Svađa u tijeku: tko je, kada i zašto politizirao prelet Rafalea?

 

Podijeljene su reakcije nakon jučerašnjeg preleta francuskih i hrvatskih borbenih aviona nad Zagrebom i naknadne MIlanovićeve zabrane takvih aktivnosti ubuduće. Dok jedni tvrde da se osjećaju sigurnije uz grmljavinu borbenih aviona nad glavom, drugima su ovakvi niski preleti ipak više izvor nelagode i straha. Danas je na jučerašnje Milanovićevo priopćenje reagiralo i Ministarstvo obrane, čije priopćenje – zajedno s pravopisnim greškama – prenosimo u cijelosti.

„Zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova ‘Charles de Gaulle’ dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje. Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke.

Načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, koga se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi se u apsurdnu situaciju.

Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje. Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu.

Navedena obuka kao i najavljena  obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. 01. donijela Odluku. (Odluka o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini.) Na tu Odluku Vlade prethodnu suglasnost dao je Predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti.

Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a. Napominjemo kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane”.

Argumenti Ministarstva obrane

Ministarstvo obrane tu se poziva na Vladinu odluku o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica i OS RH radi sudjelovanja u zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini, prema kojoj je za ožujak najavljena obuka Ratne mornarice Francuske Republike radi suradnje s HRZ i HRM. Što se pak suradnje s Oružanim snagama SAD-a tiče, na što se Ministarstvo obrane također poziva, spominjući navedeni plan vježbi, ona bi se mogla podvesti pod vježbu „Agile Combat Employments (AVE) I i II“ – za koju hrvatska Vlada u siječnju još uvijek nije imala termin, ali je objavila da se radi o „obučnoj aktivnosti OS SAD u Europi radi prebaziranja zrakoplova, prateće opreme i osoblja u druge članice NATO-a u slučaju nemogućnosti korištenja matičnih zrakoplovnih baza. OS RH – uz sudjelovanje u obuci – pružaju potporu kao zemlja domaćin“.

Ministar obrane Banožić na nosaču “Charles de Gaulle” (Photo: Armee Francaise)

Istovremeno, Ministarstvo obrane u priopćenju tvrdi da se „od načelnika GS traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom“, čime ga se „dovodi u apsurdnu situaciju“. To se, međutim, u jučerašnjem priopćenju Ureda predsjednika ne vidi, jer se izričito kaže da je predsjednik RH „dao zapovijed načelniku GS OS RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj“. Danas je Nova TV objavila da i u ovoj Predsjednikovoj zabrani postoji „ALI“: „Tolerirat će se vježbe i aktivnosti, ali isključivo na visini iznad 600 metara – što jučer u glavnom gradu nije bio slučaj“, stoji u Twitter objavi reporterke Nove TV Ivane Pezo Moskaljov. I zaista, danas malo nakon podneva u Zagrebu se mogla čuti buka borbenih aviona, ali se za razliku od jučer oni nisu mogli vidjeti prostim okom.

Ubrzo potom je i američko Zapovjedništvo Zračnih snaga SAD-a u Europi i Africi objavilo priopćenje o današnjim aktivnostima 2 borbena aviona F-16 u Hrvatskoj u sklopu vježbe „Agile Combat Employment“:

Dva F-16 iz Aviana stigla na Pleso (Photo: USAFE)

„31. Borbeno krilo rasporedit će 16. ožujka 2 zrakoplova F-16 Fighting Falcon u hrvatsku 91. Zrakoplovnu bazu na Plesu, kako bi zajedno s hrvatskim saveznicima provodili koncept „Agile Combat Employment“ u sklopu potpore NATO kolektivnoj obrani u jugoistočnoj Europi. Okvir borbenog angažmana Zračnih snaga SAD u Europi i Africi namjerno koristi agilne snage i strateške sposobnosti na prednje lokacije kako bi se prijetnjama ili agresiji suprostavili proaktivnim kretanjem zajedno sa zemljama Saveznicama i partnerima“.

A Predsjednik RH?

