Pušnik: standarna visinska obuka! Mađari prizemljili sve H145!

 

Na press-konferenciji održanoj u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec i direktor MSAP-a brigadir Tomislav Pušnik najprije su izrazili sućut svojim mađarskim kolegama zbog pogibije dva pilota helikoptera H145, a potom su govorili o samoj nesreći. Načelnik Hranj potvrdio je da je do nesreće došlo tijekom obuke:

„Obučni događaj, kako ga piloti zovu, obuka u planinskom letenju dio je programa obuke u sklopu Međunarodnog centra za obuku kako pilota tako i specijalnih snaga. Vjerojatno znate da je Centar poznatiji pod kraticom MSAP kreiran 2019. od strane 4 zemlje – Bugarska, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, sponzoriran od strane NATO-a, sponzoriran od strane SAD-a, povremeno uključuje instruktore iz drugih savezničkih država. Ova obuka dio je planskog ciklusa u obučavanju pilota i specijalnih snaga za različite zadaće, prije svega zadaće koje bi trebale označavati posebnu sposobnost specijalnih snaga svih tih nabrojenih država, a one su odlučile da će tu sposobnost najlakše razviti kroz zajednički napor“.

Obuka u planinskom letenju dio je standardnog tipa obuke i planiranog obučnog procesa u trajanju od 2 tjedna, rekao je direktor MSAP-a brigadir Tomislav Pušnik. Što se tiče konkretnog jutrošnjeg leta:

„Polijetanje je bilo u 10:15 prvi helikopter, 10:16 drugi helikopter. Dva mađarska helikoptera provodila su obuku u istoj pilotažnoj zoni i zadnji kontakt sa posadom helikoptera koji je nastradao bio je neposredno prije nego što se jedan od helikoptera vratio… krenuo na povratak nazad. Tako da… informacija nikakvih nema što je uzrok udesa. Ono što možemo sa sigurnošću reći, znači udes se nije desio u pilotažnoj zoni nego na povratku iz pilotažne zone prema aerodromu. Ostavimo istražnim tijelima, sastoje se od eksperata, da urade svoj posao, da naprave istragu i normalna stvar da dođu do završnih rezultata“.

Istraga će se, prema admiralu Hranju, odvijati u skladu sa standardima NATO-a koji su opisani i u sporazumu o statusu snaga i u sporazumu kojim je kreiran MSAP, a očekuje se da se hrvatskim istražiteljima pridruže i stručni istražitelji iz Mađarske – što je danas popodne bilo potvrđeno u Budimpešti.

Tijekom dana neslužbeno se spominjala mogućnost da je mađarski helikopter naletio na tamošnju turističku atrakciju – zipline, što je uzrokovalo pad letjelice. Sve prepreke, tvrdi zpovjednik HRZ-a generaal Križanec, ucrtane su na karti, a pri niskim letovima – kao što je bio ovaj – neophodno je i vizualno osmatranje:

„Trebale bi biti ažurirane karte, međutim u pravilima letenja, vizualnim pravilima letenja, na visinama ispod 1.000 feeta obveza posade je da osmatra zračni prostor i aktivno izbjegava sve prepreke, pa i druge zrakoplove. Znači, ne možemo mi tu upirati prstom na nikoga, jer tada bi morali i sve ptice označiti i sve ono što je drugo u zraku u tom trenutku, kao i druge zrakoplove. Pravilo je ‘see and avoid’, ‘vidi i izbjegni bilo kakvu prepreku’. (…) Dobivamo informacije, ažuriramo karte, međutim kažem vam – pravilo je ‘promatraj i izbjegavaj’. Ne možeš nikad na visinama manjim od 300 metara iznad terena bit siguran da ništa nije u zraku“.

Brigadir Pušnik je potvrdio da se spomenuti zipline nalazi ucrtan na karti, jednako kao i dalekovod koji ide iznad njega:

„U Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga naš prioritet je sigurnost letenja. Vezano za to, ono što ja mogu potvrditi kao direktor ove organizacije je da prije početka letačke obuke ažurirale su se karte, označili su se, znači imamo kartu na kojoj su označeni svi dalekovodi i prepreke. Kad govorimo, onda govorimo i o vjetroelektranama, govorimo i o meteo-antenama i radio odašiljačima. Znači, oni su označeni i imamo te karte, i svaka posada je dužna pripremiti se i u sklopu pripreme, znači, da pripremi svoju kartu i let u skladu s time. Radi se o vizualnom letenju i zadaća posade je osmatrati zračni prostor. Kada govorimo o helikopterskoj posada, ona se sastoji od pilota i letača koji se nalaze zajedno u transportnom dijelu kabine i oni su ti koji čitavo vrijeme osmatraju zračni prostor i upozoravaju druge o preprekama“.

Gotovo istodobno u Budimpešti je press-konferenciju održao i mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky, koji je više-manje rekao isto što i njegovi hrvatske kolege. Na visokoplaninskoj obuci, rekao je Szalay-Bobrovniczky, bili su jedni od najiskusnijih mađarskih pilota, a pali helikopter pripadao je 86. helikopterskoj eskadrili József Kiss. U Hrvatsku kreće poseban tim istražitelja, kao i načelnik Glavnog stožera mađarskih Oružanih snaga, general-pukovnik Gábor Böröndi, kako bi na licu mjesta utvrdili sve detalje ovog tragičnog događaja. Mađarski ministar nije htio komentirati uzrok pada, obećavši da će o detaljima nesreće i razlozima njezina događanja govoriti nakon završetka vještačenja. Dok traje istraga, cijela mađarska flota helikoptera H145 ostat će prizemljena.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.