MSAP – važno, korisno i atraktivno

 

Tijekom rujna u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Centre – MSAP TC) održana je Združena letačka obuka izvlačenja osoblja (Joint Personnel Recovery Flight Training – JPRFT). Tim povodom su se od 4. do 23. rujna u Zemuniku okupile letačke posade i pripadnici specijalnih snaga, kao i helikopteri, iz sve četiri članica MSAP-a – Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Slovenije, koje su u bazi u Zemuniku, na širem području Zadra, kao i na drugim vojnim poligonima OS RH proveli letačku obuku. Kako je objavilo Ministarstvo obrane RH, bila je to prva letačka obuka u okviru MSAP-a u ovom sastavu. U obuci su korišteni helikopteri Mi-171Sh iz sastava HRZ-a, dva helikoptera AS 532 oružanih snaga Bugarske i Slovenije, kao i H145 mađarskih Zračnih snaga. U pojedinim segmentima obuke sudjelovali su i hrvatski helikopteri OH-58D Kiowa  Warrior te školski avion Pilatus PC-9.

Danas je mađarsko Ministarstvo obrane objavilo vrlo atraktivan video zapis s te obuke, uz opis: „U rujnu je u Hrvatskoj održan multinacionalni tečaj za spašavanje osoblja, na kojem su sudjelovale kopnene snage i zrakoplovstvo. Osim Hrvatske, na ovom su događaju bile zastupljene Mađarska, Bugarska i Slovenija. Tečaj  je bio usmjeren na izvlačenje osobe odvojene od vlastitog tima ili izolirane. Nakon teorijske obuke uslijedila je praktična obuka koju je vojno osoblje moralo pažljivo isplanirati. Cilj je i ovoga puta bila standardizacija borbenih postupaka između nacija i razvoj suradnje. U obuci su sudjelovali pripadnici 86. Helikopterske baze Szolnik i 2. Brigade za posebne namjene Bertalan Árpád“.
———————
———————

Pred sam kraj obuke, u četvrtak 22. rujna 2022., u vojarnama “Pukovnik Mirko Vukušić” (Zemunik) i “Josip Jović” (Udbina) održan je Dan uvaženih gostiju na kojem su osvanuli izvanredna i opunomoćena veleposlanica Bugarske u RH Genka Vasileva Georgieva, otpravnik poslova pri Veleposlanstvu SAD u RH Mark Fleming, vojni izaslanik obrane Bugarske brigadir Yoan Veselinov Pavlov, te zapovjednici i predstavnici zapovjedništava zrakoplovstva i specijalnih snaga Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Američki otpravnik poslova Mark Fleming taj je događaj zabilježio i na svom profilu na društvenoj mreži Twitter, objavivši nekoliko fotografija uz poruku: “Napredna obučna vježba poput ove je upravo ono na što mislimo kad kažemo ‘Zajedno smo jači’”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.