Zbog čega je zapravo došlo do jučerašnje Milanovićeve ljute reakcije? To je Zoran Milanović objasnio danas, nakon što je novinara, književnika i prevoditelja Marka Grčića odlikovao Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za iznimne zasluge u književnom, prevoditeljskom i publicističkom radu. Milanović smatra da je jučer došlo do grubog i potpuno nepotrebnog uznemiravanja građana u situaciji nabijenoj emocijama i strahom zbog svega što se događalo zadnjih dana. Načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj, očitovao se o jučerašnjem preletu nad Zagrebom koju je, usput budi rečeno, odobrio i sam predsjednik i Vrhovni zapovjednik. Međutim, kazao je danas Milanović:

Detaljima se stvarno ne bavim. Smatram da Hrvatska vojska mora vježbati ili čak – smatrao to ja ili ne – to tako mora biti. To se radi, odrađuje se… Hrvatska nije velika država, ali je dovoljno velika, i na kopnu i na moru, da se takve vrste vježbi mogu odvijati nad drugim prostorima, na drugim visinama, ili na onim manjim visinama, kao jučer u Zagrebu, bez da se ljudima zaledi krv u žilama“.

U Hranjevom izvješću, tvrdi predsjednik Milanović, opisuje se da je premijer Plenković otišao na nosač aviona i tamo se osobno dogovarao s „nekakvim“ admiralom pred načelnikom GS i ministrom obrane:

Zajednički prelet, u stvari nalet, na nekoliko stotina metara nad gradom od milijun ljudi dogovoren je OSOBNO između predsjednika Vlade RH i zapovjednika Francuskih pomorskih snaga, kontraadmirala Christophe Cluzel, prilikom posjetu nosaču zrakoplova Charles de Gaulle. To je to. Tog više neće biti“,

izjavio je predsjednik Zoran Milanović. Ovaj je dogovor načelnik Glavnog stožera – „koji je vojnik, a nije tužibaba“ – proveo u dobroj vjeri, rekao je Milanović, koji je jučerašnji usklađivanje tajminga preleta s press-konferencijom premijera (s čime navodno Francuzi nisu bili upoznati) nazvao „seljačkim ponašanjem“.

Naknadno, a prigodno…

Iz najava koje je odaslalo Ministarstvo obrane RH može se iščitati da je prelet nad Zagrebom zaista dogovoren naknadno. Naime, Ministarstvo obrane je navečer u ponedjeljak, 14. ožujka, poslalo najavu kako će predsjednik Vlade, ministar obrane, načelnik GS i posebni savjetnik premijera Krstičević sutradan obići francuski nosač, te da će se „u utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka 2022. u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova ‘Charles de Gaulle’”. No najavu preleta nad Zagrebom Ministarstvo obrane otposlalo je naknadno, nakon što je posjet hrvatske delegacije bio pri samome kraju, ili je čak već bio okončan: “Dva višenamjenska borbena zrakoplova Rafale letjet će iznad centra grada Zagreba u utorak 15. ožujka 2022. godine u vremenu između 16:45 i 17:45 sati”, stajalo je u priopćenju MORH-a poslanom jučer u 14:25 sati, dakle samo 2 sata prije početka najavljene aktivnosti. Istodobno, izvanredno obraćanje premijera Plenkovića počelo je oko 17 sati, te je premijer upirao prstom prema nebu u trenucima kada se čula buka borbenih aviona:

„Za koju minute će i ovdje iznad Zagreba preletjeti Rafalei, zajedno s našim MiG-ovima, u vježbi koja je dio plana i aktivnosti, redovitih, Hrvatske vojske u suradnji sa saveznicima i sa partnerima. Njihov prelet i uopće suradnja je poruka i solidarnosti i sigurnosti, a uz ovu redovitu suradnju na razini ministarstava obrane i francuske i hrvatske vojske riječ je o dogovoru s predsjednikom Macronom odmah u petak u Versaillesu, nakon što je u Zagrebu pala ova bespilotna letjelica”.

To poklapanje preleta s premijerovom press-konferencijom prilično je upadalo u oči, što smo zabilježili i na portalu Obris.org, pa su se već za koji sat nakon jučerašnjeg događanja pojavila nagađanja da je po pitanju čitave te situacije riječ ne samo o poruci mira i sigurnosti, već prije svega i o premijerovom smislu za PR. Jednaki smisao premijer je pokazao i u najavi dolaska američkih lovaca F-16, za koje je jučer rekao:

„Dogovorili smo da će sutra u Zagreb stići i dva zrakoplova F-16 Sjedinjenih Američkih Država, koji će također ovdje boraviti koji dan, i također dati potporu sigurnosti Republike Hrvatske. Dakle, to je dokaz da je Hrvatska u tijesnoj komunikaciji sa svojim saveznicima, u ovom slučaju i sa Francuskom i sa SAD-om, što pokazuju naši stalni politički kontakti, pa i jučerašnji razgovor s državnim tajnikom Blinkenom”.

