Utjecaj vježbe “Velebit 18” na opremanje OS RH

 

Kao jedan od ciljeva provedbe vojne vježbe „Velebit 18“, proteklih se tjedana navodila i provjera implementacije nove tehnike u sustav Oružanih snaga RH. To će, među ostalim, biti i tema detaljne raščlambe ove vježbe, koja će se odvijati tijekom naredna 2 mjeseca. No na prezentaciji prve i osnovne raščlambe, koju je GS OS RH predstavio medijima krajem prošloga tjedna, jasno je rečeno da će pod lupu i proizvodi domaće obrambene industrije, nakon čega će uslijediti i određene promjene ili poboljšanja postojeće opreme. Tako je načelnik GS OS RH, general zbora Mirko Šundov, najavio na čemu će biti težište pri raščlambi:

„Evo, vidjeli ste da smo imali priliku testirati jedan od novih proizvoda hrvatske obrambene industrije – to je radio-uređaj za vojnika. dosadašnja testiranja su se pokazala vrlo dobrima, a inače ćemo ovu vježbu iskoristiti da bi još bolje se povezali sa našom obrambenom industrijom. Primjerice, vidjeti kako i kaciga kao platforma djeluje, što sve još na njoj treba doraditi… što može biti, što ne može… komplet pojedinačne odore, da ne govorimo o našoj suradnji sa HS Produktom. Tako da je to jedna vrlo vrijedna dimenzija ove naše vježbe, gdje ćemo imati ono što kažu – konkretna iskustva i prijedloge, u suradnji s našim kolegama i prijateljima iz obrambene industrije – s ciljem poboljšanja tih… ja, evo, iskreno vam vrlo otvoreno kažem kao načelnik Glavnog stožera, vrlo kvalitetnih proizvoda“.

Uz već standardnu opremu i naoružanje kojim je već godinama opremljen hrvatski vojnik, novitet je domaći taktički radio uređaj „TAKRAD“ kojeg su proizveli RIZ Profesionalna Elektronika i Impel grupa. Osam takvih uređaja dano je na testiranje u Oružane snage, a predstavljanje je organizirano prvoga dana vježbe „Velebit 18“, u subotu 13. listopada, u Zapovjedništvu vježbe u Udbini.  Predstavljanju je, uz vrh Ministarstva obrane i Oružanih snaga, prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

————————-

————————-

Na vježbi „Velebit 18“ tek je započelo testiranje RIZ-ovog radio-uređaja, potvrdio je na prošlotjednog pressici načelnik GS general Mirko Šundov:

„Mi smo dobili svega 8 komada, ali to je za vojnika, za pojedinca. Međutim, naravno, taj radio uređaj u smislu softvera se može koristiti i za druge… i za motorna vozila, i za stacionarne elemente, tako da ćemo vidjeti. Taj proces teče dalje. Tek smo na početku“.

Za sada se, dodao je Šundov, uređaj pokazao vrlo dobrim, a nakon detaljne analize i razgovora s RIZ-om vidjet će se kako će se nastaviti ovaj proces.

Razgovori ponešto drugačije naravi vodit će se i s HS Produktom. Kao što smo već ranije pisali na portalu Obris.org, na helikoptere OH-58D Kiowa Warrior nije moguće instalirati domaću pušku VHS-2, koja je postala standardno naoružanje u OS RH. Na pitanje kada će se na ove helikoptere, ali i u oklopne transportere Patria postaviti „holderi“ za VHS, Šundov je kratko odgovorio: „Radimo na tome i postići ćemo ta rješenja u suradnji s HS Produktom vrlo brzo“.

Što se tiče druge tehnike u OS RH, već tijekom vježbe je uočeno da treba ići u određene procese modernizacije, posebno kod opreme koja je vidno zastarjela, rekao je general Šundov:

„Jedan od najglavnijih sustava je naš tenk, kojeg moramo isto tako modernizirati da bi bio još bolji. Isto tako imate i neke druge sustave koje je potrebito doraditi, dograditi, ‘upgrade-irati’. Da li su to u pitanju komunikacije…

Dok recimo evo, ja ću biti isto vrlo otvoren i iskren s vama – definitivno ja kao načelnik GS ne bih nikad predložio modernizaciju BVP M-80, to je sredstvo koje jednostavno mora dok traje i dok se možemo sami zanavljati da su ispravni i sigurni… Ono nije loše sredstvo, da se razumijemo, ali jednako tako iziskuje strahovita sredstva za modernizaciju komunikacijskih sustava, za sustave za noćno gađanje i izviđanje, tako da to jednostavno… isplati se više ići na nabavku novog ili nekog drugog sredstva negoli u modernizaciju takvog tipa opreme s kojom vojska ovoga trenutka raspolaže“.

I prije raščlambe pokazali su se određeni nedostaci na BOV Patria, prvenstveno što se naoružanja tiče:

„Kao što vidite, imamo i u tijeku smo zapravo s opremanjem prvih 6 Patria novim topom 30 mm i proturaketnim sustavom Spike. To se još jedan put potvrdilo da Patria bez toga nema onu svoju puninu koju kao sredstvo treba imati. I tako da nam je to još jedan…“

Prema inicijalnom planu, s DUOS 30 mm i sustavom Spike treba se opremiti ukupno 8 Patria, a rok isporuke je – 2019. godina. Točnije, kako je rekao Šundov, svibanj iduće godine: „I onda ćemo do kraja godine 2020. doći sigurno u inicijalnu operativnu sposobnost,  a onda ćemo dostići i punu operativnu sposobnost s vremenom“. Ostalo je nejasno da li je svibanj 2019. rok za isporuku novoopremljenih 6 ili ukupno planiranih 8 Patria.

Osim ovih navedenih primjera, pitanja dodatne prilagodbe i modernizacije postojeće ili čak nabave određene nove opreme postavit će se i kroz detaljnu raščlambu vježbe „Velebit 18“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.