COVID-19 desetkovao vojne vježbe OS RH u 2020.

 

Jučer je u vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ u Puli održana završna koordinacijska konferencija za vojnu vježbu „ŠTIT 21“, na kojoj su sudjelovali predstavnici HKoV-a, HRM, HRZ, ZSS, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Obavještajne pukovnije, Pukovnije Vojne policije i Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Spomenuta vježba „ŠTIT 21“ samo je jedna od ukupno 60 vojnih vježbi planiranih u 2021. godini, čije održavanje u punom opsegu ovisi o epidemiološkoj situaciji. Prošle je godine vježba „Štit 20“ bila integrirana u vježbu „Spremnost 20“, i to je bila jedna od rijetkih stvarno održanih vježbi u prošloj godini. Naime, kako su nam potvrdili iz Ministarstva obrane, u 2020. godini bile su planirane 53 vojne vježbe – 16 nacionalnih i 37 međunarodnih – a do kraja godine provedeno je tek 5 nacionalnih i 5 međunarodnih. Ostale vježbe otkazane su zbog pandemije bolesti COVID-19, odnosno zbog drastičnog smanjenja aktivnosti OS RH. Iako nam iz MORH-a nisu odgovorili da li je izostanak provedbe većine planiranih vojnih vježbi bio kompenziran na bilo koji drugi način, tvrde – „unatoč financijskim i izazovima uzrokovanim pandemijom tijekom 2020. godine zadržana je zahtijevana razina spremnosti Oružanih snaga, a planirana neutrošena proračunska sredstva za vojne vježbe vraćena su u državni proračun i usmjerena su na očuvanje nacionalnog gospodarstva“.

Dakle, umjesto prenamjene novaca u neku drugu obrambenu svrhu, gdje potreba stvarno ne nedostaje, nešto je planiranih novaca do kraja godine ostalo nepotrošeno i vratilo se u državnu riznicu. Za to vrijeme, od vježbi i obuka u 2020. godini provedene su samo one koje su se odnosile na nove sposobnosti, te one koje su bile nužne za ocjenu spremnosti za pojedine međunarodne misije i operacije.

Vježba “Vulkan 20” – provjera za Poljsku (Photo: MORH/M.Čobanović)

„Obuka i vježbe provodile su se u cilju postizanja i provjere novih operativnih sposobnosti i bile su prvenstveno usredotočene na kibernetičku obranu, strategijsko elektronsko izviđanje i intenzivnu obuku na novonabavljenim sustavima, primjerice haubice i obalni ophodni brod. Cjelokupan obim provedenih aktivnosti (broj osoblja, financijska sredstava) bio je značajno niži od planirane razine, a u punom opsegu provedene su neophodne obučne i vježbovne aktivnosti planirane za pripremu i obuku snaga koje se upućuju u međunarodne operacije i aktivnosti u inozemstvu. Najznačajnije nacionalne vježbe ‘SPREMNOST 20’ i ‘VULKAN 20’ provedene su s ciljem prikaza sposobnosti te završnog uvježbavanja i ocjenjivanja operativnih sposobnosti i deklariranih sastavnica hrvatskih kontingenata u NATO operacijama odnosno aktivnostima. Najznačajnija međunarodna vojna vježba bila je ‘CYBER COALITION 20’ s ciljem uvježbavanja kibernetičkih sposobnosti za obranu stacionarne ili razmjestive Savezničke i nacionalne mreže u uvjetima povećanog broja i težine kibernetičkih incidenata“,

odgovorila je na pitanje portala Obris.org MORH-ova Samostalna služba za odnose s javnošću.

Na vježbi “Spremnost 20” prezentirana je Patria s novom oružnom stanicom

Vlada RH nedavno je usvojila Plan vježbi za ovu godinu, odnosno dala je odobrenje za prelazak granica RH kako stranim oružanim snagama zbog sudjelovanja u vježbama u Hrvatskoj, tako i hrvatskim OS zbog sudjelovanja na međunarodnim vježbama. Ukupno je u ovoj godini planirano 60 vojnih vježbi u kojima bi ukupno trebalo sudjelovati više od 6.500 tisuća pripadnika OS RH. No u Ministarstvu obrane posebno napominju kako „ključni utjecaj na provedbu planiranih aktivnosti ima nepredvidiva epidemiološka situacija s pandemijom. Obučne aktivnosti Hrvatske vojske u cilju održavanja i unaprjeđenja dostignutih, te razvoja novih sposobnosti, provodit će se i prilagođavati propisanim globalnim i nacionalnim epidemiološkim mjerama“.

“Velebit 18” – za sada posljednja vježba iz te serije

Najznačajnije nacionalne vježbe u ovoj godini su „UDAR 21“ i „Harpun 21“. Na vježbi „UDAR“ provodi se nacionalna certifikacija postrojbi deklariranih za sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (NATO eFP) u Poljskoj, dok je vježba „Harpun“ najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice. Zanimljivo je da je s popisa vježbi netragom nestala vježba „Velebit“ – posljednja vježba tog tipa održana je 2018. godine, kada je najavljeno da odmah po završetku vježbe „Velebit 18“ počinju pripreme za vježbu „Velebit 21“. Prošle godine je u planu bila vježba „Signal 20“ koja je, među ostalim, trebala poslužiti i za uvježbavanje procedura za vježbu „Velebit 21“. No ovogodišnjeg „Velebita“ nema na popisu, a jedino je pitanje da li ga je privremeno odgodila pandemija ili je čitav taj vježbovni niz trajno ugašen nakon samo jedne praktične provedbe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.