Vojna izložba ASDA 2015 kreće u Splitu

 

Danas ujutro, točno u 10 sati, očekuje se svečano otvorenje “Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2015“, priredbe koja će se iduća tri dana održavati u Splitu, u prostorima tamošnje žalosno nedovršene Spaladium arene. Kako je jučer priopćilo Ministarstvo obrane RH, u sklopu programa otvaranja u obližnjoj vojarni “Sv. Nikola” bit će održana i pokazna vježba Oružanih snaga RH (u kojoj bi trebalo sudjelovati osoblje Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije i Specijalne policije MUP-a RH). Kako smo već pisali na stranicama portala Obris.org, na ovoj izložbi vojne industrije, koja se do 24. travnja održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država, i ove godine se očekuje sudjelovanje više od 100 tvrtki iz regije i svijeta. Pri tome, portal Obris.org je i ove godine, po drugi puta do sada, medijski partner priredbe ASDA.

Prema MORH-u, svečanostima će “prisustvovati ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić“. No, ponešto je nejasnijim ostao odgovor na pitanje dodatnih visokih gostiju ove priredbe, koja je u svoja protekla dva izdanja (2011. i 2013. godine) u Splitu okupljala čitav državni vrh Hrvatske. Naime, u svjetlu dosadašnjih napetih odnosa Predsjednice RH Grabar Kitarović i Vlade RH predvođene premijerom Milanovićem, teško je ne zamijetiti da njih oboje MORH kao goste današnjeg otvaranja ne spominje, dok ni njihove službene internetske stranice za danas ne spominju najave njihova službenog boravka u Splitu, sa ili bez posjete priredbi ASDA 2015. Dapače, za premijera Milanovića se čak i izričito govori o otvaranju nove dionice autoceste Zagreb-Sisak u ranim jutarnjim satima, dok predsjednica Grabar Kitarović od 14 sati u Zagrebu nastavlja primati čelnike stranaka. Što će predsjednica raditi do 14 sati – nije poznato. Pa ipak, njihov obostrani vremenski raspored obveza pokazuje da se Split može ukomponirati u raspored, ali gotovo pa isključivo korištenjem zračnog transporta. Kako bi novo dubinsko razmimoilaženje ovih protagonista hrvatske visoke politike oko tema iz sektora obrane bilo štetno na mnogo različitih razina – za nadati se kako će se svi oni ipak tijekom dana u Splitu pridružiti brojnim stranim delegacijama, izlagačima te uzvanicima, ne bi li i ASDA 2015 bila uspješna kao i dvije njoj prethodne istovrsne priredbe.

Pri tome, pripreme za ovo događanje već su itekako u punome jeku. S jedne se strane to vidi na samoj Spaladium areni, koja i ovako nedovršena vidljivo očekuje posjetitelje. S druge strane, činilo se da bi s tim mogao biti povezan i prizor koji se jučer popodne moglo vidjeti na nebu iznad Zemunika, gdje je letjelo 5 zrakoplova akrobatske skupine Krila Oluje. Iako smo se već ozbiljno ponadali da to Krila vježbaju letački program za današnji nastup na sajmu ASDA – neslužbeno saznajemo kako je tu riječ bila o uvježbavanju novog postava skupine, koji je jučer kao petorka po prvi puta zajedno bio u zraku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.