MORH u tišini potpisao ugovor o remontu MiG-ova u Ukrajini

 

Nakon perioda tišine o poslu remonta hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21, danas je MORH u javnost izašao s priopćenjem. Ovaj kratak tekst prenosimo u cijelosti:

Ministar obrane Ante Kotromanović i  direktor ukrajinske Državna kompanije za izvoz i uvoz robe i usluga vojne i  posebne namjene “UKRSPECEXPORT” Dmitry Aleksandrovich Peregudov potpisali su  danas, 8. srpnja 2013. godine Ugovor o remontu i kupnji zrakoplova MiG  21.

U ugovoru koji je osiguran jamstvima  jasno su uvjetovani rokovi izvođenja radova vodeći računa o funkcioniranju  Oružanih snaga.

Podsjetimo, u Ministarstvu obrane 10.  lipnja 2013. godine donesena je odluka o odabiru izvođača remonta aviona HRZ i  PZO-a MiG-21, a za izvođača je odabrana ukrajinska Državna kompanija za izvoz i  uvoz robe i usluga vojne i posebne namjene  “UKRSPECEXPORT”.

U provedenom postupku ugovaranja remonta  i nabave za ukupno 12 borbenih zrakoplova MiG21, sukladno Uredbi o javnoj nabavi  za potrebe obrane i sigurnosti ovlašteno Povjerenstvo MORH-a ocijenilo je  ukrajinsku ponudu kao povoljniju te je u skladu s navedenim donesena i odluka o  odabiru izvođača“.

Naravno, kao ni u svim dosadašnjim fazama ovog posla javne nabave, niti kod današnjeg potpisivanja Ugovora o remontu i kupnji zrakoplova MiG-21 nije bila prisutna javnost. Nastavak je to tradicije lošeg, djelomičnog i zakašnjelog obavještavanja javnosti, i po pitanju poslova obrane općenito, i na teme javnih nabava u obrani posebice.

MORH i odnosi s javnošću

Mnogo dužnosnika i časnika, a malo ili ništa novinara - to je realnost odnosa s javnošću MORH

Mnogo dužnosnika i časnika, a malo ili ništa novinara – to je realnost odnosa s javnošću MORH

Usprkos višekratnih pozivanja ministra obrane RH Ante Kotromanovića na transparentnost i otvorenost u komunikaciji s javnošću, ostaje činjenica da je praksa koju resor obrane tu provodi ipak ponešto drugačija. Gotovo pa potpuni izostanak konferencija za tisak, rijetko održavanje tematskih briefinga za specijalizirane novinare, kao i rijetko otvaranje pojedinih događanja za javnost (osim onih s malo konkretnoga sadržaja i po mogućnosti van Zagreba) – sve su to problemi koji odnose s javnošću MORH-a muče već duže. Pa ipak, ni tijekom posljednjih godinu i pol, usprkos nadama i očekivanjima, na ovome polju nije došlo do promjene.

U vezi s tom promjenom – do koje nije došlo – treba ipak istaknuti jednu bitnu činjenicu. Naime, planiranje obrane i odnosi čitavoga sektora obrane s javnošću dva su područja na kojima se već neko vrijeme uočavaju možda i najakutniji problemi. Upravo su to i dva područja s kojih su iskusni stručnjaci dovedeni da ih vode – ujedno i prvi pobjegli. Dok je Dragan Lozančić, svojedobno pomoćnik aktualnoga ministra obrane zadužen za planiranje, pribježište našao u okrilju Sigurnosno-obavještajne agencije RH (SOA), od 1. srpnja ove godine MORH je ostao i bez čelne osobe za odnose s javnošću. Naime, otišao je Mislav Šimatović – donedavno glasnogovornik, ali ujedno i načelnik Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo u Ministarstvu obrane.

Dok treba priznati da nije baš standardno da glasnogovornik pojedinog ministarstva, uz sve poslove koje odnosi s javnošću velikoga sustava sa sobom nose, vodi još i oveći birokratski aparat (izdavačka kuća, redakcija polu-komercijalnog stručnog glasila, muzej, press-clipping agencija i drugo) – Šimatović se, nakon godinu dana provedenih pri vrhu MORH-a, ipak vratio svojoj staroj ljubavi. Kao iskusni novinski urednik, on se skrasio na mjestu glavnog urednika lista “Poslovni dnevnik”, glasila u sklopu novinskoga sustava Styria International. S jedne strane – i ovo, jednako kao i gubitak Lozančića, kadrovski je gubitak koji neće biti lako nadomjestiti. S druge strane, ovakvi odlasci kvalificiranih ljudi s pojedinih vodećih pozicija u obrambenome sektoru, još su jedan simptom koji ukazuje na to gdje su u tom sustavu ona područja s pravim problemima.

Dok smo o problemima u obrambenome planiranju već više puta pisali, to koliko nedostaju kvalitetni kadrovi u području odnosa obrambenog sustava s javnošću dobro ilustrira i današnje zatvoreno potpisivanje bitnog te javnosti iznimno interesantnog ugovora o remontu i dokupu borbenih zrakoplova – poslu RH i Ukrajine oko kojeg se već mjesecima pletu brojne nedoumice i dileme. Još je tu ilustrativnije pitanje sličnog ugovora o remontu helikoptera za HRZ i PZO. O tom se poslu krajem svibnja ove godine čulo tek da je odabran izvođač – kada je MORH ujedno najavio i da “…potpisivanje Ugovora sa tvrtkom Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) očekuje se narednih dana“. Od tada, iako se prilikom prezentacije velikih vojnih javnih nabava pred saborskim Odborom za obranu moglo zaključiti da je taj ugovor doista i zaključen, ova je tema potpuno nestala s javnoga repertoara. Takva praksa već i u dobronamjernih promatrača budi sumnje u ispravnost čitavog tog posla javne nabave!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.