Hrvatsko-ukrajinska vojno-obrambena suradnja

 

U očekivanju dolaska prvih dokupljenih i u Ukrajini remontiranih zrakoplova MiG-21, Hrvatska je danas ugostila ukrajinskog ministra obrane Pavloa Lebedeva. On se najprije susreo sa svojim hrvatskim kolegom Antom Kotromanovićem, i porazgovarao o ključnim temama bilateralne obrambene suradnje u području europskih i euroatlantskih integracija, vojno-tehničke suradnje, sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, te obrambenim reformama. U priopćenju Ministarstva obrane o tom susretu stoji da je posebno naglašen značaj postojeće vojno-tehničke suradnje:

Oba ministra su istaknula važnost već pokrenutih projekata vezanih uz aktualni remont zrakoplova MiG 21 i helikoptera Mi-8. Ukrajinska strana je naglasila svoju predanost provedbi ugovorenih projekata. S obzirom da se dosadašnja suradnja dviju zemalja na području obrane i sigurnosti u značajnoj mjeri temelji na vojno-tehničkoj suradnji a zbog činjenice potrebnog održavanja postojećih sustava, potvrđena je namjera daljnje suradnje na tom području. Također, obje strane su se usuglasile kako će se istražiti mogućnosti za snažnije povezivanje kapaciteta vojne industrije dviju zemalja te mogućih nastupa na trećim tržištima.

Lebedev u HGK

Upravo o ovom posljednjem, o mogućnostima vojne industrije, ministar Lebedev razgovarao je u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje su mu predstavljene vodeće tvrtke i proizvodi hrvatske vojne industrije – Dok-Ing d.o.o., Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., HS Product d.o.o., Inkop obuća d.o.o., Kroko international d.o.o., te Šestan-Busch d.o.o. Predsjednik HGK, skandalom poljuljani Nadan Vidošević, ukrajinsko je izaslanstvo izvijestio da su tvrtke članice Komore zainteresirane za suradnju s Ukrajinom u području proizvodnje vojne opreme, ali i da se na relaciji ove dvije zemlje užurbano unapređuje poslovna suradnja. Dokaz tome je i osnivanje Hrvatsko-ukrajinskog poslovnog vijeća, ali i skori posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Ukrajini (planiran za početak studenog), te održavanje Gospodarskog foruma u siječnju 2014. u sklopu sastanka Međudržavne komisije.

Ministar Pavlo Lebedev je, pak, izjavio kako je njegov zadatak pružiti podršku konkurentnim gospodarskim projektima koji daju rezultate, jer je to osobito važno za gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta:

 „Ukrajina ima snažan vojno-gospodarski kompleks, a Hrvatska je članica NATO-saveza i ima mogućnost izlaska na to tržište, stoga se moguće u tom području udružiti u suradnji na zajedničkim projektima, osobito u proizvodnji vojne tehnike, remontu, te zajedničkom pružanju logističke podrške“.

Osobito perspektivnu suradnju, navodi se u priopćenju HGK, Lebedev vidi na području oklopnih vozila, te zajedničkog izlaska na treća tržišta. Tome je pridonijela i prezentacija proizvoda i mogućnosti nekih hrvatskih vojnih tvrtki.

Dok-Ing d.o.o., tvrtka s 250 zaposlenika, predstavila je strojeve za razminiranje, te za gašenje požara. Tvrtka je u inozemstvo plasirala 110 strojeva, pri čemu im je najveći kupac američka vojska, ali također izvoze i u Australiju, Austriju, Rusiju… Proizvodi im se koriste u 30 zemalja svijeta. Sve što proizvode oni i sami dizajniraju, a to je prednost u odnosu na druge strojeve takve vrste.

Iz Đure Đakovića Specijalna vozila d.d., proizvođača oklopnih vojnih vozila, potencijalnu suradnju s Ukrajinom vide u modernizaciji tenka M-84, odnosno T-72, a osobito im je važna suradnja u području rezervnih dijelova, te mogući zajednički rad na motorima tenkova.

HS Product d.o.o. među tri je najveća proizvođača pištolja u svijetu. U svojim pogonima do sada su proizveli više od dva milijuna pištolja, koje su većinom plasirali na zahtjevno američko tržište na kojem dobivaju priznanja kvalitete. U zadnjih su pet godina razvijali i jurišnu pušku prema NATO standardima.

Inkop obuća d.o.o. najveći je proizvođač namjenske obuće u RH za vojsku i policiju, te su do sada kupcima isporučili milijun pari obuće. Također, oni imaju i licencu za suradnju na tržištima NATO zemalja.

Kroko international d.o.o. bavi se isključivo proizvodnjom vojne i policijske opreme, te objedinjava desetak hrvatskih tekstilnih proizvođača. Izvoze 70 posto svojih proizvoda u svijet, a glavni su im kupci Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Švicarska, Norveška. Od nedavno imaju  projekt i u Maleziji. Zainteresirani su za prijenos tehnologije prema Ukrajini, odnosno u oba smjera, također, i za zajednička ulaganja.

Tvrtka Šestan-Busch d.o.o. bavi se isključivo zaštitnom opremom za vojsku i policiju, te proizvodi balističke kacige, kojih imaju više od 20 tipova za sve rodove vojske. U razvoju kacige primijenili su i tri vlastita patenta, te ugradnju kompozitnih materijala, čime su dostigli sam svjetski vrh u toj proizvodnji.

Sutra će se Pavlo Lebedev sa suradnicima sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i predsjednikom RH Ivom Josipovićem, a planiran je i posjet Zrakoplovno-tehničkom centru s kojim Republika Ukrajina ostvaruje poslovnu suradnju u okviru postojećih projekata vojno-tehničke suradnje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.