Priprema se vježba specijalnih snaga “Black Swan”

 

Dok u Republici Hrvatskoj javnost još nije vidjela novi Plan vježbi OS RH za ovu godinu, zanimljivo je vidjeti vijesti o kojima je svoju javnost izvijestilo mađarsko Ministarstvo obrane. Naime, iako o tome u Zagrebu nije bilo ni glasa, u mađarskom gradu Szolnoku (devedesetak kilometara istočno od Budimpešte) održana je prošloga tjedna trodnevna planska konferencija pod okriljem Zapovjedništva specijalnih jedinica u okviru mađarskih obrambenih snaga. Vježba o kojoj se radi – “Black Swan 2021” – bit će održana u svibnju ove godine i na njoj će sudjelovati specijalci iz ukupno sedam država, uključujući i Hrvatsku. I proteklih par godina OS RH su sudjelovale u vježbama iz serije “Black Swan”, čija je prvenstvena namjena uvježbavanje planiranja i provedbe specijalnih operacije u združenom međunarodnom okruženju.

Uz predstavnike više postrojbi mađarske vojske, na planskoj konferenciji su bili i časnici za vezu iz Austrije, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država. Zbog velikog broja sudionika, a imajući u vidu i nadalje zaoštrenu epidemiološku situaciju, ne treba čuditi da je dio sudionika prisustvovao stvarno fizički, dok je ostatak sudjelovao virtualno. Paralelno s tim događanjem bio je održan i radni sastanak u Mađarskoj smještenog novog „Regionalnog zapovjedništva sastavnice za specijalne operacije“ (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC). Dok je plansku konferenciju vježbe “Black Swan 2021” otvorio mađarski brigadir Zoltán Szekeres, sastankom radne skupine R-SOOC je predsjedao pukovnik Norbert Váczi.

Zanimljivo je spomenuti kako je R-SOOC oblik vojne suradnje kojeg se počelo uspostavljati u veljači 2019. godine, kada su predstavnici Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije potpisali o tome Pismo namjere, na marginama sastanka NATO ministara obrane u Bruxellesu na kojem je RH predstavljao tadašnji pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov. Tom je okviru onda naknadno pristupila i Austrija, a države su o novoj zajedničkoj aktivnosti 25. listopada 2019. godine u Bruxellesu potpisale i Memorandum o razumijevanju, sklopljen između njihovih ministarstava obrane – kojeg je Vlada RH uzela na znanje 10. lipnja 2020. godine.

Iako se o namjeni ove strukture čulo vrlo malo – tek da mu je cilj “povećanje nacionalnih sposobnosti učinkovitog angažiranja vlastitih specijalnih snaga” – jasno je da će to multinacionalno zapovjedništvo raditi u okviru i uz potporu NATO saveza (NATO Zapovjedništva za specijalne operacije u Monsu, Belgija). Od „Regionalnog zapovjedništva sastavnice za specijalne operacije“ očekuje se da tijekom aktualne 2021. dostigne svoju inicijalnu operativnu spremnost, dok bi puna operativna spremnost trebala biti ostvarena do 2024. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.