Nakon “Charles de Gaullea”, još 2 francuska broda u RH

 

Nakon što je francuski nosač „Charles de Gaulle“ (R91) sredinom ovog tjedna napustio Hrvatsku, zajedno s američkim nosačem USS Harry S. Truman (CVN 75) i talijanskim nosačem ITS Cavour (C-550) zaputio se prema Jonskom moru kako bi nastavio s direktnom podrškom NATO sigurnosnim operacijama u tom dijelu Mediterana. No u hrvatskim su lukama ostala još dva francuska broda koja redovito čine pratnju francuskom nosaču. Tako se u dubrovačkoj luci Gruž našao brod „Marne“ (A-630), a u splitskoj – „Forbin“ (D-620).

„Marne“ sutra odlazi iz Dubrovnika (Photo: HRM/D. Gardun)

„Marne“ (A-630) uplovio je u Dubrovnik u utorak, 15. ožujka, i ostaje do sutra, nedjelje 20. ožujka. Radi se o logističkom brodu-tankeru, koji je redovna pratnja nosača „Charles de Gaulle“. Brod je duljine 157,6 m, širine 21 m i gaza 9 m, posada mu broji 197 članova, a zapovjednik broda je kapetan bojnog broda Christophe Gaumé. Njega je dan nakon uplovljavanja primio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je francuske goste upoznao s poviješću Dubrovnika i stradavanjima u Domovinskom ratu, ističući pritom kako je važno osigurati i sačuvati mir. Franković je kbb Gauméu posebno zaželio dobrodošlicu kao dijelu NATO-snaga, napominjući da je za svaku zemlju važno imati spremnu i jaku vojsku.

“Forbin” na vanjskom doku splitske luke (Photo: Tihomir Katarinček)

Francuska fregata „Forbin“ (D-620) u Split je stigla dva dana kasnije od „Marne“– u splitsku gradsku luku uplovila je u četvrtak, 17. ožujka, i ostaje do ponedjeljka, 21. ožujka. Ova fregata klase Horizon s matičnom lukom u Toulonu u službi je francuske Ratne mornarice od 2009. godine, i trenutno je također dio skupine brodova nosača aviona „Charles de Gaulle“. Istisnina broda je 7.050 tona, dužina 152, 87 metara, širina 20 metara, gaz 8 metara, te brzine od 29 čvorova. Posada broji 220 članova, a zapovjednik broad je kbb Nicolas Molitor. On se već prvoga dana susreo sa zapovjednikom Flote HRM, kbb Darkom Malečićem, kao i sa gradonačelnikom grada Splita Ivicom Puljkom. Zapovjednik Molitor je gradonačelnika upoznao sa zadaćama koje posada „Forbina“ obavlja tijekom plovidbi Mediteranom i Jadranom, te je rekao kako je prisutsvo francuskih brodova u istočnom Mediteranu dio potpore NATO snagama zbog ruske vojne agresije na Ukrajinu. Glavna zadaća broda je zaštita nosača aviona i prateće grupe brodova.

Dolazak francuskih brodova u Jadran i boravak u hrvatskim lukama dio je Plana međunarodne obrambene suradnje ratnih mornarica Hrvatske i Francuske izvjestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.