Banožić u kupovini: Spike i vozila Patria za NATO Cilj sposobnosti

 

Otprilike 11 milijuna eura za protuoklopne rakete Spike, 158 milijuna eura za 30 oklopnih vozila Patria, 45 i pol milijuna eura za modernizaciju radara FPS-117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a, te PDV na američku donaciju RIB plovila za pomorske operacije specijalnih snaga. Više od  215 milijuna eura „potrošio“ je jučer ministar obrane Mario Banožić, i za to jednoglasno dobio zeleno svjetlo saborskog Odbora za obranu. Radi se o projektima s višegodišnjim financiranjem, pri čemu će se najviše otegnuti plaćanje dodatnih Patria – čak do 2028. godine.

Kako smo već najavljivali na portalu Obris.org, dodatnih 30 BOV Patria (uz već postojećih 126) potrebno je za dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti i opremanje dijela buduće srednje pješačke brigade što će se, ustvrdio je ministara Banožić, uglavnom postići kombinacijom gusjeničara i točkaša, odnosno oklopnjaka tipa Bradley i Patrija do 2026. godine. Ministar obrane na jučerašnjem Odboru za obranu naglasio je da će nove Patrije biti u različitim inačicama, od čega će 7 biti opremljene težim DUOS-stanicama (topom od 30 mm i lanser za rakete SPIKE), dok će dio njih biti sanitetske i logističke verzije sa značajkama jednakim onima koje su već postojeće u sastavu OS RH.

Ono što je bitno za njih je da će biti opremljene s DUOS Protector, dakle strojnicom 12,7 mm, gdje smo predmetnom nabavom zadovoljili određeni broj Patria koje su već, uvedeni u uporabu, ali isto tako s potrebnim sposobnostima na samo njih jedan dio“,

rekao je Banožić, dodavši:

Oružje koje će one imat gore, uz oružje koje će biti u Bradleyu, bi trebalo bit ono što je prvenstveno zacrtano u NATO Cilju, ali isto tako u borbenim sposobnostima koje očekujemo od Hrvatske vojske“.

MORH je kupovinu dodatnih 30 BOV Patria procijenio na vrijednost od oko 158 milijuna eura, dok Banožić početak ugovaranja očekuje u ovoj godini:

Pristup koji očekujemo je ‘total package’ ili da pojasnim lakše – ‘ključ u ruke’. Poučeni iskustvom iz prijašnjih nabava Patria, izazovima koji se pojavljuju na tržištu u ovom trenutku, izazovima koji su se pojavljivali s nekim od dobavljača, s obzirom da imamo stanje na tržištu koje imamo, ugovaranje će biti upravo prema ovom pristupu, dakle da se isporuči cjeloviti sustav“.

Inače, sukladno ugovoru koji je MORH potpisao s hrvatskom Vladom, Banožić očekuje da će prvi Bradleyji doći u Hrvatsku u drugoj polovici ove godine i to odmah na tzv. „refurbishment“ u tvornicu Đuro Đaković, što je dogovoreno između BAE Systems i slavonsko-brodske kompanije. No kupovinom dodatnih Patria i osposobljavanjem Bradleya nije okončano opremanje srednje pješačke brigade:

Točkaš+gusjeničar=NATO Cilj spobonosti

Bit će tu još nabavki koje se odnose na neborbena vozila, i nabavke koje su manje od 5 milijuna eura… recimo tu vam je nabavka puškostrojnica, tu vam je nabavka druge opreme i izgradnja infrastrukture… bit će tu još ulaganja. Ono što je bitno da pokušamo uhvatit, i uhvatili smo korak s obzirom na zadani cilj 2026. godine. Da su neke nabavke bile odrađene puno, puno prije mislim da bi to mogli još brže realizirati“,

napominje Mario Banožić.

Neizostavno vezano uz nabavu Patria, na jučerašnjem saborskom Odboru za obranu raspravljalo se i o nabavi dodatnih protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR (dugog dometa). MORH je za ovu svrhu izdvojio 11,22 milijuna eura, što misli platiti kroz 2 godine. I tu je opet riječ o NATO Cilju sposobnosti. No, dok se iz MORH-a spominjalo kako su postojeći protuoklopni vođeni raketni sustavi u većem dijelu OS RH stari više od 30 godina i ne zadovoljavaju zahtjeve i izazove suvremenog ratovanja – ipak se ova kupovina prvo i osnovno odnosi na dodatna protuoklopna sredstva na postojećim i budućim vozilima Patria, koja nisu brojna, a nisu ni posebno stara. Zastupnik Matko Kuzmanić primijetio je da su najavljivane nabave još nekih protuoklopnih sustava (Javelin i TOW), pa postoji opasnost da raznolikost sustava oteža posao logističarima.

Slažem se da bi trebalo težiti da imamo jedan protivoklopni sustav… Ono što je bilo težište u dosadašnjim nabavama to je bio sustav Spike i, prije svega, i sama ova nabava govori o pravcu u kojem se želi ići. Naravno, spomenuti TOW je sustav koji je došao s Bradleyima, za koji znate da je bila i donacija, ali isto tako jednim dijelom kupovina na osnovi doniranih vozila, i tu nismo imali previše izbora. Također, što se tiče Javelina ili bilo kojeg drugog sustava koji se razmatra – razmatra se prvenstveno ako ga možemo dobiti kroz doniran način – i naravno da ćemo ga kao sustav vrlo, vrlo rado prihvatiti“,

odgovorio je ministar Banožić. Tu je u objašnjenje uskočio i načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj:

Prvo gađanje rakaetama Spike LR u listopadu 2022. (Photo: MORH/T.Brandt)

Treba unificirati u što većoj mogućoj mjeri sustave, da ih nemamo previše, međutim to je apsolutno nemoguće postići. Imate različite platforme, različite domete i, kao što ste rekli, od velikih do kratkih dometa. Jedan od kratkih dometa koji želimo nabavljati već je u procesu – to su ovi, kako ih zovemo, RPG, to su oni koji se ispaljuju sa ramena za vrlo kratke domete. Naravno, ovisi o tome kako bude cijela priča se razvijala dalje – cilj nam je i dalje imati prijenosne sustave, znači sustave koji mogu nositi jedan ili dva vojnika kao što je Javelin ili kao što je sutra možda Spike prijenosni… Ovo je za  sad u, kako kažu, ‘in the pipeline’, ovo je za sad u planu, međutim razmišljamo i o ovim drugim sustavima kratkog dometa“.

Nabavu protuoklopnih Spike-ova, kao i dodatnih BOV Patria, saborski je Odbor za obranu izglasao jednoglasno, što omogućuje Ministarstvo obrane da formalno započne proces ugovaranja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.