Prvi MiG-21 kod kuće

 

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane RH, u zrakoplovnu bazu Pleso kraj Zagreba danas, 12. travnja 2014. godine, prispio je prvi od zrakoplova MiG-21 BIS koji su bili na remontu u Ukrajini. U skladu sa službenim najavama od prije gotovo dva tjedna – nakon dovršetka radova, testnih letova i otklanjanja problema koji su posljednjih mjeseci mučili postupak modernizacije hrvatskih borbenih zrakoplova u remontnome zavodu u Odesi, prvi od 12 borbenih zrakoplova utovaren je na dva kamiona ukrajinskih registarskih oznaka. Nakon puta od preko 1100 kilometara, ovaj je mali kopneni konvoj prešao mađarsku granicu i ušao u Republiku Hrvatsku u popodnevnim satima.

No, tu priči i nije kraj – budući da samom dopremom u organizaciji ukrajinske strane nije izvršena i službena primopredaja. Za to, u utorak 15. travnja 2014. godine, u Zagreb stiže poseban ukrajinski tim sastavljen od 11 inženjera i tehničara. Oni će s hrvatskim kolegama prvo ponovno sastaviti zrakoplov, a onda ga pripremiti i za završna testiranja u Lijepoj našoj. Tek kad to bude provedeno na zadovoljavajući način može doći i do same primopredaje remontiranih i moderniziranih MiG-ova u ruke HRZ i PZO.

Nakon dugog iščekivanja, time je i stvarno započet postupak dostave spomenutih zrakoplova u Hrvatsku. Drugi remontirani MiG-21 BIS utovaren je na kamione, te je jučer krenuo iz Ukrajine – njegov se dolazak u Hrvatsku očekuje sredinom idućeg tjedna. Što se tiče ostatka prve skupine od pet moderniziranih zrakoplova (koje je RH dokupila u Ukrajini) – preostala tri remontirana zrakoplova MiG-21 BIS  uspješno su završila prva testiranja, i u tijeku je njihova priprema za transport u Hrvatsku. Kako napominju iz MORH-a: “Svakih nekoliko dana, ovisno kako koji završi s preliminarnim pregledom u Ukrajini, utovarit će se u kamione i krenuti za Zagreb“.

I “Kockica” uskoro put RH

Usprkos mnogim spekulacijama, Hrvatska ipak neće ostati ni bez popularne “Kockice” – zrakoplova dvosjeda obojanog u hrvatsku šahovnicu, vrlo atraktivan i prepoznatljiv uzorak koji bi ovoj letjelici ipak ponešto lošije služio pri obavljanju nekih od redovitih operativnih zadaća. Naime, prošlog su tjedna u Ukrajini također uspješno završeni i testni letovi MiG-a dvosjeda. MORH tvrdi: “Sada slijede završna podešavanja, bojanje u jedinstvenu crveno-bijelu boju i pregled remontne dokumentacije, a nakon toga i pripreme za transport u Hrvatsku“.

Iz sektora obrane podsjećaju i da “… ukrajinska strana, kao isporučitelj, odgovorna je za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenta o završnom prijemu u Hrvatskoj. Sukladno potpisanom ugovoru, MORH će platiti remontirane zrakoplove tek nakon njihovog završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora“. Kako nije teško zaključiti – ovo vjerojatno podrazumijeva i pitanje penala, o kojima se već duže nagađa u javnosti.

—————————–

12.4.2014. – Put prvog moderniziranog MiG-21 od granice do Plesa

—————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.