Srušio se mađarski H145!

 

Danas oko 12 sati na području Pakova sela (Šibensko-kninska županija) srušio se helikopter H145 Zračnih snaga Mađarske. Prema do sada dostupnim podacima, u helikopteru su se nalazile 3 osobe. Hrvatska gorska služba spašavanja prva je krenula na teren u kanjoj rijeke Čikole i pronašla 2 tijela, dok se za trećim još traga. Ministarstvo obrane RH priopćilo je da su se helikopter Mi-171 Sh iz Divulja i avion Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uključili u potragu za vojnim helikopterom koji se srušio na području Pakova sela u Šibensko-kninskoj županiji, izričito napomenuvši da se ne radi o helikopteru iz sastava HRZ-a i OS RH.

Mađarsko Ministarstvo obrane oko 14:30 sati oglasilo se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

„Mađarski vojnici poginuli su herojskom smrću na dužnosti. Mađarski vojni helikopter srušio se u Hrvatskoj. Dva helikopteraa Airbus  H145 mađarskog Ratnog zrakoplovstva izvodila su zadaće zrakoplovne obuke u hrvatskom zračnom prostoru kada se jedan od helikoptera srušio s posadom od 3 ljudi, u još nejasnim okolnostima. Tim za spašavanje našao je olupinu helikoptera. Tijekom potrage pronašli su i  tijela dva vojnika, a još traže njihovog trećeg kolegu. Počeli smo obavještavati obitelji, suosjećamo u njihovoj boli“.

Helikopter H 145 u sastavu mađarskog Ratnog zrakoplovstva (Photo: Benedek Levente)

Helikoptere H145 najnoviji su u mađarskoj vojnoj floti i do danas ih je bilo 20 primjeraka. Iako se još nije čulo o konkretnoj službenoj oznaci izgubljene letjelice, ovi su helikopteri trebali provesti obuku u Hrvatskoj. Letjelice su redovito bazirane u mađarskoj zrakoplovnoj bazi Szolnok i danas im je, prema neslužbenim mađarskim izvorima, trebao biti prvi dan aktivnosti u Hrvatskoj.

Nesreća se dogodila u kanjonu Čikole, na području između Pakova sela i Miljevaca, nedaleko od ušća rijeke Čikole u Krku. Dok se u Mađarskoj spominje zapinjanje o strujne kablove, u Hrvatskoj prevladavaju neslužbeni navodi o zapinjanju mađarskog vojnog helikoptera za neku od tamošnjih zipline trasa koje Turistička zajednica Šibenik reklamira kao turističku atrakciju.

Naime, na tom je području riječ o ukupno tri trase čeličnih kablova preko klanca, na desetak kilometara od Drniša uz dionicu županijske ceste Ključ – Pakovo selo. Ukupno se radi o otprilike 1.400 metara kablova u zraku, o koje je navodno stradao mađarski vojni helikopter.

Oko 14:30 je sućut rodbini poginulih izrazila i predsjednica Mađarske Katalin Novák : Iskrena sućut rodbini poginulih branitelja u helikopterskoj nesreći, Mađarska je uz vas!“. Novák se kratko zahvalila naporima hrvatskih spasilačkih postrojbi i potpori hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji joj je telefonom izrazio sućut.

U 16:15 sati u 93. ZB u Zemuniku održat će se press-konferencija na kojoj će sudjelovati ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj i zapovjednik HRZ brigadni general Michael Križanec.

Oko 15:20 sati Ministarstvo obrane RH objavilo je priopćenje u kojem, suprotno od mađarskog Ministarstva  obrane, tvrdi da se srušio mađarski helikopter Bell CH-146 Griffon:

“Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, srušio se u srijedu 21. lipnja 2023., oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem. U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga.”

Uskoro opširnije …

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.