Domaća tvrtka u PESCO projektu

 

Dok se proteklog tjedna, za posjete ministra Banožića Mađarskoj, tek kratko čulo kako je pohvaljena suradnja „po pitanju EU tematike gdje Hrvatska i Mađarska surađuju kroz tri PESCO projekta“, nije tu bilo nikakvih spomena vrijednih detalja. Dapače, PESCO se u izvorima Ministarstva obrane RH zadnje vrijeme općenito rijetko spominje. No, zapravo i nije da se baš nema što spomenuti.

Naime, kako je prije samo desetak dana objavila Europska obrambena agencija (European Defence Agency – EDA), baš je 21. siječnja ove godine operativno zaživio PESCO projekt uspostave sustava „Nadzora kemijskih, bioloških i nuklearnih prijetnji kao usluge“ (Chemical, Biological, Radiological Nuclear Surveillance as Service – CBRN SaaS). Riječ je o zajedničkoj inicijativi 4 zemalje Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC), zajedno s dvije države u statusu promatrača, koje su svoju zamisao predložile Tajništvu Stalne strukturirane suradnje (PESCO) u srpnju 2018. godine.

Dok se o novom projektu već i ranije moglo čuti u drugim državama inicijative, novi je PESCO projekt za hrvatsku javnosti prvi puta spomenuo tadašnji ministar obrane Krstičević u kolovozu 2018. godine, kada smo to popratili i na portalu Obris.org. Već tada je bilo napomenuto kako treba jačati suradnju u obrambenoj industriji, ne bi li se dobilo što više tome namijenjenih sredstava iz okvira Europskog obrambenog fonda (European Defence Fund – EDF), što je vjerojatno bio i smisao prošlotjedne kriptične izjave ministra Banožića o potencijalima suradnje koji postoje “i unutar budućeg Europskog obrambenog fonda“. Paket novih PESCO projekata, među njima i „CBRN Saas“ („CBRN Surveillance-as-a-Service“) ministri obrane EU usvojili su u studenom 2018. godine, od kada se o njemu u RH više nije čulo. No, to nipošto nije bio kraj priče.

Projekt „CBRN Saas“ je 12. prosinca 2019. prešao u okrilje Europske obrambene agencije, kako su se države osnivačice prvotno i nadale, a njegov je provedbeni ugovor onda i potpisan 19. studenog 2020. godine. Potpisnice su bile EDA (u ime država sudionica) i Austrijski institut za tehnologiju (Austrian Institute of Technology – AIT) u ime konzorcija poslovnih subjekata koji će provoditi ideju razvoja senzorske mreže besposadnih letjelica (UAS) i besposadnih kopnenih vozila (UGS) za prikupljanje podataka i stvaranje 24/7 situacijske slike u slučaju nuklearnih, bioloških ili kemijskih prijetnji (NBKO). Nakon toga je u prosincu 2020. održan i prvi sastanak EDA i AIT, da bi 21. siječnja ove godine bio održan i sastanak predstavnika spomenutog industrijskog konzorcija. Naravno, kako su na snazi posebni uvjeti povodom pandemije bolesti Covid-19, skup tvrtki iz četiri srednjeeuropske države članice bio je održan virtualno.

Industrijski konzorcij

Iako se spominje kako je projekt „CBRN Saas“ sada otvoren za sve države članice EDA-e, a bilo je govora i o Slovačkoj i Češkoj kao zemljama promatračima, za sada se u okviru konzorcija industrijskih sudionika ipak govori samo o subjektima iz uskog kruga država osnivača – Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Konkretno, riječ je o 5 pravnih osoba iz Austrije, jednoj iz Hrvatske, dvije iz Mađarske, te još 4 iz Slovenije. Iz Austrije su tu (1) AlT Austrian Institute of Technology GmbH koji su i voditelji konzorcija, (2) Rosenbauer International AG, (3) CNS-Solutions & Support GmbH, (4) Schiebel Elektronische Geräte GmbH i (5) MUSE Electronics GmbH. Iz Hrvatske je spomenuto poduzeće DOK-ING d.o.o. kao sudionik. Iz Mađarske su tu (1) GAMMA Technical Corporation i (2) BHE Bonn Hungary Electronics Ltd. kao sudionici, a iz Slovenije se spominju: (1) C-Astral d.o.o, (2) lOS Institute for Environmental Protection and Sensors d.o.o, (3) MIL SISTEMIKA d.o.o i (4) OneDrone d.o.o kao sudionici konzorcija.

Voditelji konzorcija iz austrijskog AIT proveli su opsežne pregovore s poduzećima koja sudjeluju, ne bi li se uspjelo zadovoljiti unaprijed zadane okvire projekta „CBRN Saas“. Glavni proizvod ovog projekta katalogiziranog pod „EDA Cat B“ trebao bi biti tehnološki demonstrator operativnog modula ugrađenog na neimenovane kopnene i zračne besposadne uređaje, opremljen raznolikim senzorima za NBKO nadzor i detekciju u stvarnom vremenu, podobnih za stvaranje NBKO slike stanja za civilne i vojne svrhe. Time bi takva nova oprema predstavljala bitni dodatak postojećim sposobnostima država konzorcija za buduće korištenje u okvirima NATO, UN te Zajedničke obrambene i sigurnosne politike Europske unije. Sada predstoji rad na brojnim segmentima proizvodnje tehnološkog demonstratora, posao koji je podijeljen među sudionicima konzorcija. Ideja je dovršiti spomenuti tehnološki demonstrator do proljeća 2023. godine, ne bi li ga se onda tijekom 2023. testiralo u svakoj od država konzorcija, prema raznolikim scenarijima izazova. Dovršetak čitavog „CBRN SaaS Cat. B“ projekta očekuje se do 1. prosinca 2023. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.