COVID u vrhu HRZ?

 

Kako smo već najavljivali, danas se trebala održati središnja svečanost povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno 29. obljetnice njegova utemeljenja ustrojavanjem Zapovjedništva HRZ i PZO 12. prosinca 1991. Datum se dobrim dijelom prilagođavao obvezama uvaženih gostiju – ministra obrane koji je protekla dva dana proveo u Sloveniji, i predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku koji je jučerašnji dan proveo zauzet ruskim gostom. No onda je ovog utorka stigla obavijest o odgađanju obilježavanja.

Vrlo brzo se pronijela vijest da je središnja svečanost odgođena zbog – koronavirusa. Kako neslužbeno saznajemo, najmanje 3 visoka časnika iz vrha HRZ-a zaražena su virusom SARS-CoV-2. Među njima je navodno i sam zapovjednik HRZ-a, kao i još jedan visoki časnik, inače član Međuresornog povjerenstva za nabavu VBA. Za to je vrijeme admiral Robert Hranj, supredsjedatelj spomenutoga tijela koji u njemu ima i ulogu „uha i oka Predsjednika RH“, očigledno dobro, budući je jutros nesmetano prisustvovao tradicionalnom obredu godišnjeg blagoslova prostora MORH i GS OS RH.

Na upit portala Obris.org, Ministarstvo obrane jutros je tek potvrdilo da proslave neće biti:

Možemo vas izvijestiti da je planirano obilježavanje obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odgođeno zbog  trenutne epidemiološke situacije i poštivanja epidemioloških mjera, koje između ostalog, ograničavaju i broj sudionika na okupljanjima. O novom datumu obilježavanja obljetnice HRZ-a bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Naša pitanja o zarazi u samom vrhu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i o dijelu pripadnika HRZ-a koji su zbog toga mogli završiti u samoizolaciji, Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a je izignorirala, ali nije demantirala.

Stožer Civilne zaštite donio je odluku o nužnim epidemiološkim mjerama 27. studenog, da bi ona na snagu stupila dan kasnije s rokom trajanja do 21. prosinca ove godine. U toj „Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (članak 3 točka 1) stoji, među ostalim, da se zabranjuje održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu. No najava obilježavanja Dana HRZ-a vrijedila je sve do početka ovoga tjedna, kada je naglo opozvana. Obilježavanje će se, kako neslužbeno saznajemo, simbolički održati u vrlo, vrlo uskom krugu pripadnika HRZ, gdje će tek zaslužnima biti uručene pohvale, nagrade i promaknuća.

Neka sretnija obilježavanja Dana HRZ (prosinac 2016.)

Tako je ovogodišnji Dan HRZ-a najtužniji ikada – bez jasne odluke o izboru novog borbenog aviona, bez ikakve iole službenije proslave (službe za odnose s javnošću MORH-a i OS RH nisu zabilježile čak ni čestitke pripadnicima HRZ-a od strane ministra obrane, načelnika GS OS RH i vrhovnog zapovjednika OS RH), da ne spominjemo kako nema čak ni nekakvog simboličnog preleta zrakoplova (što je nad Zagrebom malo teže zbog vremenskih prilika, ali u Dalmaciji ne bi bio problem), ili ne-daj-Bože nekakvog virtualnog okruglog stola, i tek s položenim vijencima na grob prvog zapovjednika HRZ-a, generala Imre Agotića. Tužnije valjda ne može biti!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.