Prva zajednička vježba HKoV-a i OH-58D

 

Nakon što su jučer, na opće oduševljenje, helikopteri OH-58D Kiowa Warrior po prvi puta viđeni na istoku Hrvatske, danas su OS RH otkrile da ti novi helikopteri nisu tamo slučajno. Kao što smo i sami pretpostavljali, riječ je o vježbi koju ovi izvidnički helikopteri po prvi puta izvode zajedno s postrojbama Hrvatske kopnene vojske. Točnije, kako stoji na web-stranici OS RH:

Helikopteri OH-58D prvi puta na Gašincima (Photo: Gombr/Tomislav Đalto)

“Na Vojnom poligonu ‘Gašinci’ u vremenu od 08. do 12. siječnja 2018. pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske provest će Metodsko pokaznu vježbu (MPV) ‘Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije’. Metodsko pokazna vježba ‘Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije’ obuhvatit će raspoložive elemente borbenih funkcija u brigadi i helikoptere Kiowa Warrior iz sastava HRZ i PZO. Provedbom vježbe omogućit će se uvid u integraciju borbenih funkcija kroz provedbu taktičkih djelovanja manevarske satnije, te samim time i osvježavanje postojećih i usvajanje novih znanja i sposobnosti”.

OH-58D jučer kod Vinkovaca

O integraciji ovih helikoptera (koji su u SAD-u bili u sastavu Kopnene vojske), sa HKoV-om, govorilo se i razmišljalo još i prije nego su stigli u Hrvatsku, Tako je u intervjuu za Obris.org nekadašnji član radne skupine MORH-a i OS RH za projekt nabave OH-58D brigadir Michael Križanec još u veljači 2016. najavio: “Taktika i doktrina će morati popratiti ovo novo sredstvo, jer ono otvara jedan cijeli novi segment –gdje će zračna komponenta usko morati surađivati s Kopnenom vojskom ili sa Zapovjedništvom za specijalne snage. Namjena tog helikoptera prije svega je usmjerena prema snagama Kopnene vojske i Specijalnih snaga, iako ima i neke sposobnosti koje se mogu upotrijebiti u civilnom svijetu. Da li će biti potrebe za to – to ovisi o konkretnoj situaciji“.
————————–

————————–

Potom je prilikom prezentacije prvih pristiglih američkih helikoptera Kiowa Warrior u kolovozu 2016. brigadir Križanec najavio da se Kiowe mogu razmještati prema potrebi: “Ako se pojavi zadaća koja zahtijeva da taj helikopter ili snage budu u Vinkovcima, ili u Gašincima, 2-3 tjedna, mjesec dana, to se vrlo lako isplanira, logistika to može podržati, i ljudi će raditi od tamo. Njemu (OH-58D, op.a.) ne trebaju specijalni uvjeti u smislu čuvanja ili nečega, on može raditi sa polja ako mu možemo dati ono što mu treba – gorivo, mjesto gdje će slijetjeti i eventualno, ako treba, naoružat se“.

Helikopteri OH-58D u zračnoj podršci kopnenim snagama SAD

Ove godine u svibnju zapovjednik Eskadrile helikoptera, pukovnik Krešimir Ražov, najavio je i usklađivanje obuke pilota s taktikama, tehnikama i procedurama u OS RH: “S tim u vezi već je uspostavljen kontakt sa zapovjednicima topništva, oklopništva i pješaštva. Razvijamo naše taktike i tehnike i procedure, cijela obuka u taktici i tehnikama, procedurama u zraku, će biti prilagođena našem topništvu, oklopništvu i pješaštvu, i u tom smislu se već razvija doktrina kompletne obuke“.

Nakon dovršenih obuka pilota za upravljanje helikopterima OH-58D sada je, prema prošlomjesečnoj najavi pukovnika Ražova, započeo i drugi dio obuke prve skupine pilota pilota  integracija borbenih djelovanja iz zraka s postojbama kopnene grane OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.