Onesposobljeno pola hrvatskih MiG-ova?

 

Kako malo iza 14 sati objavljuje Ministarstvo obrane RH, broj aktivnih i spremnih borbenih zrakoplova na operativnom raspolaganju HRZ i PZO danas ujutro smanjen je za jednoga. Kratko službeno priopćenje o ovome događaju prenosimo u cijelosti:

Prilikom redovite provedbe letačkih zadaća Eskadrile borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze, pri polijetanju zrakoplova MiG 21, danas, 14. studenoga 2013. u 9,27 u zrakoplovnoj  bazi Pleso, došlo je do manje nezgode kada je ptica uletjela u motor zrakoplova koji se nakon toga ugasio. 

Zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji, pilot je avion spustio na pistu te je radi što bržeg zaustavljanja izvukao kočeći padobran. Na kraju piste skrenuo je na spojnicu između staze za voženje i piste, kako ne bi ometao redoviti civilni promet, a na mjesto događaja, u skladu sa sigurnosnim procedurama došla je i vatrogasna ekipa. Zrakoplov je odvučen u radionicu, a  materijalna šteta se utvrđuje. Tijekom navedenog događaja nije bilo ozlijeđenih“.

Ova je vijest posebno značajna ako povjerenje poklonimo spekulacijama koje su u medijima učestale od ovoga ljeta – o tome da su posljednjih mjeseci, zbog grupnog isteka resursa, u Hrvatskoj ostala operativno spremna tek dva zrakoplova MiG-21. Time bi današnji incident ujedno lako mogao značiti i novo dno za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te njegovu borbenu spremnost, budući bi njime privremeno iz službe ispala polovica ukupnih raspoloživih borbenih zrakoplova. Nadajmo se da tu nije riječ tek o obrisu nadolazećih stvari!

Dok je i navodna situacija s ukupno dva spremna zrakoplova zapravo bila duboko katastrofalna, tu se nezgodaciju planiralo riješiti dolaskom prvih borbenih zrakoplova iz Ukrajine, bilo iz kvote dokupa ili remonta. No, taj posao kasni. Umjesto 15. listopada, prva se dva MiG-a iz Ukrajine očekuje tijekom idućih petnaestak dana, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org.

U trenutku ispadanja iz stroja još jednog domaćeg MiG-a svako bi daljnje otezanje pristizanja tehnike iz Ukrajine lako moglo postati zaista ozbiljnim problemom – ali, ovoga puta ne samo za HRZ i PZO, već i za Oružane snage te državu u cjelini. A kad strateška sposobnost presahne unatoč planovima i navodnome radu, i u manje organiziranim državama od RH se obično “kotrljaju glave” nadležnih.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.