BPC „Dixmude“ – rijedak pogled u nosač helikoptera

 

Tijekom cijeloga tjedna, od ponedjeljka do petka (od 3. do 7. lipnja) na vanjskom vezu splitske luke bio je zanimljiv i rijedak gost – francuski brod za projekciju moći i zapovijedanje (Bâtiments de projection et de commandement – BPC) „Dixmude“ (L9015). Kažemo rijedak jer je posjet američkih vojnih brodova Splitu i HRM-u već sasvim normalna pojava, dok se francuski brodovi ovoga tipa – a radi se o desantnom nosaču helikoptera – u Hrvatskoj viđaju puno rjeđe.

BPC Dixmude u Split je uplovio u ponedjeljak, 3. lipnja, u kasnijim poslijepodnevnim satima. Već sljedeći dan bio je pun obveza – izaslanstvo francuskog vojnog broda predvođeno zapovjednikom, kapetanom bojnog broda Jeanom Porcherom, i veleposlanikom Francuske Republike u RH Phillipeom Meunierom primila je splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš. Kbb Porcher istaknuo je kao glavnu svrhu dolaska uvježbavanje sa snagama HRM-a, te prijateljsku nogometnu utakmicu, kasnije održanu na sportskom terenu negdašnje pomorske baze, a danas vojarne „Admiral flote Sveto Letica – Barba“. „Moram priznati da se moja posada doista veselila uplovljavanju u Split. Među njima je veliki interes da uživaju u prirodnim i povijesnim ljepotama ovog grada“, istaknuo je zapovjednik broda BPC „Dixmude“. Istoga je dana na brodu održan i obilazak za pripadnike HRM-a, ali i za probrane predstavnike medija, na kojem je sudjelovala i ekipa portala Obris.org. Večer je završila svečanim domjenkom na brodu, kojem je prisustvovao i ministar obrane RH, Damir Krstičević.

Pripadnicima HRM-a na francuskom nosaču helikoptera prezentiran je oružni sustav NARWHAL francuskog proizvođača Nexter Systems (mornarički DUOS kalibra 20mm), kao i sustav osiguranja broda. Uzvratno, HRM je za goste organizirala razgledavanje OOB-31 „Omiš“.  Programska shema posjeta obuhvatila je i zajedničko ronjenje u splitskom akvatoriju koje su proveli ronitelji Flotile i Središta za obuku HRM-a, dok je prilikom današnjeg odlaska BPC „Dixmude“ iz Splita upriličeno i zajedničko uvježbavanje na moru (PASSEX) sa snagama Flotile HRM-a.

Moto izliven na brodskom zvonu

BPC „Dixmude“ (L9015) sagrađen je u brodogradilištu „STX Europe“ u mjestu Saint-Nazaire (danas brodogradilište „Chantiers de l’Atlantique“), kao treći brod klase Mistral , a zaprimljen je 2012. u operativnu uporabu Francuske Ratne mornarice. Od potpisivanja ugovora, 9. travnja 2009. godine, između Vladine agencije za nabave u obrani DGA (General Armament Direction) i kompanija STX (brodogradilište) i DCNS (koja je 2017. promijenila ime u Naval Group, te je bila zadužena za ugradnju komunikacijskih i borbenih sustava) do zaprimanja u službu prošle su samo 3 godine, s time da je brod zaprimljen 3 mjeseca ranije od planiranog. Iako je na prvi pogled jednak svojim prethodnicima u klasi, u „Dixmude“ su integrirana određena poboljšanja na temelju uporabnog iskustva BPC „Mistral“ (L9013) i BPC „Tonnerre“ (L9014) – među ostalim, opremljena je s jednim dodatnim pramčanim propulzorom, što omogućuje iznimnu manevrabilnost broda. „Mistral“ je primljen u službu 2006. godine, a „Tonnerre“ naredne, 2007. godine, kada je kao potpuno novi brod bio u radnom posjetu Hrvatskoj. Samo godinu dana nakon što je zaprimljen u službu, BPC „Dixmude“ sudjelovao je u operaciji „Serval“ u Maliju.

