Predstavljen Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) “Orbiter 3B”

 

Danas, u petak 19. srpnja 2019. godine, Ministarstvo obrane RH organiziralo je u šibenskom zaleđu predstavljanje uporabe Besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) „Orbiter 3B“ u poslovima protupožarnog izviđanja. To je novo sredstvo u opremi Oružanih snaga RH, uvršteno u sustav domovinske sigurnosti te pribavljeno korištenjem sredstava iz Europske unije, u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane RH.

Imajući u vidu ovo specifično podrijetlo predstavljenog besposadnog sustava u hrvatskim rukama, ne čudi ni da je tijekom lansiranja letjelice pukovnik Zvonimir Rogić (zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera OS RH) pojasnio kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti. „Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice“, naglasio je pukovnik Rogić.

Današnja prezentacija prikazala je ulogu ovog tipa bespilotnih letjelica u protupožarnoj sezoni gdje se od njih očekuje: (1) nadzor požarom ugroženih područja, (2) rano otkrivanje požara, (3) praćenje stanja na požarištu, te (4) sudjelovanje pri procjenama šteta na opožarenim područjima. „Simulirali smo identifikaciju piromana te smo kroz predpoletni pregled i samo lansiranje i sletanje prikazali kakvi su uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni za let“, objasnio je satnik Božo Kriletić, zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije GS OS RH. On je dodao i kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti, čiji integrirani dnevno-noćni senzor omogućava obavljanje zadaća u svim uvjetima, te identifikaciju piromana i na udaljenostima do pet kilometara.

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3B“ sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati. U vremenu od početka ovogodišnje Protupožarne sezone (17. lipnja), pa zaključno sa današnjim danom (19. srpnja 2019. godine u 8.00 sati), tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran 11 puta, pri čemu je ostvareno oko 7,25 sati naleta. Iako je danas prvenstveno bilo govora o protupožarnim djelovanjima ovog sustavu, njegove su primarne zadaće – nadzor i kontrola ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede, u omjeru uporabe 60 posto – dok ga Hrvatska vojska može koristiti u omjeru 40 posto. Iako bi on trebao imati i čisto vojne namjene, MORH je danas naglasio tek zadaće potpore civilnim institucijama, kao i poslove zaštite te spašavanja na moru, zaštite od požara i slično.

Photo by MORH/M. Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.