Jačanje hrvatsko-poljskih obrambenih odnosa

 

Posjetom hrvatskim vojnicima u vojnoj bazi Bemowo Piskie ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general Mirko Šundov okončali su svoj dvodnevni posjet Poljskoj, i zaputili se prema Litvi, gdje će se sutra sresti s litavskim ministrom obrane, ali i s tamo razmještenim pripadnicima OS RH.

Prije nešto više od 2 mjeseca 78 pripadnika OS RH započelo je svoje sudjelovanje u poljskoj multinacionalnoj borbenoj skupini pod američkim zapovjedništvom, i to u sklopu NATO-ojačane prednje prisutnosti na istoku Europe. U međuvremenu su 3 vojnika i vojni kapelan poslani kući, a HRVCON je došao na dobar glas zahvaljujući vrlo dobrom sudjelovanju svojih bitnica SVLR u 2 vježbe. Na jutrošnjem brifingu koji je za hrvatskog ministra obrane priređen u bazi Bemowo Piskie, zapovjednik borbene skupine pukovnik Scott Cheney (OS SAD) pohvalio je visoku profesionalnost hrvatskih vojnika, dok je domaćin sastanka, zapovjednik giżycke 15. mehanizirane brigade, brigadni general Jarosław Gromadziński, napomenuo da izrazito cijeni hrvatski angažman u NATO-aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. Osim Cheneya i Gromadzińskog, hrvatsku delegaciju su o sigurnosnoj situaciji i aktivnostima borbene skupine izvijestili i general-bojnik pilot Jan Marek Śliwka (prvi zamjenik zapovjednika Općeg zapovjedništva Oružanih snaga Poljske), general-bojnik Marek Sokołowski (zapovjednik 16. pomorske mehanizirane divizije), te brigadni general Krzysztof Motacki (zapovjednik Multinacionalne divizije Sjever-Istok).

Hrvatska delegacija na čelu s Krstičevićem i Šundovom potom se susrela s pripadnicima 1. HRVCON-a na čelu sa zapovjednikom, bojnikom Ivanom Užarevićem. „Slika koju ostavljate u Poljskoj je jako važna i hvala vam što na najbolji mogući način promičete Hrvatsku vojsku u Europi“, poručio je hrvatskim vojnicima ministar Krstičević, dodavši kako je „ova misija za Hrvatsku vojsku značajna zbog zajedničke obuke s partnerima i saveznicima, zbog interoperabilnosti i razmjene iskustava“. Svi pripadnici HRVCON-a dobili su od gostiju iz Hrvatske novu sportsku opremu kao uvod u godinu spremnosti, uz najbolje želje za sretnu i uspješnu 2018. godinu.

Sudjelovanje hrvatskih vojnika u multinacionalnoj borbenoj skupini u Poljskoj nastavit će se i nakon ove prve rotacije, baš kao i obrambena suradnja Hrvatske i Poljske. Štoviše, nakon jučerašnjeg susreta ministra obrane RH Krstičevića s njegovim poljskim kolegom Antoniem Macierewiczem jasno je da će se suradnja i intenzivirati u predstojećem razdoblju. Potpisivanjem Sporazuma o unapređenju obrambene suradnje, koje se očekuje u prvom kvartalu 2018. godine, definirat će se suradnja na nekoliko područja. Prvenstveno se radi o suradnji obrambenih industrija Poljske i Hrvatske, kao i specijalnih snaga, te o zajedničkim vježbama i obukama.

Na press-konferenciji održanoj nakon poljsko-hrvatskih obrambenih razgovora, poljski ministar obrane je izjavio da je s kolegom Krstičevićem razgovarao i o tome kako inicijativu Triju mora prevesti u zajedničku inicijativu ministara obrane tih regija: „Razgovarali smo o mogućem zajedničkom pozivu drugim ministrima obrane naše regije na preglednu konferenciju međunarodne situacije, i o onome što nas povezuje“, najavio je Macierewicz. Razgovaralo se i o konkretnim akcijama koje povezuju Hrvatsku i Poljsku, posebno o onima koje se odnose na obrambenu industriju. Tako je ministar Macierewicz najavio „suradnju naših tvornica koje proizvode jurišne puške. Znamo da će takva suradnja između hrvatskog proizvođača naoružanja i poljskog ‘Łucznika’ započeti vjerojatno u siječnju 2018. godine“. Hrvatski ministar obrane također je spomenuo suradnju karlovačkog HS Produkta s poljskim proizvođačem naoružanja, o čijim modalitetima će se razgovarati na sastanku u siječnju.

Poljsko-hrvatska suradnja nastavit će se i u sklopu PESCO-a gdje će, na prijedlog ministra Krstičevića, biti usmjerena na jačanje srednjeg i malog poduzetništva u obrambenoj industriji. „Sljedeći korak bi trebao biti sastanak stručnih skupina koje će identificirati nišu i područja koja možemo razvijati,“ rekao je Krstičević.

Macierewicz je najavio i sudjelovanje OS RH u predstojećoj vojnoj vježbi „Anakonda 2018“, kao i hrvatski angažman u NATO High Readiness Joint Task Force (VJTF) pod poljskim zapovjedništvom 2020. godine. U listopadu 2018. poljski vojnici sudjelovat će na vojnoj vježbi u Hrvatskoj.

 

*Photo: 15 Giżycką Brygadą Zmechanizowaną/ppor. Maciej Wrotniak/st. kpr. Bartosz Grądkowski/szer. Adrian Staszewski, Ministerstwo Obrony Narodowej

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.