SNMG2 i HRM – poveznica Albanija

 

Prošli je tjedan Hrvatska ratna mornarica provela vrlo radno. Od utorka, 14. svibnja, do subote, 18. svibnja, u posjetu HRM-u bila je skupina brodova iz sastava Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). U utorak ujutro u splitski akvatorij pristigla su 3 broda – zapovjedni brod skupine, nizozemska fregata HNLMS EVERTSEN (F-805), kanadska fregata HMCS TORONTO (FFH-333), te britanski razarač HMS DUNCAN (D-37). Tijekom tjedna provedeno je zajedničko uvježbavanje (PASSEX) s RTOP-41 „Vukovar“ iz sastava HRM.

Već prvoga dana posjeta, zapovjednika SNMG2, nizozemskog komodora Boudewijna Bootsa, kao i zapovjednike pratećih brodova, primila je zamjenica gradonačelnika grada Splita, Jelena Hrgović Tomaš. Kako je pojasnio zapovjednik Boots, skupinu SNMG2 čini devet brodova stalno angažiranih u području Sredozemlja, a u Split su doplovili iz Crnog mora gdje su bili u misiji podrške Ukrajini i susjednim zemljama, partnerima NATO saveza. „Vjetar koji nas je pratio za vrijeme dolaska bio je dosta jak i jedva sam čekao sa svojom posadom uploviti u mirnu luku ovog prelijepog grada“, kazao je na kraju razgovora komodor Boots. Istoga dana izaslanstvo skupine primio je načelnik Stožera i ujedno zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić, izrazivši zadovoljstvo uspješnom suradnjom koja, rekao je, izravno doprinosi jačanju interoperabilnosti NATO snaga i HRM-a.

HNLMS EVERTSEN (F-805) i HMCS TORONTO (FFH-333) – bok uz bok u Lori

HMS DUNCAN – zbog protokolarnih stvari ostao u splitskoj Luci

Posada na razaraču HMS DUNCAN imala je najviše posla. Na tom je brodu prezentirana oprema i demonstriran rad kraljevskih marinaca Ujedinjene Kraljevine, te niz protokolarnih aktivnosti. Vježbi kraljevskih marinaca prisustvovali su i pripadnici satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM, koji su već prije nekoliko mjeseci proveli nekoliko obučnih aktivnosti s Royal Marines. HMS DUNCAN u Hrvatsku je došao po završetku sudjelovanja u talijanskoj vježbi „Mare Aperto“, zajedno s još 8 zemalja i 57 raznih brodova, helikoptera i aviona (iste on na kojoj je kratko sudjelovao i USS Abraham Lincoln (CVN-72), prije naglog odlaska put Perzijskog zaljeva). Tijekom tjedan dana, ovaj brod Kraljevske ratne mornarice predvodio je 6 protu-podmorničkih vježbi i 11 vježbi zračne obrane u Messinskom tjesnacu, nakon čega su se postrojbe zemalja sudionica razdvojile u međusobno suprotstavljene strane kako bi testirale svoje sposobnosti. Stigavši u Split 14. svibnja, HMS Duncan pristao je na vanjskom vezu Gradske luke, te je 2 dana kasnije, 16. svibnja, ugostio princa Edwarda, grofa od Wessexa, tijekom njegovog boravka u Dalmaciji.

Princ Edward i drugi visoki gosti u razgledavanju HMS Duncan (Photo: Facebook/British Embassy Zagreb)

Nakon što su u petak, 17. svibnja, napustili Split, HNLMS EVERTSEN i HMCS TORONTO zaputili su se prema Albaniji, točnije luci Durrës (Drač), dok je HMS DUNCAN nastavio prema Grčkoj. Kao dio SNMG2, nizozemski i kanadski brod su tijekom vikenda proveli vježbu s Albanskom obalnom stražom. Uvježbavala se obrana pomoću brzih brodica, nadopuna gorivom na moru, kao i različiti manevri.

HMCS TORONTO u vježbi s Obalnom stražom Albanije (Photo: HMCS Toronto/CplC Manuela Berger)

Transport na vježbu

Samo dan nakon što su dva broda iz sastava SNMG2 stigli u Drač, u subotu 18. svibnja su u istu tu albansku luku uplovila i dva broda HRM – DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“. Oni su u Draču ukrcali pripadnike albanskih Oružanih snaga i Kosovskih snaga sigurnosti, te pripadajuću opremu, kako bi ih prevezli do Zadra radi sudjelovanja na međunarodnoj vježbi „Immediate Response 19“. „Krka“ i „Cetina“ ukupno su prevezle 63 pripadnika OS Albanije, 45 pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga, te 23 vozila. Ove kombinirane snage su svečano dočekane jučer, 20. svibnja, u zadarskoj luci Gaženica. Nakon iskrcaja, zapovjednik DBM82 „Krka“, poručnik bojnog broda Davor Alujević, istaknuo je da je put prošao sukladno planiranim aktivnostima i bez ikakvih problema.

Iskrcaj snaga Albanije i Kosova u luci Gaženica, 20. svibnja 2019. godine (Photo: MORH)

Ovo je prvi puta da su se brodovima HRM prevozile snage s mjestom ukrcaja u luci druge savezničke države, prvi puta da su pripadnici albanskih OS putovali s HRM-om, kao što je i prvi puta da pripadnici KSS – nakon početka transformacije u Vojsku Kosova – sudjeluju u jednoj ovakvoj međunarodnoj vježbi izvan vlastitih državnih granica (nakon što su 2016. sudjelovali i u vježbi „Immediate Response 16“ u Sloveniji). Pritom, Kosovari su na vježbu u Hrvatsku i Mađarsku, u trajanju od 20. svibnja do 08. lipnja, poslali ukupno 45 pripadnika Treće bojne Brigade za brzu reakciju, i tim za razminiranje, dok OS Albanije predstavlja jedan pješački vod te vod vojne policije. „Kao mladoj vojsci izrazito nam je važno sudjelovanje u ovoj vježbi kako bismo provjerili našu interoperabilnost s partnerskim zemljama i članicama NATO saveza“, izjavio je po iskrcaju u Gaženici zapovjednik kosovskog kontingenta, bojnik bojnik Avni Kiqina.

Ispraćaj kosovskih vojnika održan je 19. svibnja (Photo: KSS)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.