Otpao INTERPROTEX, upitna ASDA 2021

 

Kako su u srijedu 1. rujna obavijestili organizatori, do daljnjeg se odgađa ovogodišnji sajam INTERPROTEX 2021. Ova priredba, koja je na prostoru Zagrebačkog velesajma bila najavljena za period od 21. (utorak) do 24. rujna (petak) ove godine, nažalost upala je u jesensku epidemiološku klopku koja još itekako stišće hrvatsko gospodarstvo i naše društvo u cjelini.

Sajam INTERPROTEX, organiziran u partnerskoj suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite Republike Hrvatske, ujedno je trebao obuhvatiti i Međunarodni kongres zaštitara, te postavljanje kampa i edukacijsko-demonstracijsko postrojavanje civilne zaštite i vatrogasne zajednice. No, kako ističu organizatori, „mjere Stožera civilne zaštite RH ni nakon 1. rujna ne dozvoljavaju organiziranje sajamske aktivnosti u zatvorenim prostorima“. Zbog toga, jasan je zaključak kako „bez obzira na prostorne mogućnosti te sve epidemiološke mjere i protokole koje možemo ostvariti, nemamo institucionalno odobrenje za održavanje sajma INTERPROTEX“ u njegovom najavljivanom rujanskom terminu.

Covid-19 karta agencije ECDC, 2. rujna 2021. godine

Naravno, otvoreno je pitanje što ova sudbina sajma INTERPROTEX u Zagrebu govori o predstojećem sajmu ASDA 2021 koji je zakazan u Splitu za tjedan dana kasnije – za period od srijede 29. rujna do petka 1. listopada 2021. godine. S jedne strane, jasno je da prostor Zagrebačkog velesajma pruža bitno opsežniji sajamski volumen od kompleksa Spaladium Arena u Splitu, iako nije bez utjecaja ni usporedba ventilacijskih sustava tih sajamskih kompleksa. S druge strane, iako su prema epidemiološkoj karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) od 2. rujna i Grad Zagreb, kao i čitava Splitsko-dalmatinska županija u narančastoj boji, treba tu pogledati i konkretne nacionalne epidemiološke podatke – koji su za četvrtak 2. rujna govorili da je Grad Zagreb bio prvi u državi po broju novih slučajeva (185), uz blisku pratnju spomenute Splitsko-dalmatinske županije na drugome mjestu u Hrvatskoj (sa 180 novih slučajeva zaraze), te baš sa Zagrebačkom županijom na trećem mjestu u državi (60 novozaraženih u tom danu). Dakle, ukupan trend rasta broja novozaraženih, zajedno s porastom kako hospitaliziranih osoba tako i pacijenata kojima se Covid-19 pojavljuje u tako teškim varijantama da im je potrebna terapija respiratorima, posljednjih dana jasno ukazuje na činjenicu da Republika Hrvatska u jesen opet ulazi na epidemiološkom valu. Nažalost, u tom valu aktualno prednjače baš Zagreb i Split, zajedno sa svojim okolicama – i to je, kako izgleda, faktično presudilo ovogodišnjem izdanju sajma INTERPROTEX, specijaliziranog za teme zaštite osoba i imovine.

Za to vrijeme još je nejasna sudbina održavanja vojnog sajma Adriatic Sea Defense & Aerospace (ASDA) u Splitu, koji je ove godine već mijenjao nekoliko potencijalnih termina održavanja. Iako je Vlada Republike Hrvatske početkom lipnja pokroviteljstvom podržala održavanje ove priredbe, kojoj su MORH i MUP organizacijski partneri, već tada smo primijetili jedan bitan „epidemiološki faktor te službene podrške. Naime, Vlada RH (koja je i partner pri usuglašavanju termina sajma) posebnom si je odredbom u okviru ovogodišnjeg „Prijedloga odluke o održavanju šeste ‘Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA’“ ostavila izlaz za slučaj epidemiološke neugode nakon kraja glavne turističke sezone u Splitu odredbom koja glasi – „U slučaju da se Međunarodna izložba i konferencija iz stavka 1. ove točke ne bude mogla održati zbog epidemiološke situacije, organizator nema pravo tražiti od Vlade Republike Hrvatske naknadu troškova“. I zaista, kako se moglo čuti od organizatora sada otkazanog sajma INTERPROTEX – „mjere Stožera civilne zaštite RH ni nakon 1. rujna ne dozvoljavaju organiziranje sajamske aktivnosti u zatvorenim prostorima“, što je nemogućnost održavanja koja uvelike dovodi u pitanje i sudbinu sajma ASDA 2021 u Splitu.

No, ako je po pitanju priredbe ASDA stvarno riječ o priredbi koja je „izrazito važna za hrvatsko gospodarstvo i za međunarodnu afirmaciju proizvođača namjenske industrije“, kako je to 10. lipnja na 62. sjednici Vlade RH objasnio ministar obrane Mario Banožić, onda u najmanju ruku nije pristojno kompletno oprati ruke od svake odgovornosti za sada sve izvjesniju odgodu ove sajamske priredbe – a onda i od baš svih troškova njene odgode, koji bi kako izgleda trebali pogoditi isključivo organizatora priredbe, američko poduzeće TNT Production s kojim Hrvatska na ovu temu uspješno surađuje još od 2011. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.