Obrambene konzultacije SAD-RH i tekući obrambeni projekti

 

Prošloga tjedna u Hrvatskoj su održane obrambene konzultacije između SAD-a i Hrvatske, a osim u Ministarstvu obrane RH koordinacijski sastanku održani su i s Uredom predsjednika RH, kao i s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. Američku stranu predstavljao je zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a zadužen za Europu i NATO, Spencer Boyer, kojeg su u MORH-u primili ministar obrane Mario Banožić i državna tajnica za obrambenu politiku Dunja Bujan-Šujster.

„Hrvatska se tijekom godina razvila u ključnog partnera SAD-a u osiguravanju regionalne stabilnosti širom jugoistočne Europe, i naše konzultacije s Hrvatskom kao našim bliskim saveznikom bavile su se načinima na kojima ćemo nastaviti razvijati zajedničke sposobnosti u podršci kolektivnoj obrani i jakoj transatlantskoj koordinaciji, uključujući tu i potporu Ukrajini. Rusija bi taj svoj rat mogla dovršiti danas. Dok to Rusija ne učini, SAD i naši saveznici te partneri stajat će zajedno s Ukrajinom koliko god to dugo bude potrebno“,

izjavio je Spencer Boyer.

Američka i hrvatska strana  razmijenile su stavove o trenutnoj obrambenoj suradnji i najznačajnijim projektima opremanja i modernizacije u Oružanim snagama RH. To se trenutno prvenstveno odnosi na opremanje postojećih i nabavu doatnih helikoptera UH-60M Black Hawk, kao i na borbena vozila pješaštva Bradley, koje ministar obrane Banožić očekuje u Hrvatskoj do kraja ove godine.

„Navedeni projekti su u skladu s hrvatskim nacionalnim potrebama, kao i NATO ciljevima sposobnosti. Konačni cilj nam je zamijeniti opremu istočnog porijekla onom zapadnog porijekla te dodatno osnažiti napore koji se u NATO-u kolektivno poduzimaju kada su u pitanju modernizacija, opremanje i spremnost oružanih snaga saveznica“,

ponovio je Banožić svoje dosadašnje izjave na tu temu. Sastanku u MORH-u prisustvovao je i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Fleming, koji je zaključio kako obrambena suradnja SAD i Hrvatske ostaje temeljnim kamenom odnosa ove dvije zemlje:

„Vojna pomoć SAD-a Hrvatskoj dostigla je gotovo milijardu USD kroz obuku, opremu, izgradnju infrastrukture i specijaliziranu vojnu izobrazbu, uključujući 140 milijuna USD podrške samo ove godine za OS RH. (…) Naš cilj je sposobna Hrvatska vojska koja dostiže jednako tako domaće i NATO sigurnosne ciljeve, i mi smo zaključili produktivne razgovore s našim hrvatskim partnerima, s kojima jačamo već i otprije čvrste odnose“.

Iako su helikopteri Black Hawk i borbena vozila Bradley u javnosti najeksponiraniji i  najzanimljiviji, to nisu i jedini otvoreni projekti između Hrvatske i SAD-a. U tijeku su, naime, i projekti opremanja OS RH bolnicom ROLE 2B i RIB brodicama za pomorske operacije. Tri brodice namijenjene Zapovjedništvu specijalnih snaga su donacija SAD-a, a terenska vojna bolnica su nabavlja mješovitim finacijskim sredstvima, pri čemu SAD sudjeluju s 3,4 milijuna USD, a RH s 2,6 milijuna USD plus PDV. U skorije vrijeme trebalo bi se vidjeti i na koji će način MORH potrošiti 140 milijuna USD dobivenih na račun potpore Ukrajini, odnosno hoće li se kompletna suma potrošiti za dodatne UH-60M helikoptere, ili će se nabavljati još neka druga vojna oprema.

Ovogodišnje obrambene konzultacije održane su prvi puta nakon prosinca 2020., kada se u jeku COVID-krize takav američko-hrvatski sastanak održao online. Obrambene konzultacije podijeljene su po temama, među kojima je i ispunjavanje NATO Ciljeva sposobnosti, te vojno-tehnička suradnja.

 

*Photo: MORH/J.Kopi, U.S. Embassy in Croatia

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.