Od tehničkih značajki, BPC „Dixmude“ (L9015) dug je 199m, a širok 32m. Riječ je o klasi brodova koja ima istisninu od 21.500 tona i gaz od 6,5m, te je time najveća u sastavu francuske Mornarice nakon nuklearnog nosača aviona „Charles de Gaulle“. Svojim diesel-električnim pogonom BPC „Dixmude“ postiže maksimalnu brzinu od 19 čvorova. Projektiran je za prijevoz 450 vojnika na dugotrajnim misijama ili do 900 na „kraće staze“, 16 teških ili 30 lakih helikoptera, 2 bespilotne letjelice, 2 „hovercrafta“ (LCAC’s / EDA-R) ili 4 manja LCM desantna broda, ili jedne trećine mehanizirane pukovnije s pripadajućim oklopnim vozilima (ukupno do 60 borbenih i logističkih vozila, ili 13 tenkova). Ovoga tjedna s brodom „Dixmude“ u Split su došla 202 člana posade, te 350 pripadnika 6. pješačke brigade. Inače, sve jedinice i vozila spremni su za izvršenje zadaća unutar 2 sata, dok visoka razina automatizacije omogućuje i smanjenje posade na samo 160 ljudi.

Jedan od niza brodskih hodnika

BPC „Dixmude“ je višenamjenski brod, zbog čega je od milja nazvan „švicarskim nožićem“ Francuske ratne mornarice – jer može imati ključnu ulogu u amfibijskim napadnim operacijama, upravljati odgovorom na krizne situacije na moru i uz njega, pa i transportirati ljude ili teret. Dio tih sposobnosti pokazan je i novinarima, za koje je upriličen obilazak hangara (s bojnim i nebojnim vozilima, te lakim i teškim helikopterima), letne palube (5.200 m², sa šest letnih pozicija), bolnice (s pripadajućim ambulantama, operacijskim salama i laboratorijima), teretane i kuhinje (s mogućnošću dnevne priprave 1.400 obroka), te zapovjednog mosta. U helikopterskom hangaru dočekale su nas 4 letjelice iz sastava Helikopterske pukovnije Armee de Terre – 2 transportna helikoptera Aérospatiale SA 330 Puma i 2 izviđačka/borbena helikoptera Aérospatiale SA 342M1 Gazelle. U slučaju potrebe, hangar za helikoptere (1.800 m²) također se može privremeno prenamijeniti u potpuno opremljenu bolnicu s dodatnim krevetima za još 69 ljudi.

Helikopteri Puma iz sastava Armee de Terre

Puma – višenamjenski helikopter

Helikopteri Gazelle uskoro će biti raritet

Letna paluba ima 6 pozicija

BPC „Dixmude“ opremljen je zapovjednim sustavom SENIT-9 (Système d’exploitation navale des informations tactiques), te naoružan s 2 dva protuzračna sustava SIM BAD, 4 strojnice Browning 12,7mm i 2 već spomenuta sustava DUOS Narwhal 20mm. Iako je brod već na prvi pogled opremljen prvenstveno opremom vodećih francuskih proizvođača (Thales, Nexter, MBDA, Sagem i Safran), posada kaže da se nije bježalo ni od drugih svjetski poznatih imena – posebno po pitanju njegova diesel-električnog pogona, gdje struju proizvode 3 generatora MAN (MAN-STX 32/40) i jedan Wärtsilä (18V200), a poriv broda daje Rolls Royce/Alstom (azimutni propulzori s elektromotorima tipa Mermaid).

Zapovjedni most

Mjesto zapovjednika broda

Pogled s letne palube na zapovjedni most

L9015 treći je brod Francuske mornarice koji nosi ime „Dixmude“, posvećeno pobjedi francuskih marinaca 1914. u istoimenom belgijskom gradu. Moto broda je „Sacrifiez-vous. Tenez“ ili u prijevodu „Žrtvujte se. Izdržite“, kao podsjetnik za 3-tjedno držanje položaja pred njemačkim napadom koji je ugrožavao Dunkerque.

Bolnica

Uz kuhinju, postoji i zasebna pekara

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.