Kupljeni dronovi za kontrolu ribolova

 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika Uprave tvrtke Aeronautics Daniel Eshchar potpisali su danas, 15. svibnja 2018. godine, u Zagrebu, Ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova. Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) za potrebe nadzora i kontrole ribolova koji je zaključen 15. siječnja 2018. godine. Od dvije zaprimljene ponude, obje od isporučitelja iz Izraela, najboljom je proglašena ona financijski povoljnija – poduzeća Aeronautics Ltd, koje je bilo praktički dvostruko jeftinija od ponude zajednice ponuđača KING ICT i Israel Aerospace Industries (7.444.000 eura i još 1.861.000 eura za PDV).

O detaljima dvije zaprimljene ponude je 12. ožujka ove godine vijećalo stručno povjerenstvo, koje je od 100 mogućih bodova onu poduzeća Aeronautics Ltd. ocijenilo s ukupno 95,20 bodova, dok je ponuda KING ICT i izraelskog koncerna IAI dobila 70,56 bodova. Pri tome, treba napomenuti kako je ukupno 75 bodova nosio financijski kriterij (cijena), dok je preostalih 25 bodova bilo obuhvaćeno dodatnim, nefinancijskim kriterijem (unutar kojeg se promatralo domet, istrajnost i jamstva za sustav). Konkretno, Aeronautics je osvojio svih 75 bodova za cijenu, 11 za domet, 3,2 za istrajnost i 6 za jamstva, dok je zajednica KING ICT/IAI dobila 49,16 za cijenu, 11 za domet, 8 za istrajnost, te još 2,4 boda za kategoriju jamstava. Uz to, hrvatski naručitelji su izgleda između 5. i 8. ožujka ove godine u Izraelu (na području sjedišta proizvođača) proveli i određena testiranja ponuđenog bespilotnog sustava ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja – iako o njihovim rezultatima ne znamo mnogo. Uglavnom, o ovom je poslu javne nabave Ministarstvo poljoprivrede 13. ožujka 2018. objavilo i Odluku o odabiru, kojom je određen pobjednik te naznačeno predstojeće sklapanje Ugovora o javnoj nabavi.

Financiranje ovog posla ponešto je razjašnjeno na 95. sjednici Vlade RH, koja je 10. svibnja ove godine dala svoju suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za ovu nabavu. Tom je prilikom specificirano da će plaćanja biti izvedena u okviru „Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. godine“, za potrebe Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane. Vrijednost odabrane ponude jest 4.879.633,00 eura, i za to su sredstva osigurana u državnom proračunu RH za 2018. godinu, na razdjelu Ministarstva poljoprivrede – na aktivnosti A828057 Operativni program ribarstva u iznosu od 51.012.500,00 kuna s PDV-om. To je razdijeljeno na izvor financiranja 564 Europski fond za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 35.708.750,00 kuna (što odgovara vrijednosti posla preračunatoj u HRK po tečaju 7,32 kune za euro) i izvor financiranja 12 Sredstva učešća za pomoći u iznosu od 15.303.750,00 kuna (što doduše predstavlja udio od 42,86 posto u ukupnome iznosu).

Tom je prilikom posao u manje od dvije minute ponešto mucavo objašnjavao Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede:

„Nabava besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe nadzora i kontrole ribolova najveća je i najznačajnija stavka u planiranoj modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva za 2020. godine. Ovaj projekt proveden je u suradnji sa Ministarstvom obrane, o čemu je potpisan i sporazum između MORH-a i Ministarstva poljoprivrede, u srpnju 2017. godine. Po tom sporazumu Ministarstvo poljoprivrede osigurava sredstva za nabavku opreme, dok MORH preuzima logističku podršku i rukovanje opremom. Sukladno EU pravilima, sustav će se najmanje 60 posto vremena biti korišten za poslove kontrole u ribarstvu, a ostatak vremena bit će na raspolaganju MORH-u za druge namjene od važnosti za RH – kao što su zaštita i spašavanje na moru i zaštita od požara. Projekt će u sklopu ‘Operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo 2014.-2020. godine’ biti sufinanciran u iznosu od 70 posto iz sredstava Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Vrijednost nabave je 4 milijuna i 879 tisuća eura. Odbrambeni sustav sastoji se od lansirne rampe, 6 modula, mogućnosti leta 120 kilometara, 6 sati mogu ostati u zraku. Informacija od jučer – dužina 1 i pol metar, s 4 i pol metra širine, pola metra visine i 32 kilograma težine. I to je samo jedan od prvih, ovaj, nabavki… suradnje između MORH-a i Ministarstva poljoprivrede, jer smo u proceduri nabavke i vozila i plovila, za potrebe naše inspekcije, ali i za Obalnu stražu“.

