Mađarska umirovila svoje Mi-8 helikoptere

 

Počasnim letom među bazama Mađarskog ratnog zrakoplovstva, održanim u petak, 26. ožujka, helikopteri Mi-8 završili su svoju vojnu karijeru kod naših sjevernih susjeda, i otišli u povijest. Nakon 52 godine u službi, Mađarsko ratno zrakoplovstvo odlučilo je umiroviti svoja preostala četiri helikoptera Mi-8T.

Čast da odradi posljednji simbolični prelet pripala je helikopteru Mi-8T službene oznake 3304, koji je poletio iz 86. zrakoplovne baze u Szolnoku u pratnji novog Airbus helikoptera H145 iz sastava Ratnog zrakoplovstva Mađarske. Oba helikoptera su iz Szolnoka poletjela prema zrakoplovnoj bazi u Pápi (inače mađarskoj glavnoj operativnoj bazi i pričuvnoj NATO bazi), potom prema bivšoj sovjetskoj bazi Szentkirályszabadja (Veszprém) i zrakoplovnoj bazi Kecskemét, te su se konačno vratili u Szolnok. U Kecskemétu su im se pridružila i dva borbena aviona JAS 39 Gripen, koji su time odali počast službi Mi-8 u Mađarskoj, poslu dugom pola stoljeća. Iako su do prošloga tjedna u službi Mađarskog ratnog zrakoplovstva formalno bila 4 helikoptera Mi-8T (službenih oznaka 3301, 3304, 3305 i 6215) svega dva od njih su bila viđena na raznim zadaćama tijekom posljednjih godinu dana. U aktivnoj službi Ratnog zrakoplovstva je još i 5 helikoptera Mi-17, koji će biti povučeni iz službe u razdoblju 2024.-2025., a zamijenit će ih helikopteri Airbus H225M, koje je Mađarska naručila u prosincu 2018. godine. Prvi helikopter H225M trebao bi biti isporučen tijekom 2023. godine. Povlačenje helikoptera Mi-17 pratit će i povlačenje borbenih Mi-24. Mađarska je tih 12 letjelica remontirala u Rusiji 2018. godine, i time je dobiven resurs od još 1.000 letnih sati ili 7 godina u službi Mađarskog ratnog zrakoplovstva.

Posljednja 2 H145M za HUNAF

Dio je to procesa povlačenja ruskih helikoptera koji će se odvijati u fazama, u skladu s programom razvoja snaga, navodi se u priopćenju Mađarskog ratnog zrakoplovstva, te uz istovremeno osiguravanje sve većih operativnih sposobnosti kupovinom novih letjelica. No posljednji let Mi-8T krajem prošloga tjedna nije ujedno bio i svečani ispraćaj ovog helikoptera iz sastava Mađarskog ratnog zrakoplovstva – ta bi se ceremonija, ovisno o pandemijskoj situaciji, trebala održati najkasnije do kraja godine. Istoga dana kada je Mi-8T izveo svoj posljednji let, Mađarsko ratno zrakoplovstvo dobil0 je svoja posljednja dva nova helikoptera H145M, koji su sletjeli u 86. helikoptersku bazu u Szolnoku. Helikopteri su stigli iz Airbusove tvornice u njemačkom Donauwörthu, opremljeni su sustavom za upravljanje naoružanjem HForce, i prema riječima mađarskihzapovjednika – predstavljaju „skok u digitalno doba“.

Helikopteri Mi-8 bit će prvi na redu i za povlačenje iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Kako je od vojnoga vrha OS RH bilo najavljivano krajem 2019. godine, helikopterima Mi-8 za 2024. proces isteka međuremontnog resursa. Posljednjem takvom helikopteru ističe resurs 2027. godine, nakon čega HRZ-u ostaje 10 helikoptera Mi-171Sh. To je bio i osnovni razlog zašto je Hrvatska krenula u nabavu američkih helikoptera UH-60M Black Hawk, no sasvim je jasno da trenutno pribavljena 4 takva aparata ne mogu adekvatno zamijeniti 14 helikoptera Mi-8 (uključujući i inačicu Mi-8 MTV-1). Prva 4 Black Hawka su, prema zamisli bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, trebala zamijeniti prva 4 povučena helikoptera Mi-8, no kada se o kupovini Black Hawkova razgovaralo pred saborskim Odborom za obranu u prosincu 2019. godine, nije bilo jasnoga plana hoće li se, kako, u kojem roku i na koji način sve „Osmice“ zamijeniti američkim „Crnim jastrebovima“.

 

*Photo (osim posljednje): Honvedelem.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.