Kad MORH širi dezinformacije…

 

Današnja najava Ministarstva obrane o sutrašnjem posjetu ministra obrane Marija Banožića Zemuniku i Divuljama podigla je neslućenu prašinu u javnosti. Prvo zato što u pozivu stoji da će „Ministar obrane sudjelovati u ponedjeljak 16. svibnja 2022. godine na 30. obljetnici preleta MIG-om pukovnika Ivice Ivandića u vojarni ‘Knez Trpimir’ u Divuljama, s početkom u 11:30 sati“. Potom se poziva i predstavnike medija zainteresirane za sudjelovanje na 30. obljetnici preleta MIG-om pukovnika Ivice Ivandića, da dođu u ponedjeljak, 16. svibnja u vojarnu “Knez Trpimir” u Divuljama“. Pri svemu tome se MORH pravi kao da je danas, 15. svibnja, 30. obljetnica samo jednog preleta jednog MiG-a, iako je zajedno s Ivandićem preletio i Ivan Selak. No o tome se danas dosta pisalo širom hrvatskih medija, pa ćemo taj dio preskočiti, ne bi li došli do večerašnjeg priopćenja, odnosno Pojašnjenja MORH-a vezano za otkrivanje eksponata MiG-a 21 u vojarni ‘Knez Trpimir’“.

Postavljanje tzv. “Osvetnika Vukovara” u Divuljama (Photo: Screenshot)

U tom famoznom pojašnjenju MORH tvrdi da su Oružane snage, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo; željeli dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split. Naime, pukovnik Ivandić jedini je od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a“.

MiG na ulazu u Pleso

MORH potom podsjeća:

„U spomen na prelete drugih pilota već su postavljeni eksponati:

MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu.
MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen je na ulazu u vojarnu ‘Hrvatski branitelji Istre’ u Puli.
MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen je u Gornjoj Stubici“.

Ponovit ćemo još jednom MORH-ovu tvrdnju: MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu“. Dragi i nesposobni naš MORH!

Errata corrige

102 ili Osvetnik Dubrovnika – jedini preostali autentični MiG-21

MiG kojim se obilježava prelet brigadira Selaka NIJE postavljen na ulazu u vojarnu Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Letjelica Mig-21US, navodno svojedobni nosilac službene oznake 161, na ulazu u vojarnu na Plesu postavljen je 2006. godine povodom 15. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva!

Za razliku od toga, MiG-21 Osvetnik Dubrovnika“ (i to stvarna letjelica službene oznake 102), postavljen je u dvorištu Zrakoplovno tehničkog centra povodom 10. obljetnice ZTC-a (Dan ZTC-a“), budući da „odražava sedamdesetogodišnju tradiciju održavanja vojnih zrakoplova na ovom mjestu, a ujedno je simbol zrakoplovstva u Domovinskom ratu“. Svečano je bio otkriven 14. rujna 2020. – što piše i u MORH-ovom priopćenju koje se još uvijek može naći na web-stranici Ministarstva – što je otprilike 2 mjeseca nakon što je Mario Banožić imenovan ministrom obrane.

Pa kad već piše pojašnjenja“, niz PR-ovaca u Ministarstvu obrane mogao bi si bar pogledati elementarne činjenice vezane uz temu o kojoj pišu.

Recimo, mogli bi se i prestati praviti da je sutra postavljeni MiG u Divuljama stvarno Ivandićev Osvetnik Vukovara“. Naime, MiG-21bisK (s/n 17167), kojim je Ivica Ivandić 15. svibnja 1992. preletio s aerodroma Ponikve u Split nažalost više ne postoji. Nije posebna tajna da je taj konkretni avion srušen 14. rujna 1993: godine iznad sela Stipan u općini Gvozd, a da je tom prilikom nažalost poginuo pilot Miroslav Peris. Dakle, svako daljnje prikazivanje nekakvog MiG-a kao Osvetnika Vukovara“ čisti je falsifikat – i tehnički i povijesni. S time bi trebalo prestati, jednako kao i s dezinformacijama koje Ministarstvo obrane sve češće širi pod parolom službenih informacija te reakcija!

MORH ne poznaje činjenice iz vlastite/nedavne prošlosti

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.