Za današnje i buduće letove spomenutih američkih F-16 zatražene su instrukcije u Vojnom kabinetu pri Uredu predsjednika, i one će biti ispoštovane, najavio je predsjednik Milanović. A na njegove tvrdnje o povezanosti preleta i press-konferencije danas poslijepodne se oglasio i premijer Plenković, koji je u službenom posjetu Španjolskoj. Iako je prije nekoliko dana iz Vlade rečeno da neće posjetiti NATO zapovjedništvo u Torrejonu, Plenković je ipak jutro otpočeo upravo obilaskom tamošnjeg Kombiniranog centra za zračne operacije (CAOC), da bi se tek nakon toga sastao sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom. Dvojica premijera potom su stali pred novinare, koji su hrvatskog predsjednika Vlade pitali i za komentar na jutrošnje izjave predsjednika RH.

„Prvo i osnovno – on uopće nije nadležan za to što se tiče odlučivanja tko će, kada i kako letjeli u hrvatskom zračnom prostoru. Za to su nadležna ministarstva Vlade Republike Hrvatske. To je prva i osnovna stvar koju bih htio uputiti hrvatskoj javnosti, kao poruku u ovoj situaciji. Druga stvar je da smo – za razliku od njega za kojeg u biti ne znam što radi u ovoj situaciji u kojoj se nalazi i Hrvatska i Europa u smislu svojih pa i ovlasti da se bavi vanjskom politikom i međunarodnim kontaktima, ne znam koji je on to kontakt obavio proteklih dana koji je relevantan za sigurnost Hrvatske. Za razliku od njega, mi smo razgovarali sa svim našim partnerima u Europskoj uniji, razgovarali smo sa Glavnim tajnikom NATO-a, razgovarali smo sa državnim tajnikom SAD-a, danas sam u konačnici ovdje sa premijerom Sanchezom, razgovarao sam sa francuskim predsjednikom Macronom u Versaillesu i ono što je važno da se sve operacije koje se tiču vojnih vježbi sa našim saveznicima odvijaju prema planu koji je usvojila Vlada. A koju je, između ostaloga, koliko ja znam, u proceduri prihvatio ili odobrio ili se suglasio Predsjednik Republike.

Što se tiče letova francuskih Rafalea sa hrvatskim MiG-ovima koji su se dogodili jučer i odvijaju se i danas, ja mislim da je dobro da su oni poslali poruku snažne solidarnosti, savezništva, partnerstva sa Hrvatskom nakon što je na glavni grad pao dron o kojem smo malo prije govorili, i pokazali da su na taj način uz nas. Ne vidim kakav je efekt preleta recimo na području između Jabuke i Palagruže. To bi sigurno ohrabrilo naše građane da vide da su ili Rafalei ili F-16 u tom području, ili recimo lete iznad mora po Jadranu. To bi zasigurno poslalo poruku ohrabrenja da su i Francuska i SAD, i cijeli NATO u konačnici, uz Hrvatsku u ovim okolnostima“,

poručio je premijer Plenković iz Madrida. Što se pak obraćanja javnosti tiče, i tu Plenković ima objašnjenje:

Insinuirati da je pressica koju sam ja držao jučer nakon sastanka koalicije povezana sa trenutkom preleta, za koju vidim da je postala neka medijska tema… sad je očito jasno da je Milanović plasirao kroz svoje trbuhozborce u medijima, očito vjerojatno iz ljubomore… je apsolutno deplasirana i kriva, i to iz nekoliko razloga. Jedini razlog zašto sam ja išao na pressicu nakon koalicije je taj što smo – dok je trajala koalicija – vidjeli da je glavni tajnik NATO-a imao pressicu i izrekao krivu informaciju, očito nebrifiran s najnovijim informacijama koje smo mi imali a on nije, očito, da je dron bio nenaoružan… Prema tome, da mičemo konfuziju iz hrvatskog etera, da ne zbunjujemo hrvatske građane, ja sam odlučio to jučer kazati na press-konferenciji ne ulazeći u detalje istrage koju vode nadležna tijela“.

Tako je uz mnogo šumova u kanalu, puno politizacije i katastrofalnih odnosa prema javnosti, jedna naizgled rutinska aktivnost postala međunarodna tema oko koje, vjerojatno, trenutno „kao mačak oko vruće kaše“ obilaze i strani partneri Hrvatske.

 

*Photo: MORH, Vlada RH, USAFE, Armee Francaise/Operations militaires

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.