S ljetom nove eksplozije u Pađenima

 

Lokacija bivšeg vojnog skladišta “Stara straža”, nedaleko Knina – u javnosti posljednjih godina poznatijeg jednostavno kao “skladište Pađene” – ponovo se pokazuje bolnom točkom hrvatskog baratanja streljivom, njegovim viškovima i razminiranjem uopće. Naime, danas oko 10 sati i 40 minuta ondje su ponovo odjeknule eksplozije, pri kojima su ozlijeđena barem tri vojna pirotehničara. MORH je tu situaciju popratio kratkim priopćenjem:

Prigodom čišćenja – sanacije terena Vojnog skladišnog kompleksa Pađene, dana 10. srpnja u 10,40 sati, došlo je do nekontrolirane eksplozije zaostalog minsko eksplozivnog sredstva, koje se nalazilo u visokom raslinju u skladišnom kompleksu.

Uslijed eksplozije došlo je do ozljeđivanja trojice pirotehničara – pripadnika OS RH, od kojih je jedan, prema prvim informacijama, zadobio teže, a dvojica lakše tjelesne ozljede. Sva trojica pirotehničara zbrinuta su u kninskoj bolnici.

O zdravstvenom stanju pirotehničara, po završetku medicinske obrade i svim novim okolnostima, pravodobno ćemo izvijestiti javnost“.

O stanju ozlijeđenih pirotehničara MORH je potom obavijestio javnost oko 15 sati:

“Nakon ukazane hitne medicinske pomoći od strane medicinskog osoblja OS RH koje pružaju kontinuiranu zdravstvenu potporu razminiranju, trojica stradalih pirotehničara, nadnarednik Dalibor Batinić, skupnik Marko Odžak i vojnik Davor Perković su kolima hitne pomoći OS RH prebačeni u kninsku bolnicu.

Jedan od dvojice lakše ozlijeđenih, nadnarednik Dalibor Batinić otpušten je iz bolnice nakon obavljene medicinske obrade, a drugi lakše ozlijeđeni pirotehničar, vojnik Davor Perković zadržan je na liječničkom promatranju do daljnjega. Treći, teško stradali pirotehničar skupnik Marko Odžak i dalje je pod intenzivnim medicinskim nadzorom zbog zadobivenih teških ozlijeda. Liječnici kninske bolnice ulažu dodatne napore kako bi stabilizirali stanje skupnika Marka Odžaka i održali vitalne funkcije.

Nakon saznanja o izvanrednom događaju u Pađene je upućen zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović sa suradnicima kako bi utvrdili okolnosti nastanka ovog izvanrednog događaja“.

Što to tamo gruva?

Da podsjetimo. Radi se tu o poprištu niza velikih eksplozija 13. i 14. rujna 2011. godine, koje su u širem krugu razbacale ondje pohranjenih oko 1800 tona neperspektivnih ubojnih sredstava (UbS). Uzrok te, prve od dosadašnjih eksplozija, bio je požar koji se s obližnjih krajeva proširio na prostor vojarne i zahvatio skladišne objekte. Pri tome, u okolini je razasuta velika količina bivših ubojnih sredstava – prema tadašnjim navodima MORH-a eksplozivnim je sredstvima bio zagađen prostor od barem “35 milijuna četvornih metara područja, odnosno u polumjeru oko 3,5 kilometra oko bivšeg skladišta“. Taj se krug krenulo čistiti, sužavajući zagađenu zonu koncentrično prema središtu, u kojem se i odlagalo pri čišćenju prikupljen eksplozivni otpad – kojeg se odlagalo na otvorenome.

Takvo je odlagalište na otvorenom bilo izloženo vremenskim prilikama i neprilikama, što se sjajno vidjelo i prošloga ljeta, kada je 22. kolovoza 2012. godine, u popodnevnim satima, ponovo došlo do niza manjih eksplozija u Pađenima. No tada je kao razlog bila navedena velika vrućina – navodno čak 38 stupnjeva u hladu – dok to danas nije slučaj (oko 31 stupanj u Kninu). Dok 2012. nije bilo ni ranjenih – danas MORH spominje tri ozlijeđena, pri čemu vodeće dnevne novine spominju da se jedan pirotehničar bori za život. Iz istih se izvora također neslužbeno čuje i da je kod dijela ozlijeđenih riječ o težim ozljedama prstiju, šaka i lica – nekim od klasičnih ozljeda pirotehničara.

