Pripadnici OS RH pristižu u MND-C

 

General-bojnik Denis Tretinjak preuzeo je 01. kolovoza novo Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo – Centar (HQ MND-C) u Mađarskoj, kojeg su zajedničkim snagama osnovale Mađarska i Hrvatska. Tim dogovorom Hrvatska, osim sa zapovjednikom tog novog zapovjedništva, sudjeluje i još s 15 ljudi, koji će do kraja kolovoza u potpunosti stići u sjedište MND-C u Székesfehérváru (ili kolokvijalno “Fehérváru”). O tome je general Tretinjak u utorak, 11. kolovoza, razgovarao s načelnikom mađarskih Oružanih snaga, generalom zbora Ferencom Koromom.

Tijekom radnog posjeta Budimpešti, general Tretinjak upoznao je svog domaćina, generala Koroma, s trenutnim stanjem uspostave i djelovanja Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar. Prvih 9 hrvatskih vojnika – uključujući i samog zapovjednika Zapovjedništva Tretinjaka – već je stiglo u Stolni Biograd (Székesfehérvár) kako bi početkom kolovoza postupno i službeno preuzeli svoje dužnosti. Preostalih 6 vojnika iz sastava hrvatskog kontingenta trebalo bi stići u Mađarsku ovih dana, odnosno, sredinom kolovoza. Osim upoznavanja s trenutnim stanjem stvari, generali Tretinjak i Korom definirali su zadaće koje stoje pred MND-C, kao i okvir hrvatsko-mađarske suradnje unutar tog novog Zapovjedništva.

Već smo ranije izvijestili da u Mađarsku odlazi i dosadašnji obnašatelj dužnosti prvog dočasnika OS RH, časnički namjesnik Mario Mateljić. On je 30. srpnja ove godine predao dužnost novom prvom dočasniku, časničkom namjesniku Draženu Klanjcu, a sam čn Mateljić je od 1. kolovoza ove godine prvi dočasnik novouspostavljenog “Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar” u Székesfehérváru.

I Hrvatska ratna mornarica ima svog predstavnika u MND-C. To je narednik Darko Šućur, koji je od rujna 2019. obavljao dužnost operativnog dočasnika u Bojni Obalnog motrenja i navođenja (Bojna OMiN) HRM-a. No od 1. kolovoza ove godine narednik Šućur obavlja dužnost stožernog dočasnika (Training and Exercise) u Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu – Centar u Mađarskoj. Tamo bi trebao provesti pune 4 godine, odnosno dužnost mu traje do 31. srpnja 2023. Narednika Šućura prije odlaska u Mađarsku primio je zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ivo Raffanelli, zaželjevši mu puno uspjeha, sreće, zdravlja i ugodan boravak u Mađarskoj, uz isticanje kako je potreban „maksimalan angažman uz primjenu dosadašnjih iskustava, odgovorno i profesionalno izvršavanje postavljenih zadaća uz dostojno prezentiranje HRM i OSRH u cjelini“.

 

*Photo: Honvedelem.hr i HRM

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.