“Kuna 18” grmjela na Slunju

 

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju danas se okupila većina operativnih snaga Hrvatske kopnene vojske, koje su ondje odradile ofenzivno definiranu vježbovnu aktivnost u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom. Konkretno, kako navodi Ministarstvo obrane, sa strane kopnenih snaga terenska vježba s bojnim gađanjem “Kuna 18” okupila je Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu, kojoj su podršku pružale još i snage Gardijske mehanizirane brigade i Topničko-raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije, te bojni NBKO i veze. Uz to, tu su djelovali još i pukovnija PZO, Zapovjedništvo za potporu te Središte za borbenu obuku. Vježbi je prisustvovao i general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OS RH, koji je ujedno predstavljao vrhovnu zapovjednicu Kolindu Grabar- Kitarović, kao i ministra obrane Krstičevića.

U vježbi “Kuna 18” raspored protivničkih snaga izložilo se usklađenim združenim djelovanjima postrojbi OS RH razine bojne, koje su ujedno prikazale integraciju vatri manevarskih i potpornih elemenata, te upravljanje vatrom i manevrom. Na ovoj vježbi, koju se karakteriziralo obučnim događajem ključne važnosti, ukupno je sudjelovalo 587 pripadnika OS RH. Svrha svega ovoga bilo je izvođenje integriranog, sinhroniziranog i združenog djelovanja borbenih helikoptera Bell OH-58D Kiowa Warrior u potpori kopnenih snaga – konkretno, u potpori borbenom djelovanju samohodnog sustava Panzerhaubitze 2000 koje je topnički podupiralo napadne aktivnosti manevarskih snaga opremljenih tenkovima M-84, te borbenim vozilima BVP M80 i Patria AMV. Time je “Kuna 18” zapravo jedan od koraka prema uvježbavanju šire integracije novih borbenih sposobnosti u združena djelovanja OS RH – što će se moći vidjeti i u listopadu 2018. godine, za kada je planirano održavanje velike združene vježbe “Velebit 18”.

Ovo je u svom obraćanju prisutnima istaknuo i general Mirko Šundov: “Cilj nam je bio prikazati nove sposobnosti Hrvatske vojske, a to se prije svega odnosi na integraciju sposobnosti helikoptera ‘Kiowa Warrior’, Panzerhaubica te određenih aktivnosti poput obavještajnog djelovanja na bojnom polju. Izuzetno sam zadovoljan kako su naši ljudi, kao naša najveća vrijednost, vrlo brzo uspjeli savladati i osposobiti se za upotrebu novih sposobnost“. Uz to se sudionicima vježbe “Kuna 18” obratio i brigadni general Boris Šerić, zamjenik zapovjednika HKoV-a. On je naglasio: “Značaj ove vježbe je da su po prvi puta prikazane nove sposobnosti HKoV-a i HRZ-a uz potporu postrojbi Zapovjedništva za potporu. Vidjeli smo i intergransko združeno djelovanje kopnenih i zračnih snaga što je najveće bogatstvo ove vježbe“. Nažalost, u isto su vrijeme pokazani i svi nedostaci Hrvatske kopnene vojske, od realne zastarjelosti većine oklopne tehnike na gusjenicama, pa sve do izostanka vidljivog korištenja modernih sustava za upravljanje bojišnicom (Battlefild Management Systems – BMS).

Živa klasika s minimalno utjecaja 21. stoljeća

Još jedna impresivna scena iz nekih davnih dana, Slunj 2018. godine

*Photo: MORH/T.Brandt

**Video: MORH

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.