Dakle, kako se već duže najavljivalo, pribavljeni besposadni zrakoplovni sustav (BZS) sastoji se od lansirne rampe, šest letjelica, te kompletne popratne logistike potrebne za  provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske. Po svemu sudeći, riječ je ovdje o sustavu Orbiter 3, iz klase „Small Tactical UAV“ (STUAV) – nešto opsežnijem besposadnom sklopu od mini-sustava Elbit Skylark, kojim su se OS RH opremile 2007. godine. Iako je ovoga puta riječ o letjelicama koje se ne lansiraju iz ruke, već s rampe (dok se pri slijetanju love u mrežu), nažalost se tu i dalje radi o vrlo malim te poprilično ograničenim napravama.

Prema opisu proizvođača, Orbiter 3 ima korisnu nosivost do 5 kilograma, koja obuhvaća više preporučenih stabiliziranih minijaturnih senzorskih konfiguracija (Stabilized Miniature Payload – STAMP) smještenih u prednjem dijelu letjelice. Proizvođač tu posebno ističe njih pet: (1) T-STAMP, s tri objedinjena senzora (dan/noć, hlađeni) i laserskim označivačem, (2) D-STAMP, dnevni (CCD), (3) UZ-STAMP, noćni (nehlađeni FLIR), (4) M-STAMP, dualni za dan (CCD) i noć (nehlađeni FLIR), te (5) HD-Lite, za fotogrametrijsko mapiranje i 3D modeliranje. Dok nije jasno koju će konfiguraciju senzora nabavljati Hrvatska, zanimljiva je razlika dijela općih podataka sustava navedenih od državnog tajnika Kraljička od onih izraelskog Aeronauticsa – gdje izraelski izvori navode poboljšane performanse novijih varijanti ovoga sustava (produženu autonomiju od 7 sati u zraku, te operativni radijus od 150 km), kao što ističu i korištenje nove podatkovne veze za rad sukladan industrijskim standardima (uključujući STANAG 4586 i 4609, kao i H.246 za prijenos video snimanja).

Kad spomenemo pojam „nadzor i kontrola ribolova“, riječ je o konkretnim aktivnostima: (1) praćenje ribolovne aktivnosti i otkrivanje nelegalne aktivnosti u unutarnjem moru, teritorijalnom moru i u zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu RH; (2) kontrola prostorno vremenskog ograničenja ribolova; (3) nadzor izlova tune; (4) nadzor izlova male plave ribe noću; (5) nadzor ulaska ribarskih plovila sa stranom zastavom u teritorijalno more RH, i (6) identifikacija ribarskih plovila temeljem vanjskih oznaka.

„Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020. godine. Zahvaljujem Ministarstvu obrane koje će nam pomoći logističkom podrškom i upravljanjem opremom, a o čemu smo već potpisali sporazum. Sustav ćemo za kontrolu ribarenja koristiti preko 60% vremena, a u ostalo vrijeme bit će na raspolaganju kao potpora zaštiti i spašavanju na moru, zaštiti od požara itd. A dobra vijest je i da nam EU pokriva 70% troška investicije“,

opisao je danas ministar Tolušić ovaj posao u glavnim crtama, ponovivši što se moglo čuti i na sjednici Vlade RH prije 5 dana. Ipak, treba napomenuti da je ova javna nabava zanimljiva i kao svojevrsni pilot-projekt – posao kojim su Ministarstvo poljoprivrede i MORH po prvi puta krenuli zajednički nabavljati opremu dvojne namjene (civilne i vojne),  uz uspješno korištenje opcija sufinanciranja iz EU fondova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.