MORH poziva pričuvu

 

Svima koji su proteklih dana dobili poziv za vojnu vježbu, MORH poručuje – nije obvezni vojni rok, niti neka teška ratna sila, tek vježba pričuve. Naime, kako je objavila televizija N1, nekoliko im se čitatelja i gledatelja požalilo da su od MORH-a dobili poziv da se jave radi vježbe. MORH je, pak, za N1 objasnio da se radi o planiranoj aktivnosti pripadnika pričuvnog sastava OS RH, odnosno  dijela jedne od 6 pješačkih pukovnija pričuvnog sastava:

„Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina“.

Kako je definirano Zakonom o obrani, razvrstanu pričuvu čine vojni obveznici (vojnici, dočasnici i časnici) koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, do 55 godina muškarac odnosno 50 godina žena, visoki časnik do 60 godina života te general/admiral do 65 godina, do kada zakonski traje vojna obveza.

Inače, dodaju iz MORH-a, obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja.

Postrojavanje pričuvnika u Osijeku 2014.

„Pozivanje pričuvnika se radi prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana, i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske“,

pojasnio je MORH za N1 televiziju pozivanje pričuve.

Ove godine se obilježava i 10-godišnjica od početka ponovnog ustrojavanja pričuve u OS RH. Naime, u studenom 2014. je po prvi puta nakon gotovo 20 godina postrojena jedna postrojba pričuvnog sastava OS RH – 1. pješačka bojna 2. pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.