Koprivnjak: Za dva tjedna možda i sedam Mig-ova u Hrvatskoj

 

Na prvome programu Hrvatskog radija, u okviru emisije “Poligraf”, moglo se jučer ujutro čuti ponešto zanimljivih novih detalja o stanju u Ukrajini. No, kako je jedan od tri gosta u studiju bio Viktor Koprivnjak, aktualni pomoćnik ministra obrane RH zadužen za materijalne resurse – osim o secesiji Krima od Ukrajine, čulo se i o pitanju hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21, letjelica koje su već mjesecima u toj državi na otegnutome remontu i modernizaciji.

Za početak, ustanovljeno je da 12 hrvatskih zrakoplova MiG-21bis, koji se u ovom trenutku nalaze na remontu u Odesi – kasne “oko pet mjeseci“, a da Ministarstvo obrane RH svakodnevno prati situaciju u Ukrajini, i posebno u Odeskome zavodu. Prema Koprivnjaku, “… sadašnja politička situacija nije takva da bismo mi morali povlačiti te zrakoplove u Hrvatsku. Znači, remont teče nekakvim svojim tijekom. Problemi koji su nastali uglavnom su tehničke prirode, a radi se o integraciji digitalne i analogne opreme“. Dodatno pojašnjava problem na kojem trenutno aktivno rade tehničari u Odesi – “Radi se o problemu koji je nastao između Odeskoga zavoda i češke tvrtke ČLS-a, na integraciji jednog navigacijskog uređaja  – koji se zove ‘kursni sustav’” – o čemu smo ponešto već pisali i na portalu Obris.org. No, po Koprivnjaku to nije bio i jedini problem – budući da ni vremenske prilike u Odesi također nisu bile naklonjene hrvatskim lovcima:

Odeski zavod se nalazi na Crnom moru, i ima se dojam da je tamo dobro meterološko vrijeme… Zadnjih nekoliko… pa, mogao bi reći čak i nekoliko mjeseci… jedan od bitnih faktor za ispravljanje tih pogrešaka bilo je i meterološko vrijeme za izvođenje tehničkih letova. Tako mogu reći… Danas imam, evo, najnoviji podatak – čitav ovaj tjedan nisu se mogli vršiti tehnički letovi. Moram objasniti prvo što je to “tehnički let”? Znači, ta oprema koja se unutra ugrađuje – ona se prvo ispituje u jednim laboratorijskim uvjetima, na zemlji. Prave se sheme, i onda se ugrađuje u avione. Ta oprema se onda ispituje na zemlji… znači, to je takozvana “proba na zemlji”, gdje je ona pokazala da ne odstupa od zadatih termina. Međutim, u zrakoplovstvu sve se mora provjeriti u zraku – i tek onda, kada je ta oprema testirana, i kada je ona provjerena u zraku – ona se smatra da je vjerodostojna, da je ona ispravna. I, kao što sam rekao, za taj tehnički let potrebni su određeni meterološki uvjeti, koji nisu zadovoljeni već nekoliko tjedana“.

Uz najave kako će Autonomna republika Krim 16. ožujka raspisati referendum o svom pripajanju Ruskoj Federaciji, za što se može pretpostaviti da će zaoštriti ionako krizne odnose u Ukrajini – postavlja se pitanje kojim se planovima MORH misli pobrinuti za tehničku osnovicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva? Koprivnjak otkriva “plan B”:

Događaji na Krimu mogu, ali ne moraju. direktno utjecati na oblast… Odesku oblast. I, trenutno, u Odeskoj oblasti je situacija stabilna, prema našim svim saznanjima, i sve se odvija jednim normalnim tijekom. Ako dođe do zaoštravanja odnosa tamo, i pogoršavanja političke situacije – mi svakako imamo i naš “plan B”… Znači, da možemo te avione… u krajnjem slučaju, mi ih možemo dovesti u Hrvatsku zemaljskim putem. Za sada, zračni prostor za tehničke letove i specijalne letove tamo nije zatvoren, iznad Ukrajine. Po našim saznanjima…

Crnomorska luka Odesa, udaljena je tek oko 250 kilometara zračne linije od pro-ruskog i buntovnog poluotoka Krim.

