Koronavirus: ekspedicijski kamp u KB Dubrava

 

Jutrošnja 216. sjednica Vlade održana je u prostorijama Nacionalne sveučilišne knjižnice, mjestu koje je još donedavno bilo centar hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, a u kojem će se od danas pa nadalje sastajati prije svega hrvatska Vlada. Kako je u uvodu rekao premijer Plenković, za razliku od Banskih dvora, u NSK se može održavati socijalna distanca, što je bilo vidljivo i u rasporedu sjedenja ministara. Osim podsjetnika na noćas uvedene mjere, kao i na novu informaciju od porasta zaraženih hrvatskih građana koronavirusom – s ranojutrošnjih 99 na 102 (do 10 sati), na dnevnom redu našla se i „Informacija o pripremnim radnjama  za osnivanje respiratornog intenzivističkog centra za liječenje bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“, kao i pomoć OS RH Ministarstvu zdravstva tijekom trajanja epidemije u Hrvatskoj.

Rast broja zaraženih osoba koronavirusom u RH

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će se primarni respiratorni-intenzivistički centar namijenjen isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa za područje grada Zagreba i okolice uspostaviti u KB Dubrava. Prema procjeni broja potencijalnih teških i srednje-teško oboljelih pacijenata kojima će biti potrebna terapija kisikom, odnosno primjenom respiratora, predviđeno je 300 bolničkih mjesta u Dubravi.

„Uspostava primarnog centra u KB Dubrava planirana je na način da se dio kapaciteta bolnice – a to su manji objekti ili dijelovi Objekt A aneks, Objekt B, podrum glavne zgrade – žurno osposobe za prihvat bolesnika. Navedeno iziskuje manje infrastrukturne radove koji su započeti, nabavu medicinske i druge opreme i mobilizaciju medicinskog osoblja iz drugih ustanova, za što je plan već napravljen. Glavna zgrada bolnice, Objekt C, do daljnjeg je rezervna varijanta u slučaju eskalacije epidemije. U sklopu primarnog centra u KB Dubrava u Zagrebu, u dijelu ustanove koja zadovoljava specifične potrebe, Ministarstvo obrane će u skladu s epidemiološkom situacijom pružiti pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska na području Kliničke bolnice Dubrava“,

najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na njega se nadovezao i ministar obrane Damir Krstičević. Zahvalivši se prije svega svim zdravstvenim radnicima na naporima u upravljanju ovom zdravstvenom krizom, Krstičević je rekao:

„Ministar zdravstva zatražio je od Ministarstva obrane da Hrvatska vojska svojim sposobnostima pruži pomoć u provedbi mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti COVID-19. Hrvatska vojska je spremna i kao dio sustava domovinske sigurnosti u skladu s epidemiološkom situacijom pružiti pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta – šatora tipa Alaska na području KB Dubrava u Zagrebu. S radovima započinjemo odmah, radit ćemo u tri smjene i sve će biti podignuto za dva dana. Stoga će u skladu sa Zakonom o obrani, kojim se uređuje korištenje Oružanih snaga RH, predlaže ova odluka da se za njezinu provedbu zadužuje Ministarstvo obrane i Ministarstvo zdravstva“.

U nedjelju, 15. ožujka, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj prezentirali su ministru zdravstva Viliju Berošu i šefici Klinike za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ dr. Alemki Markotić mogućnosti ekspedicijskog kampa, a danas, 4 dana nakon toga, Vlada RH jednoglasno je podržala prijedlog o njegovom stavljanju na raspolaganje za potrebe teže oboljelih pacijenata.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.