, MORH-ove besmislice preuzeo je i dio hrvatskih medija, pa se tako u izvješćima velikih medijskih kuća i danas mogu pronaći vijesti o padu mađarskog Griffona. Dok mediji opće prakse ne moraju nužno raspoznavati tipove vojne opreme, to se ipak očekuje od nacionalnog Ministarstva obrane koje već mjesecima svako malo objavljuje gluposti i dezinformacije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.