Vlada podržala vojni sajam ASDA 2021

 

Nakon uspješnog vojnog sajma i konferencije ASDA 2019, nije bilo mnogo dilema oko pitanja nastavka ovog niza uspješnih priredbi u Splitu, budući je još tijekom održavanja pete „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA“, sredinom travnja 2019. godine, bio potpisan „Protokol o suradnji između Ministarstva obrane i TNT Productions LLC.“ koji je ugovorio narednih pet izdanja ove priredbe, u periodu od 2021. do 2029. godine. I još je u rujnu 2019. godine plan za 2021. izgledao relativno standardno – ukupno šesti po redu vojni sajam i izložba opet u Splitu, opet u djelomično dovršenoj Spaladium areni, s terminom 21. do 23. travnja 2021. godine. No, naravno, u sve te planove uskoro se umiješala pandemija bolesti Covid-19, i sva su nastojanja pala u vodu pod naletom epidemioloških mjera i društvenog zaključavanja.

U postupku planiranja novog izdanja „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA“, tijekom lanjske i početkom ove godine došlo je do više odgoda termina, gdje se kroz niz proteklih mjeseci itekako tražilo novo razdoblje mogućeg održavanja priredbe. Od početno predloženog termina 6.-8. listopada 2021. godine (prijedlog iz sredine prosinca 2020.), preko prijedloga za 20.-22. listopada 2021. godine (početak ožujka 2021. godine) – konačno je početkom ovoga travnja fiksiran i sada službeni termin, od 29. rujna do 1. listopada 2021. godine.

O svemu ovome je jučer na svojoj 62. sjednici odlučila i Vlada Republike Hrvatske, kada je kao 12. točku dnevnoga reda usvojila „Prijedlog odluke o održavanju šeste ‘Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA’“. Spomenutu odluku kratko je u prostorima zagrebačke NSK obrazložio aktualni ministar obrane Mario Banožić riječima:

Poštovani gospodine predsjedniče, potpredsjednici i ministrice i ministri, ovom odlukom predlaže se održavanje 6. Jadransko-vojne i zrakoplovne izložbene konferencije ASDA u Splitu, od 29. rujna do 1. listopada 2021. godine. Izložba će se održati u organizaciji tvrtke TNT Production iz Sjedinjenih Američkih Država, i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Na izložbi ASDA izlagat će hrvatski i inozemni proizvođači naoružanja i vojne opreme. Ova izložba je izrazito važna za hrvatsko gospodarstvo i za međunarodnu afirmaciju proizvođača namjenske industrije. Hrvatski proizvođači tako će na izložbi imati priliku za poslovne susrete sa svjetskim proizvođačima naoružanja i vojne opreme. Ministarstvo obrane, u suradnji s nadležnim državnim tijelima, zadužuje se za provedbu ove odluke. Troškove izložbe snosi navedeni organizator. Predlažem da Vlada donese ovu odluku“.

I dok je jasno kako je spomenuto događanje važno za domaću vojnu industriju – manje radi druženja sa stranim konkurentima, a više radi detaljnih razgovora s delegacijama potencijalnih kupaca – ponešto je više detalja javnosti stavljeno na uvid u dokumentaciju koja je na Vladi RH popratila ovu bitnu temu.

Kako stvari zaista stoje?

Naime, kako se može čitati – priredbu „ASDA 2021“ ponovo organizira američka specijalizirana tvrtka TNT Productions, uz pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske. Aktualni termin održavanja usuglašen je tijekom konzultacija Ministarstva obrane i organizatora iz SAD, a svrha čitavog događanja je „prezentiranje dostignuća vojne industrije i potpora međunarodnoj afirmaciji hrvatskih proizvođača namjenske industrije“, uz sudjelovanje i stranih ponuditelja sličnih roba te usluga. Za suradnju s organizatorom je s hrvatske strane zadužen MORH, koji u tom poslu treba imati potporu još 4 ministarstva (Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, te Ministarstva financija). Sva ta tijela moraju do sredine idućega tjedna imenovati svoje predstavnike za ovaj posao, i o tome pismenim putem izvjestiti Ministarstvo obrane.

Kao i niz puta do sada, portal Obris.org će i na šestom izdanju obrambenog sajma te konferencije ASDA ponovno biti medijskim partnerom ovog izuzetno bitnog stručnog događanja u Splitu.

Za kraj, dok je i otprije bilo jasno kako troškove organizacije i provedbe „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA“ u cijelosti snosi organizator (TNT Productions), ovdje si je Vlada RH (koja je pokrovitelj, ali i partner u usaglašavanju termina) posebnom odredbom ostavila još i dodatan izlaz za slučaj epidemiološke neugode nakon kraja glavne turističke sezone u Splitu i okolici – „U slučaju da se Međunarodna izložba i konferencija iz stavka 1. ove točke ne bude mogla održati zbog epidemiološke situacije, organizator nema pravo tražiti od Vlade Republike Hrvatske naknadu troškova“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.