No, ako stvari i ne krenu najlošijim smjerom – koji se to ritam povratka remontiranih letjelica iz Ukrajine očekuje u obrambenome sektoru RH? Posebice po pitanju dva MiG-a dvosjeda, važna za provođenje obuke pilota? Koprivnjak ističePet zrakoplova je potpuno kompletirano – znači, ispravno… osim ovog dijela, što sam rekao – ovog navigacijskog sustava, “kursnog sustava”. Dva zrakoplova, to jest… dva dvosjeda… su u završnoj fazi, sa devedeset i pet posto… Znači, i oni bi trebali za dva tjedna biti kompletirani, i potpuno ispitani“. I tu smo opet došli u situaciju koja je već nekoliko puta viđena, budući je pomoćnik ministra potvrdio novi rok – otprilike još dva tjedna, i onda bi ukupno sedam zrakoplova načelno trebalo krenuti iz Odese put Hrvatske. Oslanjajući se i ubuduće na sreću, treba napomenuti da će radovi na remontu biti plaćeni tek po preuzimanju zrakoplova, što je činjenica koju je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandar Levčenko komentirao tek riječima “Pa, Bože moj… Novac nije ni plaćen, ni kune… Mi radimo pola godine besplatno… Zamislite!

Tu Koprivnjak posebno napominje: “… po ugovoru – sva oprema bi se trebala ispitati i kompletirati tamo, kod njih. I, što je bolje, jer oni imaju svu potrebno… i tehničke mogućnosti  da to tamo naprave. A, ako mi dovedemo te zrakoplove ovdje, onda ćemo morati nastaviti radove kod nas“. A to “kod nas” znači Zrakoplovno tehnički centar u Velikoj Gorici, u kojem bi se mogao obaviti tek dio završnih radova – i to u nuždi, budući da “za sad je naša procjena da nije potrebno da te zrakoplove, znači, prebacujemo u Hrvatsku, i da tu nastavimo taj rad“. No, dok se još razmišlja što s letjelicama iz Ukrajine – kojih je u Odesi 12, pet hrvatskih i još sedam dokupljenih, takozvanih “jemenskih” – Koprivnjak je dodao i službenu potvrdu još jedne činjenice o kojoj se već duže nagađa. Naime, “A ostalo – mi imamo ovdje snage, dežurne snage, koje će u slijedećih nekoliko mjeseci još uvijek biti sposobne da zaštite hrvatsko nebo“, da bi onda izričito potvrdio tvrdnju voditelja emisije, kako se tu radi o tri operativna borbena zrakoplova MiG-21.

Zaključno, pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak ponovio je nekoliko ključnih točaka – poruku koju MORH želi prenijeti hrvatskoj javnosti:

Prvo moramo reći da zaštita hrvatskog neba nije upitna. Da mi imamo dostatne dežurne snage koje će to u nekoliko mjeseci moći izvršavati. Isto tako, toplo se nadamo da će ovi aparati, koji se trenutno nalaze u Ukrajini, na remontu i dijelu modernizacije – biti u tijeku ovog, ili početkom slijedećeg mjeseca, sigurno vraćeni … barem jedan dio njih… Mogu isto tako reći i da mi svakodnevno procjenjujemo situaciju tamo, da smo u vezi s ljudima koji vrše remont, i da je za sad situacija tamo mirna – da se remont vrši u normalnim uvjetima… A, ako bude došlo do kakvih narušavanja političke situacije – mi imamo spreman plan da povučemo te aparate, i da nastavimo posao tu, kod nas, u Hrvatskoj“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.