Pri tome, neslužbeno se saznaje i da su pirotehničari nastradali u dodiru s “zvončićima” iz kasetnog streljiva koje je HV nakon 5. kolovoza 1995. godine zatekla u skladištu. Radi se tu o sklopu koji je široko proizvodila vojna industrija negdašnje SFRJ, koji je široko korišten na ratištima bivše Jugoslavije, a čiju je proizvodnju svojedobno usvojila i ratna hrvatska vojna industrija.

UbS – uništavanje i skladištenje

Od jeseni 2011. godine, kada je po prvi put detoniralo skladište u Pađenima, pa do jeseni 2012. godine, malo se promijenilo na stanju koje je svojedobno ministar obrane Davor Božinović opisao govoreći da u vojnim skladištima ima oko 17.000 tona zastarjelih i u najvećem dijelu neispravnih ubojitih sredstava (UbS). Dok se hrvatska Vlada već godinama hrvala s tim problemom – 2011. je, prema Božinoviću, za uništavanje stare municije te gradnju i modernizaciju vojnih skladišta utrošeno gotovo 35 milijuna kuna. Od Višnje Tafre, aktualne zamjenice ministra obrane, čulo se i detalje o tom naporu iz 2011. godine, kada je 2012. izjavila “U prošloj godini smo uspjeli po tome uništiti samo 70 tona, a ove godine će po natječaju – znači, imamo novaca za uništavanje negdje oko 300 tona“.

Potpisivanje Memoranduma o suradnji RH i ITF 23. kolovoza 2012. godine

Potpisivanje Memoranduma o suradnji RH i ITF 23. kolovoza 2012. godine

Ovaj se poduhvat krenulo ubrzavati i uz pomoć stranih partnera i donatora. Tako je 23. kolovoza prošle godine (samo dan nakon tadašnjih eksplozija u Pađenima) potpisan Memoranduma o suradnji Republike Hrvatske i ITF (International Trust Fund), o čijim je efektima Višnja Tafra tada izjavila “Prvi projekt za koji se nadamo i vjerujemo da će se temeljiti na ovom Memorandumu, bit će raspisivanje međunarodnog natječaja za odabir tvrtke koja će dobiti posao zbrinjavanja UBS-a i to na temelju donacije Vlade SAD, u iznosu od 1,5 milijuna USD. Predviđamo da ćemo za taj iznos uspjeti zbrinuti oko – možda, nešto manje od 4000 tona viška UBS-a“.

Svakog ljeta - vruće u Pađenima

Svakog ljeta – vruće u Pađenima

Nažalost, upravo je to posao prilikom kojeg je izgleda došlo i do današnje eksplozije u Pađenima – prostoru koji je posljednjih godina obilježio razminiranje vojnih objekata. Ta se činjenica jasno vidjela i u svibnju ove godine, a pri saborskome podnošenju “Izvješća o razminiranju vojnih objekata” za 2011. i 2012. godinu, o čemu smo pisali na portalu Obris.org. Riječ je o dokumentima s kojima je MORH kratko upoznao Sabor sredinom ove godine, dok još očekujemo ozbiljniju raspravu o “Izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2012. godinu“, koji je predstavljen na Vladi RH tijekom njene 98. sjednice (održane 20. lipnja ove godine).

Upravo se u ovome dokumentu, a u točci 2 (“Provedba zadaća iz Plana razminiravanja vojnih objekata za 2012. godinu”), među nerealiziranim poslovima spominje i “Zadaća saniranja posljedica požara u VSK ‘Pađane’ – Knin”. Kao razlog neizvršenja tog zadatka stoji da je do privremenog prekida radova, od 12. prosinca 2012. godine, došlo zbog loših vremenskih uvjeta (kiša, snijeg i niske temperature). Ti su radovi vrijedni oko 2.176.560 kuna, dok troškovi postrojbe koja ih obavlja iznose 409.504, 67 kuna, a nastavak ovoga posla bio je tu najavljen za 2013. godinu. I bi tako!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.